śmietanowie - 6000 przepisów (strona:247/400)

Pavlova z malinami 167

Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. podana ze śmietanką i malinami. Pożegnanie lata w najsmaczniejszym stylu! Polecam :) Składniki: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego + 500 ml śmietany kremówki 500 g świeżych malin Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Dodać ocet balsamiczny i delikatnie połączyć. Na papierze do pieczenia narysować kółko

Domowa cukiernia Ewy
Krokiety ruskie. 159

Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej śmietany, odkładamy je na co najmniej 20 minut, by masa odpoczęła i odrobinę zgęstniała. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (ważne jest by była naprawdę dobrze nagrzana), smarujemy olejem i małą chochelką wlewamy

Rozpustne gotowanie
Krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą 155

przełożyć do garnka. Wlać bulion, dodać bazylię i zagotować.  Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i gotować aż mozzarella się rozpuści.  Zestawić garnek z ognia i dodać słodką śmietanę.  Następnie zmiksować zupkę na gładki krem i od razu podawać

Monia miesza i gotuje
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne 200

Madzia poczęstowała mnie kiedyś takim daniem i bardzo mi posmakowało. Upiekła Ona warzywa w piekarniku z oliwą, masłem i ziołami i podała mi z sosem z serka białego i śmietany. Zaskoczył mnie smak tych warzyw. Zapiekanie ich w piekarniku z ziołami wydobyło z nich niesamowity smak i aromat. Wersja Madzi zawierała ziemniaki, seler, pietruszkę i buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło

Pyza i Surówka
Syrniki. Serniczki. Placuszki z białego sera 170

Takie nadają się do innych placków . Syrniki robi się z prawdziwego białego sera. Pochodzą z kuchni wschodniej - ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Podaje się je na słodko, zwykle z kwaśną śmietana i dżemem owocowym lub owocami. Można je podać na śniadanie, ale zwykle przygotowuje się je na podwieczorek lub po prostu jako deser. Z białego sera możecie też zrobić pyszne placki

Smaczna Pyza
Kruche Ciasto z Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką 270

Budyniową Pianką  - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny. Po tym czasie blaszkę

Słodka Strona
Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim 208

niepełne szklanki mleka 2 łyżki cukru kryształu 1 łyżeczka pyłku pszczelego 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej mały kawałeczek masła ulubiony "wkład" do naleśników (u mnie dżem malinowy i kwaśna śmietana) Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier. Pyłek pszczeli dokładnie zgniatamy na proszek. Będzie się lekko kleił, można więc go przed wrzuceniem do miski przemieszać, by łatwo połączył

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa nachosowa 152

dodajemy sos cukrowo-sojowy. Smażymy, mieszając, aż sos oblepi mięso. Zdejmujemy z ognia. 5. Na talerze wykładamy kawałki mięsa, nalewamy zupę, robimy po dwa spore kleksy z zakwaszonej śmietany, posypujemy pozostałymi nachosami i liśćmi świeżej kolendry. Gotowe

My Culinary Art
Placki ziemniaczane wytrawne 133

jogurtem greckim i wędzonym łososiem ( którego tym razem niestety zabrakło w lodówce), lub z sosem koperkowo-jogurtowym. W wersji na słodko zwykle jada się je z cukrem i śmietaną

Jemy Pijemy
Szarlotka na kruchym cieście 176

ciasto kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek ½ szklanki brązowego cukru ziarenka z jednej laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Zagniatamy szybko ciasto, z grubsza, tak, żeby dało się zbić w kształtną kulę. Owijamy w folię i wsadzamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smarujemy formę do pieczenia masłem

ladykitchen
Makaron z sosem grzybowym 205

Składniki: 500 g makaronu Farfalle 300 g ugotowanych grzybów np. borowiki 100 g boczku wędzonego parzonego 1 cebula 1 serek mascarpone 200 g śmietany 30% pomidory z czosnkiem i bazylią papryka wędzona słodka sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy obraną oraz pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy

kgwjanczewo
,,Zapiekanka z kurczakiem, serem mozzarelą i brokułami” 126

Składniki: filet z kurczaka przyprawa do złotego kurczaka Knorr świeżo mielony pieprz olej – 15 mililitrów 2 pomidory 1 brokuł 2 kulki sera mozzarela makaron Garofalo – rurki Sos: śmietana 5 ząbków czosnku   Sposób wykonania: Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy pokrojoną pierś z kurczaka, którą przyprawiamy według uznania. Z brokułu wycinamy różyczki, następnie wrzucamy je do wrzącej, osolonej

Podróż w kulinaria
,,Owocowa kostka Rubika” 87

owoców pozbywamy się skórek a następnie kroimy w jednakowej wielkości kostki. Na talerzu układamy sześcian o wielkości około 3 na 3, tak aby powstała kostka. Możemy podawać z bitą śmietaną bądź inną polewą według uznania

Podróż w kulinaria
,,Duet warkoczy rybnych” 107

łososia • filet z halibuta • przyprawa do ryb • 2 ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny • sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego • 1 łyżeczka soku z cytryny • pieprz świeżo mielony Sposób wykonania: Ryby myjemy i osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na około 20-centymetrowe paski

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania