śmietanowie - 6000 przepisów (strona:83/400)

zupy do rekomendowania z Rekomenduj.to... 155

łyżeczkę majeranku - zupa smaczna na szybkie zaspokojenie głodu i rozgrzanie w chłodne dni BARSZCZ BIAŁY:dodałam tylko podsmażoną białą kiełbaskę z cebulą, zupę wymieszałam z wodą i 2 łyżkami śmietany 18%, do smaku 1 łyżeczka majeranku - tak przygotowana smakuje zupa z bułką KRUPNIK: nie dodałam ziemniaków tylko 2 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej, po ugotowaniu kaszy z kiełbasą dodałam zupę wymieszaną(...)smietaną 18% z wodą - na szybko dobry krupnik ZUPA ZIEMNIACZANA: dodałam ziemniaki, marchewkę, ogonówki wędzonej, śmietany 18% i była smaczna na szybko zupa i do tego pożywna ŻUREK:do żurku dałam tylko kubek śmietany 18% słodkiej, mozna na szybko sie rozgrzać i do z bułką te zjeść

W Mojej Kuchni Lubię
Dyniowa Latte (Pumpkin Spice Latte) 154

Jesienny napój dla miłośników smakowych kaw. Rozgrzewające latte z dodatkiem pure z dyni i aromatycznych przypraw oraz bitej śmietany. Smakuje wybornie! Składniki:na przyprawę "Pumpkin Pie Spice": 4 łyżki cynamonu,3 łyżki imbiru mielonego,2 łyżki gałki muszkatołowej,łyżka zmielonych gożdzików,szczypta kardamonuna Pumpkin Spice Latte:1/2 łyżeczki przyprawy "Pumpkin Pie Spice"szklanka mleka2 łyżeczki cukru brązowegoespresso2 łyżki puree(...)dynibita śmietana Mleko podgrzać i spienić.  Puree z dyni wymieszać z brązowym cukrem i przyprawą "Pumpkin Pie Spice". Dodać do mleka, ponownie zamieszać i przelać do kubka (można to zrobić przez sitko, aby odcedzić ewentualne większe kawałki dyni). Wlać powoli gorące espresso, a wierzch udekorować bitą śmietaną i posypać przyprawą :) Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Ciasto z Malinami i Bezą 337

jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie jest małym wspomnieniem lata, pikników na trawce lub innych spontanicznych letnich wypraw. Bardzo polecam.                 Składniki:   175 g masła 5 łyżek śmietany kremówki 48% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 225 g maki pszennej 100 g zmielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g cukru(...)mrożonych malin 50 g bez   Masło rozpuszczamy. Zdejmujemy z palinka, dodajemy śmietanę kremówkę i ekstrakt z wanilii. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut, aż do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie wlewamy rozpuszczone, ostygnięte masło. Ubijamy krótka chwilę. Kolejno dodajemy wymieszaną mąkę. Ponownie ubijamy

Made By Mom And Son
Makaronowo jajeczne babeczki ze szpinakiem i pieczarkami 165

Spaghetti z jajkami, szpinakiem i pieczarkami zmieszałam i do foremek powkładałam. Serem żółtym je pozakrywałam i ciekawe babeczki uzyskałam. Sos ze śmietany, czosnku i koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam.    Składniki na 6 babeczek: 100 g makaronu spaghetti, 2 jajka, garść świeżego szpinaku, 10 małych pieczarek, 6 plasterków sera żółtego, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku(...)średnicy naszych babeczek i po jednym plasterku układamy na wierzch makaronu. Babeczki pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.  W czasie pieczenia przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Babeczki podajemy z sosem i świeżym szpinakiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Rolada z biedronkami. 177

Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg szynki wieprzowej2 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprz świeżo zmielony 1 cukinia ½ papryka czerwona Olej do smażenia i posmarowania folii Sposób wykonania :Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić(...)Tylko taka rolada będzie wspaniała. Gotowe mielone to nieporozumienie. Chyba, że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Tajemnica soczystości naszej rolady ( również jak robimy kotlety mielone), tkwi w dodaniu kwaśnej śmietany 18% . Z cukinii  ściąć końcówki, środek wydrążyć, blanszować 3 minuty. Ostudzić

Kulinarny karnet Christophera
Słodka pokusa - zapiekanka z owoców sezonowych. 170

zapiekanka z owoców sezonowych : -jesiennych -letnich. Dla 2 osób. 400 g owoców np. śliwki ,jabłka ,gruszki ,winogrona ,brzoskwinie (morele, nektarynki) i banany obowiązkowo . Cukier cynamonowy ewentualnie waniliowy. 150 ml śmietany kremowej 150 ml mleka 2 żółtka 1 łyżeczka cukru  1 łyżka masła Owoce obrać i pokroić na kawałki . Dwie foremki do zapiekanek wysmarować masłem i ułożyć w nich owoce(...)Posypać cukrem cynamonowym. Przygotować zalewę śmietanową. Śmietanę wymieszać z żółtkami ,dolać mleko i ubić na puszystą masę .Nie musi być bardzo gęsta.  Zalać owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200stop.z termo-obiegiem i zapiekać około 5-7min ,tak aby wierzch lekko się zapiekł . Lekko ostudzić w temperaturze pokojowej. W wersji "no light" podaję z łyżką ubitej śmietany

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz na sosie z pora. 139

Składniki: 15 dag filet z sandacza sok z cytryny, sól pieprz świeżo mielony 1 por 100 ml. śmietana kremówka 36% 1 łyżka ketchupu 30 ml. brandy 1 łyżka sosu pikantnego chilli sól, pieprz masło i olej do smażenia przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu(...)pikantnego chilli, mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy do czasu zredukowania śmietany do połowy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy brandy i sos jest gotowy. Sandacza posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, oczywiście zaczynając smażenie od strony skóry. Na talerz wylewamy sos a na nim układamy usmażonego sandacza. PS. Sandacz

Kulinarny karnet Christophera
Pieczony ziemniak z czerwoną czubrycą i sosem żurawinowym. 131

Baked potato. Składniki: 1 duży ziemniak 10 dag twaróg biały 1 łyżeczka czerwona czubryca 4 suszone włoskie pomidory 1 mała posiekana drobno cebulka 1 łyżka śmietana 18% 4 zielone szparagi 6 oliwek zielonych kiełki rzodkiewki Sos żurawinowy: 2 łyżki żurawina suszona 2 łyżki jogurt 2 łyżki śmietana sól, pieprz 2 łyżki  sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki(...)cytryny Wykonanie: Ziemniak ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni.  Twaróg wymieszać z pokrojoną cebulą, suszonymi pomidorami, łyżką śmietany  i czubrycą. Posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć na ziemniak, ułożyć po dwa zielone szparagi. Całość  polać sosem żurawinowym, udekorować kiełkami rzodkiewki i zielonymi oliwkami. Sos żurawinowy szybki - wszystkie składniki wymieszać blenderem

Kulinarny karnet Christophera
Przysmak Calypso na lodzie. 128

Orange dessert on ice. Składniki. 1 pomarańcza 100ml śmietany kremówki 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny listki mięty skórka pomarańczowa Wykonanie. Pomarańczę przekroić na połówki. Wykroić miąższ i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok. Wydrążone połówki wstawić do zamrażarki. Listki mięty umyć, posiekać. Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem(...)kąpieli wodnej. Zdjąć i ubijać w misce z lodowata wodą ,aż do oziębienia. Dodać 2 łyżki soku pomarańczowego, sok cytrynowy i miętę. Wymieszać. Ubić śmietanę. Żelatynę i śmietanę połączyć z masą pomarańczową. Kremem napełnić połówki pomarańczy i ponownie włożyć je do zamrażalnika. Deser udekorować skórką pomarańczy i miętą. Podawać mocno oziębiony. Podałem na lodzie

Kulinarny karnet Christophera
Wiejskie dziewczę w welonie. 184

Bondepige med slor. Składniki. 150g chleba czerstwego 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru 1 szklanka musu jabłkowego 100ml śmietany kremówki Wykonanie. Najlepszy jest chleb żytni. Chleb zetrzeć na tarce. W garnczku lub na patelni stopić masło, dodać tarty chleb i cukier. Smażyć, mieszając ,aż się zrumieni. Ostudzić. Na krótko przed podaniem nałożyć na dno naczynia warstwę smażonego chlebka. Możemy użyć(...)większej salaterki lub pojedynczych . Następnie nakładamy  warstwę musu i znowu warstwę chleba. Jeżeli mamy ochotę, to możemy warstwy jeszcze raz powtórzyć. Ubić śmietanę i umieścić kleks na wierzchu deseru. Ja ozdobiłem rajskim jabłuszkiem, a Duńczycy dają galaretkę z borówek. Resztę śmietany podajemy osobno. Pochodzenia nazwy nie zgłębiłem, ale deser jest szybki, łatwy i bardzo smaczny

Kulinarny karnet Christophera
Filet z dorsza w ogórkowym ryżu. 142

Fillet of cod in a cucumber rice. Składniki. 100 g ryżu długoziarnistego 350 ml bulionu drobiowego 1 ogórek średni 350 g filetów z dorsza 2 łyżki koperku 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko 1 pomidor sól, pieprz Wykonanie.  Ryż opłukać, osączyć i gotować w bulionie przez 1o minut na dużej patelni. Ogórki przekroić(...)wzdłuż, usunąć pestki i miąższ pokroić w małą kostkę. Dodać do ryżu, lekko posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min. Filety opłukać, osuszyć .Koperek posiekać. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku. Rybę ułożyć na ryżu ogórkowym, oprószyć pieprzem, posypać koperkiem i polać wymieszaną śmietaną. Dusić pod przykryciem 10 minut. Udekorować pokrojonym

Kulinarny karnet Christophera
Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 150

Grilled salmon fillet in Italian cabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko 8 dag ser mozzarella 4 liście kapusta włoska 10 dag pieczarki pieprz olej do smażenia szczypiorek Wykonanie. Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną(...)stron na patelni. Pieczarki, pokroić w plastry, przesmażyć, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na rozłożonych liściach kapusty rozłożyć łososia i na każdym położyć podsmażone pieczarki. Liście zwinąć. Śmietanę, wymieszać z żółtkiem, dodać ser i wszystko wymieszać . Łososia zwiniętego w liście kapusty, ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać śmietaną z serem. W tym samym naczyniu ułożyć podsmażone ziemniaki. Wstawić

Kulinarny karnet Christophera
Letnie grzybobranie. 246

Summer mushrooming. Składniki. 1 płat ciasta francuskiego 300 g malin 200 ml śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru jajko do posmarowania Wykonanie. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 5 cm. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce ,posmarować jajkiem i piec w temp. 200 stop. około 7 min, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec można włączyć nawiew. Sos coulis-połowę malin(...)zmiksować dodając cukier i przetrzeć przez sitko. Sos wylać na przygotowane talerzyki. Upieczone, wyrośnięte ciasteczka przeciąć w poprzek. Ubić śmietanę z 1 łyżeczką cukru. Spody ciasteczek wypełnić ubitą śmietaną i malinami. Przykryć kapeluszem. Ułożyć po trzy grzybki na sosie malinowym

Kulinarny karnet Christophera
Grillowana nektarynka z wiejską szynką i pianką wasabi 170

Grilled nectarine with country ham and wasabi foam Składniki. 1 szt. nektarynka 2 plastry wiejskiej szynki 1 łyżeczka curry masło Pianka wasabi. 100 ml śmietana 36% pasta wasabi 1 łyżeczka sok z cytryny sól biały pieprz pestki granatu Wykonanie Pinka wasabi. Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać sok z cytryny, sól i pieprz, przelać do syfonu kucharskiego, nabić jednym(...)nabojem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki. Nektarynkę przekroić, wyjąć pestkę, posmarować odrobiną masła, grillować na patelni, posypać curry, zawinąć w szynkę i wstawić na 4 minuty pod grill w piekarniku

Kulinarny karnet Christophera
Żeberka pieczone w całości 143

Roast ribs Składniki. 1,5 kg. żeberka grube 2 cebule 6 ząbków czosnku przyprawa do dań Kucharek pieprz majeranek 100 ml śmietana 18% Bejca. 3 łyżki sos worcestershire 2 łyżki sos chilli 2 łyżki oliwa z oliwek Wykonanie. Żeberka przekroić na dwie części, kości wytrybować. Posypać przyprawą do dań Kucharek, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Bejcę(...)również pamiętać,  w połowie pieczenia, przełożyć  żeberka  na drugą stronę. Po upieczeniu mięso pozostawić w brytfannie jeszcze 10 minut, następnie wyjąć. Sos przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Jeżeli lubimy sos bardziej gęsty, do śmietany dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mięso pokroić w plastry i włożyć do sosu

Kulinarny karnet Christophera