śmietanowie - 6000 przepisów (strona:76/400)

Zapiekanka gospodarska 178

syta i smakująca praktycznie każdemu.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić nacienkie plasterki. Obgotować przez 10-15 minut w osolonej wodzie. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić na cienkie plasterki.Śmietanę wymieszać z jajkami i dobrze doprawić przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle.Następnie w wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą byłką żaroodpornym naczyniu ułożyć wartswami:- połowę ziemniaków(...)połowę startego żółtego sera- połowę podsmażonej cebuli- połowę pokrojonej w platerki kiełbasy- resztę podsmażonej cebuli- resztę ziemniaków- resztę pokrojonej w platerki kiełbasy- resztę startego żółtego sera.Całość zalać śmietaną z jajkami. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Można podawać z surówkami

Świat Domowej Kuchni
Knedle serowe z truskawkami 183

białego, zmielonego sera4 jajka3 szklanki mąki 8 łyżek stopionego masła1 kg truskawekcukier do smaku250 ml śmietany 18%cynamonsólNazwa knedle - wywodzi się od niemieckiego Knödl. Na szczęście przy pomocy kuchni monarchii austro-węgierskiej, potrawa ta zrobiła się również popularna na terenie Polski. Knedle można nadziewać różnorakimi owocami i polewać śmietaną z cukrem i cynamonem lub bułką tartą(...)dalej tak samo, aż do wykończenia składników.W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Knedle wrzucać na wrzątek. Gotować 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Podawać polane śmietaną z cukrem i cynamonem

Świat Domowej Kuchni
Barszcz ukraiński 209

średnie buraczki3 podudzia z kurczakawłoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty)1/2 cebuli2 ziemniaki3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki soku z cytryny1/2 szklanki śmietany 18%1 łyżka mąkisól, pieprzMimo, że jest to jedna z moich ulubionych zup - to do tej pory nie pokusiłam się o jej wykonanie. Moje nastawienie zmieniło się jednak w momencie(...)zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż spowoduje to utratę jej intensywnego koloru i przechodzenie z bordowego w czerwono - pomarańczowy.Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie leży gotować.Źródło: kwestiasmaku.com

Świat Domowej Kuchni
Makowiec tradycyjny 197

Składniki na ciasto:50 dag mąki 5 dag drożdży 1 margaryna (250g) 1/2 szk. śmietany 18% 1/2 szk. cukru aromat waniliowy 3 żółtka szczypta soli Masa makowa:50 dag dwukrotnie zmielonego maku aromat migdałowy 1 jajko 1 białko rodzynki1/2 szk. cukru 4-5 łyżek bułki tartej Dodatkowo:2 białka  margaryna do smarowania lukierTo jest wyśmienity przepis na makowiec, który(...)znalazłam na blogu magoldie. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać trochę śmietany, 2 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, miękką margarynę, resztę śmietany i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. Nie powinno być zbyt luźne bo inaczej rolady się rozleją przed piecze- niem. Bardzo ważne! Ciasta

Świat Ciasta
Ciasto jagodowo-waniliowe 137

łyżki cukru3 łyżki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoPoncz:1/2 szklanki herbatykilka kropli aromatu waniliowegoWarstwa jagodowa:szklanka jagód250 ml śmietanki kremówki4 łyżki cukru2 łyżeczki żelatynyWarstwa waniliowa:300 ml śmietany kremówki2 łyżki ekstraktu waniliowego3 łyżki cukru2 łyżeczki żelatynyDodatkowo:100 g startej czekolady do posypaniaNajpierw należy przygotować biszkopt, ponieważ to on będzie stanowił podstawę naszego ciasta. Białka ubić na sztywną(...)oraz kilku kropli aromatu waniliowego. Wtedy nasza baza nie będzie taka "sucha".Teraz czas na warstwę jagodową. Jagody dokładnie zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodać jagody i żelatynę. Delikatnie (najlepiej ręcznie) wymieszać. Przelać masę na biszkopt (fot.1), wyrównać i wstawić do lodówki

Świat Ciasta
Pierś z kurczaka w pomidorach 439

Składniki:(na 4 porcje)- 4 duże piersi z kurczaka , przekrojone na pół (8 części)- 5/6 średnich pomidorów - 2 duże cebule - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany - sól, majeranek, oregano, papryka ostraSposób przygotowania:1.Kawałki piersi delikatnie solimy i smażymy na patelni. Przekładamy na talerz i zostawiamy.2.Pomidory w misce zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na parę minut(...)złotego koloru. Dodajemy czosnek i pomidory. Mieszamy  na małym ogniu. Nie przykrywamy sosu przykrywką, po to aby woda mogła wyparowywać. W małej ilości wody rozrobić dwie łyżki śmietany i  dodać do pomidorów. Następnie przyprawić do pożądanego smaku (dużo majeranku i oregano).4.Kawałki piersi wkładamy do sosu , by się delikatnie zabarwiły i ogrzały. 5.Polecam podawać z ziemniakami

Gotuj Z Muzyką
Devolay z masłem i serem 156

paski masła (6cm-1cm-0,5cm)- jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane:- 4-5 ziemniaków-1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła  Sposób przygotowania:1.Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski placek ( uważaj , żeby nie zrobić dziur w mięsie)Solimy i pieprzymy mięso. Następnie kładziemy po jednym(...)ziemniaki i je ugotuj. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki po rozgniataj np. widelcem lub specjalnym przyrządem do tego. Dodaj usmażoną cebulę, śmietanę i masło i wszystko dokładnie wymieszaj.3.Wszystko ładnie wyłożyć na talerz. Jako surówkę proponuje , prostą i szybką. Pomidory z ogórkiem w śmietanie z odrobiną soli.Jak po przekrojeniu Devolaya wypłynie Ci masło

Gotuj Z Muzyką
Serniczki cappuccino z orzechami 194

gMASA:– ser biały mielony – 400 g– cukier – ok. 100 g– mąka – 2 łyżki– jajko – 1 duże ( albo 2 małe )– kwaśna śmietana 22% – ok. 100 g- kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do temp.160C. Spód : łączymy orzechy ,  cukier i roztopione masło. Otrzymaną masę układamy na dnie foremek do muffinek(...)Pieczemy 10 min. i odstawiamy do wystygnięcia. Temperaturę w piekarniku zwiększamy do 230C. Miksujemy ser z cukrem i mąką. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzącej wody.Schładzamy. Schłodzoną dodajemy do masy serowej , cały czas miksując. Wykładamy do foremek na podpieczony spód. Pieczemy 10 min. Zmniejszamy temp

Ostra na Słodko
Pavlova z kremem i owocami 316

robi taką ” furorę „.Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.Jak wiemy jest to rodzaj torcika bezowego , udekorowanego najczęściej bitą śmietaną i świeżymi owocami … a jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany.Ja mam dla Was wersję z owocami typowo letnimi(...)Zresztą zobaczcie sami! SKŁADNIKI:BEZA:* białka – 4 szt* sól – 1 szczypta* cukier drobny – 3/4 szkl* sok z cytryny – 1 łyżka*mąka ziemniaczana – 1 łyżkaDODATKOWO:* śmietana 36% – 200 ml* mascarpone – 100 g* cukier puder – 2 łyżki* owoce : truskawki , jagody , winogrona , brzoskwinieSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BEZA:Piekarnik nagrzewamy do 180C.Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą

Ostra na Słodko
Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 122

sól – 1 szczyptaFARSZ:** łosoś ( ze skórą ) – 300 g** gorgonzola – 80 g** skórka cytrynowa – 1 łyżeczka** natka pietruszki – 1 pęczek** oliwa – 4 łyżki** sól** pieprz** gałka muszkatołowaSOS:** bazylia – 1 pęczek** śmietana 30% – 50 ml** sól morska** pieprz** czosnek – 1 malutki ząbek** śmietana 18% gęsta – 50 ml** cukier – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Na stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.Robimy wgłębienie  wlewamy(...)siekamy , wkładamy do rondelka.Dodajemy śmietankę 30% i na bardzo wolnym ogniu zagotowujemy.Po zagotowaniu miksujemy blenderem.Doprawiamy solą , pieprzem , szczyptą cukru.Dodajemy przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku i mieszamy z gęstą śmietaną.Kilkanaście sekund podgotowujemy ciągle mieszając – by zgęstniał.FARSZ:Przygotowany sos bazyliowy dodajemy do łososia i gorgonzoli.Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.CAŁOŚĆ:Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej

Ostra na Słodko
BROWNIE CUPCAKES Z KREMEM PRALINOWYM 212

łyżkiKREM PRALINOWY :* mleko 3,2% – 500 ml* żółtko – 3 szt* cukier puder – 125 g* skrobia kukurydziana – 60 g* masło prawdziwe – 130 g* śmietana 36% – ok. 60 g* masa pralinowa – 125 gDODATKOWO :* czekoladowe pralinki Lindor* mięta* kakaoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA PRALINOWA DO KREMU:Orzechy oraz migdały sparzamy wrzątkiem , obieramy ze skórki.W garnku podgrzewamy cukier(...)bardzo miękkiego masła i wszystko razem dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia ( minimum 1` godzina ).W tym czasie miksujemy naszą masę pralinową z resztą masła – odstawiamy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.Wyjmujemy krem z lodówki , miksujemy , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy masę pralinową i ubitą śmietanę – wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Krem pralinowy wkładamy

Ostra na Słodko
Kokosowy pleśniak 390

błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka krupczatka – 3 szkl* cukier puder – 0,5 szkl* margaryna – 250 g* żółtko – 4 szt* śmietana 18% gęsta, kwaśna – 2 łyżki* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* kakao – 2 łyżeczkiMASA KOKOSOWA :* białko – 4 szt* cukier puder – 0,5 szkl* śmietan gęsta kwaśna(...)całości nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłami.MASA :Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze ok. 3 minuty.Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie dodajemy kokos i śmietanę.CAŁOŚĆ:Masę kokosową wykładamy na jasne ciasto i delikatnie rozsmarowujemy po całości.Z mrożenia wyciągamy kakaowe ciasto i ścieramy na tarce na masę kokosową.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika

Ostra na Słodko
Tiramisu 494

kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* żółtko – 3 szt* cukier – 3 łyżki* mascarpone – 300 g* śmietana kremówka – 100 g* biszkopty okrągłe – ok. 8-10 szt* kakao* mocna kawa – ok. 125 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:( Jajka wyparzamy ).Żółtka ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli(...)wodnej ) przez ok. 5 minut, studzimy.Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy.Śmietanę ubijamy na sztywno.Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.Pucharki  wykładamy biszkoptami, nasączamy kawą, przykrywamy kremem , oprószamy kakao.Powtarzamy do wykończenia składników.Wkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki.Podajemy mocno schłodzone!Smacznego

Ostra na Słodko
KRUCHE CIASTKA Z KREMEM KASZTANOWYM, MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I CHRUPIĄCĄ PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ 155

masło – 50 g* piwo Książęce chlebowo – miodowe – 50 ml* miód – 1 łyżka* sól – 1 szczyptaMUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:* żółtko – 2 szt* śmietana 36% – 220 ml* masło – 30 g* biała czekolada – 100 gKREM KASZTANOWY:* obrane, jadalne kasztany – 200 g* woda – 120 ml* cukier – 90 g* wanilia – 1 laska(...)śmietana 30% słodka – 30 gKRUSZONKA PIERNIKOWA:* mąka pszenna – 90 g* cukier puder – 15 g* masło – 10 g* bardzo małe jajko – 1 szt* miód – 30 g* przyprawa do piernika – 0,5 łyżeczki* kakao – 0,5 łyżeczki* soda oczyszczona – 0,5 łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:KREM KASZTANOWY:Kasztany nacinamy , podgotowujemy 3 minuty, usuwamy skorupkę

Ostra na Słodko
Szybki piernik z powidłami 244

szklanki mąki pszennej3 jajka2 łyżki przyprawy do piernika2 łyżki kakao1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g masła (3/4 kostki)1/2 szklanki cukru trzcinowego1/2 szklanki miodu1/2 szklanki gęstej śmietany 18%1/3 szklanki mleka1 szklanka powideł śliwkowych (300 g) Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem, kakao, powidłami i przyprawą do piernika. Studzimy. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli(...)mieszamy. Dodajemy przestudzoną masę piernikową. Śmietanę mieszamy z mlekiem oraz jajkami i także dodajemy do mąki. Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera. Masę przekładamy do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy termoobieg i temperaturę 170°C (jeśli nie mamy termoobiegu to 180°C) i pieczemy około 50-60 minut (czas pieczenia zależy od szybkości nagrzewania

Poezja smaku