znika zanim ostatnie wyjadą z piekarnika:) O! I nawet się zrymowało:) Krem "Bueno": 20 dkg masła (najlepiej niesolonego) 10 dkg orzeszków ziemnych niesolonych 100 ml śmietany kremówki 36% szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki miodu płynnego prawdziwego Orzeszki podprażyć na suchej patelni i jak najdrobniej zblenderować lub rozdrobnić w inny sposób. Masło(...)stopić, dodać orzechy, cukier waniliowy i zmiksować. Przestudzić. Dodać śmietanę i znowu zmiksować. Na końcu wsypać mleko w proszku i miksować jeszcze aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się kremowa. Ciasto: 20 dkg masła (ewentualnie margaryny do pieczenia) 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 0k. 60 dkg mąki pszennej szczypta
Maślane ciasteczkosurówkę :) Pyszną, ze świeżych warzyw, idealną do obiadu. A ile witamin! Równie dobrze możecie zamiast śmietany użyć oleju, ale to już nie będzie to samo... :) Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 mała główka czerwonej kapusty 1 jabłko 1 duża marchewka 1 mały por 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapusty obieramy z brzydszych liści, przekrawamy na pół(...)wycinamy głąb. Siekamy drobniutko nożem lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ja użyłam elektrycznej tarki. Pora kroimy w pół talarki, jabłko z marchewką ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladziedrobno posiekanych lub zmielonych migdałów 50 g płatków owsianych 60 g mąki 100 g masła 100 g cukru dodatkowo: 7 dużych jabłek sok z 1/2 cytryny 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w rondelku z sokiem z cytryny i dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie (opcjonalnie możemy dosłodzić(...)wszystkie składniki na crunchy i zagniatamy rekami. Przekładamy (rozkruszamy) na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do szklaneczek wykładamy naprzemiennie: jabłka, bitą śmietanę, crunchy, i tak aż do wyczerpania składników. Możemy podać z listkami mięty i oprószyć cynamonem
Domowy Smak Jedzeniadokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Schłodzić. Tężejącą masę wylać na przygotowany wcześniej biszkopt. Schładzać w lodówce do całkowitego stężenia warstwy owocowej. Krem: 150 g serka mascarpone 250 ml śmietany 36% 1 zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie) Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, połączyć. Wyłożyć na stężałą masę brzoskwiniową, schłodzić. Galaretka brzoskwiniowa: 5-6 małych brzoskwiń 1,5 galaretki brzoskwiniowej Brzoskwinie umyć
Domowa cukiernia EwySałatka podana w Porcelana Bogucice z kolekcji Lolita . Składniki: około 0,5 kg małych ziemniaków 3-4 ogórki konserwowe 4 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu Do smaku sól pieprz czarny Ale-raj szczypta cukru 1-2 łyżki wody z ogórków konserwowych (można pominąć) Przygotowanie: Ziemniaki razem z skórką dokładnie umyć(...)wodzie ugotować al dente. Z zimnych ziemniaków obrać skórkę i pokroić w półplasterki. Do ziemniaków dodać pokrojone w półplasterki ogórki, odsączony z zalewy groszek i pokrojony szczypiorek. Majonez, śmietaną i wodę z ogórków wymieszać, wlać do sałatki i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotową sałatkę przykryć folią i włożyć do lodówki by smaki się
Ala piecze i gotujemleka 150 ml cukru 200 g masła 3 płaskie łyżki kakao łyżeczka kawy mielonej ewentualnie: wafel suchy Polewa 60 g czekolady 99% łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki gęstej śmietany Rozgrzać patelnię. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Ułożyć śliwki na patelni miąższem do dołu. Podgrzać ok. 5 minut, by się skarmelizowały. Odwrócić śliwki i podgrzewać jeszcze ok. 3 min. Zestawić(...)wyłożyć ciemną masę. Wyrównać wierzch. Ułożyć na wierzchu wafel dopasowany do rozmiarów deseru. Odstawić keksówkę na ok. kwadrans. W tym czasie roztopić na parze czekoladę z cukrem waniliowym. Dodać śmietanę. Trzymać na parze do momentu dokładnego wymieszania czekolady ze śmietaną. Na keksówkę położyć deskę, odwrócić foremkę i wyjąć deser. Usunąć folię (nie wyrzucać, przyda się jeszcze). Na wierzchnim waflu rozsmarować
Weekendy w domu i ogrodziePolędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym na bazie gęstej śmietany i białego wina, podawane na makaronie Pappardelle. Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – Składniki: 500g polędwiczki wieprzowej sól, pieprz pół łyżeczki czosnku granulowanego 80g szynki Prosciutto olej rzepakowy do smażenia 250g pieczarek 2 cebule 80 ml białego wina wytrawnego 330g śmietany gęstej do zup i sosów (18%) 180-200g makaronu(...)cebulę, a następnie dorzucamy pieczarki. Gdy już lekko się podsmażą, doprawiamy lekko solą, pieprzem i czosnkiem. Kolejno dodajemy wino. Gotujemy, aż wino zredukuje swoją objętość o połowę. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy jeszcze na koniec odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy polędwiczki do sosu, przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy całość na małym ogniu przez
