ciasto parzone bardzo zwiększa swoją objętość. Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu studzimy, następnie przecinamy w pół. Do wykończenia kremów potrzeba nam: 2 małe śmietany 36% ( lub 30%) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 ml whisky 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła Pierwszy to Creme patissiere z dodatkiem bitej śmietany, tak więc odkładamy
Kuba Gotujemorska 4 g Pieprz czarny 4 g Makaron dwujajeczny—70 g Łosoś świeży150 g Cukinia 66 g Oliwa z oliwek5 ml Śmietana 12% tłuszczu 54 ml Cytryna 20 g Łososia ułożyć na folii, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz sok z 1/4 cytryny, upiec(...)minut. Makaron ugotować al dente ok 7 minut w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażyć cukinię pokrojoną w słupki, dodać kawałki łososia, śmietanę i pieprz. Całość wymieszaj z makaronem. NIEBO ! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority
fitolarun.blogspot.comGołąbki..pycha. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 1 woreczek ryżu Cenos 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek kilka łyżek przecieru pomidorowego susz warzywny listek, ziele śmietana Grzyby namoczyć, następnie ugotować i pokroić. Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia.Ryż ugotować. Do m ięsa mielonego dodać jajko,ryż, grzyby , przyprawy(...)przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera, dodać susz warzywny , wlać wodę, przecier, dodać listek, ziele , wegete.U stawić program STEW i czas na 1 godzinę 40 minut.Na koniec dodać śmietanę
Moje domowe kucharzeniePół opakowania słodzonej galaretki wiśniowej najpierw – tak samo jak żelatynę – zalewamy 3 łyżkami zimnej wody do napęcznienia, a potem wlewamy 150ml wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, cienką stróżką wlewamy do niej wiśniową galaretkę i miksujemy razem. Piankę wylewamy na wierzch sernika i zostawiamy do całkowitego stężenia na 6-7 godzin. Wycinamy sernik(...)zbitych w moździerzu na pył 10 solonych krakersów 3 łyżki mleka WIŚNIOWA PIANKA 0,5 opakowania słodzonej galaretki wiśniowej (35-38g)+3 łyki wody 150ml wrzątku 125ml śmietany 30%, mocno schłodzonej
Karo in the Kitchenminut. Następnie dodajemy wymieszany zakwas ( najpierw 1 szklankę, próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej), chrzan i majeranek i gotujemy przez 2-3 minuty często mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę (nabieramy do szklanki gorącej zupy, dodajemy do niej śmietanę, dokładnie mieszamy i dopiero wlewamy do garnka z żurem), przypawiamy solą, pieprzem i ewentualnie miodem. Podajemy z pokrojona w plastry marchewką, białą kiełbasą
Zawsze głodna!łyżka oregano 1 łyżka młodego jęczmienia 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku śmietana 18% do podania na talerzu (gęsta) Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy obrane warzywa: seler, pietruszkę i pokrojoną marchewkę. Gotujemy do miękkości i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną, pokrojonego w drobną(...)kasza ugotowana dodajemy olej i przyprawiamy. Na sam koniec, 5 minut po zestawieniu z gazu, dodajemy posiekaną natkę i młody jęczmień. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksem śmietany. Możemy udekorować świeżą bazylią. Szeroką gamę produktów zaliczanych do superfood można kupić w sklepie internetowym www.sklepagnex.pl
Kolorowy Przepisowniksami Wiecie :) Składniki: ładny kawałek szynki wieprzowej (około 1 kg-1,5 kg) 150 g słoniny kilka ogórków konserwowych 1-2 cebulki mały słoiczek musztardy sól pieprz 200 ml śmietany 18% łyżka mąki do zagęszczenia sosu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 4-5 suszonych grzybów 2 łyżki smalcu Sposób przygotowania: Suszone grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić(...)tylko pokryły mięso. Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Na koniec doprawić sos solą i pieprzem, wlać zahartowaną śmietanę oraz rozmieszaną mąkę w połowie szklanki wody. Zagotować. Smacznego
na moim stole...podudzia kurczaka 2 cebule 2 młode średnie marchewki 2 ząbki czosnku pół główki średniej młodej kapusty 125 ml słodkiego białego wina oliwa do smażenia sól pieprz 1 łyżka gęstej śmietany Przygotowanie W rondlu, na paru łyżkach oliwy zrumieniłem pokrojoną w talarki cebulę. Dodałem posiekany czosnek, marchewkę pokrojoną w pół talarki ,wymieszałem, dodałem poszatkowaną kapustę, podsmażyłem na średnim ogniu(...)kapustę. Dodałem wino, sól i sporo pieprzu. Przykryłem i dusiłem na średnim ogniu, od czasu do czasu obracałem podudzia i mieszałem kapustę. Pod koniec duszenia dodałem łyżkę gęstej śmietany. Po około 40 minutach mięso powinno być miękkie, a kapusta przypominać gęsty sos. Doprawiłem wszystko solą i pieprzem
R'n'G Kitchenłyżka cukru trzcinowego - płaska 1 jabłko sok z cytryny - tylko trochę, do skropienia jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 jajko 1/ 3 szkl. śmietany 18% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU , ewentualnie można zastapic cukrem wanilinowym z torebki W rondelku rozpuścić masło. Wsypać ryż i chwilę podsmażyć, aż zrobi się szklisty(...)zbytnio nie ściemniało. Dodać cynamon oraz pastę waniliową i razem wymieszać. Rozbełtane jajko wymieszać z ryżem, a następnie z jabłkiem. Całość przełożyć do natłuszczonych masłem kokilek. Zalać po wierzchu śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Piec ok 3 5 minut w 180C - wstawiać do rozgrzanego piekarnika i piec bez przykrywania foremek. Przed podaniem posypać z wierzchu cynamonem. Słodko i syto
Grunt to przepis!łyżka, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, majeranek 1 łyżeczka, mieszankaprzypraw strogonow Royal Brand 1 opakowanie, woda 5 szklanek, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki w garnku szybkowara na smalcu podsmażyć łopatkę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i wymieszać, podsmażać z 2 minuty dodać wyciśnięty w prasce czosnek(...)zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu 40 minut, w mieszance suszonej strogonow są: pieczarki, pomidory, cebula, czosnek, papryka zielona, gałka muszkatołowa spuścić ciśnienie z szybkowaru, śmietanę z mąką wymieszać w szklance wody i wlać do gulaszu, mieszać do zagęstnienia sosu kaszę gryczaną paloną gotować w osolonej wodzie 15-17 minut, wylać na durszlak - gulasz jest aromatyczny
W Mojej Kuchni Lubięsmaczny. Świetnie komponuje się z kruchymi, lekko gorzkimi migdałowymi blatami. składniki: blaty: 200 g migdałów 300 g cukru pudru 10 białek sok z jednej cytryny krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru 3 łyżki amaretto ponadto: 50 g ciemnej, gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka Wysuszone migdały zmielić dość drobno. wymieszać z połową cukru pudru. Białka(...)termoobiegiem). Blaszki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 10 minutach obniżyć temperaturę do 160 stopni, piec blaty około 1,5 godz. Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić od papieru. Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder. Mascarpone wymieszać z amaretto. Obie masy delikatnie połączyć. Kremem przełożyć bezowe blaty. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać nierównomiernie wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce
6niebosezamowego kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia garść rukoli pół szklanki nasion sezamu świeżo zmielona sól i pieprz dodatkowo - odrobina świeżej gałki muszkatołowej śmietana - do ewentualnego zabielenia zupy , świeże zioła Przygotowanie: Cieciorkę namaczamy w zimnej wodzie, według instrukcji na opakowaniu (ok.12h) - więc najlepiej robimy to wieczorem w dniu poprzedzającym. Piekarnik nagrzewamy do ok.190(...)odpowiednio miękko :(). Zupę doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i finalnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i podajemy z podpieczoną kostką buraka i opcjonalnie - z kleksem śmietany, pokropioną olejem sezamowym - lub JAK ZAWSZE - wedle Waszego gustu, kochani. Życzymy smacznego! :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Symfonia Smakówoleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki typ 450 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Marmolada Jamar Krem ajerkoniakowy : 600 ml mleka 2 kremy Dr. Oetkera o smaku ajerkoniaku Lub krem budyniowy : 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 cukier(...)papierem do pieczenia , tylko spód. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wykonanie ciasta kruchego: Do miski przesiać mąkę, dodać , cukier, cukier waniliowy,jajka, śmietanę i proszek do pieczenia, zarobić ciasto. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść, jak będzie się kleiło dodajcie odrobinę maki.Ciasto podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki kakao - 3-4 łyżki oleju(ja użyłam olej Polski rzepakowego)+do smażenia - 1 łyżeczka cukru waniliowego - szczypta soli Nadzienie: 500ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan fixy dowolne owoce-ja użyłam brzoskwiń,bananów i truskawek do dekoracji Przygotowanie: Mąkę graham namoczyć w 1,5 szklanki wody przez 1 godzinę (będzie łagodniejsza). Po godzinie dodać mąkę(...)pszenną, mleko, jajka, kakao, szczyptę soli, cukier i olej,zmiksować na gładkie ciasto. dokładnie wymieszać. patelnię smarujemy delikatnie olejem Smażymy jak normalne naleśniki ubijamy śmietankę,na koniec dodajemy śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem nakładamy śmietankę na naleśniki,na to pokrojone owoce,i zawijamy w rulonik można polać roztopioną czekoladą,lub posypać cukrem pudrem,ja nie daje nic na wierzch
Swojskie jedzonkowieczory Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie(...)owsianych - Honey & Nuts Pralines with Oats - Praline di avena al miele e noci autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Pierniczki na śmietanie autorka: komu dokładkę? | blog: Komu dokładkę? Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia
Weekendy w domu i ogrodzie