śmietanowie - 6000 przepisów (strona:252/400)

Student i piekarnik. Czy kuchnia będzie cała?! The Black Forest Cake. 180

niezbyt dużo z braku siły wykonanie 1.Do gara wrzucić śmietanki. Ubijać. 2.W trakcie dodawać cukier puder,mascarpone i sok z cytrusa W przypadku śmietanek 30% poleca się dodać śmietan  fixu lub żelatyny Masę robić koniecznie przed samym przełożeniem i ozdabianiem tortu! 4.ŻĘ co i jak czyli jak przełożyć?! 1. Nasącz blaty alkoholem(niby nie trzeba,ale torcik

Fiolka w kuchni
Koktajl truskawkowy czyli smak lata...yyy a od kilku lat sesji. A na przekąskę mentalną Kodeks Logiki Kobiecej i odrobina wanil 139

truskawkowym. Kto nie lubi truskawek? Szczególnie w sesji. Minus 10 minut na czas poświęcony nauce. Są jacyś chętni? Składniki: truskawki (na 1 szklankę dwie duże garście) jogurt naturalny/jogurt bałkański/śmietana/mleko roślinne szczypta cukru waniliowego* cukier/miód/ksylitol kilka kropel soku z cytryny listek czy dwa mięty Nie da się określić proporcji. Jedni jak ja lubią po prostu truskawki dodając

Fiolka w kuchni
Smak wakacji. Pokusa owczarka pohalańskiego. Gofry 152

Nadrabiam kolory, smaki, zapachy i dźwięki po dwóch miesiącach lata w mieście. Smak wakacji.Gofry. Posypane cukrem pudrem. Z bitą śmietaną.Owocową frużeliną. Czekoladą...i czymkolwiek co tylko chcesz. Na rozchmurzenie nieba. Otarcie łez pierwszoklasisty. Studencką rozpustę środka wakacji ( odstresowanie w sesji poprawkowej). I wodzenie na pokuszenie dla psa. *przepis Siaśki na 6-8 gofrów*  Składniki: 1banan 2jajka 4łyżki płatków

Fiolka w kuchni
Kanapkowa vendetta 200

powyżej, wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i przyprawą fit up do sałatek Rogal pszenny z masłem, dżemem domowym jagodowym zagryzany twarogiem i zapijany zimnym(!) mlekiem Chleb wiejski pszenny ze śmietaną,posypany cukrem Talerz kanapek z chleba pszennego/bagietki z almette z ogórkiem, sałatą masłową,pomidorami,ogórkami małosolnymi i warzywny zapach wolności beztroski gimnazjalnych wakacji Sandwiche zapiekane z nutellą i bananem. Po fakcie

Fiolka w kuchni
Tort śmietankowy z czekoladą i powidłem śliwkowym 160

serka mascarpone 500 ml kremówki 36% słoiczek powideł śliwkowych  Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  Do otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g 100 g śmietany kremówki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania białek stopniowo dodawać do nich cukier i miksować do czasu, aż nie będzie wyczuwalny. Żółtka utrzeć

Krakowskie smaki Ani
Drożdżówka ze śliwkami i serem 225

wyrabiamy ręką przez kilka minut. Ciasto powinno byc lśniące, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykryamy  i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy. Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt

Mia Cucina Sofieta
Mini serniczki ze śliwkami i migdałową kruszonką 154

czasie przygotować masę serową i kruszonkę. masa serowa dwie kostki twarogu półtłustego (ok. 400g) pół szklanki cukru białko z jednego jajka 1/2 op. budyniu śmietankowego kilka łyżek jogurtu/śmietany  +kilka śliwek węgierek. umytych, przekrojonych na pół, wypestkowanych Twaróg, cukier, białko, budyń i jogurt zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Nie robić tego za długo, by jej zbyt mocno nie napowietrzyć

Kuchnia Ellie
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami 141

cienkie plasterki. Układaj ziemniaki w formie na przemian z grzybami i cebulą. Każdą warstwę lekko posól i popieprz. Zakończ partią ziemniaków. Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem i równomiernie polej śmietaną. Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu i piecz przez około 4o minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj zapiekankę aluminiową folią. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika

codojedzenia
Krówki lodowe 213

metalowa miarka o pojemności 250 ml Do garnka z grubym dnem wkładamy masło – rozpuszczamy. Dodajemy oba cukry, podgrzewamy na średniej temperaturze (u mnie na ceramicznej kuchni na 4) . Wlewamy śmietanę – gotujemy, aż cukier się rozpuści, następnie wlewamy całą puszkę mleka słodzonego, dodajemy szczyptę soli waniliowej oraz aromaty (łącznie 1 łyżeczka aromatu, z tego ½ – wanilia, ¼ śmietankowy, ¼ rumowy). Gotujemy mieszając

mojewypiekiinietylko
Zupa brokułowa 211

różyczki brokuła. Następnie trzeba przełożyć wszystko do garnka i zalać bulionem. Gotować do pól godzimy. W międzyczasie podsmażyć na patelni boczek. Pod koniec, jak to zwykle bywa, doprawić zupę śmietaną lub jogurtem i dodać koperek (opcjonalnie). SMACZNEGO

Lubczyk i Wanilia
Wegańskie leczo, Praga (3) 163

obiadowych. Francuzi przyrządzają z nich ratatouille, Amerykanie jambalayę, a Węgrzy leczo. To ostatnie to chyba jedno z nielicznych dań kuchni węgierskiej, które oryginalnie jest jarskie. Tradycyjnie podawane z kleksem śmietany, u mnie wersja wegańska. Zapraszam :). P. S. Tu znajdziesz leczo w naleśnikach. Składniki: kilka łyżek oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3-4 czerwone papryki 2 małe cukinie

Qlinarnie i Qlinarnie
Kasza Jaglana z Cukinią, Ziarnami i Bakaliami Zapiekana w Piekarniku 146

szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżeczki miodu szczypta imbiru szczypta soli 200 g cukinii małej startej na tarce 2 łyżki śmietany 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszonych jagód Goji 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich 1 garść łuskanych pestek dyni  ewentualnie suszona miechunka Kaszę jaglaną opłukałam na sicie najpierw w zimnej

Blondynka Gotuje
Domowe Niby "Cappuccino" w proszku 142

się ekspres ciśnieniowy, który pozostaje w sferze moich marzeń :) Tak wyglądają normy oryginalnej kawy cappuccino . Zwykle podawana jest ze szczyptą kakao lub sypkiej czekolady, rzadziej z bitą śmietaną lub lodami. Tradycyjne włoskie ma dokładnie 150 ml objętości, podawane jest w uprzednio podgrzanej filiżance, zwykle białej, aby podkreślić orzechowy kolor napoju. No to jak już to wszystko wiemy powiedzcie

Blondynka Gotuje
Fondue – kolacja na wieczór we dwoje 168

Słodko-ostry sos chilli? (Na te dwa nie podzielę się przepisem, bo korzystam z gotowych). Lubię również sos chrzanowy. Robię go mieszając kilka łyżeczek ostrego chrzanu z łyżką kwaśnej śmietany, szczyptą soli i cukru. Sos tatarski? A może koktailowy, lub jakiś inny, który szczególnie lubicie? Ja podaję też guacamole, chociaż to mało szwajcarskie. Ale uważam, że tutaj powinniśmy mieć pełną

Patchwork
"Danie inspirowane podróżą" - podsumowanie akcji 207

który uwielbiam :) A oto pozostałe dołączone przepisy: Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową Najłatwiejszy sposób na kukurydzę Fasolka szparagowa do obiadu Kurczak w śmietanie Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Papryki faszerowane warzywami i amarantusem Tortilla patatas z chorizo Pieczony kurczak po portugalsku? Kakaowe ciastka arachidowe Pasteis de nata Sałatka grecka DESER TIRAMISU WERSJA

Weekendy w domu i ogrodzie