śmietanowie - 6000 przepisów (strona:74/400)

Rurki z kremem 255

Pierwszy karnawałowy hit w Małej Cukierence to rurki z waniliowym kremem. Delikatne, z chrupkim ciastem przypominjącym ciasto francuskie, które ładnie pachnie podczas pieczenia śmietaną i masłem. Krem waniliowy prawie jak crème pâtissière, dlatego zamiast cukru waniliowego można użyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać do 2/3 wysokości(...)England .  Składniki na około 50 sztuk:Ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)250g masła lub margarynyszczypta soli1 szklanka kwaśnej śmietany (12% lub 18%)Krem:900ml mleka1 opakowanie cukru wanilinowego 16g (można też użyć 2 lasek wanilii)50g masła4 żółtka2 jajka200g cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)80g mąki pszennej80g mąki ziemniaczanejDodatkowo

Mała Cukierenka
Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 163

przepis Składniki8 jajek8 czubatych łyżek mąki pszennej1 szkl cukru1 budyń czekoladowy1,5 szkl mleka1 budyń waniliowy2 łyżki kakao100g orzechów laskowych4 łyżki cukru pudru1 łyżka syropu karmelowego1 łyżka syropu orzechowego250ml śmietany 36%0,5 szkl oleju100g bezów szczypta soli200g masłamasa cukrowabarwniki Sposób przygotowania Krok 11. Z 8 jaj białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z 0,5 szkl.cukru(...)35.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 47.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki syropu karmelowego. Wyłóż ją na ciasto. Na ubitą śmietanę wyłóż bezy. Przykryj wszystko trzecim blatem ciasta. 8. Ponownie nasącz

CoolinarniePL
Ciastka serowo-cebulowe 183

różnych sosów,pomidorowego, czosnkowego, do czerwonego barszczyku, piwa itp.   Składniki:-3 szklanki mąki-10 dkg masła-2 żółtka i jedno całe jajko-2 czubate łyżki kwaśnej śmietany-1,5 dkg drożdży-1/2 łyżeczki cukru-łyżeczka soli-łyżeczka ostrej papryki mielonej-3 łyżki granulowanej cebuli-10 dkg startego drobno żółtego sera   Do mąki dodajemy sól(...)cebulę i paprykę i mieszamy.  Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy śmietanę.Do miski z mąką dodajemy masło, 2 żółtka i jajko oraz śmietanę z drożdżami.Zagniatamy ciasto.   Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut.   Ciasto dzielimy na dwie części,cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości

Maminek kulinarny
Likier o smaku korzennym 178

Królował na naszym stole w święta. Dobry na każdą okazję.Składniki;700 ml wódki,3 łyżeczki przyprawy do piernika,5 łyżek kremu "krówka",3 łyżki cukru pudru,300 ml śmietany 30%Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Wódkę mieszamy z przyprawą, krówką i cukrem pudrem.Dodajemy 200 ml śmietany. Gotujemy na wolnym ogniu. Pozostałą śmietanę ubijamy na półsztywno i dodajemy do jeszcze

Anioły w kuchni
Żurek zabielany 106

składniki* 1 butelka żurku* 35 dag białej kiełbasy* 30 dag chudego boczku gotowanego* 2 i 1/2 litra bulionu (może być z kostki)* 250 ml kwaśnej śmietany 18%* kilka suszonych grzybków* 2 małe listki laurowe* 4 ziarenka ziela angielskiego* sól, pieprz* 2 łyżeczki koperku świeżego lub łyżeczka suszonegoSposób wykonaniaGrzybki namoczyć, a następnie do garnka w którym będziemy gotować żurek wlać(...)oliwy, i podsmażyć kiełbasę i boczek, a następnie przełożyć do garnka, wlać większą część żurku ok. 400 ml (resztę dodać według własnego smaku), zagotować, dodać sól i pieprz i śmietanę i delikatnie gotować ok. 5 min.Dodać koperek i zestawić z ognia (jeżeli dajemy suszony to dodać zaraz po dodaniu śmietany)Najlepiej smakuje z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami na osobnym talerzyku

Mix smaku
Babka galaretkowa 592

składniki* 4 galaretki (każda w innym kolorze)* 200 ml śmietany kremówkiSposób wykonaniaPierwszą galaretkę podzielić na dwie równe części (można użyć wagi).Pierwszą część rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia, a następnie wlać do przygotowanej formy i wstawić do lodówki do stężenia.Drugą część galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia.Kiedy 1 warstwa galaretki w formie(...)się zsiądzie do galaretki rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody dodać 50 ml śmietany, wymieszać i wylać jako 2 warstwę.Postępować tak z każdą następną galaretką. Wylewać na przemian jedna warstwa galaretki rozpuszczonej tylko w wodzie, druga warstwa galaretki ze śmietaną.Kiedy galaretki dobrze stężeją, formę zanurzyć w gorącej wodzie na ok. 30 sekund, przyłożyć talerz na wierzch i odwracając wytrząsnąć

Mix smaku
Makowiec w piaskowym cieście 112

masła lub margaryny (kasia)* 250 g mąki pszennej* 70 g mąki ziemniaczanej* 1 szklanka cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany* 3 łyżki soku z cytryny* puszka masy makowej z bakaliami (850 g)Sposób wykonaniaMąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem(...)wanilinowym. Wciąż ucierając dodawać na zmianę żółtka i mąkę. Na końcu dodać śmietanę śmietanę. Do wyrobionego ciasta dodać sok z cytryny i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem.Formę (24/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć część ciasta i rozsmarować. Na ciasto , przy pomocy dwóch łyżek wyłożyć mak (nie musi być zbyt równo

Mix smaku
Tort z M&Msami 179

Myslę, że to jest świetna propozycja na tort dla dziecka.Biszkopt:7 jajek1 szklanka mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru (niepełna)2 czubate łyzki dobrego kakao1 łyżka olejuNadzienie:250ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru,Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-))Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptuDekoracja:400g czekolady  (pół(...)wieczór wcześniej i zostawiam w piekarniku na noc żeby powoli się wystudził.Mój biszkopt  przekroiłam tylko na pół, ale można na ile warstw się chce. Nasączyłam ponczem. Ubiłam śmietanę z cukrem na sztywno i przełożyłam biszkopt. Na to poukładałam wiśnie i docisnęłam druga połówką biszkoptu.Do dekoracji można użyc gotowego czekoladowego ganache lub polewy czekoladowej, ale bardzo prosto robi

Kulinarna rozmowa
Wieprzowina z borowikami I puree z rzepy 128

Dziś kolacja w rustykalnym stylu.Dla 2 osób:1 rzepa2 łyżki śmietany 12% 200g wieprzowiny(ja miałam steki z baleronu)Garść suszonych borowikówŁyżka masła2 łyżki śmietany1/2 cebuli2 ząbki czosnkuTymianek, sól I pieprzRzepę kroimi w kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie.Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut.Mięso smażymy przez chwilę(...)Dorzucamy cebulę I czosnek. Chwilkę dusimy. Podlewamy wodą razem z grzybami. Dodajemy tymianek I redukujemy przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę I masło.Rzepę tłuczemy jak ziemniaki I dodajemy śmietanę.Na koniec talerz pokropiłam oliwą z pestek dyni. Ma przecudny kolor!Smacznego

Kulinarna rozmowa
Banoffee 318

Banoffee to bardzo smaczny deser z bananów i toffi z bitą śmietaną na spodzie z ciastek digestive. Jest bardzo prosty w przygotowaniu.Składniki:Ciastka typu digestive;Masło 1/4 kostki;Bita śmietana;Banany (w zależności od wielkości 3-4);Sos toffi;Kilka kropel cytryny.Wykonanie:Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą(...)sposób tworzymy podstawę do ciasta. Formujemy tak, aby boki były troszkę wyżej. Na podstawę wylewamy sos toffi. Kroimy banany w plastry i układamy na toffi. Następnie ubijamy śmietanę i wykładamy na banany. Dekorujemy toffi lub wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki na kilka godzin

