młode ziemniaki 3 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 4 ząbki czosnku 2 łyzki wegety 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu sól 3 łyżki śmietany Wykonanie; Warzywa obieramy i wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody dodajemy wegetę ,ziele angielskie,pieprz,liść laurowy
Ugotujmy Cośdorzucamy pieczarki, podsmażamy, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy, łączymy z grzybami ze śliwką i podsmażamy 2-3 minuty. Zalewamy bulionem, gotujemy 4-6 minut. Miksujemy blenderem. Opcjonalnie dodajemy kleks śmietany 12% i posiekaną pietruszkę zieloną z kilkoma listkami lubczyku. Smacznego
BaRepasstopni C. ok 20 minut. Studzimy. Przyrządzamy galaretki, każdą rozpuszczamy w 250 ml wody, studzimy je.Powinny zacząć się ścinać. Mocno schłodzoną (minimum 12 godzin w lodówce) śmietanę ubijamy chwilę na średnich obrotach, następnie dodajemy po łyżce cukier puder. Ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy po łyżce serek mascarpone, a na koniec powoli tężejącą galaretkę. Połowę masy wykładamy
Dzieje kuchennej Wiewiórymasła Galaretka z malinami: 600 g malin (świeżych lub mrożonych) 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) 1,5 l wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze
Świat Ciastamenu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki mąki 1 jajo Sól Pieprz ziołowy Wykonanie: Grzyby
Tradycyjna Kuchniajabłka i zalać biszkoptem. Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut. Po upieczeniu ciasta odwrócić go do góry dnem . Można podawać z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną. Polecam również moje pozostałe przepisy na szarlotki: Szarlotka pod różową chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka Szarlotka na biszkopcie pod leśną
Tradycyjna KuchniaOstatnio przypomniałam sobie jak kiedyś za czasów gimnazjum zajadałam się babeczkami z bitą śmietaną i owocami, które przygotowywała na ważne okazje (wigilie i inne święta) mama mojego kolegi, pamiętam, że znikały w kilka chwil;) chciałam jakoś wizualnie odtworzyć, te ciacha w zdrowszej wersji, ze względu, że było to próbne podejście wyszły mi tylko dwie babeczki, ale przy najbliższej okazji przygotuj
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlubię słodkich lodów. Przepis pochodzi z Moje Wypieki . Składniki na ok. 1 litr: 2 - 3 cytryny - wyciśnięty sok z cytryn 600 ml gęstego jogurtu naturalnego 150 ml śmietany kremówki 50 ml syropu limonkowego ETERNO (słoiczek Limonki w syropie) 100 g cukru pudru Wykonanie: Z cytryn wycisnęłam sok. Wszystkie składniki umieściłam w misce, wszystko zmiksowałam i wstawiłam do lodówki na całą
Blondynka GotujeFantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam… Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g
Mała CukierenkaRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 115g masła w pokojowej temperaturze 340g cukru 125g greckiego jogurtu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1,5 łyżki śmietany kremówki 3 jajka 190g mąki 1/4 łyżeczki sody kilka łyżek konfitury z płatków róż Keksówkę wykładamy folią aluminiową i jeszcze natłuszczamy z wierzchu. To ważne, bo ciasto jest mocno wilgotne
les mirabellesspirytusu łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli ok. 300 ml mleka olej do smażenia Mąkę wymieszać z solą, cukrami i jajkami. Stopniowo dolewać mleko i mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dolać spirytus. Wymieszać. Dodać opłukane pojedyncze kwiaty robinii. Wymieszać. Wykładać łyżką wazową na rozgrzany olej i smażyć po obu stronach po dwa razy. Placki podawać polane syropem klonowym. ------------- Podobne: Seler
Weekendy w domu i ogrodziepichcenie . Składniki na 2-4 porcje. Składniki: 300 ml soku Kubuś z pomarańczą 3/4 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego łyżka masła 200 ml zimnego mleka śnieżka do ubijania bitej śmietany (opakowanie 60g) galaretka pomarańczowa małe opakowanie herbatników borówki do dekoracji Połowę soku umieszczamy w garnku i dodajemy do niej masło. Doprowadzamy do wrzenia. Drugą połowę mieszamy w szklance
Czerwona Porzeczkatartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze wody. 2. Koperek drobno siekamy. 3. Ugotowane pulpety wyjmujemy z bulionu. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do bulionu, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Do garnka przekładamy pulpety, koperek, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. 4. Podajemy z ziemniakami i surówką
Szefowa kuchniroku, na „ciężkie poranki”i na rozgrzewkę. Ma tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną lub bez… tak możnaby wymieniać bez końca. Ja przedstawię dziś mój sposób na żur, a Was zapraszam do podzielenia się swoimi „wersjami”. Składniki
Kulinarna Patilogia100g jasnego brązowego cukru 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 120g gorzkiej czekolady 3 łyżki greckiego jogurtu lub śmietany Krem: 4 torebeczki herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah) 100ml wrzącej wody 3 łyżki jasnego brązowego cukru 250g serka mascarpone Wierzch i boki: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietanki kremówki
Mała Cukierenka