bardziej nasycony smak dodajemy więcej ryby jeżeli lubimy ten smak łagodniejszy dajemy tej ryby mniej) 1 cebula 3-4 łyżki gęstej śmietany masło do podsmażenia natka pietruszki sol pieprz Przygotowanie: 1. Cebule kroimy w drobna kostkę 2. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokrojona cebule 3. Gdy widzimy ze nasza(...)dobra dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki wędzonego łososia. 4. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy. Gdy widzimy ze nasza rybka zmieniła kolor i wszystkie składniki są już gotowe dodajemy śmietanę 5. Doprawiamy do smaku pieprzem 6. Na koniec do naszego sosu wsypujemy umyta i pokrojona wcześniej natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy. 7. Podajemy np z ugotowanym wcześniej makaronem
Kulinarnie z Polką na Kresachczasu aż zdałam sobie sprawę, że trochę przybrałam na wadze. Niestety, eggnog nie jest drinkiem dietetycznym ponieważ zawiera nie tylko kaloryczny alkohol, jajka i cukier, ale także mleko i śmietanę. Od tamtej pory nie miałam eggnog w ustach. W zeszłym tygodniu, w duchu przedświątecznych przygotowań, naszła mnie nagła ochota na eggnog domowej roboty. Pomyślałam, że to idealna okazja, żeby zapodać(...)zaflaszkujcie i dajcie komuś w prezencie! Kogel Mogel dla dorosłych Składniki (na 8-10 osób): 2 szklanki mleka (można zastąpić „mlekiem” roślinnym, np. sojowym) 2 szklanki słodkiej śmietany 6 żółtek starta skórka 1 cytryny 1/2 szklanki syropu klonowego (można zastąpić cukrem) 2 łyżeczki płynnego ekstraktu z wanili 1 łyżeczka mielonego cynamonu (najlepiej świeżo zmielonego) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jem więc Jestemświeżym ogórkiem jest trochę nietypowe, ale smaczne. Polecam przepis na świąteczny stół. Składniki: 500 g śledzi matiasów długi ogórek 2 małe cebula 400 ml jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Następnie osuszamy je i kroimy w paski grubości ok 5 cm. Ogórka obieramy ze skóry(...)Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Cebule kroimy w piórka, zalewamy gorącą wodą i również odstawiamy na 15 minut. Ogórek puści wodę, którą należy dokładnie odcisnąć. Cebulę odcedzamy. Śmietanę mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ogórkiem, cebulą i przyprawami. Sos mieszamy ze śledziem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarneCechuje się prostotą i użyciem powszechnie dostępnych, niewyszukanych składników. Pierogi ruskie gotujemy i zwykle od razu podajemy – najczęściej ze skwarkami i podsmażoną cebulą. Wśród popularnych dodatków są jednak też śmietana oraz czerwony barszcz – do wyboru zależnie od upodobań. Niektórzy podają też pierogi ruskie nie od razu po ugotowaniu, lecz podsmażają je jeszcze na patelni. Pierogi ruskie(...)przez ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wrzącej wody. Po odsączeniu opłukujemy zimną wodą i najlepiej do razu podajemy z dressingiem z boczku i cebuli (patrz niżej), ewentualnie śmietaną lub czerwonym barszczem. Jeśli musimy podać pierogi później, odgrzewamy je powoli w szczelnie przykrytym naczyniu w piekarniku lub mikrofalówce. Dressing Boczek kroimy w drobną (ok. 5mm) kostkę. Cebulę obieramy
Kulinarna Pokusachrupie w przepysznym maślano-kajmakowym kremie ułożonym między dwoma czekoladowymi, puszystymi biszkoptami. Kieliszeczek wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego smak :D Wierzch to prosty krem kakaowy na bazie śmietany kremówki i pozostała część słodkiego słonecznika. Choć zaprezentowałam słonecznikowca w lekkiej, świątecznej scenerii, polecam go Wam oczywiście przez cały rok, jest uzależniająco pyszny :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 dużych jajek(...)KREM MAŚLANO-KAJMAKOWY: 250 g miękkiego masła 1 puszka kajmaku (400 g) 2/3 karmelizowanego słonecznika z przepisu powyżej 1 mały kieliszek wódki SKŁADNIKI NA KAKAOWY KREM ŚMIETANKOWY: 500 g śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej, najlepiej schłodzonej przez noc w lodówce) 1 płaska łyżka ciemnego kakao 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkamch gorącej wody DO NASĄCZENIA
Słodko-Słony Świat IlonyCzyż nie jest piękny ten sernik z dynią na zimno , taki mocno pomarańczowy, gdyż dynia którą dostałam miała intensywny, pomarańczowy kolor miąższu . Twaróg w tym przepisie można zastąpić bitą śmietaną, czy jogurtem greckim, efekt będzie podobny. Puree z dyni w połączeniu ze śmietankowym twarogiem i sokiem pomarańczowym tworzą idealne połączenie smakowe. Polecam też przepisy na inne moje ciasta bez pieczenia(...)lodówce, ale ja sernik wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia powierzchnię dyniowego sernika dekorujemy ubitą śmietanką, ja robiłam to rękawem cukierniczym z karbowaną końcówką, dodatkowo w śmietanę wcisnęłam złote perełki cukrowe. Piękny, cytrynowy sernik z dynią na zimno. Smacznego! The post Dyniowy sernik na zimno appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękupa radości dla podniebienia. Przy tym dużo witamin i fajny dodatek do obiadowego mięsa. A Wy jakie surówki lubicie do obiadu? Składniki: kalarepka 2 marchewki duże jabłko 2 łyżki śmietany pieprz, sól Przygotowanie: Kalarepkę i jabłko obieramy, marchewkę skrobiemy i myjemy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy składniki ze śmietaną. Solą i pieprzem doprawiamy do smaku. Smacznego
ChilliJemywymaga żadnych umiejętności kulinarnych :) Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża papryka czerwona sól, pieprz, cukier zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka 1 szklanka śmietany 18 % lub 12 % 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub kilka łyżek przecieru pomidorowego szczypiorek liść laurowy ziele angielskie 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy przyprawą(...)kroimy w kostkę. Podsmażamy kilka minut na łyżce smalcu. Zalewamy odrobiną wody. Doprawiamy solą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i szczypiorek. Dusimy przez kilka minut. W tym czasie do śmietany dodajemy przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Czekamy, aż zawrze. Pierś z kurczaka obsmażamy. Gotową polewamy sosem. Można
tojestpyszne.blogspot.comsałatka to je dna z moich ulubionych. Łączmy smaki :) Skła dniki: Puszka ananasa po d wójna pierś z kurczaka pęczek natki pietruszki duża czerwona cebula 2-3 łyżki śmietany pieprz, sól przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki. Smażymy na oleju rzepakowym, posypując przyprawą do kurczaka z każ dej strony. Ananasa(...)dzeniu kurczaka, wkła damy go razem z ananasem do miseczki. Cebulę obieramy i kroimy w plastry (przecinamy na pół), a pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie skła dniki łączymy ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Smacznego
ChilliJemypowinny być bardzo mocno schłodzone (min. 24 godziny w lodówce). Dodatkowo warto schłodzić misy i końcówki do ubijania przez 1 godzinę. 500g mascarpone 220g mleka skondensowanego słodzonego 200 g śmietany kremówki 36% dodatkowo 1 szklanka jagód Mascarpone przełożyć do misy miksera. Zacząć miksowanie przechodząc stopniowo od minimalnych do maksymalnych obrotów. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlewać mleko. Ubijać aż krem(...)stanie się gęsty. W osobnej misie ubić na sztywno śmietanę. Obie masy połączyć. Przełożyć na stężałą galaretkę. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce. Posypać jagodami. Bezy 2 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli 100 g drobnego cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Białka ze szczyptą soli przelać do misy miksera. Ubijać na średnich obrotach