Kulinarne Przebojezamierzenia zrealizuję? Znając życie to nie :P. Po tak intensywnym dniu należy się relaks oraz pyszny deser. Do deseru użyłam własnej roboty musu dyniowego z galaretką pomarańczową, mascarpone i śmietany kremówki. Bardzo byłam ciekawa efektu i jestem z niego w pełni zadowolona. Wyszło bardzo ciekawe zestawienie smaków. Dla takich łasuchów jak ja, to idealna słodycz. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu(...)DESER Z MUSEM DYNIOWYM I MASCARPONE. Składniki na 2 porcje: 100 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone około 270 g musu dyniowego z galaretką pomarańczową kilka ciastek zbożowych z czekoladą mleczną i kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 50 g suszonej żurawiny Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychszklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy z cukrem Pianka z nutelli: 1 szklanka śmietanki kremowej 30% 2 łyżki kremu orzechowego 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fiks kakao do posypania bita śmietana czekoladowe serduszka Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić na stolnicy lub w misce, szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma,wylepić dno natłuszczonej(...)pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystygnięcia. Pianka z nutelli: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fiks, dodajemy krem orzechowy i delikatnie całość miksujemy. Masę rozprowadzamy na całkiem zimnym serniku, oprószamy kakao. Dekorujemy wg uznania. Chłodzimy w lodówce. Bon Appetit! http://www.cdsa.pl/pl/
Wanilia i Kardamonsztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, czerwona porzeczka 1 kg, śmietana 30 % 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę utrzeć mikserem na kogel-mogel, masa ma być gęsta forma 29x24 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką(...)ciasto rozsmarować na blaszce obrane, opłukane o obsuszone na sitku porzeczki rozsypać na cieście zimną śmietanę ubić razem z wsypaną galaretką, śmietanę rozsmarować na cieście i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest obłędnie smaczne, kwaskowate, i słodkie zarazem.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 masło (200 g) 1 całe jajko 3 żółtka jajek 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (18%) 3 łyżki oleju szczypta soli Budyń z jabłkami: 2 budynie waniliowe (+ 4 łyżki cukru do budyni niesłodzonych) 3/4 litra mleka (3 szklanki) 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka cynamonu(...)szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 masło (200 g) 1 całe jajko 3 żółtka jajek 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (18%) 3 łyżki oleju szczypta soli 2 budynie waniliowe (+ 4 łyżki cukru do budyni niesłodzonych) 3/4 litra mleka (3 szklanki) 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka cynamonu ok. 6 jabłek garść płatków
Poezja smakuNasz pomysł na śniadanie - pyszna pasta twarogowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, serem białym i śmietaną. W przepisie celowo nie podaję proporcji, ja wykorzystałam kawałek twarogu pozostały z produkcji pierogów ruskich , późny szczypiorek i późne rzodkiewki. Wyszło wiosenne śniadanie jesienną porą. kawałek twarogu szczypiorek kilka rzodkiewek sól pieprz kilka łyżek śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szczypiorek posiekać, rzodkiewki pokroić w paski(...)twaróg rozkruszyć i wszystko razem wymieszać. Dodać kilka łyżek śmietany, doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżym lub ciemnym pieczywem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejednak jeszcze trochę malin się uchowało ;) Tym sposobem na naszym stole wylądował delikatny deser z malinami, odrobiną bitej śmietany, domowego budyniu i pokruszonych ciasteczek. Ajj, smakował rewelacyjnie :) Zajadałam się nim, przeglądając ofertę http://antykwariat.tezeusz.pl/ , jaki wybór, mówię Wam, a ile cudownych, książkowych perełek i to z dostawą do domu :-) Wartościowe propozycje, które niejeden z nas chciałby mieć w swojej biblioteczce(...)Warto zapoznać się z ich ofertą :) Składniki: pokruszone ciasteczka budyń waniliowy lub śmietankowy śmietana kremówka maliny Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. W pucharkach wykładać warstwami - pokruszone maliny, budyń, ubitą śmietankę i maliny. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyindyka 1 kg, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżka, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cebula 3 średnie, masło klarowane 1 łyżka, woda 3 szklanki, śmietana 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka mięso gulaszowe dobrze wymieszać z kurkumą, przyprawą Harrisa, kucharkiem dodać cząstki cebuli, schować do lodówki na 3-4 godziny(...)rozgrzanym maśle podsmażyć mięso z cebulą, dolać wody i dusić pod przykryciem na mniejszym ogniu do miękkości mięsa, śmietanę i wodę wymieszać ze śmietaną i wlać do gulaszu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - smaczny, syty gulasz, podawać z czym się lubi....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięokoło 25 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Nasączenie sok z cytryny cukier zaparzona herbata Krem 600 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody(...)napęcznieniu jej ogrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu wlewać do ubitej śmietany ciągle miksując. dodatkowo 2 galaretki cytrynowe 4-5 bananów wiórki czekoladowe Składanie ciasta 1 blat ciasta nasączyć i ułożyć na nim banany przecięte na pół wzdłuż. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (dałam 800 ml wody zamiast 1 l ) Odstawić, aby lekko
O kuchni z uczuciem