litry wody500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa1 pietruszka1 marchewka1 porkawałek selera2 liście laurowe2 ziela angielskieszczypta soliszczypta pieprzu5 dużych ogórków kiszonych woda z ogórków 2 ziemniaki2 łyżki śmietany 18%koperek (ja nie dodaję)CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy(...)ogórki kiszone ucieramy na tarce o dużych oczkach - wrzucamy do przecedzonej zupy. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.3. W między czasie kości obieramy z mięsa. Dwie łyżki śmietany mieszamy z łyżką gorącej zupy i wlewamy do garnka, wrzucamy mięso, dokwaszamy wodą z ogórków (ja dodaję 05-1 szklanki). Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Dokładnie mieszamy i przelewamy
My Culinary Arttego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 12Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)Składniki:Ciasto:260g mąki pszennej125g masła1 żółtkoOk. 40ml wodySólFarsz:Ok. 100g boczku3 jajka2 pory½ szklanki śmietany 18%½ szklanki startego żółtego sera1 łyżka musztardyPrzyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowaNa blacie kuchennym umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy(...)smażymy boczek myjemy pory i kroimy na półplasterki. Podsmażony boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tą samą patelnie wrzucamy por i smażymy kilka minut. Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy śmietanę oraz musztardę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy
Kolizje Smakówidealny dla Was.Biszkopt:Z przepisu na biszkopt idealny. Dla formy o średnicy 28 cm należy przygotować biszkopt z 8 jaj. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 równe blaty.Krem:400 ml śmietany kremówki 36%250 ml śmietanki kokosowej500 g mascarpone200 g białej czekolady4-6 łyżek cukru pudru150 g wiórek kokosowychSchłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Następnie powoli dodawać zimną śmietankę kokosową, dalej ubijając(...)Można uzyskać ją po schłodzeniu przez noc puszki z mlekiem kokosowym i odlaniu wody. Śmietanka zbiera się na wierzchu). Do masy dodać mascarpone. Ubić ze śmietanami. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jeszcze ciepłą dodać do masy i szybko zmiksować. Następnie wsypać cukier puder oraz wiórki kokosowe. Wszystko połączyć. Krem przed przełożeniem można włożyć na chwilę do lodówki aby łatwiej
Food Squarebył robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się w ponadgodzinnej rozmowie. Koniec końców powstał klasyczny tort na białym biszkopcie z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz jagodami, które podczas krojenia miały uwalniać swój niezwykły kolor. Wierzch tortu ozdobiłem zaś kwiatami z borówek i wspomnianymi pszczołami. Zderzenie białego kremu i niebieskich jagód dało piękny(...)podwójna porcja składników).(Wszystkie podane niżej składniki są na mały tort o średnicy 20 cm. Dla tortu dużego należy podwoić ilość).Biały krem:250 g mascarpone500 ml śmietany kremówki2-3 łyżki cukru pudruDo nasączenia:2 łyżki miodusok z połówki cytryny120 ml wrzątku lub herbatyDodatkowo:300 g jagód plus trochę do dekoracji100 g borówekpłatki migdałów do posypaniaPrzygotowanie:Kremówkę ubić z mascarpone
Food Squaremielonego mięsa mieszanego - 12 dag kwaśnej śmietany- cebula(...)angielskim., dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kulki. Klopsiki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przyrządzić sos. Roztopić masło na małym ogniu i połączyć z musztardą. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem i dodać koperek
W poszukiwaniu inspiracjichilled wydawnictwa The Australian women's weekly.Tartaletki z agrestem i beząSkładniki:(na 6 sztuk)ciasto:225 g mąki pszennej40 g cukru125 g zimnego masła2 żółtka2-3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)dodatkowo:15 g kaszy mannywypełnienie:400 g agrestu25 g cukrubeza:2 białka100 g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu z waniliiMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać zimne(...)masło, posiekać. Wbić żółtka, połączyć. Dodać śmietany do otrzymania gładkiej konsystencji.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce.Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, każdą rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica foremek. Formę wysmarować masłem, dokładnie wylepić ciastem.Podpiec w 200 st. C. przez 10 minut.Przestudzić.Agrest umyć, obrać, wymieszać z cukrem.Białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzespróbuję dodać trochę pieprzu do ciasta, zobaczymy, co z tego wyjdzie...Kruche cynamonowe ślimaczkiSkładniki:(na 25 sztuk)110 g mąki pszennej20 g cukru60 g zimnego masła1 żółtko1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)dodatkowo:2 łyżki mleka25 g cukru1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki czarnego pieprzuMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić żółtko, dodać śmietanę, zagnieść gładkie ciasto.Uformowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie to zbyt duży fusion... Dlatego szukałam dalej. Na szczęście u Abbry znalazłam pachę, do której przygotowujemy twaróg własnoręcznie. Idealne rozwiązanie! Czym prędzej kupiłam kwaśną śmietanę, i zabrałam się za gotowanie.Okazuje się, że zagotowanie dwóch litrów mleka trwa. Naprawdę długo. Później idzie już zdecydowanie szybciej - grudki sera pojawiają się niemal od razu po dodaniu masy jajeczno-śmietanowej. Nigdy(...)mleka500 g kwaśnej śmietany6 jajek250 g miękkiego masła140 g cukru pudru100 g chałwy waniliowej50 g rodzynek50 ml ciemnego rumudodatkowo:50 g kandyzowanych wiśnicukrowe perełkiMleko zagotować. Jajka roztrzepać ze śmietaną, powoli wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Kiedy oddzieli się serwatka, zdjąć z ognia i ostudzić.Sitko wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć odciśnięty ser. Zostawić na noc do odcieknięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzecudownie kwaśny smak, który idealnie komponuje się ze słodkimi, mięciutkimi ciastami... To wyglądało idealnie, więc szybko zakupiłam, czego brakowało, i zabrałam się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier idealnie uzupełnia kwaśny(...)utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i likier, połączyć.Partiami dodawać mąkę na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Równomiernie rozłożyć żurawiny, delikatnie wciskając je w ciasto.Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserka ricotta50 g boczku1 - 2 ząbki czosnkusól, pieprz do smakuSos serowy:100 ml białego, wytrawnego wina50 g sera pleśniowego (np. Rokpol)200 g śmietany 30%szczypta suszonego oreganosól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Faszerowana pierś z kurczaka:1. Filety z kurczaka płuczemy, a następnie od szerszej strony robimy głębokie nacięcie, aby powstała kieszonka.2. Szpinak rozmrażamy, przekładamy do kielicha(...)minut.Sos serowy:1. Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina.2. Następnie dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser pleśniowy. 3. Gdy ser się rozpuści dolewamy śmietany. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotowe piersi z kurczaka kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Podajemy
W kuchni Katieminut do lekkiego zarumienienia. Jeżeli ciasto zbytnio wyrośnie na środku, po prostu je zgniatamy :)2. Mozzarellę ucieramy na tarce o grubych oczkach, bazylię drobno siekamy. W misce łączymy jajka, śmietanę, mozzarellę, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy równomiernie na podpieczone ciasto francuskie, na wierzchu układamy pokrojone w krążki oliwki i pokrojoną w plastry cukinię. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
My Culinary Artśredniej, równej wielkości ziemniaków300 g wędzonego boczku2 duże cebulesól, pieprz do smakugarść drobno posiekanej natki pietruszki150 g sera żółtego (np. gouda)ok. 180 g kwaśnej śmietany 12 - 18% (do podania)garść drobno posiekanego szczypiorku (do podania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, NIE obieramy ze skórki.2. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo(...)czasie wyciągamy łódeczki z piekarnika, posypujemy posiekaną natką pietruszki, serem żółtym startym na tarce o małych oczkach i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.Podajemy jako samodzielne danie z kwaśną śmietaną wymieszaną ze szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem, lub jako dodatek do dań głównych.Smacznego
W kuchni Katiesuszonymi śliwkamiSkładniki:spód100g ciasteczek korzennych35g masła10g (1 łyżeczka) miodumasa twarogowa500g twarogu trzykrotnie zmielonego (można dać pół na pół z mascarpone lub innym serkiem kremowym) lub gęstego z wiaderka100g kwaśnej śmietany 18%85g śliwek suszonych75g cukru2 jajka 1 pełna łyżka (15g) mąki pszennejziarenka z 1 laski waniliipolewa 115g śliwek suszonych75ml śmietanki 30% 75g czekolady deserowej25g czekolady mlecznej1/2 łyżeczki (2g) żelatyny1 łyżka(...)ciasteczkami wylepić dno formy, schłodzić- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej- śliwki wypłukać i odsączyć, pokroić na dość duże kawałki - piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni- twaróg, śmietanę, cukier i przesianą mąkę zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników- pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując- do masy twarogowej dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii, wymieszać- boki tortownicy
Smakołyki Berenikiprostu coś pysznego w nagrodę po ciężkim dniu ;)SKŁADNIKI:Porcja dla dwóch osób.500 g świeżych muli20 g sera gorgonzola150 ml białego wytrawnego wina150 ml śmietany 30%sól, pieprz do smakukilka drobno posiekanych listków miętydwie ćwiartki cytryny (do podania)gorąca bagietka (do podania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy ser gorgonzola. Podlewamy winem i wrzucamy wyczyszczone małże.Przez(...)chwilę odparowujemy wino, po czym przykrywamy patelnię i dusimy małże na małym ogniu.Gdy wszystkie skorupki muli się otworzą zdejmujemy pokrywkę, podlewamy małże śmietaną, przez chwilę gotujemy, aby zagęścić sos. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną mięty.Małże podajemy w głębokich talerzach, z cząstką cytryny i ciepłą bagietką.Smacznego
W kuchni Katiedodatkiem kurczaka. Wyszło naprawdę pysznie (i kolorowo:)).Ilość porcji: 3Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:Opakowanie świeżego czarnego makaronu (lub porcja na 3 osoby)2 pojedyncze filety z kurczaka200 ml śmietany 12%80g sera gorgonzola2 cebule1 ząbek czosnkuPęczek natki pietruszkiOlej rzepakowy do smażeniaPrzyprawy: świeżo mielony pieprzMakaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju rzepakowego. Cebulę kroimy w kosteczkę(...)podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy na złoty kolor. Następnie zalewamy śmietaną oraz dodajemy pokrojony ser. W czasie, kiedy ser rozpuszcza się na patelni natkę pietruszki myjemy oraz siekamy. Dorzucamy na patelnię i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Makaron wykładamy na talerz i zalewamy powstałym sosem. Smacznego
Kolizje Smaków