Kulinarna rozmowa
Barszcz biały czy żurek? 218

żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami(...)wiejska-boczek wieprzowy wędzony-zakwas na żur-3 główki czosnku-cebula-otręby pszenne Młyn Kopytowa-Mąka żytnia razowa typ 2000 Młyn Kopytowa-Mąka pszenna typ 1850 Młyn Kopytowa-śmietana i mlekoUgotuj wywar z boczku i kiełbasy. Do gotujacego się wywaru dodaj zakwas, ciągle mieszając. Następnie w szklance mleka rozmieszaj po łyżce obydwu mąk Młyn Kopytowa i dodaj do zupy

Z Kuchni Do Kuchni
Pappardelle z brokułami 197

szerokich, karbowanych wstążek do przygotowania smacznego, prostego i szybkiego dania – pappardelle z brokułami. Składniki:                            - ok. 300 g makaronu- 2 brokuły- 2 szalotki bananowe- 3 ząbki czosnku- koperek- 400 ml śmietany kremówki- 200 ml kwaśnej śmietany- sól, cukier, biały pieprz, czosnek suszony- olej kokosowy Brokuły podzieliłam na różyczki i opłukałam. Ugotowałam we wrzącej wodzie, z dodatkiem soli, łyżeczki cukru(...)lodu, a następnie wyjęłam, odsączyłam z wody i pokroiłam je na cząstki (kilka zostawiłam w całości).  Na rozgrzanym oleju kokosowym zeszkliłam pokrojone szalotki z czosnkiem, dodałam pokrojone brokuły. Obie śmietany wymieszałam z solą i wlałam na patelnię z brokułami, dodałam posiekany koperek, doprawiłam białym pieprzem i czosnkiem. Gotowałam do chwili, aż sos się zredukuje i będzie gęsty (pod koniec gotowania

mojewypiekiinietylko
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 139

tartaletek sernikowych ze śliwkami.     Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej- 250 g margaryny (może być masło)- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta z cytrynySkładniki na krem serowy:- 470g twarogu półtłustego- 250ml śmietany kremówki (30 – 36%)- 1/2 szklanki cukru pudru- 4 łyżki mleka w proszku(...)śliwki. Smażymy mieszając, aż śliwki lekko zmiękną. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do 250 ml śmietany dodajemy 4 łyżki mleka w proszku, ubijamy. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Zimną, tężejącą, ale jeszcze płynną  galaretkę dodajemy, stopniowo, do masy serowej i ponownie mieszamy. Masę nakładamy

mojewypiekiinietylko
Mus brzoskwiniowy 143

jest jego prostota. Minimalna ilość składników, odrobina chęci, chwila czasu i mamy przygotowany mus brzoskwiniowy.     Składniki:  - 1 puszka brzoskwiń w syropie- 1 opakowanie żelatyny-Fix deserowej- ok. 200ml śmietany kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- krokant migdałowy         Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na cząstki i zmiksować w blenderze. Rozpuścić żelatynę – do wysokiego naczynia wlać 50ml zimnej wody i 100ml(...)brzoskwiń, cały czas miksując. Mus przełożyć do miseczek, czy pucharków i odstawić na ok. 2 godziny do lodówki, do stężenia. Ubić śmietankę, dodając pod koniec 1 łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę nałożyć przy użyciu worka cukierniczego z tylką na zastygnięty mus. Posypać krokantem migdałowym. Udekorować według uznania.Mus brzoskwiniowy możemy podać z bitą śmietaną i krokantem migdałowym lub  wersji light

mojewypiekiinietylko
Key Lime Pie 157

brzoskwiniowym. Do równie znanych deserów należy również tarta „key lime pie”, czyli orzeźwiające ciasto składające się z kruchego spodu z herbatników, kwaśnej limonkowej masy oraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem. Składniki i przepis przytaczam w całości, bez zmian, za autorką, gdyż nie widzę(...)część)- 1/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z limonek  (nie zapomnijcie najpierw otrzeć  skórki)- 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z cytryny- 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyDodatkowo:500 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego”    „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto

mojewypiekiinietylko