tortownica Składniki: 450g mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem) 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanka cukru 1 i 1/3 oleju 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 330ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Nasiana granatu Zanim rozpoczniemy piec ciasto należy rozmrozić szpinak. Najlepiej wyjąć go dzień wcześniej z zamrażalnika i trzymać w lodówce na talerzu, na następny(...)pieczemy w temp około 180 stopni 60-70 minut do „suchego patyczka”. Upieczone ciasto zostawiamy do wystudzenia. Następnie obcinamy wierzch ciasta i górę rozdrabniamy na talerzyku. Przygotowujemy krem miksując śmietanę wraz z cukrem pudrem. Nakładamy na ciasto, a wierzch posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem. Ozdabiamy nasionami granatu i chłodzimy chwilę w lodówce. Smacznego
Kolizje Smakówpachnące wiosenną świeżością. Składnikiforma( 25 cm x 10 cm ) Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu cytrynowego Starta skórka z ulubionych cytrusów, ja użyłam; 1 łyżeczka startej skórki cytryny 1 łyżeczka startej skórki z limonki(...)Białka oddzielić od złotek z białek ubić sztywną pianę żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia oraz starte skórki z cytrusów aromat cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się
RAROSSAustach. Ciasto: 40 dag mąki 20 dag masłaszklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka śmietany 18%2 żółtka Sernik: 1,5 kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego) 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy laska wanilii 2 budynie waniliowe (jeżeli używamy budyniu z cukrem(...)wodą i pozostawić na około godzinę następnie odsączyć ) PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy
RAROSSAzostało mi mnóstwo jagód, dlatego moja wersja jest właśnie z jagodami. Pyszna i orzeźwiająca. Smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Składniki: 600 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym 400 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2,5 czubatej łyżki żelatyny 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna) ok. 200 g świeżych jagód, borówek, truskawek, malin, porzeczek(...)wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę natomiast rozpuszczamy w niewielkiej ilości bardzo gorącej wody (maksymalnie 1/3 szklanki), intensywnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. W misce ubijamy śmietanę kremówkę – prawie na sztywno. Dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Następnie dodajemy po 1 łyżce serka waniliowego (nie więcej) cały czas miksując na wolnych obrotach. Robimy tak do wykończenia serków
Poezja smakupysznej i szybkiej zupki.. makaron świderki Mamma Mia marchewka pietruszka cebula 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego porcje rosołowe, udko lub skrzydełko sól, pieprz listek, ziele śmietana koperek Wodę z kurczakiem zagotować.Dodać pokrojone warzywa i przyprawy.Gotować około 20 minut.Następnie dodać koncentrat i chwilę razem pogotować.W razie potrzeby doprawić, dodać śmietanę i koperek.Podawa
Moje domowe kucharzeniemąki 1/2 kostki margaryny 2 jajka 1 szkl.cukru 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka sody 1,5 łyżki kakao 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg twaróg [ np. z wiaderka ] 4 jajka 1 szkl.cukru 1/2 kostki margaryny 1 budyń śmietankowy Wodzisław 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego 1/2 szkl. mleka Z mąki(...)margaryny, jajek, cukru, miodu,kakao, sody i śmietany zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na średniej grubości placki .Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem np.Saga. Każdy placek oddzielnie upiec w temp. 180 stopni przez około 15-20 min. Margarynę, połowę mleka i cukier zagotować. Następnie do gorącej masy
Moje domowe kucharzenieTermisil. 1 duży brokuł 25-30 dkg makaronu muszelki Mamma Mia 30 dkg kiełbasy 4 jajka 1 cebula 1 pomidor 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 12% 10 dag sera żółtego sól, pieprz Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i odcedzić.Brokuła podzielić na różyczki, obgotować(...)wędliną, 2 jajka, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko olejem i wysypanego tartą bułką i troszkę ucisnąć. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z śmietaną i pozostałymi jajkami, doprawić. Wyłożyć na wierzch zapiekanki i dokładnie rozsmarować cienka warstwą.Piec w 190 st C około 40 minut.Pod koniec zdjąć pokrywkę
Moje domowe kucharzeniezdjęcia nie udało mi się lepszego zrobić....ale uwierzcie była smaczna... 1 kg filetów z dowolnej ryby 1 szkl.mleka sól, pieprz przyprawa do ryb mąka 1 szkl.śmietany koperek 2 łyżki sera żółtego 1 duża cebula Filety [ nie rozmrożone] namoczyć na 1/2 godz.w mleku [ w między czasie pokroiłam na kawałki].Mąkę wymieszać z przyprawami , obtoczyć w niej(...)rybę i usmażyć .Cebulę pokroić i zeszklić na oleju [ moja trochę się przypaliła] i przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać śmietaną wymieszaną z przyprawami i koperkiem.Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, posypać startym serem żółtym i piec, aż ser lekko się zapiecze
Moje domowe kucharzeniebyło za dużo..więc z części piany zrobiłam coś innego..o tym w następnym wpisie.. 30 dkg mąki 15 dkg masła 15 dkg cukru 3 jajka 2 łyżki śmietany 15 dkg zmielonych orzechów lub migdałów drożdże [ kawałek wielkości orzecha włoskiego] sól Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą(...)następnie dodać masło, żółtka i śmietanę oraz szczyptę soli.Zagnieść ciasto.Białka ubić z resztą cukru , dodać zmielone orzechy.Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, wyłożyć ubitą pianę i zwinąć roladę.Przełożyć do blaszki i upiec
Moje domowe kucharzeniedodatkiem przyprawy myśliwskiej ..smażone na oleju z ryżu...mniam..pycha.. 1 kg ziemniaków sól,pieprz przyprawa myśliwska 1 cebula 2 jajka 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej z ryżu Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Rewelacyjna, oparta
Moje domowe kucharzeniePyszny sosik ..oczywiście też z pieczarkami.. 20 dkg pieczarek 1 cebula 2-3 łyżki śmietany 18% 1 szkl. bulionu sól, pieprz koperek Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na patelni do zarumienienia. Następnie do pieczarek i cebuli dodać bulion, śmietanę. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku
Moje domowe kucharzeniezaokrąglone..ale to i tak w sumie nie ma zbyt dużej różnicy czy rogalik jest zakręcony czy prosty.. 50 dkg mąki 25 dkg masła 2 żółtka 3/4 szkl. śmietany 18-22% 2,5 dkg drożdży odrobina mleka marmolada białko do posmarowania Drożdże pokruszyć, dodać trochę letniego mleka i trochę cukru.Przykryć, zostawić w ciepłym miejscu ,aż urosną.Miękkie masło(...)posiekać z mąką i śmietaną.Zagnieść z drożdżowym rozczynem, włożyć do lodówki na godzinę.Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu np.polać rozpuszczoną czekoladą
Moje domowe kucharzenieciasto do pizzy, to w sumie nic skomplikowanego, mimo to leń wyszedł na wierzch i po raz pierwszy wypróbowałam gotowe - nie było źle. :) Składniki: gotowe ciasto do pizzy śmietana boczek pieczarki cebula ser żółty ser mozzarella sól, pieprz Przepis to formalność. Rozkładam ciasto i smaruję śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem. Rozrzucam pokrojony w drobną kosteczkę ser. Kładę na pizzy pieczarki, boczek
Brzuszki Łakomczuszkiszczypta soli 1/2 łyżki zmielonego cynamonu 115 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mleka Krem: 300 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 125 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: duże precelki (na rogi) oczy - draże mleczne(...)każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1) . Wystudzić na kratce. Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką (fot.2
Świat CiastaKarp i inne ryby Zrezygnujmy z panierki. Zamiast smażyć - upieczmy lub zdecydujmy się na rybę po grecku (duszoną) lub rybę w galarecie. 4. Śledzie Spośród śledzi w oleju, w śmietanie czy solonych wybierzmy ten ostatni wariant. Ewentualnie śmietanę zastąpmy jogurtem. 5. Kutia lub kluski z makiem Kutia ma aż 700 kcal w 100 gramach! To istna bomba kaloryczna. Możemy jednak
Tradycyjna Kuchnia