śmietanowie - 6000 przepisów (strona:104/400)

Księżycowe BAT ciasteczka 138

sztuk. A są tak proste w przygotowaniu, że dziś prawie w całości zrobili je jedenasto. i ośmiolatek. Składniki: - ok. 350 g mąki - 250 g masła - ok. 30 g śmietany - 20 g świeżych drożdży - ok. 3 jabłek - cukier puder do posypania - ew. kostki lodu i sok z cytryny Mąkę odmierzamy na blat, na którym będziemy pracować, dodajemy masło, śmietanę

I tu będę miała takie te
Zawijane ciasteczka smalcuszki 130

nawet dłużej. Wszyscy je lubimy do dzisiaj. Myślę, że wam też posmakują. Przygotujcie: - ok. 750 g maki tortowej + do podsypywania przy wałkowaniu - 400 g smalcu - 12 łyżek gęstej śmietany - 3 jajka - 20 g drożdży  - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 łyżka octu - 3 łyżki cukru -  1 wybrany aromat -  trochę twardej marmolada - cukier puder do posypania ciastek Zaczynając(...)jakiś 650 g mąki tworzę na stolnicy rodzaj wulkanu  z mąki, do krateru dodaję jajka, śmietanę, aromat, wkruszam drożdże, na mąkę dosypuję wszystkie sypkie składniki i na koniec ocet. Ze wszystkich składników siekając tworzę jakby kruszonkę. Następnie podsypując stopniowo pozostałą mąką zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Gotowe formuję w kulę. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na godzinny odpoczynek. Po godzinie dzielę

I tu będę miała takie te
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 238

CIEPŁEJ wody - łyżka oleju - ok.1,5kg ziemniaków - ok. 300g białego sera - 2 duże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około 50-60pierogów, zależy jak cienko wałkuje się ciasto i jak mocno wypycha farszem poszczególne pierogi. Nasze pierogi są raczej pokaźnej wielkości, ale ciasto cienkie(...)dogotowuję około 2 minut. Wyjmuję łyżką cedzakową i kładę do gorącej miski z przygotowaną złotą cebulką. Idealnie wchodzą z zimnym kefirem, chłopaki lubią do nich jeszcze kleksy kwaśnej śmietany. Można też jeść odgrzewane na patelni, przypieczone na lekko złoty kolor. Moja mama robiła pierogi najczęściej w piątek, nie miały może tak dużo sera, ale był to ser, który mama sama

I tu będę miała takie te
Zupa serowa 147

macie w domu: - 4 średnie ziemniaki - 250g wędzonego boczku - 1 średnią cebulę - 1,5 szklanki mąki - 1 niepełną  szklankę ciepłej wody - 250g białego twarogu - ew. łyżkę śmietany Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, zalewam około 2 litrami zimnej wody, robię oczywiście porcję na dwa dni. Kiedy stawiam ziemniaki do zagotowania, kroję boczek w drobną kostkę, babcia robiła(...)minutach.  Trzeba teraz zdjąć garnek z ognia i już dodać tylko skwareczki z cebulką oraz pokrojony na średnie kostki twaróg. Czasem warto dodać jeszcze łyżkę kwaśnej śmietany i dobrze wymieszać. Zupę przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Ser ładnie zmięknie i smaki się przegryzą. "Zupa pycha! psze pani!" Nasza ulubiona!!!! Spróbujcie koniecznie! #zupaserowa #zupatwarodgowa

I tu będę miała takie te
Smażone młode śledzie ze słodko-kwaśną sałatką ziemniaczaną 164

Zalewamy w garnku wrzącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, jeszcze gorące dzielimy na połowy. Wkładamy do miski, dodajemy odcedzonego z zalewy ogórka i 2 łyżki samej zalewy, śmietaną i posiekaną zieleninę. Mieszamy, pieprzymy i dosalamy do smaku. ŚLEDZIE I BEKONOWO-ZIOŁOWY SOS Wypatroszone śledzie myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku – żadne inne zabiegi nie są konieczne. Delikatnie(...)młodych ziemniaków, małych, jednakowej wielkości 1 mały wężowy ogórek 3 łyżki octu jabłkowego (albo octu z białego wina) 1 łyżka gruboziarnistej musztardy 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli 150ml śmietany 18%, kwaśnej i gęstej 2 łyżki stołowe posiekanego koperku 2 łyżki stołowe posiekanego szczypioru pieprz SKŁADNIKI 600g młodych drobnych śledzi, patroszonych, bez głowy sól pieprz masło klarowane do smażenia, około

Karo in the Kitchen
Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy i z bezą 126

ciast, ciasteczek lodów i deserów. Składniki ciastek 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450) 250 g masła 100 g drobnego cukru białego lub brązowego, 2 duże żółtka. 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego Składniki na bezę: 2 duże białka 110-120 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta(...)ozdobienia konfitura z czarnej morwy, najlepiej z całymi owocami  (jest do kupienia m.in. w tureckim sklepie ) Przygotowanie ciasta Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę masło, a następnie szybko zagnieść i wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kostka biszkoptowa z pianką brzoskwiniową. 359

kopiaste szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka skondensowanego nie słodkiego 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 700 ml przegotowanej wody 4 galaretki brzoskwiniowe 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 brzoskwinie z syropu pokrojone w kostkę 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 % płatki migdałowe do posypania ciasta(...)delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka około 30/40 minut. W przegotowanej wodzie rozpuścić galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym następnie dodać tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem, następnie dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką . Upieczony i zimny biszkopt przeciąć na pół.Następnie nasączyć

Sama słodycz i szczypta chili
Pleśniak jabłkowo śliwkowy 187

trzeba było w jakiś sposób wykorzystać. Składniki: 200g masła 3 szklanki mąki 1 żółtko 5 białek 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany szczypta soli cynamon 200g śliwek 300g jabłek dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie: Masło przesiekać z mąką i proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać szklankę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtko(...)śmietanę. Wyrobić ręką jednolite ciasto, tak długo aż składniki się połączą, a ciasto będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnik na około 40 minut. Jabłka obrać ze skóry i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na ćwiartki. Owoce wymieszać razem z cynamonem. Pianę z białek ubić ze szczyptą soli na sztywną

Jacob Tastes
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 196

małym ogniu do momentu , aż kapusta zmięknie , około 30 minut . W razie potrzeby można dolać jeszcze z pół szklanki wody , jeśli zbytnio odparuje . Na koniec mąkę rozrabiamy ze śmietaną i zagęszczamy nią , powstały przy pieczeniu wywar. Żeby sobie ułatwić zagęszczenie sosu i nie rozwalić gołąbków lub nie narobić klusek , ja zdejmuję na chwilę brytfankę z ognia , jak przestanie bulgotać , dodaję(...)śmietanę wymieszaną z mąką i energicznie , ale nie na tyle ,żeby nie nauczyć gołąbków latać , kręcę garnkiem -sos sam się rozprowadza,po czym , stawiam z powrotem na gazie do zagotowania . Pieprzymy i gotowe Można posypać dodatkowo świeżym koperkiem jeśli mamy pod ręką . Smacznego ! Post Młode gołąbki w śmietanowym sosie pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake 195

rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki 4 łyżki wody 50 g cukru 1 łyżeczka mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami zimnej wody 400 g mielonego twarogu na serniki 300 ml śmietany 18% 1 ½ łyżki płynnego miodu 200 g drobnego cukru 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na bazę: 60 g roztopionego masła, plus trochę do wysmarowania blaszki(...)masłem i wyłóż je równomiernie na dno przygotowanej tortownicy. Włóż ją do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut, do lekkiego zarumienienia, po czym odstaw do ostygnięcia. Umieść ser, śmietanę, miód, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy w pojemniku blendera lub miksera i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy. Następnie delikatnie wmieszaj rozgnieciony rabarbar. Zmniejsz temperaturę w piekarniku

karmelowy
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkami kiszonymi / Potato salad with bacon and dill pickles 296

ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 średnie ogórki kiszone, pokrojone w kostkę lub plasterki (opcjonalnie małosolne lub korniszone) 1 pęczek koperku, posiekany 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; sól, pieprz Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, odcedź i przełóż do dużej miski. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i smaż(...)ładnego zarumienienia. Następnie dodaj cebulkę i podsmaż do zeszklenia. Przełóż zawartość patelni do miski z ziemniakami. Dodaj ogórki, koperek, majonez i śmietanę dokładnie wymieszaj. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku i podawaj. Smacznego! Recipe in English Potato salad with bacon and dill pickles (4-6 servings) Ingredients: 150 g bacon, diced 1 onion, diced 1 kg new potatoes

karmelowy
Rurki z kremem truskawkowym 153

Taki deser zachwyci wszystkich. Delikatne rurki i rozpływający się  w ustach krem truskawkowy.   Składniki: (12 sztuk )  1 płat ciasta francuskiego 0,5 l śmietany tortowej 30% 0,5 kg zmiksowanych truskawek cukier puder  1 jajko gruby cukier do posypania Ciasto francuskie rozmrażamy. Kroimy na paski o szerokości 3 cm. Metalowe rurki do pieczenia okręcamy ciastem(...)zakładkę),  smarujemy jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni  do uzyskania złotego koloru.  Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (do smaku)  i stopniowo dodajemy zmiksowane truskawki. Tak przygotowaną masą nadziewamy rurki i schładzamy w lodówce. Smacznego

Pyszności Słodkości
Pełnoziarniste naleśniki z sosem karmelowym i czekoladą. 157

karmelowy * Wykonanie: Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do 1 miski, i łączymy przy użycia miksera ( bądź trzepaczki), aż do uzyskania jednolitej masy o zbliżonej konsystencji do gęstej śmietany. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy z dwóch stron do czasu, aż się zarumienią. W tym czasie przygotowujemy farsz. Banana kroimy w półksiężyce. W miseczce mieszamy ser, jogurt oraz(...)mieszamy (najlepiej trzepaczką, zapobiega powstaniu grudek) aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Podgrzewamy. Wlewamy ½ śmietanki i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do docelowego naczynka i dodajemy resztę śmietany, dokładnie ze sobą mieszając. Ostudzić, aby sos zgęstniał. Można przechowywać długo w lodówce, nawet około tygodnia

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Chmurka Truskawkowa 372

prezentuje się lepiej. Ciasto Chmurka Truskawkowa - przepis: Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g ziemnego masła 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % szczypta soli Truskawki z galaretką: 600 g truskawek 3 galaretki truskawkowe (na 500 ml) 1000 ml wody ( 4 szklanki) Krem: 700 ml śmietanki kremówki 30-36% 4 łyżki cukru(...)zrobieniu galaretki zabieramy się za zrobienia ciasta kruchego . Do malaksera wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło. Dokładnie miksujemy, aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę. Dokładnie miksujemy, aż powstanie gładkie, miękkie ciasto. Ciasto powinno być kleiste. Tak przygotowane ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (wymiary 40*20) i równamy za pomocą namoczonej olejem

Kuchnia Łukasza
Sernik na zimno z mascarpone i kremówką 395

wałkiem w torebce. Powstałe okruchy mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masą wyklejamy spód tortownicy. Masa serowa Mleko podgrzewamy - ma być porządnie ciepłe. Rozpuszczamy w nim żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. W misce ubijamy ser, do którego dodajemy mleko z żelatyną. Dodajemy mleko w proszku i mascarpone. Ubijamy. Śmietanę łączymy z masą serową i wykładamy

Mieszam w Garnku