śmietanowie - 6000 przepisów (strona:64/400)

Naleśniki korzenne z mąki razowej z bitą śmietaną i truskawkami 171

sezon, a ja będę używać ich do rozpieszczenia naszych podniebień. Placki korzenne, są bardzo prostym przepisem, a składniki zazwyczaj są w naszych domach. Jako świetnym uzupełnieniem jest bita śmietana i truskawki, jednak możecie użyć innych owoców np. borówek, malin, czy jeżyn.  Składniki: 80 g mąki razowej 40 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki przyprawy do piernika  0,5 łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 jajka 250 ml mleka dodatkowo 100 g świeżych truskawek 200 ml śmietany 36%  40 g cukru pudru Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Ciasto odstawić na 10 minut, następnie smażyć na delikatnie tłustej patelni

Niezły Młynek
Tarta ze szparagami i szynką 138

zimnego masła 1 żółtko 50 ml wody 1 łyżeczka smalcu szczypta soli Nadzienie : pęczek szparagów 200g pieczarek 1/2 cebuli 100g szynki garść startego żółtego sera 2 jajka 100ml śmietany szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, posiekać nożem, następnie zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. W czasie, gdy ciasto leżakuje, kroimy cebulę, pieczarki(...)szparagów ucinamy, myjemy. Szparagi gotujemy przez około 10 minut w słonej wodzie z cukrem. Ugotowane szparagi odcedzamy i kroimy na kawałki około 2 cm. Jajko roztrzepujemy z przyprawami i śmietanę. Po przygotowaniu składników wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy tak by pasowało do formy, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem - pieczemy w temp 180*C przez około 10-15 minut

Garnkowe fanaberie
Zielona pokusa 160

Ciasto wzorowane na wiśniowej chmurce , jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak nie do opisania słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często używam(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szpinak umyć, zmiksować z tężejącą galaretką, dodać jabłka. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 450 ml schłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić z mascarpone na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, połączyć. Masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej galaretkę, wyrównać. Na wierzch położyć

Domowa cukiernia Ewy
Sos tatarski z podgrzybkami 133

łyżka drobno pokrojonej cebuli 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka chrzanu z słoika 1 łyżka płaska musztarda kremska 5-6 łyżek majonezu * 1-2 łyżki gęstej słodkiej śmietany * sól, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Podgrzybki, ogórki, cebulę, drobno pokrojone jajko, chrzan, musztardę, majonez i śmietanę wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć(...)godziny do lodówki by sos się schłodził a smaki się przegryzły.  *W zależności jak gęsty chcemy sos regulujemy dodaniem majonezu i śmietany

Ala piecze i gotuje
Orzeszki 223

Ciasto na orzeszki: 3 szklanki mąki pszennej; 200 g masła lub margaryny; 0,5 szklanki cukru pudru; 2 jajka;  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej; 4 łyżki kwaśnej śmietany; Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka, śmietanę z sodą i zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto

In my kitchen
Atak cukrzycy - tarta truskawkowa pod bezą 185

stopni. Składniki 100 g. masła 100 g. mąki 100 g. cukru 3 żółtka Masa na tarte : Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z limonki, a następnie zaparzamy gorącą śmietaną. Garnek stawiamy na mały gaz i cały czas mieszamy rózgą. Czekamy aż masa zgęstnieje. Składniki 150 ml. śmietany 100 g. cukru 3 żółtka Gdy dwie wcześniejsze fazy mamy gotowe to wykładamy(...)spód masę z żółtek i śmietany, a na to całe truskawki. Gdy truskawki są już na tarcie ma górę dajemy bezę 3 białka jaj miksujemy na sztywną masę z 200 g. cukru. Całość pieczemy jeszcze w temperaturze 140 stopni przez 40 minut

Full Smaku
Skubaniec 114

ciastami obficie wysmarowanymi wszelakimi słodkimi masami, mogę śmiało powiedzieć, że należę do tych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam od ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym z ciast, które można zrobić zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi owocami, z kolei zimą z tzw. mrożonkami, dżemami, a z braku jakichkolwiek pomysłów(...)nadzienie, nawet z serkiem waniliowym, bądź budyniem, ja w poszukiwaniu miejsca w zamrażalce wykorzystałam mrożone truskawki.  Składniki 7 jaj 65 dag mąki 1 kostka margaryny 1-2 szkl. śmietany lub 2 łyżki smalcu 5 łyżek cukru 1 proszek do pieczenia 2 łyżki kakao dżem lub świeże owoce Sposób Z mąki, cukru, śmietany (odlać 1 kieliszek), margaryny i proszku wyrobić

Kuchenne aromaty
Naleśniki czekoladowe z serem i bananami 196

mleko - 1 szkl woda - 0,5 szkl kakao - 1 łyżka czekolada gorzka  Goplana 60 % - 1/2 tabliczki masło - 1 łyżka szczypta soli NADZIENIE: ser biały - 375 g śmietana - 3 łyżki cukier - 3 łyżki cukier waniliowy - 1 łyżeczka POLEWA śmietana - 1 łyżka cukier - 1 łyżka masło -1 szczuba łyżka kakao - 1 łyżka DODATKOWO banany Sposób przygotowania: Ciasto naleśnikowe:  Czekoladę rozpuścić(...)Jeżeli ciasto byłoby za gęste, dodać wody, wymieszać.  Smażyć naleśniki na patelni z obu stron, na małej ilości oleju.  NADZIENIE: Ser rozgnieść widelcem, dodać  cukry i śmietanę , dokładnie wymieszać.  Smarować naleśniki serem, układać na serze banany, zwijać w rulon.  POLEWA: Do rondla przełożyć wszystkie składniki polewy, mieszając zagotować, ostudzić.  Podawać naleśniki zaraz po przygotowaniu

Kuchnia Danusi
Sernik Czekoladowy kajmak, Straciatella 133

zanim dodasz cukier. Moja masa nie była zbyt słodka więc dodałam około 60 g. 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki  gorącej wody  Masa śmietankowa: Straciatella: 200 ml śmietany kremówki 36 % łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wody 40-50 g grubo startej czekolady deserowej, ja użyłam czekolady do wypieków o zawartości  55% kakao- by grubo zetrzeć czekoladę(...)spód i ostudzić w lodówce, aż masa całkowicie stężeje. Może to zająć od 2 do 5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki. Masa śmietanowa-   Straciatella: 1. Śmietanę kremówkę ubić z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. 2. Dodać szybko łyżkę startej grubo czekolady, wymieszać delikatnie 3. Układać śmietanę na stężałą warstwę serową. 4. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia

KreatywnePiny
Makaron w sosie śmietanowym z warzywami 140

SKŁADNIKI: 1/2 paczki makaronu 450 g mrożonej brukselki 400 g mrożonych brokułów  3 ząbki czosnku 1 duża cebula czerwona 1 pęczek natki pietruszki 300 ml śmietany 12% 100 ml wody 2 łyżki oleju ulubione przyprawy PRZYGOTOWANIE: Brokuły i brukselki przełożyć do pojemnika w którym możemy ugotować coś bez gotowania (KLIK) . Zalać wrzątkiem i poczekać 10-15 minut. W garnku(...)ugotować makaron wedle zaleceń producenta. Gdy makaron i warzywa będą gotowe to należy na patelni do WOK'a rozgrzać olej. Dodajemy makaron i warzywa, podsmażamy a następnie mieszankę (woda, śmietana, posiekana natka, posiekana cebula i czosnek). Mieszać i doprawić przyprawami. Prosto, szybko i super smacznie.  Osoby dbające o linie mogą użyć jogurtu naturalnego. Ale taka ilość śmietany w daniu

ClauditteMissCooking
Kruche rogaliki bez cukru i jajek z marmoladą 234

font-family:"Times New Roman";} Nie macie jajek i cukru? To nie problem. Polecam Wam wspaniałe kruche rogaliki z marmoladą. Ciasto składa się tylko z trzech składników: mąki, śmietany i tłuszczu. Z podanego przepisu wyszły mi trzy duże blachy rogalików. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :-) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 12%-18% 250g margaryny(...)masła. Dodatkowo: Słoiczek marmolady lub powideł Cukier puder do oprószenia. Sposób wykonania rogalików: Z mąki, śmietany i tłuszczu zagnieść szybko jednolite ciasto, podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzleć na osiem równych części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik i uformować rogalik, przysuwając rogi rulonu do siebie. Gotowe

Na słodko lub wytrawnie
Ekspresowa tarta ze szparagami 130

niż myślami gdzieś już TAM... I w tym pędzie na nic więcej czasu nie starcza. To i tarta ze szparagami jest ekspresowa. Ciasto francuskie, lekko obgotowane szparagi, masa ze śmietany i rozbełtanych jajek. Można usiąść i zacząć się delektować. Na spokojnie :)   Składniki: 1 płat mrożonego ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g śmietany 18 % 2 jajka sól, pieprz(...)twarde końcówki. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, tak aby końcówki główki szparagów wystawały nieco ponad poziom wody. Odcedzamy i kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki.  Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

bistro mama
Tarta z truskawkami 713

kontrastuje z białą masą. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy 21cm. Tarta z truskawkami Składniki: ciasto kruche 150g mąki pszennej 75g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa śmietankowo-jogurtowa 100g gęstego jogurtu naturalnego 100g śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody ponadto(...)truskawek (tyle, aby przykryły wierzch tarty) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i śmietanę, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto - jeśli ciasto jest za suche, można dodać odrobinę więcej śmietany - ciasto zafoliować i schłodzić - formę wysmarować tłuszczem (ja piekłam w tortownicy, nie smarowałam

Smakołyki Bereniki
Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną 147

ktoś posiada malakser zrobi je błyskawicznie. Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną są niezwykle chrupiące, delikatne i wyraziste w smaku, ostatnio nasze ulubione. Dodatkowo podawane ze śmietaną oraz posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem! Pycha Składniki: – 1 kg ziemniaków; – 2 jajka; – 15 dag ostrego żółtego sera; – 3-4 łyżki kaszy manny; – sól, pieprz, oregano(...)Dodatkowo: – śmietana; – kolorowy pieprz Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać starty ser, jajka, kasze manną i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać. Na rozgrzanej patelni wlać olej, smażyć placki na niedużym ogniu do zezłocenia. Podawać ze śmietaną i grubo zmielonym pieprzem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

dom-agi.pl
Deser Mleczny Czekolada-kajmak 144

dużych łyżek kajmaku o smaku czekoladowym 70 g czekolady deserowej, ja użyłam czekolady o zawartości kakao 55% 4 łyżeczki żelatyny na 7 łyżek wody Dekoracja: 150 ml śmietany 36%- ubitej na sztywno z cukrem pudrem łyżeczka cukru pudru do śmietany utarta grubo czekolada deserowa, 55% zawartości kakao Przygotowanie: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej(...)szklanki/pucharki na desery. 5. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Zajmie to od 1 do 3 h w zależności od poziomu chłodzenia lodówki. 6. Stężały deser dekorować bitą śmietaną i startą czekoladą Podawać schłodzone. Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny