zielone przystało - uzależnia i uszczęśliwia. SKŁADNIKI: - opakowanie szpinaku mrożonego 450 g lub 2 opak. świeżego, - 2 szklanki wody, - 2 łyżki masła, - przyprawa warzywna do smaku, - 3-4 łyżki śmietany lub serek mascarpone, - czosnek główka, WYKONANIE: szpinak gotujemy na wodzie z masłem, zabielamy śmietaną lub mascarpone, doprawiamy do smaku przyprawą warzywną, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i gotowe :) Jeśli chcemy kremową(...)konsystencję, całość blendujemy podajemy np. z kleksem śmietany. Nam najlepiej smakuje z ziarenkami :). ZUPA. Wspaniała jest. Tak jak w przypadku innych kremów - dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno, choć my zdecydowanie preferujemy tą cieplejszą wersję. Pierwsze skrzypce gra tu oczywiście szpinak, co widać gołym okiem, choć i czosnek odgrywa bardzo ważną rolę. On jest tu brakującym ogniwem. Łącznikiem
Wypisz Wymalujpostanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli(...)solą. Ugotowany brokuł odcedzamy, osuszamy i układamy na podpieczony spód. Dodajemy zmorzony i osuszony por ( warzywa należy osuszyć, aby tarta nie wyszła wodnista) oraz połowę sera. Jajka rozbełtujemy ze śmietaną, dodajemy resztę sera oraz doprawiamy wedle uznania. Warzywa zalewamy mieszaniną jaj i śmietany. Pieczemy w piekarnik rozgrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościogórki kwaszone - 1 duży pomidor - 1 ząbek czosnku - 1 pęczek natki pietruszki - 1 pęczek koperku - 1 pęczek szczypiorku - sól czosnkowa - pieprz ziołowy - czarny pieprz mielony - jogurt naturalny 400 g - śmietana 18 proc. 400 g - kefir 400 g Przygotowanie: Najlepiej zacząć od przygotowania świeżych ogórków. Mają one dużo wody, której musimy się pozbyć, by nasz chłodnik nie zamienił się w rzadką(...)się soli i mocno je odciskamy, by pozbyć się wody. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do pożądanego smaku. Na koniec wlewamy nasze produkty mleczne. Jeśli dbasz o linię, śmietanę możesz zastąpić drugim kubkiem jogurtu. Sprawdzi się także jogurt light. Z kefiru lepiej nie rezygnować - nadaje potrawie lekko kwasowaty smak. Jeśli chłodnik ma być bardziej gęsty, wystarczy 1 kubek jogurtu
W SMAKpachnących mułem". Ma delikatne, białe mięso, którego smak można w pełni docenić, jeśli nie zepsuje się go nadmiarem soli i przypraw. Moje okonie obsmażyłem i udusiłem w śmietanie z brązowymi pieczarkami. Jeśli nie znajdziecie brązowych, dodajcie białe pieczarki. Jeśli nie lubicie patroszyć ryb, gotowe tuszki bez głów i łusek możecie kupić w dobrym sklepie rybnym. Ja znalazłem(...)Złotym Okoniem w Serocku. Kosztowały niecałe 40 zł za kilogram. Składniki (dla 2 osób): 3-4 tuszki okonia 1 duża cebula 2 ząbki czosnku brązowe pieczarki (250 g) mleko śmietana 18% (200 ml) mąka sól pieprz Przygotowanie: Tuszki okonia natrzeć solą, pokroić na dzwonka i zalać mlekiem na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc) wraz
W SMAKWróciliście do domu i okazało się, że macie pustą lodówkę? Jeśli tylko macie jabłka, mąkę, cukier i śmietanę, jesteście uratowani! Bo oznacza to, że możecie usmażyć przepyszne racuchy z jabłkami! To kolejna potrawa, która nieodwołalnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Kiedy robiła je moja mama, ich zapach wabił z podwórka nie tylko mnie, ale też każdego dzieciaka, który akurat był(...)napompowane), ale na pewno są zdrowsze. Spróbujcie sami! Składniki (na ok. 10 sporych racuchów): 1 kg jabłek 2 jaja 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru mała śmietana kremówka 18 proc. 200 g) szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do białek dodaj szczyptę soli i ubić je na sztywną
W SMAKzrobiłem w wersji pikantnej, ale dobrze smakują także na słodko. Składniki (na kilkanaście racuchów): 1 dynia o wadze ok. 1,5 kg 2 jaja 50 g cukru 400 g śmietany 18 proc. ok. 1 szklanki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skóry i usunąć z niej pestki. Miąższ zetrzeć na grubych oczkach. Jaja utrzeć(...)cukrem, dodać śmietanę i porcjami dodawać mąkę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Startą dynię wymieszać z ciastem i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli mają być w wersji pikantnej). Na rozgrzany na patelni olej łyżką wykładać porcje ciasta. Z obu stron smażyć na średnim ogniu na złoty kolor
W SMAKPanna cotta to klasyczny włoski deser przygotowywany ze śmietany gotowanej z różnymi dodatkami. Ja swoją panna cottę robię z owocową galaretką, w tym wypadku z truskawkową, a śmietanę gotuję z trzcinowym cukrem pudrem, który nadaje jej charakterystyczny smak. Pamiętajcie, że nie ze wszystkich surowych owoców udaje się zrobić żelatynową galaretkę, bo niektóre z nich zawierają enzymy rozkładające białka. Wśród(...)czym wstawiamy do lodówki, by galaretka się ścięła. Teraz przygotowujemy główną część deseru. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, a za chwilę śmietankę (dodatek wody zapobiegnie przypaleniu się śmietany). Do gorącej porcjami dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gdy cukier się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia. Gdy śmietanka jest już chłodna, dodajemy do niej 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie
W SMAKpieczarkowy na bazie śmietany jest delikatny w smaku i doskonale nadaje się do wielu potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. By nie zabić smaku pieczarek, sos należy przyprawić tylko niewielką ilością pieprzu i soli. Składniki: 500 g pieczarek 1 niezbyt duża cebula 1 łyżka klarowanego masła 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Cebulę drobno posiekać(...)czasie odkryć i mieszając od czasu do czasu gotować ok. 15 minut, tak by odparować nadmiar wody, którą puściły pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż sos zostanie zredukowany do pożądanej gęstości
W SMAKsmak i zapach unoszący się w domu podczas pieczenia. Jeżeli jeszcze nie jedliście takich rogalików, to koniecznie musicie spróbować! Składniki: - 3 szklanki mąki; - 2 żółtka; - niepełna szklanka kwaśnej śmietany; - 2 łyżki cukru; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - 125 g margaryny; - 70 g smalcu ( ja użyłam margaryny); - 50 g drożdży; - marmolada, dżem, owoce do nadziania (wg upodobań) - cukier puder do posypania(...)Wykonanie: Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić do pełna śmietaną. Przelać to do miseczki, wymieszać, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić, aż drożdże się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, margarynę i smalec. Posiekać do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać łyżką, zlepić lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, zawinąć w folię
dom-agi.plłatwa do przygotowania. SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 15 dag fasolki szparagowej zielonej, 10 dag groszku zielonego, 5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Gotuję 45 minut na małym ogniu. 2. Marchewkę, pietruszkę(...)ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru. Gotuję 20 minut. 3. Śmietany razem mieszam i wlewam do zupy. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 4. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w ćwiartki. Gotową zupę
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej 0,5 kostki miękkiej margaryny Cukier do smaku, puder bądź brązowy 2-3 łyżki śmietany Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę. Dosypać mąkę. Wyrobić ciasto. Włożyć na około 20 minut do lodówki. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać ciasteczka dowolnego kształtu, jedne pozostawić(...)całości, w połowie wyciąć dziurkę. Piec 10 – 15 minut w temp. 180’C. P.S. Można przełożyć kremem, bitą śmietaną, dżemem lub posypać cukrem pudrem według uznania Smacznego
Luźna Kuchniasoli 1 łyżka oliwy 2 jajka 6 jabłek 1 laska wanilii sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 kubek rodzynek 1 tabliczka czekolady pełnej karmellovej E.Wedel 0,5 kubka śmietany 2 łyżki masła Przygotowanie: Mieszamy wodę z olejem, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy odrobinie oleju lub oliwy, wylewamy ciasto, smażymy naleśniki(...)gorącej patelni, wrzucamy jabłka, dolewamy sok z cytryny, wrzucamy ziarenka wanilii. Smażymy na złoty kolor około 15-20 minut. Czekoladę łamiemy, roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę sos wlewamy do jabłek Podajemy wedle uznania złożone, zrolowane lub oblane. Z bitą śmietaną, a może z cukrem pudrem lub cynamonem. Smacznego
Luźna KuchniaCiasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 0,5 kostki masła 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 jajka 1 szklanka cukru 1 kubek śmietany 36% 2 łyżki mąki kukurydzianej skórka z dwóch cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn Przygotowanie: 1.) Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 15- 20 minut. 2.) Białka(...)puszystą masę. Ocieramy skórkę z obu cytryn oraz wyciskamy z nich sok. Aby było go więcej należy po umyciu "rozwałkować" cytryny ręką po blacie. 4.) śmietanę ubijamy, łączymy z masą z żółtek. Dosypujemy mąkę kukurydzianą. 5.) Delikatnie dodajemy pianę z białek i skórkę oraz sok z cytryn. 6.) foremkę na tartę smarujemy masłem, oprószamy kaszą manną, wylepiamy
Luźna Kuchniakostki masła 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru muscovado 1 kubek białego cukru 2 kubeczki śmietany 30%(400ml) szczypta soli 1 op orzeszków pecan Przygotowanie: masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż się rozpuści wlewamy 1 śmietanę, dosypujemy cukier muscovado, podgrzewamy, ciągle mieszając żółtka oddzielamy(...)orzechy prażymy na suchej patelni biały cukier wsypujemy na suchą gorącą patelnie- tą samą na której podsmażaliśmy orzeszki, podgrzewamy aż do momentu kiedy zacznie się przypalać, dolewamy pozostałą śmietanę, doprawiamy solą, wrzucamy orzeszki sos karmelowy pozostawiamy do osygnięcia, polewamy nim całe ciast bądź pojedyncze kawałki tuż przed podaniem:) <a href="http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/walentynkowe-menu
Luźna Kuchniazamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia Masa serowa: 1 kg sera białego 1 cukier wanilinowy 2-3 łyżki cukru 1 żółtko śmietana (opcjonalnie, w przypadku gdy ser biały jest za sypki) 1-2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) rodzynki (opcjonalnie) 1. Z podanych składników na ciasto naleśnikowe smażymy naleśniki. Jak to, krok po kroku(...)ziemniaków. 4. Do sera dodajemy żółtko (wcześniej należy wyparzyć jajko) i oba cukry. 5. Dokładnie mieszamy. W przypadku gdy widzimy, ze ser jest za sypki, dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. 6. Nasza podstawowa masa serowa już jest gotowa. 7. Teraz następuje etap, podczas którego, albo używamy masy serowej, którą zrobiliśmy, albo sobie ja urozmaicamy, np. rodzynkami, owocami
Kulinarnie z Polką na Kresach