cienka i nie trzeba jej usuwać przed gotowaniem. Składniki: ok. 1,5 kg dyni masło dwie średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 300 ml mleka śmietana kremówka (250 g) + 1 po łyżce na talerz 1 łyżka kurkumy 1 łyżka curry 1/2 łyżki wędzonej słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku(...)pestki dyni i śmietana kremówka do przyzdobienia Przygotowanie: Dynię umyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać dynię, wymieszać i podsmażać chwilę razem. Wlać mleko i bulion, dodać przyprawy i drobno posiekany czosnek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu aż dynia będzie miękka (w przypadku świeżej trwa to ok. 25 minut). Zestawić z ognia
W SMAKsytuacjach awaryjnych, na przykład podczas wizyty niespodziewanych, głodnych gości. Ja użyłem makaronu rigatoni, ale dobre będą też klasyczne rurki czy motylki. Danie będzie tym lepsze, im lepszej jakości śmietany użyjecie. Składniki (dla 4 osób): 500 g makaronu rigatoni 200 g wędzonego łososia w plastrach 2 łyżki masła 400 g gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżka tymianku szczypta mielonego czarnego pieprzu(...)Sposób przygotowania: Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odlać i ponownie włożyć do garnka. Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietanę, dodać świeży lub suszony, roztarty w dłoniach tymianek, pieprz i pokrojonego w cienkie paski łososia (zostawić nieco do ozdobienia dania). Mieszać, aż śmietana się zagrzeje. Natychmiast podawać przyzdobione kilkoma paskami łososia i listkami bazylii
W SMAKSkładniki: Kotlety 5 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 3 płaskie łyżki tartej bułki 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka startego sera gouda 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pieczarkowy 1 duża cebula 250 g pieczarek 250 ml śmietany słodkiej sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki masła klarowanego(...)Wykonanie: Ugotowane jajka drobno posiekać, dodać surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej, śmietanę, starty ser, posiekany szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Całość dokładnie wymieszać i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej i smażyć na małym ogniu. Sos Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, dodać obrane
O kuchni z uczuciemchyba za mocno śmietanowy. Ale dla osób które lubią takie smaki będzie idealny. Składniki: Spód: - 160 g herbatników - 80 g masła Masa serowa: - 1 kg serka śmietankowego - 300 ml śmietany (gęsta, 18 %) - 5 jajek - szklanka cukru - 1 czubata łyżka mąki pszennej - 60 ml soku z cytryny Polewa: - 1 szklanka śmietany 18 % (musi byc gęsta) - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ciasteczka(...)sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie. Następnie przygotowujemy masę serową. Ser łączymy w misce ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Miksujemy ok 2 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze ok 2 minut, aby wszystkie składniki
dom-agi.plzachęca do długiego gotowania gorących obiadów, ale moi domownicy bez porządnego sytego obiadu nie wyobrażają sobie dnia. A co na deser? Lekki deser, galaretka, mnóstwo owoców, lody i bita śmietana. Szybko i pysznie, można się najeść! Składniki: - 3 kolorowe galaretki (już stężałe); - kawałek mango; - garść truskawek; - 1 nektarynka; - 2 łyżki jagód; - 4 kulki lodów w ulubionym smaku; - szklanka śmietany(...)cukier puder; -rurki do ozdobienia Wykonanie: Galaretki kroimy w kostkę, wrzucamy na dno miseczek. Mango i nektarynkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczek razem z truskawkami. Ubijamy śmietanę na koniec dodając cukier puder do smaku. Na owocach układamy po 2 gałki lodów, porcję bitej śmietany. Posypujemy jagodami i wbijamy rurki. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof
dom-agi.plSkładniki: masa serowa: 3 żółtka 2 szkl śmietany kremówki 30/36%- 2op 200g lub 1- 500g 0,5 szkl cukru 2serki homogenizowane- mogą być waniliowe lub 1 naturalny i 1 waniliowy: wtedy sernik będzie mniej słodki. Serki mogą też być owocowe, czekoladowe lub straciatella.W zależności od tego na co mamy ochotę 1 małe opakowanie żelatyny- 90g 0,5 szkl wody(...)spód: 1 opakowanie maślanych ciasteczek 0,5 kostki miękkiego masła. Przygotowanie: do garnka wlewamy wodę, do miski wbijamy żółtka, dolewamy 0,5 szkl śmietany kremówki i wsypujemy cukier. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ucieramy masę w kąpieli wodnej. W międzyczasie gotujemy wodę, aby rozpuścić żelatynę. 1,5 szkl śmietany ubijamy z odrobiną cukru. kiedy masa jajeczna
Luźna Kuchniakulki rozwałkować i włożyć do foremek (forma do muffinek), nakłuć widelcem. FARSZ I SKŁADNIKI: 250g mięsa mielonego, cebula, 2 pomidory, ser żółty starty na małych oczkach, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko, łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, przyprawę Kamis: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią WYKONANIE: masło roztopić, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i pomidory, dodać wszystkie przyprawy, odparować(...)dodać mięso mielone podsmażyć, jajko ubić dodać śmietanę, wymieszać z wystudzoną mięsną częścią i gotowe, farsz nakładamy do babeczek, wkładamy do piekarnika pieczemy około 30 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy babeczki serem FARSZ II SKŁADNIKI: 1 mała pierś z kurczaka, kawałek bakłażana bądź cukini, 1/2 papryki czerwonej, żółtej, pomidor świeży bez skórki
Kuchnia Beatydodatkowo zapewne będzie jeszcze pyszniej. Przepis znalazłam w internecie, ale musiałam go zmodyfikować. SKŁADNIKI: U piec biszkopt przekroić jak ostygnie. Masa śmietanowa: 1 litr śmietany kremówki 30 % 6 płaskich łyżek cukru 2-3 łyżki kakao 2 cukry waniliowe 3 płaskie łyżki żelatyny Jeśli chcecie dwukrotnie nałożyć krem trzeba wziąć(...)porcji. WYKONANIE: Zagotować śmietanę z 6 łyżkami cukru , cukrem waniliowym i 2-3 łyżkami kakao Ugotowaną śmietanę ostudzić i wstawić do lodówki na 10-12 godzin Na drugi dzień ubić wcześniej rozpuścić 3 łyżki żelatyny w ok. 1/2 szklanki wrzątku i przestudzić Do ubitej śmietany dolewać małym strumyczkiem żelatynę miksując jednocześnie,Dobrze się połączy Masę wylać na pierwszą część
Kuchnia Beatydelikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Biszkopt przekrajamy na 3 części. Krem z białej czekolady: 400 g białej czekolady (u mnie z Lidla) 500 ml śmietany kremówki 36% Białą czekoladę kruszymy. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady(...)frużeliny, Całość przykrywamy 2 częścią biszkoptu, nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną, następnie pozostała część kremu i pozostała część frużeliny. Przykrywamy 3 warstwą biszkoptu. Wierzch tortu możemy ozdobić ubitą śmietaną 30% z cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Lub jeżeli ma to być tort na urodziny dla dziewczynki przygotować dekorację z masy cukrowej. Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej. Przełożony
kulinarnyswiatdomigumowe, ale też nie rozlatują się :) Składniki: około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Kopytka: Ugotowane ziemniaki przepuś ci łam przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wyrównałam w misce, podzieliłam na 4 części i jedną z nich odłożyłam na bok w to miejsce dosypałam(...)podsmażamy ją na maśle. Pieczarki obieramy tak aby nie oderwać nóżki i kroimy w plasterki. Do podsmażonej cebulki dodajemy pieczarki. Wlewamy pół szklanki wody i czekamy aż zmiękną. Zabielamy śmietaną. Mnie niestety nie raz kwaśna śmietana się zważyła i od pewnego czasu robię tak : do miseczki wlewam około pół szklanki zimnej wody i mieszam ją ze śmietaną aby miała konsystencję
Amatorka kuchennaczasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;) Składniki: 300 gramów ziemniaków 300 gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz sam się wytopi) Por pokroić na cienkie plasterki i dodać do boczku(...)Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie Następnie zabielamy zupę tak, jak to omawiałam w przepisie na zupę zupę ogórkową : do kubeczka wlać śmietanę i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to śmietana się zetnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commielonego jajko bułka tarta 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub drobiowej (można dać całą kostkę rosołową - według uznania) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia (ale niekoniecznie) przyprawy według uznania, u mnie sól, pieprz i mielona słodka papryka Mięso przełożyć do miski, wbić jajko i wsypać taką ilość bułki tartej(...)dodajemy kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu od 30 do 45 minut - zależy od mięsa - trzeba sprawdzać czy są miękkie Gdy już mięso jest zrobione dodajemy koncentrat ze śmietaną (opcjonalnie - jogurtem naturalnym). Ja daję śmietany 2 łyżeczki z kopką. Zasada taka sama jak przy zabielaniu zup: pieczarkowa , pomidorowa , ogórkowa , ziemniaczana na boczku . Różnica jedynie polega na tym, że zagęszczamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commarchewka z groszkiem. Do obiadu. Składniki: kilka sztuk małej, młodej marchewki groszek w łupinkach 1/2 kostki bulionu z zielem angielskim i listkiem laurowym 1/3 kostki bulionu warzywnego 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka mąki Marchewkę oczyścić, pokroić wzdłuż na pół. Zazwyczaj kroję marchewkę w małą kostkę, ale w tym przypadku zależało mi na zachowaniu kształtu małej marchewki Groszek wyłuskać Warzywa(...)przełożyć do garnuszka, zalać wodą, dołożyć kostki rosołowe i gotować do miękkości Gdy warzywa będą miękkie, zagęścić sos śmietaną z mąką ( podobnie jak robiłam przy sosie do pulpetów ): śmietanę i mąkę przełożyć do kubeczka, wymieszać i podlać wywarem spod warzyw. Dokładnie wszystko połączyć i całość przelać do garnka z marchewką i groszkiem. UWAGA. Należy pamiętać o zahartowaniu śmietany, czyli zawsze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/zapach waniliowy 1 łyżka octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy- ja dałam półtorej łyżeczki w proszku 500 ml śmietany Polskiej36% 500 g mascarpone cukier ok 3 łyżeczki cukier waniliowy opcjonalnie barwnik spożywczy opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny biała masa cukrowa plus barwniki, lub gotowa masa kolorowa. Wykonanie: Na samym początku robimy dekorację(...)stopni i pieczemy ok 30 min do tzw suchego patyczka. 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietanę 250 ml wlewamy do miski i dodajemy zimne 250 g mascarpone. Ubijamy mikserem, pod koniec dodając ok półtorej łyżeczki cukru i cukier waniliowy do smaku i połowę rozpuszczonej w mikrofali, bądź w kąpieli
Malinowe Pocałunki