śmietanowie - 6000 przepisów (strona:69/400)

Walentynkowy torcik z kremem czekoladowym 143

boki wysmarować masłem. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut. Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru Czekoladę rozpuścić na małym ogniu. Dodać do serka mascarpone i wymieszać łyżką, rozcierając grudki.  Śmietanę ubić na sztywno(...)koniec dosypując cukier. Przełożyć śmietanę do czekoladowej masy i delikatnie, krótko zmiksować. Umieścić w lodówce do czasu przełożenia. Polewa : 150 g czekolady gorzkiej 30 g masła Masło umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej polewy.  Wykonanie :  Całkowicie wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty (dolny blat może

Chocolate Muffin Blog
Cudowne naleśniki :) 110

różne smakołyki. Dzisiaj specjalnie coś dla nich :) Danie, które dzieci uwielbiają i często proszą o powtórne przygotowanie :) Zapewne każdy z Was również lubi naleśniki na słodko z owocami, bitą śmietaną itp.  dodatkami. Tak więc dziś w menu naleśniczki na słodko :) Naleśniki z serkiem i owocami (4 osoby) 1 duże opakowanie serka homogenizowanego z brzoskwiniami, najlepszy w Biedronce(...)duże łyżki jogurtu greckiego 2 kiwi 2 banany 1 bita śmietana, może być spray 1 opakowanie borówek lub jagód Banany i kiwi kroimy w kostkę i mieszamy razem z serkiem i jogurtem. Mamy nadzienie do naleśników :) Ciasto na naleśniki mąka 1 jajko 1/2 litra mleka woda olej Do wysokiej miski wbijamy jajko i miksujemy na piankę, dolewamy mleko i dosypujemy

vegetanie
Ciasto śmietanowe a'la sernik. Yummy :) 174

proste w przygotowaniu i nie zajmujące mnóstwa czasu. Szybkie, łatwe czyli idealne dla zapracowanych. Powinniście je wypróbować ! Oto śmietanowiec : Ciasto śmietanowe. Smakuje jak puszysty serniczek :)  Składniki : 3 duże śmietany 18%, 3 x 400 ml. 3 szklanki mąki pszennej 1 margaryna 5 jajek 1 budyń śmietankowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Z mąki wymieszanej z proszkiem(...)pieczenia, margaryny, żółtek i jednej łyżki śmietany wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 do 1/4. Większą część wykładamy na blachę, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Masa : Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy budyń i mieszamy. Dodajemy po łyżce śmietany i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Wykładamy masę na ciasto

vegetanie
ZUPA KREM SZPINAKOWA Z EUFORIĄ /BEZ WYWARU. 137

zielone przystało - uzależnia i uszczęśliwia. SKŁADNIKI: - opakowanie szpinaku mrożonego 450 g lub 2 opak. świeżego, - 2 szklanki wody, - 2 łyżki masła, - przyprawa warzywna do smaku, - 3-4 łyżki śmietany lub serek mascarpone, - czosnek główka, WYKONANIE: szpinak gotujemy na wodzie z masłem, zabielamy śmietaną lub mascarpone, doprawiamy do smaku przyprawą warzywną, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i gotowe :) Jeśli chcemy kremową(...)konsystencję, całość blendujemy podajemy np. z kleksem śmietany. Nam najlepiej smakuje z ziarenkami :). ZUPA. Wspaniała jest. Tak jak w przypadku innych kremów - dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno, choć my zdecydowanie preferujemy tą cieplejszą wersję. Pierwsze skrzypce gra tu oczywiście szpinak, co widać gołym okiem, choć i czosnek odgrywa bardzo ważną rolę. On jest tu brakującym ogniwem. Łącznikiem

Wypisz Wymaluj
Quiche z brokułami i porem 304

postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli(...)solą. Ugotowany brokuł odcedzamy, osuszamy i układamy na podpieczony spód. Dodajemy zmorzony i osuszony por ( warzywa należy osuszyć, aby tarta nie wyszła wodnista) oraz połowę sera. Jajka rozbełtujemy ze śmietaną, dodajemy resztę sera oraz doprawiamy wedle uznania. Warzywa zalewamy mieszaniną jaj i śmietany. Pieczemy w piekarnik rozgrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Chłodnik na upalne dni 150

ogórki kwaszone - 1 duży pomidor - 1 ząbek czosnku - 1 pęczek natki pietruszki - 1 pęczek koperku - 1 pęczek szczypiorku - sól czosnkowa - pieprz ziołowy - czarny pieprz mielony - jogurt naturalny 400 g - śmietana 18 proc. 400 g - kefir 400 g Przygotowanie: Najlepiej zacząć od przygotowania świeżych ogórków. Mają one dużo wody, której musimy się pozbyć, by nasz chłodnik nie zamienił się w rzadką(...)się soli i mocno je odciskamy, by pozbyć się wody. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do pożądanego smaku. Na koniec wlewamy nasze produkty mleczne.  Jeśli dbasz o linię, śmietanę możesz zastąpić drugim kubkiem jogurtu. Sprawdzi się także jogurt light. Z kefiru lepiej nie rezygnować - nadaje potrawie lekko kwasowaty smak. Jeśli chłodnik ma być bardziej gęsty, wystarczy 1 kubek jogurtu

W SMAK
Okoń z pieczarkami duszony w śmietanie 203

pachnących mułem". Ma delikatne, białe mięso, którego smak można w pełni docenić, jeśli nie zepsuje się go nadmiarem soli i przypraw.  Moje okonie obsmażyłem i udusiłem w śmietanie z brązowymi pieczarkami. Jeśli nie znajdziecie brązowych, dodajcie białe pieczarki. Jeśli nie lubicie patroszyć ryb, gotowe tuszki bez głów i łusek możecie kupić w dobrym sklepie rybnym. Ja znalazłem(...)Złotym Okoniem w Serocku. Kosztowały niecałe 40 zł za kilogram. Składniki (dla 2 osób): 3-4 tuszki okonia 1 duża cebula 2 ząbki czosnku brązowe pieczarki (250 g) mleko śmietana 18% (200 ml) mąka sól pieprz Przygotowanie: Tuszki okonia natrzeć solą, pokroić na dzwonka i zalać mlekiem na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc) wraz

W SMAK
Racuszki z jabłkami 90

Wróciliście do domu i okazało się, że macie pustą lodówkę? Jeśli tylko macie jabłka, mąkę, cukier i śmietanę, jesteście uratowani! Bo oznacza to, że możecie usmażyć przepyszne racuchy z jabłkami! To kolejna potrawa, która nieodwołalnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Kiedy robiła je moja mama, ich zapach wabił z podwórka nie tylko mnie, ale też każdego dzieciaka, który akurat był(...)napompowane), ale na pewno są zdrowsze. Spróbujcie sami!  Składniki (na ok. 10 sporych racuchów): 1 kg jabłek 2 jaja 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru mała śmietana kremówka 18 proc. 200 g)  szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Sposób  przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do białek dodaj szczyptę soli i ubić je na sztywną

W SMAK
Złote racuchy z dyni 145

zrobiłem w wersji pikantnej, ale dobrze smakują także na słodko. Składniki (na kilkanaście racuchów): 1 dynia o wadze ok. 1,5 kg 2 jaja 50 g cukru 400 g śmietany 18 proc. ok. 1 szklanki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skóry i usunąć z niej pestki. Miąższ zetrzeć na grubych oczkach. Jaja utrzeć(...)cukrem, dodać śmietanę i porcjami dodawać mąkę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Startą dynię wymieszać z ciastem i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli mają być w wersji pikantnej). Na rozgrzany na patelni olej łyżką wykładać porcje ciasta. Z obu stron smażyć na średnim ogniu na złoty kolor

W SMAK
Trzcinowa panna cotta z truskawkową galaretką 125

Panna cotta to klasyczny włoski deser przygotowywany ze śmietany gotowanej z różnymi dodatkami. Ja swoją panna cottę robię z owocową galaretką, w tym wypadku z truskawkową, a śmietanę gotuję z trzcinowym cukrem pudrem, który nadaje jej charakterystyczny smak. Pamiętajcie, że nie ze wszystkich surowych owoców udaje się zrobić żelatynową galaretkę, bo niektóre z nich zawierają enzymy rozkładające białka.  Wśród(...)czym wstawiamy do lodówki, by galaretka się ścięła. Teraz przygotowujemy główną część deseru. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, a za chwilę śmietankę (dodatek wody zapobiegnie przypaleniu się śmietany). Do gorącej porcjami dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gdy cukier się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia. Gdy śmietanka jest już chłodna, dodajemy do niej 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie

W SMAK
Śmietanowy sos pieczarkowy 163

pieczarkowy na bazie śmietany jest delikatny w smaku i doskonale nadaje się do wielu potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. By nie zabić smaku pieczarek, sos należy przyprawić tylko niewielką ilością pieprzu i soli. Składniki: 500 g pieczarek 1 niezbyt duża cebula 1 łyżka klarowanego masła 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Cebulę drobno posiekać(...)czasie odkryć i mieszając od czasu do czasu gotować ok. 15 minut, tak by odparować nadmiar wody, którą puściły pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż sos zostanie zredukowany do pożądanej gęstości

W SMAK
Rogaliki drożdżowo- kruche 199

smak i zapach unoszący się w domu podczas pieczenia. Jeżeli jeszcze nie jedliście takich rogalików, to koniecznie musicie spróbować!   Składniki: - 3 szklanki mąki; - 2 żółtka; - niepełna szklanka kwaśnej śmietany; - 2 łyżki cukru; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - 125 g margaryny; - 70 g smalcu ( ja użyłam margaryny); - 50 g drożdży; - marmolada, dżem, owoce do nadziania (wg upodobań) - cukier puder do posypania(...)Wykonanie: Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić do pełna śmietaną. Przelać to do miseczki, wymieszać, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić, aż drożdże się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, margarynę i smalec. Posiekać do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać łyżką, zlepić lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, zawinąć w folię

dom-agi.pl
Zupa jarzynowa z jajkiem 159

łatwa do przygotowania.  SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 15 dag fasolki szparagowej zielonej, 10 dag groszku zielonego, 5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Gotuję 45 minut na małym ogniu. 2. Marchewkę, pietruszkę(...)ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru. Gotuję 20 minut. 3. Śmietany razem mieszam i wlewam do zupy. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 4. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w ćwiartki. Gotową zupę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka kukurydziane 162

Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej  0,5 kostki miękkiej margaryny Cukier do smaku, puder bądź brązowy 2-3 łyżki śmietany Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę. Dosypać mąkę. Wyrobić ciasto. Włożyć na około 20 minut do lodówki. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać ciasteczka dowolnego kształtu, jedne pozostawić(...)całości, w połowie wyciąć dziurkę. Piec 10 – 15 minut w temp. 180’C. P.S. Można przełożyć kremem, bitą śmietaną, dżemem lub posypać cukrem pudrem według uznania Smacznego

Luźna Kuchnia
Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami 172

soli 1 łyżka oliwy 2  jajka 6 jabłek 1 laska wanilii sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 kubek rodzynek 1 tabliczka czekolady pełnej karmellovej E.Wedel 0,5 kubka śmietany 2 łyżki masła Przygotowanie: Mieszamy wodę z olejem, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy odrobinie oleju lub oliwy, wylewamy ciasto, smażymy naleśniki(...)gorącej patelni, wrzucamy jabłka, dolewamy sok z cytryny, wrzucamy ziarenka wanilii. Smażymy na złoty kolor około 15-20 minut. Czekoladę łamiemy, roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę sos wlewamy do jabłek Podajemy wedle uznania złożone, zrolowane lub oblane. Z bitą śmietaną, a może z cukrem pudrem lub cynamonem. Smacznego

Luźna Kuchnia