śmietanowie - 6000 przepisów (strona:258/400)

Otrębowe babeczki z serkiem i owocami 131

Ostatnio przypomniałam sobie jak kiedyś za czasów gimnazjum zajadałam się babeczkami z bitą śmietaną i owocami, które przygotowywała na ważne okazje (wigilie i inne święta) mama mojego kolegi, pamiętam, że znikały w kilka chwil;) chciałam jakoś wizualnie odtworzyć, te ciacha w zdrowszej wersji, ze względu, że było to próbne podejście wyszły mi tylko dwie babeczki, ale przy najbliższej okazji przygotuj

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Cytrynowe Lody Jogurtowe 148

lubię słodkich lodów. Przepis pochodzi z Moje Wypieki . Składniki na ok. 1 litr: 2 - 3 cytryny - wyciśnięty sok z cytryn 600 ml gęstego jogurtu naturalnego 150 ml śmietany kremówki 50 ml syropu limonkowego ETERNO (słoiczek Limonki w syropie) 100 g cukru pudru Wykonanie: Z cytryn wycisnęłam sok. Wszystkie składniki umieściłam w misce, wszystko zmiksowałam i wstawiłam do lodówki na całą

Blondynka Gotuje
Ciasto z truskawkami na biszkoptach 6869

Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam…     Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g

Mała Cukierenka
W ogrodzie zapanował róż 228

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 115g masła w pokojowej temperaturze 340g cukru 125g greckiego jogurtu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1,5 łyżki śmietany kremówki 3 jajka 190g mąki 1/4 łyżeczki sody kilka łyżek konfitury z płatków róż Keksówkę wykładamy folią aluminiową i jeszcze natłuszczamy z wierzchu. To ważne, bo ciasto jest mocno wilgotne

les mirabelles
Placki z robinią akacjową i syropem klonowym 161

spirytusu łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli ok. 300 ml mleka olej do smażenia Mąkę wymieszać z solą, cukrami i jajkami. Stopniowo dolewać mleko i mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dolać spirytus. Wymieszać. Dodać opłukane pojedyncze kwiaty robinii. Wymieszać. Wykładać łyżką wazową na rozgrzany olej i smażyć po obu stronach po dwa razy. Placki podawać polane syropem klonowym. ------------- Podobne: Seler

Weekendy w domu i ogrodzie
Deser "Kubuś" 263

pichcenie . Składniki na 2-4 porcje. Składniki: 300 ml soku Kubuś z pomarańczą 3/4 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego łyżka masła 200 ml zimnego mleka śnieżka do ubijania bitej śmietany (opakowanie 60g) galaretka pomarańczowa małe opakowanie herbatników borówki do dekoracji   Połowę soku umieszczamy w garnku i dodajemy do niej masło. Doprowadzamy do wrzenia. Drugą połowę mieszamy w szklance

Czerwona Porzeczka
Pulpety w sosie koperkowym 972

tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze wody. 2. Koperek drobno siekamy. 3. Ugotowane pulpety wyjmujemy z bulionu. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do bulionu, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Do garnka przekładamy pulpety, koperek, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. 4. Podajemy z ziemniakami i surówką

Szefowa kuchni
Żur z białą kiełbasą i boczkiem 155

roku, na „ciężkie poranki”i na rozgrzewkę. Ma tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną lub bez… tak możnaby wymieniać bez końca. Ja przedstawię dziś mój sposób na żur, a Was zapraszam do podzielenia się swoimi „wersjami”. Składniki

Kulinarna Patilogia
Czekoladowe ciasto Earl Grey 364

100g jasnego brązowego cukru 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 120g gorzkiej czekolady 3 łyżki greckiego jogurtu lub śmietany Krem: 4 torebeczki herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah) 100ml wrzącej wody 3 łyżki jasnego brązowego cukru 250g serka mascarpone Wierzch i boki: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
Tarta z fetą i boćwiną 124

TARTA Z FETĄ I BOĆWINĄ opakowanie ciasta na tartę (dla mniej zdesperowanych czasowo może być przygotowane wg tego przepisu *) spora wiązanka listków boćwiny 200g sera feta 3 jajka 75ml śmietany kremówki czubata łyżeczka tymianku cytrynowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Boćwinę płuczemy i siekamy na średniej wielkości kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Formę na tartę

les mirabelles
Naleśniki z mięsem (z rosołu) 173

patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na połowę każdego naleśnika ułożyć przesmażone mięso z cebulką (dodatkowo farsz możecie posypać startym żółtym serem). Naleśniki zwinąć, formułując trójkąty. Podawać z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym

Ugotować
Upite Piwem Schabowe 169

najlepiej na noc kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy ciasto- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, dolewamy piwo, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany na patelnię wylewamy olej, podgrzewamy, na gorącym smażymy obtoczone w cieście kotlety jabłka myjemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na maśle z cukrem, doprawiamy tymiankiem i kolendrą, dorzucamy ugotowaną kaszę podajemy

Luźna Kuchnia
Ciasto z malinami i bezą na Dzień Mamy 627

cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej 65 g zimnego masła galaretka: 500 g malin 2 galaretki malinowe 600 ml wrzątku krem: 350 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii beza: 2 białka 100 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 30 g płatków migdałowych Kruchy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żywność liofilizowana - krem grzybowy :) 121

marką poczytacie w  TYM  poście :) Skład kremu grzybowego przedstawia się następująco: grzyby suszone (podgrzybek) 18%, pieczarki 14%, cebula 14%, marchew 14%, mąka pszenna 14%, śmietana 6%, pietruszka natka 2%, mieszanka przypraw, liść laurowy, ziele angielskie, sól.  Danie to dostępne jest w jednej wersji wagowej. Przed przygotowaniem waży jedynie 37 g, natomiast po uwodnieniu 370 g. Wartość

Zdrowie na języku :P
Pychotka - budyń, dżem wiśniowy, beza i orzechy 106

bezy posypanej orzechami. Taki blat przygotowujemy podwójnie i przekładamy warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda?  Ciasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając

Chocolate Muffin Blog