śmietanowie - 6000 przepisów (strona:237/400)

Wiosenne roladki drobiowe 162

groszek ( nie rozmrażamy przed smażeniem ) , mieszamy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , cukier , sól do smaku i smażymy -dusimy przez około 5 minut . Zdejmujemy z patelni , przekładamy do miski , dodajemy pieprz , śmietanę i miksujemy blenderem na gładkie pure . Bierzemy kolejno , każdy rozklepany filet, delikatnie solimy i nakładamy po około łyżce nadzienia , rozsmarowujemy delikatnie na środku , po czym zwijamy tak samo jak zrazy

Ogrodnik w podróży
O tym, dlaczego mam fajnego Tatę. I sernik. Zielony 180

mielonych migdałów 1,2 łyżeczki cynamonu 35 g cukru 40 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli masa serowa: 400 g serka kremowego 250 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 150 g słodzonego mleka skondensowanego 2 listki żelatyny 2 łyżki zielonej herbaty matcha (proszek) dodatkowo: maliny płatki migdałowe herbata matcha (proszek) Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami, cukrem, cynamonem i solą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłkowa babka jogurtowa. Pyszna i szybka babka z jabłkiem. 168

Uwielbiam piec babki. Jakże często zmieniam tradycyjne przepisy (ze starego zeszytu) i tworzę nowe odsłony tego pysznego wypieku. Dziś postanowiłam zrezygnować ze śmietany na rzecz jogurtu, a całość wzbogacić soczystym jabłkiem, do tego zmiana proporcji i... Tak oto upiekłam pyszną jabłkową babkę jogurtową. Dzięki uprzejmości PapilArt ciasto upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Po spróbowaniu przygotowałam jeszcze jedną

Słodkie okruszki
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 262

Ciasto można podawać zarówno na ciepło po lekkim przestygnięciu, jak i po całkowitym wystudzeniu. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Tarta wspaniale smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Smacznego! :-) Źródło inspiracji: BBC GoodFood

maniapieczenia
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 147

wsypujemy do słoika 100 g mąki żytniej razowej i zalewamy to 100 ml ciepłej wody, mieszamy. Ja mieszam drewnianym trzonkiem od łyżki. Ma być papka o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Zamykam lekko pokrywkę, stawiam koło czajnika i gotuję wodę. Gnojek ma SPA, ciepło mu w zadek i rośnie. Nie ruszam go przez 24 h. Na drugi dzień, jak nadejdzie pora

ladykitchen
Rolada malinowa z bananami 177

biszkopt: 4 jaka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru szczypta soli kilka kropel barwnika różowego lub koncentratu buraczanego 1 łyżka ekstraktu waniliowego na krem:  250 ml śmietany 36 % 4 łyżki proszku typu nesquick (u mnie Kaba malinowa) Ponadto:  1 łyżka dżemu malinowego wymieszanej z wódki lub wody  1 dojrzały banan  roztopiona czekolada do dekoracji

vaniliowoczekoladowa
Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz 175

wodzie. Po upływie tego czasu odcedzić i zblendować na gładką masę. Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny

Kuchnia Ellie
Mazurek kokosowy 192

czekolady, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji - mieszankę ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin - mocno schłodzoną mieszankę śmietanki i czekolady ubić mikserem tak, jak ubijamy śmietankę na bitą śmietanę - ubijać do momentu uzyskania dość gęstego kremu (końcówki miksera będą zostawiały ślady na powierzchni kremu) - do kremu wsypać wiórki kokosowe, krótko wymieszać - od razu wyłożyć na mazurek lub schłodzić PRZEŁOŻENIA

Smakołyki Bereniki
Sernik gotowany z jabłkami i 3 urodziny bloga 181

Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po około

Domowa cukiernia Ewy
Racuchy z jabłkami i cynamonem 144

wymieszać. Ma być gęsta masa w razie potrzeby można dosypać mąki lub dolać troszkę mleka. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Klasyczne brownie i ... wielki bałagan 179

pieczenia  formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec 10 minut.  Brownie podawać z sosem malinowym, owocami, bitą śmietaną, lodami ...lub zajadać samo, bez dodatków. Smacznego !  * post sponsorowany

kolorowotorcikowo
Kokosowy pudding chia. Dla zabieganych 170

wyobrazić, otoczona jestem przez ciasta, ciastka i ciasteczka, co tylko potęguje ssanie w żołądku. W końcu, skuszona smakołykami, sięgam po drożdżóweczkę, albo - czyste szaleństwo! - po kawałek ciasta z bitą śmietaną...  W końcu jednak powiedziałam sobie: dość! Tak dalej być nie może. Nie chcę skończyć praktyk dwa razy grubsza i ani trochę wyższa, niż zaczęłam. Pierwszy krok - śniadanie w domu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 390

naszych ciastach panuje wolna amerykanka – napoleonki kupicie i z budyniem, i z kremem budyniowym z dodatkiem masła lub margaryny, i z bezą włoską, i z kremem z bitej śmietany utrwalanej żelatyną. I te złożone z dwóch warstw ciasta, i takie z kilku. Zrobione zarówno na cieście francuskim, kruchym, półkruchym czy cieście filo.   Ta z dzisiejszego przepisu to moja najukochańsza

Karo in the Kitchen
Colesław 149

Bogucice "Julia Gold" mała główka białej kapusty czerwona cebula 1-2 marchewki pół jabłka 1/2 pęczka koperku sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka musztardy 1-2 łyżki majonezu lub gęstej śmietany Kapustę ścieram na grubej tarce, marchew i jabłko na nieco mniejszej. Cebulę i koperek drobno siekam. Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski, przyprawiam do smaku, dodaję musztardę i majonez. Mieszam

Smakołyki Asi
Omlety biszkoptowe. 210

formujemy koło .Na jednej blaszce zmieszczą się 4 omlety.Kolejne dwa należy upiec oddzielnie . Pieczemy je w 175 stopniach przez około 10 minut. Czekamy aż ostygną i dodajemy bitą śmietanę i owoce. Składamy na pół ,oprószamy cukrem pudrem

Ladylaura.

Proponowane wyszukiwania