Pełny talerzżeby monotematycznie nie było - dzisiaj tort. Zrobiłam go dla Taty na jego 40-te urodziny. Okrągła liczba...Chciałam, żeby to było coś wyjątkowego, a nie zwykły biszkopt ze śmietaną :) Podrasowałam ten pomysł i do biszkoptu dodałam kakao, a do masy chałwę. U nas w rodzinie każdy lubi chałwę więc ze zjedzeniem tortu nie było problemu - zniknął bardzo szybko...Usprawiedliwiamy się(...)pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut (do "suchego patyczka"). Studzimy, przygotowujemy masę: ~200ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% (przy użyciu 30% dodajcie na początku ubijania "śmietan-fix") ~3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) ~150g chałwy waniliowej (lub inny ulubiony smak chałwy - kakaowa, bakaliowa...) + 50g do dekoracji Chałwę bardzo drobno kruszymy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder
chili & sugarcałość, zlać do miseczki i nasączyć obie warstwy biszkoptu. Pomiędzy warstwami znajduje się krem na bazie mascarpone, przepis poniżej. Składniki: 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 4 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie: Śmietanę należy ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier puder. Zmniejszyć obroty i dodać serek mascarpone, tylko wymieszać do połączenia się
Garniec Magaliepomidorów ( 400ml ) lub świeże pomidory ( 3szt ) kminek - 1łyżka czosnek - 2ząbki sól ( może być sól ziołowa ) - 2łyżeczki gałka muszkatołowa - 1/4łyżeczki pieprz - 1łyżeczka tarty ser ( ementaler lub gouda ) - 200g śmietana 18% - 1/4 l ocet - 1łyżka Sposób przygotowania: Ziemniaki młode myjemy , wrzucamy do garnka , zalewamy wrzątkiem i gotujemy 20 minut z dodatkiem kminku. Kalafior dzielimy na 2 połówki , wrzucamy do garnka(...)Dokładnie mieszamy. Dno i boki naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojonymi w plasterki ziemniakami i smarujemy je obficie sokiem pomidorowym . Na ziemniakach układamy kalafior i pomidory . Całość doprawiamy do smaku . Dodajemy śmietanę i posypujemy obficie startym serem. Pieczemy w teperaturze 200 stopni przez 20 minut . I gotowe ! SMACZNEGO
Bazylia kontra Rozmaryngram twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie) 3 żółtka jajek (białek nie wyrzucać, tylko odłożyć na później) 2 całe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kubek kwaśnej śmietany 18 % (pół szklanki) 200 gramów drobnego cukru 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią (do białek) 200 gramów (można więcej) mrożonych malin 2 tabliczki (200 gramów) czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) Wszystkie składniki(...)powinny mieć temperaturę pokojową. Wykonanie: Twaróg, żółtka, jajka, cukier (zwykły), mąkę i śmietanę wyłożyć do misy miksera, dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Masy nie należy mieszać zbyt długo - napowietrzy się zbyt mocno, a sernik najpierw mocno wyrośnie, a następnie upadnie. W tym czasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach czekoladę. Wyłożyć połowę masy na spód
Garniec MagalieSkładniki dla dwóch osób: 500 g świeżych muli szczypta szafranu 3 łyżki wrzątku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 125 ml białego wina 2 łyżki kwaśnej śmietany pęczek natki pietruszki sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Szafran umieszczamy w miseczce, zalewamy 3 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 15 minut. Mule opłukujemy i umieszczamy(...)Celsjusza. Po 10 minutach naczynie wyjmujemy, a zawartość dokładnie mieszamy. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie mule przecedzamy; sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i drobno posiekaną pietruszkę. Wkładamy mule i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu z chrupiącym pieczywem. Smacznego! :) Przepis znalazłam na stronie ' W SMAK
My Culinary Art