śmietanowie - 6000 przepisów (strona:79/400)

Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 157

sobą łączą i pasują do siebie idealnie.Poczyniłam w przepisie drobne zmiany, podyktowane zawartością szafek i lodówki. Nie miałam więcej chałwy, za to miałam mascarpone. Dodałam też trochę śmietany, żeby nadzienia wyszło nieco więcej. Spód zrobiłam ze swojego ulubionego, sprawdzonego przepisu. Nie wiem, jak smakował oryginał, wiem za to, że moja tarta wyszła boska! (Nie chwaląc się.)Jeśli gdzieś znajdziecie(...)mąki pszennej20 g kakao1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkonadzienie:200 g chałwy waniliowej200 g serka mascarpone2 jajka1,5 budyniu waniliowego (proszek)2 łyżki cukru100 ml śmietany kremówki (38%)wierzch:400 g jeżyn150 ml zimnej wody1,5 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki ciemnego brązowego cukru2 łyżki soku z cytrynyMąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding z solonym karmelem - niebo w buzi 143

więc dodawajcie sól po odrobinie i smakujcie, czy to już.Waniliowy pudding z bananami i solonym karmelemSkładniki:(na 4 porcje)karmel:80 g cukru2 łyżki wody30 g masła40 ml śmietany kremówki (38%)1/2 łyżeczki solipudding:315 ml mleka75 g budyniu waniliowego (proszek)75 g serka kremowego140 ml słodzonego mleka skondensowanego70 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:1 bananKarmel:Cukier z wodą(...)garnku o grubym dnie. Podgrzewać na niewielkim ogniu (nie mieszać), aż nabierze głębokiej, złoto-brązowej barwy. Zdjąć garnek z ognia, dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać. Powoli wlewać śmietanę, cały czas mieszając (może pryskać). Na końcu dodać sól, wymieszać.Przełożyć sos do szklanego naczynia, ostudzić.Do chwili podania przechowywać w lodówce.Mleko wymieszać z budyniem, zagotować, cały czas mieszając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Korzenna tarta z dynią 145

połączyłam to wszystko w całość, dodałam masę korzennych przypraw, i wyszło mi cudowne, jesiennie ciasto.Kruchy spód, kremowa masa dyniowa, która rozpływa się w ustach, a na wierzchu góra bitej śmietany, która nadaje całości niesamowitej lekkości. Tarta wyszła korzenna, dość intensywna w smaku, ale delikatna kremówka idealnie ją łagodzi i równoważy.Myślę, że to idealny przepis na rozpoczęcie dyniowego festiwalu.Korzenna tarta(...)formę do tarty 34x10 cm)ciasto kruche:230 g mąki pszennej20 g kakao1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkomasa dyniowa:200 g musu z dyni2 jajka150 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)1 łyżeczka mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonych goździków80 g cukru1 łyżka soku z cytrynydodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet jajeczno - pieczarkowy 375

ugotowanych na twardo;2 surowe jaja;400 g pieczarek;Duża cebula;1/2 puszki groszku konserwowego;Pęczek szczypiorku;100 g żółtego sera;4 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;4 płaskie łyżki majonezu;Sól;Pieprz;Olej/oliwa;Margaryna i bułka tarta do wysmarowania keksówki.Sposób przygotowania:Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach;Pieczarki(...)tarce o dużych oczkach;Szczypiorek drobno posiekać;W dużej misce wymieszać ze sobą: starte jajka, podduszone pieczarki i cebulę, szczypiorek, starty żółty ser i groszek;Do powstałej masy dodać śmietanę/jogurt grecki i majonez. Wymieszać.Następnie wbić surowe jajka, dokładnie wymieszać masę i doprawić solą i pieprzem do smaku.Keksówkę (u mnie o wymiarach: długość 34 cm, szerokość

Gospodyni Miejska
Makaron bucatini z sosem śmietanowo-szpinakowym 273

wszystkim sycący.Dla miłośników szpinaku i nie tylko...Zapraszam do spróbowania! Temu smakowi trudno się oprzeć!  Składniki:250g makaronu bucatini lub spaghetti;300g świeżego szpinaku;150ml słodkiej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub 36%;40g twardego, startego na miał dojrzewającego sera np. parmezanu (20g do sosu i 20g do posypania po wierzchu przed podaniem;2 ząbki czosnku(...)Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku i cebuli i dusić razem jeszcze przez króciutką chwilę.W międzyczasie przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.W miseczce wymieszać śmietanę z startym na miał serem (20g).Do szpinaku, cebuli i czosnku dodać wymieszaną śmietanę z serem. Poddusić chwilę wszystko razem. Posolić i popierzyć do smaku. Oddstawić z kuchenki.Do przygotowanego sosu

Gospodyni Miejska
Buraczki zasmażane 291

Buraczki zasmażane...Czerwone, buraczane wiórki.Złocista zasmażka z cebulką.Idealny dodatek do dania głównego.Niezapomniany smak dzieciństwa!Składniki:8 - 10 dużych, czerwonych buraków;Ząbek czosnku;Łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;4 łyżki octu spirytusowego;2 łyżki cukru;Sól;Pieprz.Zasmażka:Duża cebula;125 g margaryny;1,5 łyżki mąki pszennej.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, gotować(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do startych buraków dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Wymieszać.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do buraków i wymieszać.Do buraków dodać śmietanę i wymieszać.Na rozgrzanej na dużej patelni margarynie podsmażyć cebulkę. Następnie dodać mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor.Do złocistej zasmażki dodać buraki, wymieszać i podsmażać, aż całość zgęstnieje.Podawać

Gospodyni Miejska
Zupa z cukinią i zacierkami 187

duża marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 duże ziemniaki;2,5 litra zimnej wody;Natka pietruszki;2 ziarna ziela angielskiego;1 liść laurowy;200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;Łyżka masła;1,5 łyżki mąki;Sól;Pieprz;Ziarenka smaku/vegeta/2 kostki rosołowe - opcjonalnie.Zacierki:1 jajo;Mąka pszenna.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć(...)doprowadzić bulion do wrzenia. Następnie dodać zacierki, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 10 mniut.Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, cukinię i natkę pietruszki. Gotować, aż warzywa będą miękkie.Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy i wymieszać, po czym zdjąć zupę z ognia.Zupę przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie ziarenkami smaku/vegetą czy kostkami rosołowymi.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Barszcz biały na zakwasie 224

czubate łyżki chrzanu ze słoiczka;500 ml domowego zakwasu na barszcz biały lub 1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody;200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.Sposób przygotowania(...)gotować zupę kolejne 10 minut.Po upływie tego czasu wlać zakwas na barszcz lub barszcz biały z torbki rozrobiony w 200 ml wody, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać.Ugotowaną zupę zestawić z ognia dodać rozrobioną śmietanę i pokrojoną w plasterki, ugotowaną białą kiełbasę /opcjonalnie/ i wymieszać.Zupę przyprawić majerankiem

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką 346

Smacznego!Składniki:1 kg ziemniaków;1 brokuł (waga około 500 g);200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa);2 jaja ugotowane na twardo;125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;125 ml zimnej, przegotowanej wody;1 surowe jajo;1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku;150 g stratej mozzarelli;2 czubate łyżki prażonej cebulki(...)obrać, pokroić w kostkę.Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, obrać, pokroić w plastry.Wędlinę pokoroić w kostkę.Przygotować sos. W miseczce roztrzepać 1 surowe jajo, dodać śmietanę, zimną przegotowaną wodę i zupę cebulową i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Na jego dnie ułożyć plastry ziemniaków, następnie położyć różyczki brokułów, posypać drobno

Gospodyni Miejska
Placki po węgiersku 240

Placki po węgiersku...Duże, złociste i chrupiące placki ziemniaczane.Polane gulaszem wołowym.Z dodatkiem kolorowych papryk.Udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem.Pycha!Składniki:Gulasz wołowy:500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra;1 papryka czerwona;1 papryka żółta;2 cebule;1 ząbek czosnku;500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa);2 czubate łyżki przecieru pomidorowego;1 liść laurowy(...)ziarna ziela angielskiego;1/2 łyżki kminku mielonego;1/2 łyżki ostrej papryki w proszku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody - opcjonalnie;Olej.Placki ziemniaczane:1 kg ziemniaków;3 czubate łyżki mąki pszennej;1 duża cebula;2 jaja;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Gulasz wołowy:W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną

Gospodyni Miejska
Imprezowa przekąska z tuńczykiem, twarogiem i sosem chili 203

sosem chili...Kremowy, czosnkowy twarożek.Warstwa lekko pikantnego, słodkiego sosu chili.I kawałeczki tuńczyka.A do tego karkersy, nachosy czy chipsy.Polecam!Składniki:250 g chudego twarogu;5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz;200 g słodkiego sosu chili (u mnie TaoTao);Puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (waga netto po odsączeniu(...)Dodatkowo:Krakersy, nachosy lub chipsy.Sposób przygotowania:Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Tuńczyka odcedzić z zalewy.Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.Twaróg wyłożyć równomiernie na dnie salaterki.Na twaróg wylać równomiernie słodki sos chili.Na wierzchu ułożyć odsączonego tuńczyka w kawałkach.Podawać z krakersami, nachosami czy chipsami.Uwagi do przepisu:Chudy twaróg

Gospodyni Miejska
Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego 199

łyżeczka soli.Sałatka z tuńczyka i selera naciowego:1 seler naciowy;2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju (po 130 g każda - waga netto po odsączeniu);4 łyżki śmietany;1 czubata łyżka majonezu;4 łyżki ziaren łuskanego słonecznika;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść ciasto (ja wsypuję wszystkie składnki na ciasto do misy od miksera(...)złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do tuńczyka. Wymieszać.Seler umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka z słonecznikiem. Wymieszać. Dodać śmietanę, majonez i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.Na każdy placek nakładać czubatą łyżkę sałatki (lub więcej). Równo rozprowadzić sałatkę. Zwijać w rulonik i ukośnie przkrajać na pół.SMACZNEGO!Uwagi

Gospodyni Miejska
Makaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego 159

pleśniowego.Pycha!Skałdniki:250 g makaronu (u mnie sprężynki i rurki);100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);100 g wędzonego boczku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej(...)kostkę i podsmażyć na suchej pateli (bez dodatku tłuszczu).Na patelnię, do podsmażonego boczku, dodać ser pleśniowy. Podsmażać, stale mieszając, aż ser się rozpuści.Do boczku z serem dodać śmietanę. Wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem.Do sosu dodać brokuł i rozmaryn. Wymieszać.Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać.Podawać gorące.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam boczku

Gospodyni Miejska
Sałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą 636

średnia, czerwona papryka;1 mała, czerwona cebula;Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto po odsączeniu 240 g);2 ząbki czosnku;50 g łuskanych ziaren słonecznika;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 łyżki majonezu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Wystudzić i w razie(...)wymieszać.Słonecznik uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni, wystudzić, dodać do sałatki i wymieszać.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać.Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisów:Do sałatki można użyć brokuła świeżego, jak i mrożonego (opakowanie o wadze około 450 - 500 g).Majonez

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie tatarskim 212

ugotowanych na twardo;200 g pieczarek konserwowych (waga netto, po odsączeniu);Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g);5 średnich ogórków konserwowych;3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 szklanki majonezu;2 czubate łyżki drobno posiekanego szczypiorku;Sól;Biały pieprz.Do zabarwienia jaj:1/2 szklanki koncentartu barszczu czerownego;3 szklanki gorącej, przegotowanej wody.Sposób przygotowania:Jaja(...)zalewy, pokroić na ćwiartki, dodać do groszku i wymieszać.Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek i groszku. Wymieszać.Do pieczarek, groszku i ogórków dodać majonez i śmietanę. Dokładnie wymieszać powstały sos.Sos przyprawić białym pieprzem i solą.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Na dno szkalnego naczynia wyłożyć sos.  Sos oprószyć poskienym szczypiorkiem. Na sosie ułożyć połówki

Gospodyni Miejska