Składniki : filet z kurczaka , na jedna osobę (niezbyt głodną ) wystarczy pojedynczy filet musztarda francuska śmietana, olej sól , pieprz ,ewentualnie kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie : Fileta lekko rozbić (ale niekoniecznie) , pokroić w drobną kostkę i obsmażyć krótko na oleju Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i gotować do miękkości (uważać , by nie przypalić, podlewać wodą !), wtedy mięso posolić(...)łyżki musztardy rozmieszać z 3/4 szklanki słodkiej śmietany ( jeśli odpowiada nam ostrzejszy smak to dodajmy więcej musztardy ) Gdy mięso już będzie miękkie wlać do niego śmietanę połączoną z musztardą - wymieszać Wszytko pogotować chwilę , dodać jeśli trzeba soli , szczyptę pieprzu mielonego, sok z cytryny Sos powinien być dość gęstej konsystencji o lekko ostrym smaku Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki
Proste Potrawygorzka czekolada 2 torebki liściastej herbaty zielonej z cytryną i pamelo ( u mnie Big-Active) 2 płaskie łyżeczki żelatyny 2 jajka ( mogą być małe ) 5 dag cukru niepełna szklanka śmietany 30 % ( około 150 ml ) Przygotowanie: Do 150 ml wody o temp 90 stopni C wrzucamy torebki z herbatą i parzymy około 3 min, wsypujemy żelatynę i dobrze mieszamy (wpierw wyjąć(...)gotujmy go ! Środek babeczek smarujemy rozpuszczoną w łaźni wodnej-czekoladą Dalszy tok zaczynamy jak napar z żelatyną zacznie lekko tężeć Białka oddzielamy od żółtek i żółtka ucieramy z cukrem Śmietanę ubijamy, białka ubijamy na pianę Łączymy: utarte żółtka z ubitą śmietaną i z pianą oraz z tężejącym naparem herbacianym - delikatnie ucierając Krem gotowy, jesli mamy specjalną szprycę do kremów
Proste Potrawyjeszcze jedna propozycja na Tłusty Czwartek.Składniki : 3 szklanki mąki 250 ml gęstej śmietany - 18 % wystarczy 25 dag masła 1 łyżka cukru pudru 6 dag świeżych drożdży, szczypta soli na nadzienie marmolada lub np. nutella odrobina maku Przygotowanie: Drożdże, cukier i 1/3 szklanki śmietany wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia Masło posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn(...)sól i resztę śmietany - zagnieść ciasto Przykryć folią pozostawić w lodówce do dnia następnego Po wyjęciu ciasta wyrobić je ponownie i rozwałkować cienko na około 4-5 mm w kształt koła- takiego by móc podzielić je na 8 części,( trójkątów) Na każdy trójkąt kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta formułując rogaliki Każdy rogalik można posmarować rozmąconym jajkiem
Proste Potrawyniego korzystam. Kostki pięknie się prezentują obok innych ciast i ciasteczek. Stanowią doskonałą ozdobę każdego stołu. Ciasto: 25 dag g masła3/4 szklanki cukru1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%1 opakowanie(16g) cukru wanilinowego2,5 szklanki mąki pszennej2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka2 żółtka Masło, cukier, cukier wanilinowy i śmietanę zagotować razem, do momentu roztopienia się(...)pieczenia mąkę. Wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC. Polewa:12,5 dag masła1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%10 łyżek cukru3 - 4 łyżki kakao Wszystkie składniki ogrzewać na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej polewy. Do obtaczania:30dag wiórków kokosowych Wystudzone ciasto pokroić. Każdą kostkę zamoczyć
Praktyczna plciasta. Ciasto czekoladowe: 5 jajek 250 g cukru trzcinowego Skworcu 25 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnej kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W rondelku rozpuszczamy masło, zestawiamy(...)ognia, wrzucamy połamaną na kosteczki czekoladę i pozostawiamy do przestudzenia. Za kilka chwil musimy przemieszać masło, aby czekolada ładnie rozmieszała się z masłem. W miseczce mieszamy kakao, śmietaną, mleko i przestudzoną kawę. Odstawiamy. Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstawiamy. Następnie wyciągamy dużą miskę, do której wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Dodajemy cukier
Blondynka Gotujeszklanki mleka 1,5% tł. 2 łyżki gazowanej wody mineralnej 1 szczypta soli 5 łyżek oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej świeże maliny szklanka śmietany kremówki i cukier do smaku kokos do posypania Przygotowanie: Do dużej miski dodajemy jajka, mleko, mąkę, gazowaną wodę mineralną, sól, olej, aromat waniliowy, miksujemy mikserem wszystkie składniki(...)ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Śmietanę ubijamy mikserem, w trakcie ubijania dosypujemy cukier. Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy, ostudzone podajemy z kleksem śmietany i malinami
Moja smaczna kuchniapołączyć z ugotowanym ryżem. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Wierzch: 200ml śmietanki 30%, śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru, kilka truskawek do dekoracji. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę
Z miłości do słodkościtarty użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 3 torebek (po 16 gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego, 400 gram malin, 200 ml gęstej śmietany 36%, 4 jajek, 1 limonki, szczypty cynamonu, 100 gram mlecznej czekolady. Przygotowanie tarty, jak każdej tarty rozpocząłem od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej(...)gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego i szczyptę cynamonu. Całość za pomocą widelca rozmieszałem na gładką masę, rozpuszczając cukier. Następnie dodałem do masy jajecznej 200 gram gęstej śmietany 36% i całość dokładnie wymieszałem. Całą masę wylałem na lekko przestudzone ciasto, a następnie ułożyłem w niej równomiernie maliny. Temperaturę piekarnika zmniejszyłem do 150 stopni i umieściłem w nim tartę
Wyprawy kulinarnesię nadaje) i kilku innych dodatków, okraszonych aromatycznymi przyprawami. Zaskakująco smaczna, często traktowana jako przystawka, chociaż w większej ilości z powodzeniem posłuży jako danie główne. Dla nas wyśmienita ze śmietaną lub naturalnym jogurtem i rukolą dla kontrastu. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (1 min): kruszymy drożdże do miski, zasypujemy(...)cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. W tym czasie bierzemy się za farsz. 2. FARSZ (5 min): Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a natkę
Nerds Kitchenpasowały mi ziarenka granatu, jak las to jeżyny, maliny i jagody, tak ja to widziałam. Co do smaku, nie moja bajka, gdybym następnym razem je robiła, pod ubitą śmietanę wyłożyłabym na przykład dżem z czarnej porzeczki lub dżem z jeżyn. Korzystałam z przepisu z bloga Magia Kuchenna. Ps. Mój syn jak zobaczył, że dodaję szpinak, to nawet okruszka(...)jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku można dodać 2 opakowania śmietan fix owoce do dekoracji (u mnie były to maliny, jeżyny i jagody leśne) Wykonanie: Szpinak rozmroziłam i odcisnęłam na sitku. Jajka zmiksowałam z cukrem. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlałam olej
Blondynka Gotujeraczej żadnych wartości odżywczych nie miał. Chociaż co zabawniejsze to on ma dużo lepsze wyniki od moich, co za sprawiedliwość. Składniki na 4 pucharki: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 4 morele 7 dużych truskawek 3 suszone morele Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno i dodać na koniec cukru pudru. Morele w osobnym pojemniku miksujemy blenderem(...)samo podstępujemy z truskawkami. Do pucharków dajemy dwie łyżki śmietany następnie mus morelowy, truskawkowy i tak do zapełnienia. Wierzch ozdobiłam pokrojonymi suszonymi morelami oraz wiórkami z gorzkiej czekolady. Deser nadaje się odrazu do zjedzenia
ciastkarnia na kruchym spodziemogłam w spokoju przeżyć swoje wakacje bez straszącego stosu zeszytów i podręczników na biurku. Składniki: 30 rogalików 50 g drożdży 300 g mąki 100 g cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 150 g masła 2 tabliczki czekolady mlecznej Wykonanie: W śmietanie rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę i dodajemy drożdże rozpuszczone w śmietanie oraz resztę składników. Zagniatamy
ciastkarnia na kruchym spodziekońcu fajnie sobie poeksperymentować:) Składniki: ciasto: 50 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag miodu 150 g masła 2 jajka masa: 200 ml śmietany 30% 250 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru puszka masy karmelowej 200 g orzechów Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy resztę składników(...)Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Każdy placek pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasta zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy po łyżeczce cukru. Na koniec dodajemy serek ricotta albo jeśli nie mamy to również fajnie sprawdzi się mascarpone.Kiedy mam wszystkie składniki, pora na złożenie ciasta. Pierwsze
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj czas na prawdziwe poznańskie danie czyli plendze na słodko, podawane z cukrem i śmietaną. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 5 starych ziemniaków Mąka pszenna (około 4 łyżki) Jajko sól Olej do smażenia Śmietana i cukier jako dodatek do placków. Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy około 4 łyżek mąki(...)Przy pomocy łyżki formujemy płaskie placki na patelni. Nie mogą być zbyt grube, gdyż nie będą później chrupiące. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło ze śmietaną i cukrem
Kolizje Smakówmamy ani czasu, ani siły gotować? Nic prostszego. Wystarczy trochę ugotowanego kurczaka i zbiór niemalże przypadkowych składników z lodówki. U nas była to cebula, czosnek, groszek i śmietana. Całość doprawiona oregano i podsypana zółtym serem. Efekt? Powalający! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Puszka zielonego groszku 2 cebule 3 ząbki czosnku 200g ugotowanego kurczaka Opakowanie śmietany(...)cebula nabierze ładnego złotego koloru wyciskamy do niej czosnek, podsmażamy minutkę. Ugotowanego kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy. Dorzucamy odsączony z zalewy groszek. Dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy według uznania. Podsypujemy żółtym serem zostawiając około ¼ objętości. Czekamy aż ser się rozpuści i zdejmujemy sos z ognia. Gdyby sos zrobił się zbyt gęsty można
Kolizje Smaków