indyka 1 kg, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżka, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cebula 3 średnie, masło klarowane 1 łyżka, woda 3 szklanki, śmietana 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka mięso gulaszowe dobrze wymieszać z kurkumą, przyprawą Harrisa, kucharkiem dodać cząstki cebuli, schować do lodówki na 3-4 godziny(...)rozgrzanym maśle podsmażyć mięso z cebulą, dolać wody i dusić pod przykryciem na mniejszym ogniu do miękkości mięsa, śmietanę i wodę wymieszać ze śmietaną i wlać do gulaszu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - smaczny, syty gulasz, podawać z czym się lubi....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięokoło 25 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Nasączenie sok z cytryny cukier zaparzona herbata Krem 600 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody(...)napęcznieniu jej ogrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu wlewać do ubitej śmietany ciągle miksując. dodatkowo 2 galaretki cytrynowe 4-5 bananów wiórki czekoladowe Składanie ciasta 1 blat ciasta nasączyć i ułożyć na nim banany przecięte na pół wzdłuż. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (dałam 800 ml wody zamiast 1 l ) Odstawić, aby lekko
O kuchni z uczuciemdolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy. Masa śmietanowa: śmietana śnieżka 1/2 szklanki mleka 1 galaretka cytrynowa Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę. Przekładamy(...)spód dajemy placek orzechowy placek orzechowy smarujemy powidłami śliwkowymi na powidła wykładamy galaretkę z wiśniami przekładamy plackiem żółtym placek żółty smarujemy powidłami śliwkowymi i rozsmarowujemy na nich śmietanę śnieżkę z galaretką cytrynową przekładamy plackiem kakaowym i wstawiamy do lodówki Ciasto polewamy polewą albo posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia u Bietkiobiad. Takie danie będzie świetnie smakować z ryżem lub kaszą. Pewnie większość z Was stwierdzi, że jest to zwyczajne danie, ale... na pewno o wiele zdrowsze niż tradycyjny schabowy :) Śmietanę możecie zastąpić jogurtem, tylko wtedy dodajcie go do przestudzonego sosu. Składniki na 2-3 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg) 2 buraki (średniej wielkości(...)garść rodzynek 100 ml śmietany 30% przyprawa zioła do drobiu pól, pieprz oliwa z oliwek Buraki umyć, odciąć końcówki i piec około 1 godzinę (naczynie powinno być zamknięte). Ugotowane buraki ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przygotowane buraczki przełożyć do garnka zalać 1 szklanką wody i umieścić na małym ogniu. W międzyczasie mięso umyć, osuszyć i pokroić
Ugotowaćzabawa, czegóż chcieć więcej :) Knedle ze śliwkami 1kg ziemniaków ~330g mąki pszennej jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (tylko do młodych ziemniaków) ~30 średnich śliwek cynamon + ew. cukier kokosowy śmietana 18% syrop klonowy (jeśli ktoś lubi słodsze) Ziemniaki obrać i ugotować (gotować mnie więcej 30 minut). Przecedzić, rozgnieść widelcem albo przecedzić przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Kiedy będą już(...)trochę dłużej), na małym ogniu, woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Wyjmujemy łyżką cedzakową i możemy podawać. Pyszne są same w sobie, ale u nas w domu króluje wersja ze śmietaną z cukrem. Jako, że jednak postanowiliśmy odstawić rafinowany cukier, podaliśmy knedle ze śmietaną wymieszaną z syropem klonowym. Są równie pyszne jak te z mojego dzieciństwa! Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkomięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego 4 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz sposób przygotowania Łopatkę wieprzową kroimy w spore kawałki, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w drobniejsze części. Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy(...)skórki, pokrojone w talarki buraki ( lub starte na tarce), przyprawiamy cukrem, octem, pieprzem i solą. Całość gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy resztę majeranku i śmietanę (równie dobrze możemy dodać śmietanę już na talerzu), rozlewamy do salaterek i podajemy posypując natką pietruszki
Miód i pieprzktóre dorwiecie na straganie, bądź u siebie w ogródku, działeczce. Najważniejszy jest tutaj ten piękny kolor! Aczkolwiek sądzę, że maliny i inne owoce smakowo również dałyby radę. A bita śmietana z różanym posmakiem to całkowity strzał w dziesiątkę, nie dość, że pięknie pachnie to w dodatku smakuje niebiańsko. Przepis na 5 porcji, jedna ok. 141kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka(...)wyjmujemy, TYLKO krem kokosowy, który nam się wytrącił. Wodę, która pozostała w puszcze warto wykorzystać później, np. do naleśników. Do kremu dodajemy wodę różaną i trzepiemy do konsystencji bitej śmietany. Figi myjemy i kroimy na ćwiartki. Do małych miseczek, kubeczków czy innych pojemniczków, w których będziemy chcieli podać deser, wlewamy na dno fioletowy pudding z chia, przykrywamy chmurką różanej bitej
Be Fit Be Strongbiałek 1 - szkl cukru 1/2 - szkl mąki 1- łyżkę proszku do pieczenia 1/2 szkl mak suchy Krem : 5 łyżek cukier puder 2 szkl woda gotowana 1/2 l śmietana 36% 2 opak galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Ciasto 1 Żółtka jaj ubić z cukrem i całymi jajkami , na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej(...)ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x40), włożyć do piekarnika i piec w temp.180 stop. przez ok.30 minut. KREM Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać do śmietany, tężejącą galaretkę , ubić, odstawić do zgęstnienia. Przełożenie ciasta : Pierwszą część biszkopta, posmarować połową kremu, przykryć ciastem makowym, wyłożyć na ciasto resztę kremu
Kuchnia DanusiSkładniki: -500 g mięsa mielonego -1,5 bulionu -1 cebula -2 ząbki czosnki -1 jajko -1 czerstwa kajzerka -przecier pomidorowy -50 ml śmietany -papryka słodka, pieprz, sól -mąka do obtaczania pulpetów -mleko do namoczenia kajzerki -olej Wykonanie: Kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy zmięknie, odciskamy ją. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do mięsa dodajemy: namoczoną(...)kajzerkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy wszystko i formujemy pulpety, obtaczając je w mące. Bulion zagotowujemy, dodajemy według smaku: przecier, przyprawy oraz ewentualnie śmietanę (jeśli sos jest zbyt rzadki, do śmietany wsypujemy 1 łyżkę mąki i po zahartowaniu, łączymy z sosem). Do gotującego się sosu wrzucamy pulpety i gotujemy ok. 20 minut, od czasu
KasiekGotujeżołądek do serca. Przedstawiam jakże prosty w przygotowaniu deser z zatopionym wewnątrz sercem. Składniki na 6 porcji: Szklanka mleka skondensowanego słodzonego 2 galaretki pinacolada 4 galaretki truskawkowe 500 ml śmietany kremówki 30% Śnieżka Wykonanie: Galaretkę pinacolada wsypujemy do miseczki i zalewamy połową szklanki wrzątku, mieszając, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzone mleko ubijamy na puszystą masę, stopniowo wlewając(...)wycinamy z białej galaretki serca. Ostrożnie przyklejamy na wewnętrznej ściance każdego z kielichów. Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć, wypełniamy nią pucharki i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Napełniamy szprycę z karbowaną końcówką i wyciskamy śmietanę, tworząc stożek. Życzę smacznego
Podróż w kulinariaszczęścia. Ciasto możemy przygotować z dowolnymi ulubionymi owocami i galaretką. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremówka: 330 ml śmietany kremówki 30% 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki cukru pudru Galaretka wiśniowa 1 kg dowolnych wiśni świeżych lub mrożonych 2 opakowania galaretki wiśniowej Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli(...)Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i lekko mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30- 40 min. Masa ze śmietany kremówki: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej stopniowo na przemian cukier puder i śnieżkę. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt
Podróż w kulinariakuchni powstał ten aromatyczny wypiek pistacjowy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa pistacjowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 400 ml mleka pistacjowego 200 g obranych pistacji z firmy Piątnica http://piatnica.net/ 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki likieru pistacjowego Poncz: 10 łyżek likieru pistacjowego Wykonanie: Biszkopt(...)Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i lekko mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30- 40 min. Masa ze śmietany kremówki: Pistacje obieramy i drobno kroimy. Śmietanę kremówkę ubijamy razem z mlekiem pistacjowym na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej stopniowo cukier puder. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Ubitą
Podróż w kulinariaSkładniki 400 g makaronu wstążki ( np. tagliatelle, papardelle ) 350 g prawdziwków 150 g wątróbek drobiowych 50 g boczku 1 ząbek czosnku 1 cebula pół szklanki białego wina pół szklanki śmietany 22 % 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 3 łyżki masła Przygotowanie Grzyby oczyściłem, pokroiłem na plasterki. Cebulę i czosnek posiekałem. Boczek pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem masło oraz(...)czosnek. Dodałem grzyby, dusiłem około 10 minut na małym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodałem pokrojone wątróbki, smażyłem jeszcze chwilę. Wlałem wino, odparowałem sos na średnim ogniu. Wlałem połowę śmietany, doprawiłem solą i pieprzem. Podgrzewałem na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Makron ugotowałem al. dente w dużej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu, osączyłem, wymieszałem z sosem i resztą śmietany
R'n'G Kitchenodpowiednia pora.Żałuję,że wcześniej ich nie używałam,było tyle odpowiednich okazji. Przepis na ciasto wykorzystałam z książki s Anastazji Ciasto 1/2 kg mąki 1szkalnka gęstej kwaśnej śmietany 25dag margaryny 2 żółtka 2 żółtkta Z podanych składników szybko zarobić ciasto.Schłodzić,a następnie rozwałkować,pociąć w paski i nawinąć na foremki w kształcie rurek.Posmarowa(...)rozmąconym białkiem i posypać cukrem lub cukrem waniliowym.Piec w temp. ok.180st.C przez 15-20min. Mój krem 1/2 śmietany kremówki 3-4 łyżki mascarpone 3-4 łyżki nutelli Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,dodać mascarpone,delikatnie wymieszać,na końcu nutellę.Szprycą z długą końcówką nabijać puste rurki.Krem wyszedł niesamowicie delikatny. Mam nadzieję,ze przepis kiedyś wypróbujecie bo wart
Niespełnione zdolności kulinarnewywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć kość i zalać 3 litrami wody. Gotować około 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć(...)laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Na koniec dodać koperek i śmietanę. Ja śmietanę dodaję już na talerzach. zupa ogórkowa
O kuchni z uczuciem