wybieram się na grzyby. W zeszłym tygodniu byliśmy u znajomych na kolacji. Przygotowałam ciasto, które wzięłam w prezencie, szarlotkę z jabłkowym musem, na orzechowym spodzie, pod grubą czapą bitej śmietany. Uwielbiam jabłecznik , bo bardzo lubię jabłka. A jak już robię to ciasto z jabłkami to och nie żałuję. Moja szarlotka zawsze zawiera dużo jabłek. Do tej szarlotki przygotowałam jabłkowy(...)żelatynę do gorącego musu i wymieszaj. Ostudź mus, a jak zacznie się ścinać wyłóż go na spód ciasta. Wygładź powierzchnię ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Ubij śmietanę z wanilią i cukrem pudrem. Wyłóż na ciasto i posyp resztą wanilii. Pokrój ciasto w kostkę. Przechowuj w lodówce
codojedzeniabyć zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami. Składniki: ciasto francuskie Nadzienie: 30 dkg kurek 2 cebule kukurydza por Sos 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz 30 dkg sera żółtego Przygotowanie: Formę do tarty wykładamy ciastem. Delikatnie nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni. Spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pora kroimy w cieniutkie półplasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Następnie wrzucamy kurki oraz kukurydzę. Jajka roztrzepujemy z łyżką śmietany i doprawiamy do smaku. Na podpieczonym spodzie układamy farsz i polewamy je sosem oraz posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło
Podróż w kulinariamleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej 5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem malibu: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 25 ml malibu 100 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej Ponadto: 6 łyżek konfitury z czarnej porzeczki startej białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche(...)formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 200ºC, wstawić ciasto i piec przez 30 minut, formę należy wyjąć z piekarnika, oraz wystudzić. Serek mascarpone umieścić w naczyniu, dodać malibu, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać białą czekoladę, cukier puder i zmiksować do połączenia tak by uzyskać puszystą masę. Na wystudzony kruchy spód należy wyłożyć konfiturę, rozprowadzić i wyrównać
Podróż w kulinariafarsz: 50 dkg mięsa mielonego 20 dag pieczarek jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, oregano, bazylia Składniki na sos: 0,5 litry śmietany 1 litr wody 3 płaskie łyżki mąki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, chili Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy. Czosnek przeciskamy przez praskę(...)dokładnie mieszamy. Dzielimy na 8 równych części i formujemy kulki. Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki wkładamy w gniazda makaronu, lekko dociskając – wypełniając środek makaronowego gniazda. Śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę dokładnie mieszamy przyprawiamy i zalewamy sosem makaronowe gniazda. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni
Podróż w kulinariacienkiej kiełbaski po pół z każdego koloru papryki( żółta, czerwona, pomarańczowa i zielona) 4 pomidory 2 marchewki 3 duże cebule 4 ząbki czosnku olej do smażenia 6 łyżek śmietany 1 kostka rosołowa sól pieprz chili Wykonanie: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Boczek, kiełbasę i parówki kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pozostałe składniki również kroimy(...)starannie w drobną równą kostkę. Następnie wszystkie składniki dodajemy do garnka i od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodajemy kostkę rosołową, podprawiamy śmietaną, koncentratem pomidorowym oraz doprawiamy do smaku
Podróż w kulinariaCiasto marchewkowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 duże marchewki 1 szklanka oleju 5 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z dwóch pomarańczy Masa: 2 śmietany 30%- 330ml 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania serka mascarpone- 250g 2 kropelki olejku pomarańczowego Pozostałe: 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego -410g 2 opakowania galaretki pomarańczowej 20 dag płatków migdałowych(...)skórkę pomarańczy i mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem ok. 30 minut w 180 C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Kolejność układania : biszkopt połowa dżemu z galaretką
Podróż w kulinariaciast! Ciasto z makiem: 7 białek 5 łyżek niebieskiego maku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1łyżeczka proszku do pieczenia Ptasie mleczko: 400 ml mleka kokosowego 4 łyżki śmietany 30% Galaretka niebieska wieloowocowa Galaretka: 3 galaretki niebieskie wieloowocowe 3 szklanki wody Sposób wykonania: Ciasto z makiem: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia(...)Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Ptasie mleczko: Galaretkę przygotowujemy w 0,5 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe ubijamy razem ze śmietaną, a następnie dodajemy tężejącą galaretkę niebieską. Galaretka: Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wrzątku. Tężejącą galaretę wylewamy na wierzch. Całość wkładamy do lodówki
Podróż w kulinariapolecić każdemu . Składniki: Biszkopt: 4 jaja 60 g cukru około ¼ szklanki 80 g mąki około ¾ szklanki 30 g stopionego masła ziarenka z 1 laski wanilii kremowa pianka: 200 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego 300 g białej czekolady Sposób przygotowania: Czekoladowe kopułki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozkładamy(...)blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki. Kremowa pianka: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aby otrzymać gładką masę. Efekt końcowy: Wycięte wcześniej kółka smarujemy jedną stronę dżemem porzeczkowym. Wyjmujemy foremkę z zamrażalnika i do każdej półkuli wylewamy masę, zostawiając
Podróż w kulinariatruskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser. Składniki: 10 dag serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) tabliczka startej czekolady mlecznej 10 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników czekoladowych (zmielone w blenderze) 50g masła(...)Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Ser mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele a na nią krem śmietankowy
Podróż w kulinariazatopionymi w niej truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser. Składniki: 5 dag serka mascarpone 50 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) 5 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników maślane (zmielone w blenderze) 30g masła pół łyżki brązowego cukru(...)Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę przekładamy na ciasto. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego
Podróż w kulinariaszpinaku 2 pojedyncze piersi z kurczaka 40 dag pieczarek 0,5 kg startego sera mozzarella 8 łyżek kukurydzy 3 cebule 4 ząbki czosnku Sos: 8 łyżek śmietany 20 dag sera żółtego 150 ml wody 1 jajko 5 ząbków czosnku Sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy(...)cebulkę w kosteczkę i smażymy razem na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak i chwilę podsmażamy. Sos: Jajko wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, rozgnieciony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy i na końcu dodajemy starty ser. Na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu, posypujemy startym serem, pieczarki, kukurydze
Podróż w kulinariaprzyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 2 marchewki Kilka plastrów szynki 40 dkg serka śmietankowego Delikate 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Bazylia, oregano Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto francuskie i nakłuwamy widelcem. Serek mieszamy delikatnie ze śmietaną. Powstałą masę śmietanową przelewamy na ciasto. Cukinię
Podróż w kulinariakołderką z jagodami. To dzięki życzliwości marki Piątnica http://piatnica.net/ i marki Garneczki.pl w mojej kuchni powstał ten właśnie aromatyczny wypiek jagodowy. Zapraszam! Składniki: 1 kg jagód 1 szklanka śmietany 18 % 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru Pół kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Wykonanie: Żółtka ucieramy z margaryną, dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia
Podróż w kulinariamasła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z 2 pomarańczy 3 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone 2 kropelki olejku pomarańczowego Pozostałe: 1 opakowania galaretki pomarańczowej 20 dag płatków migdałowych Wykonanie: Puree możemy przygotować na dwa sposoby – poprzez(...)mieszając łyżką. Masę wykładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy i przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Pozostałe puree z dyni podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki
Podróż w kulinariapszennej 150 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko Farsz: 200 g łososia wędzonego 1/2 cebuli pół ząbka czosnku 150 g sera ementaler 1/2 brokuła 1 szklanka słodkiej śmietany 12 % 4 jajka 1 pęczek szczypiorku pieprz Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto, zwijamy na wałek i odwijamy na formę(...)wystające z blachy odcinamy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 min. Łososia kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Ser ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietaną i jajkami. Szczypiorek siekamy. Brokuły odcinamy na małe różyczki i blanszujemy (2-3 minuty obgotowujemy). Łososia mieszamy z cebulą, czosnkiem, brokułami i szczypiorkiem, wykładamy na ciasto. Polewamy masą jajeczną. Pieczemy
Pelusiowa Kuchnia