kruche: 250 g mąki pszennej; 120 g zimnego masła; 100 g cukru pudru; 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości); 1 żółtko; 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%; 1,5 łyżki kakao; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Wszystkie sypkie składniki przesiać przez sito, dodać masło i smalec, dobrze posiekać razem z sypkimi produktami. Następnie(...)dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć. Ciasto włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Składniki na ciasto można zmiksować w malakserze. Składniki na masę serową: 1,20 kg tłustego lub półtłustego sera białego (zmielonego dwukrotnie); 6 jajek; 120 g masła; 1,5 szklanki cukru pudru; 300 ml śmietanki kokosowej
In my kitchenPachnące kokosem i orzechami serniczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie. Doskonale sprawdzą się jako świąteczny deser. 1 litr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku(...)bułka tarta do formy Serniki: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać 1/2 szkl cukru i ubijać aż piana będzie szklista i lśniąca. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec
Smakołyki Asiłyżeczki cukru wanilinowego 125 g margaryny 1 żółtko krem czek oladowy 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu o smaku czekoladowym 125 g masła krem śmietanowy 1 opakowanie śmietany 30% (250 ml) 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru pudru do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę i roztopić margarynę. Następnie wsypać(...)niego po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Wszystkie składniki muszą połączyć się ze sobą, aż do powstania jednolitego kremu. Krem śmietanowy Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Na sam koniec dodać do niej cukier puder (stopniowo) i rozpuszczoną żelatynę. Całość delikatnie wymieszać. Na blachę wyłożyć jeden płat ciasta. Następnie przełożyć na niego krem
Ugotowaćserka homogenizowanego waniliowego 1 czubata łyżka żelatyny 1/3 szklanki mleka 4 kostki gorzkiej czekolady masa śmietankowa na wierzch 300 ml śmietanki 1 łyżeczka cukru pudru 1 śmietan-fix starta czekolada do posypania oraz 4 łyżki dżemu, ja dałam wiśniowy ale może być brzoskwiniowy 14 łyżek słodkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i odstawić(...)dociskając aby przykleił się do kremu. Na wierzchu nasączyć go 7 łyżkami herbaty. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować śmietankę na wierzch. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Zmiksować aż składniki się rozpuszczą. Wyłożyć na wierzch ciasta i ładnie wyrównać. Posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała. Ciasto podane na porcelanie
Monia miesza i gotuje/rodzina-inki/inka-bio/inka-bio/ * mleko 2% – 125 ml * mascarpone – 6 łyżek * gorzka czekolada – 50 g * biała czekolada – 50 g * lody waniliowe – 1 gałka + solony karmel ( cukier , masło , śmietana 30% ) + orzechy arachidowe prażone – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni roztapiamy czubatą łyżkę cukru, do roztopionego dodajemy łyżkę masła i energicznie mieszamy. Całość zalewamy ok. 125 ml śmietany
Ostra na Słodkomaku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz(...)Rozduszam delikatnie widelcem kulki owoców. Przesmażam tak długo aż się zredukuje sos i żurawina będzie jak konfitura. Dobrze jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem aż krem będzie gęsty i dobrze ubity. Poncz: Do szklanki wlewam, wino, wiśniówkę, sok z cytryny i mieszam. Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny blat
wesoła kuchniamaku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz(...)Rozduszam delikatnie widelcem kulki owoców. Przesmażam tak długo aż się zredukuje sos i żurawina będzie jak konfitura. Dobrze jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem aż krem będzie gęsty i dobrze ubity. Poncz: Do szklanki wlewam, wino, wiśniówkę, sok z cytryny i mieszam. Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny blat
wesoła kuchniaSkładniki: 6 białek 300 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 400 ml śmietany kremówki do ubicia 100 g rodzynek Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę, delikatnie dosypuj do niej cukier puder i cały czas ubijając wlej ocet winny. Piana będzie gotowa, kiedy stanie się jednolita(...)blachę do piekarnika na 1-1,5 godziny, zmniejszając od razu temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Beza jest gotowa, kiedy jej ścianki staną się chrupiące. Przed podaniem bezy ubij śmietanę, wyłóż ją na bezę i równomiernie rozprowadź na jej powierzchni, obsyp rodzynkami
Przepisy kulinarne babci Antoninykorzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki 4 jajka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól Pieprz Liść lubczyku 2 łyżki śmietany 18% Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Pora kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy(...)brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Na końcu gdy warzywa są już miękkie zupę zaciągamy zahartowana z kilkoma łyżkami wywaru śmietaną. Podajemy z ugotowanymi połówkami jajka
VioletoweKucharzeniewzględem fizycznym, to dlaczemu My nie możemy raz na jakiś czas? I stało się. Zjeść i zasnąć :D bo to trza przetrawić ;) Składniki 500 g ziemniaków 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 cebula 2 łyżki oleju 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 100 g kabanosów wieprzowych 4 pieczarki(...)koncentratu pomidorowego 50 g sera cheddar szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy, dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Tłuczemy na gładko. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
R'n'G Kitchendużej czerwonej cebuli (biała też się nadaje) 200 g wędzonego łososia 50 g gorgonzolI garści płatków migdałów 20 g parmezanu lub innego sera dłogodojrzewającego 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 30% 40 + 10 g masła 50 ml białego, wytrawnego wina lub 1 łyżki soku z cytryny łyżeczki cukru szczypty czarnego pieprzu szczypty papryki chilli Wykonanie Łososia pokrój na kawałki(...)przykład na kwadraty 1,5×1,5 cm), przełóż do miseczki i zalej mlekiem kokosowym (lub śmietaną) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok. Marchewkę umyj, obierz i przy pomocy obieraczki pokrój ją na długie paski (nie przejmuj się, gdy czasem wyjdą Ci też krótkie, ale i one będą miały zaszczytne miejsce w garnku ;p). W dużym garnku z grubym
Eat me! Fit me!batata 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu z indyka 3 cm korzenia imbiru olej do smażenia sól pieprz pestki dyni płatki migdałów 18% kwaśna gęsta śmietana bulion 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie 3 litrów zupy dyniowej. Przygotowanie. 1. Bulion(...)momentu otrzymania aksamitnego kremu. Pestki dyni i płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu przez 5 minut. Przełożyć krem do głębokich talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej 18% gęstej śmietany oraz prażonymi pestkami dyni i migdałami. Przygotowane przy użyciu wyciskarki warzywa, posiadają o wiele więcej enzymów i składników odżywczych, niż pokrojone w kostkę i podsmażone na patelni. Nie trzeba ich długo
Pij soki wyciskaneŚwiąteczne miękkie pierniczki Składniki : Ciasto kakao - 5 łyżeczek miód prawdziwy - 1/2 szkl mąka 4 szkl cukier - 0,5 szkl soda - 2 łyżeczki przyprawa do piernika - 1 opak śmietana kwaśna - 4 pełne łyżki mąka - 4 szkl + trochę do podsypki żółtka jaj - 2 szt jajko całe - 1 szt masło - 200 g sól - szczypta powidła śliwkowe - 3 łyżki Dekoracja konfetti gwiazdki(...)rondelka przełożyć masło, roztopić na ogniu, dodać cukier cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć rondel z ognia dodać miód , przyprawę do piernika, kakao, powidła, jajka i śmietanę , dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę z sodą, wymieszać, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki, zagnieść ciasto. Ciasto po zagnieceniu jest lekko klejące, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 60 minut
Kuchnia Danusiumyty i pokrojony na mniejsze części królik 1 cebula 2 ząbki czosnku biała część pora sok z cytryny majeranek tymianek sól biały pieprz liść laurowy ziele angielskie olej słodka śmietana 18% Wykonanie: Kawałki królika skropić cytryną i posypać ulubionymi ziołami (u mnie: majeranek, tymianek), solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj odstawiam na całą(...)kawałki mięsa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przed końcem duszenia ew. doprawić do smaku, zdjąć pokrywkę i zredukować sos, jeśli jest go dużo. Na koniec uświetnić sos zahartowaną wcześniej śmietaną 18%. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą
Walijskie Pichcenielubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki) 65 gr masła roztopionego i ostudzonego 125 gr maku zmielonego (suchego) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 gr mąki pszennej 165 gr śmietany 18 % 80 gr rodzynek (może tez być żurawina) 40 gr orzechów 80 gr skórki kandyzowanej Polewa Czekoladowa : 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 3 łyżki mleka 1 nie pełna łyżka(...)cukrowe złote kuleczki do ozdoby Wszystkie Składniki Powinny Mieć temperaturę Pokojową ! 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 2. Dodajemy mak zmielony, mąkę z proszkiem do pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą. ciasto pieczemy
Gotowanie...to proste !