zastanawialiście się czym różni się ciasto francuskie od półfrancuskiego? Otóż to drugie, jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu. Przygotowuje się je z dodatkiem środków spulchniających (twaróg lub kwaśna śmietana). W ten sposób powstaje półfrancuskie ciasto śmietanowe lub twarogowe. Składniki: 35 dag mąki pszennej 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 45 dag masła 4 żółtka jaja 1 szklanka kwaśnej śmietany sól(...)smaku cukier puder do posypki cynamon do posypki Wykonanie: Obie mąki posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Następnie zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Po czym rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
Tradycyjna KuchniaBiłgoraja i jego okolic (woj. lubelskie). A oto przepis na jedyny w swoim rodzaju autentyczny Pieróg Biłgorajski Składniki: 75 dag ziemniaków 1 woreczek kaszy gryczanej 1 / 4 szklanki śmietany 7,4 dag sera białego 6,5 dag margaryny 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieroga sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Surową kaszę gryczaną(...)konsystencji, bez grudek. W garnku roztapiamy margarynę na małym ogniu. Wbijamy jajko, dodajemy pokruszony ser biały i dokładnie mieszamy. Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy jajkiem. Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C, do momentu, aż na wierzchu utworzy się
Ciastka - domowe słodkościgram mąki pszennej 20 gram skrobi ziemniaczanej Mus czekoladowy: 100 ml mleka 150 gram czekolady (100 gram gorzkiej, 50 gram mlecznej) 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody 100 gram śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki pomarańczowej + 300 ml wody 2 wyfiletowane pomarańcze kakao do posypania tortu nasączenie tortu: 3 łyżki soku z pomarańczy + 2 łyżki nalewki(...)podanej ilości wrzącej wody i studzę chwilę. Część mleka z czekoladą mieszam z żelatyną, następnie dodaję resztę czekoladowe mleka. Mieszam i odstawiam, by całość wystygła do temperatury pokojowej. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję do niej cukier puder. Ostudzoną mieszankę mleczną dodaję stopniowo do ubitej śmietany, mieszam szpatułką tak by piana nie opadła. Gotowy mus przekładam na stężałą galaretkę
Mango Papajaczasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część przekrojonego ciasta. Masa serowo śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 opakowania serka almette jabłko gruszka cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka) czekolada do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami(...)dobrze jest przez chwilę zmiksować serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do śmietany). 3/4 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej jabłkami. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.Całość można dodatkowo udekorować startą czekoladą
Cynamonowe szczęścieznika zanim ostatnie wyjadą z piekarnika:) O! I nawet się zrymowało:) Krem "Bueno": 20 dkg masła (najlepiej niesolonego) 10 dkg orzeszków ziemnych niesolonych 100 ml śmietany kremówki 36% szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki miodu płynnego prawdziwego Orzeszki podprażyć na suchej patelni i jak najdrobniej zblenderować lub rozdrobnić w inny sposób. Masło(...)stopić, dodać orzechy, cukier waniliowy i zmiksować. Przestudzić. Dodać śmietanę i znowu zmiksować. Na końcu wsypać mleko w proszku i miksować jeszcze aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się kremowa. Ciasto: 20 dkg masła (ewentualnie margaryny do pieczenia) 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 0k. 60 dkg mąki pszennej szczypta
Maślane ciasteczkosurówkę :) Pyszną, ze świeżych warzyw, idealną do obiadu. A ile witamin! Równie dobrze możecie zamiast śmietany użyć oleju, ale to już nie będzie to samo... :) Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 mała główka czerwonej kapusty 1 jabłko 1 duża marchewka 1 mały por 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapusty obieramy z brzydszych liści, przekrawamy na pół(...)wycinamy głąb. Siekamy drobniutko nożem lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ja użyłam elektrycznej tarki. Pora kroimy w pół talarki, jabłko z marchewką ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladziedrobno posiekanych lub zmielonych migdałów 50 g płatków owsianych 60 g mąki 100 g masła 100 g cukru dodatkowo: 7 dużych jabłek sok z 1/2 cytryny 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w rondelku z sokiem z cytryny i dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie (opcjonalnie możemy dosłodzić(...)wszystkie składniki na crunchy i zagniatamy rekami. Przekładamy (rozkruszamy) na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do szklaneczek wykładamy naprzemiennie: jabłka, bitą śmietanę, crunchy, i tak aż do wyczerpania składników. Możemy podać z listkami mięty i oprószyć cynamonem
Domowy Smak JedzeniaSałatka podana w Porcelana Bogucice z kolekcji Lolita . Składniki: około 0,5 kg małych ziemniaków 3-4 ogórki konserwowe 4 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu Do smaku sól pieprz czarny Ale-raj szczypta cukru 1-2 łyżki wody z ogórków konserwowych (można pominąć) Przygotowanie: Ziemniaki razem z skórką dokładnie umyć(...)wodzie ugotować al dente. Z zimnych ziemniaków obrać skórkę i pokroić w półplasterki. Do ziemniaków dodać pokrojone w półplasterki ogórki, odsączony z zalewy groszek i pokrojony szczypiorek. Majonez, śmietaną i wodę z ogórków wymieszać, wlać do sałatki i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotową sałatkę przykryć folią i włożyć do lodówki by smaki się
Ala piecze i gotujemleka 150 ml cukru 200 g masła 3 płaskie łyżki kakao łyżeczka kawy mielonej ewentualnie: wafel suchy Polewa 60 g czekolady 99% łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki gęstej śmietany Rozgrzać patelnię. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Ułożyć śliwki na patelni miąższem do dołu. Podgrzać ok. 5 minut, by się skarmelizowały. Odwrócić śliwki i podgrzewać jeszcze ok. 3 min. Zestawić(...)wyłożyć ciemną masę. Wyrównać wierzch. Ułożyć na wierzchu wafel dopasowany do rozmiarów deseru. Odstawić keksówkę na ok. kwadrans. W tym czasie roztopić na parze czekoladę z cukrem waniliowym. Dodać śmietanę. Trzymać na parze do momentu dokładnego wymieszania czekolady ze śmietaną. Na keksówkę położyć deskę, odwrócić foremkę i wyjąć deser. Usunąć folię (nie wyrzucać, przyda się jeszcze). Na wierzchnim waflu rozsmarować
Weekendy w domu i ogrodziePolędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym na bazie gęstej śmietany i białego wina, podawane na makaronie Pappardelle. Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – Składniki: 500g polędwiczki wieprzowej sól, pieprz pół łyżeczki czosnku granulowanego 80g szynki Prosciutto olej rzepakowy do smażenia 250g pieczarek 2 cebule 80 ml białego wina wytrawnego 330g śmietany gęstej do zup i sosów (18%) 180-200g makaronu(...)cebulę, a następnie dorzucamy pieczarki. Gdy już lekko się podsmażą, doprawiamy lekko solą, pieprzem i czosnkiem. Kolejno dodajemy wino. Gotujemy, aż wino zredukuje swoją objętość o połowę. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy jeszcze na koniec odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy polędwiczki do sosu, przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy całość na małym ogniu przez
Kulinarne Przebojeszklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy z cukrem Pianka z nutelli: 1 szklanka śmietanki kremowej 30% 2 łyżki kremu orzechowego 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fiks kakao do posypania bita śmietana czekoladowe serduszka Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić na stolnicy lub w misce, szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma,wylepić dno natłuszczonej(...)pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystygnięcia. Pianka z nutelli: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fiks, dodajemy krem orzechowy i delikatnie całość miksujemy. Masę rozprowadzamy na całkiem zimnym serniku, oprószamy kakao. Dekorujemy wg uznania. Chłodzimy w lodówce. Bon Appetit! http://www.cdsa.pl/pl/
Wanilia i Kardamonsztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, czerwona porzeczka 1 kg, śmietana 30 % 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę utrzeć mikserem na kogel-mogel, masa ma być gęsta forma 29x24 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką(...)ciasto rozsmarować na blaszce obrane, opłukane o obsuszone na sitku porzeczki rozsypać na cieście zimną śmietanę ubić razem z wsypaną galaretką, śmietanę rozsmarować na cieście i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest obłędnie smaczne, kwaskowate, i słodkie zarazem.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 masło (200 g) 1 całe jajko 3 żółtka jajek 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (18%) 3 łyżki oleju szczypta soli Budyń z jabłkami: 2 budynie waniliowe (+ 4 łyżki cukru do budyni niesłodzonych) 3/4 litra mleka (3 szklanki) 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka cynamonu(...)szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 masło (200 g) 1 całe jajko 3 żółtka jajek 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (18%) 3 łyżki oleju szczypta soli 2 budynie waniliowe (+ 4 łyżki cukru do budyni niesłodzonych) 3/4 litra mleka (3 szklanki) 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka cynamonu ok. 6 jabłek garść płatków
Poezja smakuNasz pomysł na śniadanie - pyszna pasta twarogowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, serem białym i śmietaną. W przepisie celowo nie podaję proporcji, ja wykorzystałam kawałek twarogu pozostały z produkcji pierogów ruskich , późny szczypiorek i późne rzodkiewki. Wyszło wiosenne śniadanie jesienną porą. kawałek twarogu szczypiorek kilka rzodkiewek sól pieprz kilka łyżek śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szczypiorek posiekać, rzodkiewki pokroić w paski(...)twaróg rozkruszyć i wszystko razem wymieszać. Dodać kilka łyżek śmietany, doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżym lub ciemnym pieczywem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieindyka 1 kg, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżka, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cebula 3 średnie, masło klarowane 1 łyżka, woda 3 szklanki, śmietana 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka mięso gulaszowe dobrze wymieszać z kurkumą, przyprawą Harrisa, kucharkiem dodać cząstki cebuli, schować do lodówki na 3-4 godziny(...)rozgrzanym maśle podsmażyć mięso z cebulą, dolać wody i dusić pod przykryciem na mniejszym ogniu do miękkości mięsa, śmietanę i wodę wymieszać ze śmietaną i wlać do gulaszu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - smaczny, syty gulasz, podawać z czym się lubi....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię