Składniki: mus kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 2 tabliczki białej czekolady 2 kubeczki śmietany kremówki biszkopt: 5 jajek 0, 5 kubka cukru 0, 5 kubka maki tortowej 0, 5 kubka wiórków kokosowych 0, 5 kubka mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 budyń waniliowy
Luźna Kuchniaodstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę . Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Twaróg wymieszaj na gładką pastę wraz z cukrem, śmietaną i wanilią. Śliwki wypestkuj i przekrój na pół. Wyrośnięte ciasto wyrób ręcznie przez kilka minut, a następnie rozwałkuj na stolnicy na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm . Pokrój ciasto
Słodko-Słony Świat Ilonyjabłkami . Smaczne, proste w przygotowaniu - idealnie pasują do kawy. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki margaryny 1 jajko 1/2 szklanki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 kg jabłek Na stolnicy łączymy oba rodzaje mąki. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką
Salonik smakówciasto kruche ; 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany Pianka bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniacznej 1 cukier waniliowy Dowolne powidła ja użyłam jagodowych (malutki słoiczek ) Wykonanie : Do miski
Sama słodycz i szczypta chiliklasyczne, ze śliwkami, zawsze królują wśród jesiennych przysmaków, bo czy jest coś lepszego niż cieniutkie, mięciutkie ciasto skrywające słodką, soczystą śliwkę? Dla mnie koniecznie skąpane w kwaśnej śmietanie, posypane cukrem i cynamonem, lecz równie smaczne będą podane z roztopionym masłem, czy z przyrumienioną bułką tartą, sosem śliwkowym lub posypane słodkim kakao. Możliwości jest wiele, choć najważniejsze jest ciasto. Przepis, który
Rozpustne gotowaniewybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek. Składniki: kruche ciasto: 350 g mąki 100 g cukru 1 jajko 2 żółtka 125 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa owocowa: 6 małych gruszek 2 szklanki aronii sok z jednej cytryny 1,5 szklanki wody 4 łyżki cukru budyń waniliowy bezowa pianka: 2 białka
na moim stole...zalać 4-5 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu (nie zagotować!). Wlać żelatynę do śmietany jednocześnie miksując masę. Gotową masę wyłożyć na przygotowaną ostania warstwę herbatników (fot.3) , wyrównać i obsypać startą czekoladą (fot.4) . Ciasto odstawić na co najmniej 8 godzin do lodówki
Świat CiastaSkładniki: około 1 kg dyni 1 -2 ząbki czosnku Mleko pełne 30ml 20ml pełnej śmietaną masło-około 1/3 kostki gałka muszkatołowa sól i pieprz Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 150 -160° C Dynię umyć obrać, i pokroić w cienkie paski,a następnie w cienkie plasterki. Zagotować mleko z solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. W międzyczasie obrać ząbek czosnku i natrzeć
w mojej kuchnisię, że kupione banany są za krótkie na blachę, możecie ułożyć je tak jak na rysunku. Ułożone banany zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, możemy to zrobić za pomocą łyżki, blendera lub miksera. Na koniec dodajemy cukier. Najlepiej próbować masę, każdy ma inny gust
Czerwona PorzeczkaJest pyszne. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną kokosową. Jeśli masz możliwość, zastąp olej rzepakowy kokosowym. Ciasto przygotujesz wg tego przepisu (odłóż do zamrażarki małą część na kruszonkę). Zamiast mąki jaglanej możesz użyć pszennej (tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe), a zamiast mąki ziemniaczanej dobrze sprawdza się również siemię lniane. Składniki nadzienia: 1 szklanka wydrylowanych wiśni z sokiem (trochę więcej niż
Qlinarnie i Qlinarnieprzekładamy ją na patelnię to możemy ładnie uformować. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Najlepiej jeść świeże placuszki bo są pysznie chrupiące. Placuszki możemy podać ze śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego
Kuchenne WariacjeDUŻĄ BLACHĘ ! Ciasto : wszystko do jednego gara - 500 g mąki pszennej - 200 g zimnego masła - 200 g cukru pudru - 1 łyżka smalcu - 1 jajo - 4 łyżki gęstej śmietany min. 18% - 3 łyżki kakao - 1 łyżka proszku do pieczenia Zagnieć i wyrób ciasto w dosyć szybkim tempie. Najwygodniej w robocie kuchennym, ale bez niego też można, po prostu szybko zagnieć
Pasje Jolkiżaroodpornego nakładamy 2/3 ryżu na który, nakładamy jabłka. Pozostałym ryżem przykrywamy warstwę jabłek. Tak przygotowany ryż wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Polecam podawać z jogurtem naturalnym (lub śmietaną) wymieszanym z cukrem i cynamonem. Zachęcam również do wypróbowania ryżu zapiekanego z truskawkami . Smacznego
paapilotkaa