śmietanowie - 6000 przepisów (strona:262/400)

Kolorowy sernik na zimno z owocami 245

Żelatynę namoczyć w mleku, a następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia i również pozostawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z ubitą śmietaną i dalej miksować, dodając powoli rozpuszczoną żelatynę. Dobrze połączyć z masą twarogowo-śmietanową. Masę podzielić na 4 części. Do pierwszej części sera dodać 1/4 stopionej żelatyny, ubić mikserem i wyłożyć

Czerwień i błękit
Najlepsza tarta z rabarbarem 160

tarty 34x9 cm) spód: 140 g mąki pszennej 20 g kakao 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g kajmaku z puszki 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron w sosie truskawkowym 159

jeść ciepłe obiady...i w takich sytuacjach najlepiej sprawdza się coś na zimno, polecam zatem makaron w sosie owocowym. Blenduję 0,5 kg truskawek, 2 nektarynki oraz banana, dodaję śmietanę 18 volt oraz makaron. Mniam

upichcona
Zupa paprykowo-pieczarkowa z melisą, czosnkiem, imbirem, curry i skórką z cytryny 148

cebula - 1 marchewka - 1 podudzie z kurczaka - bulion lub kostka rosołowa - pół cytryny - przyprawy: świeża melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra - oliwa z oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę, pieczarki oraz cebulę, po 10 minutach

upichcona
Murzynek Bambo ze słonecznikiem, imbirem, suszoną śliwką, dżemem wiśniowym i owocami goji (bez jajek, bez margaryny, bez miksera 215

Pyszne, aromatyczne, proste ciacho :) Skład: (ciasto) - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki śmietany - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru pudru - parę kropel aromatu waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki ciemnego kakao - niecałe pół szklanki oleju - garść słonecznika - garść owoców goji - 3 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 łyżki dżemu wiśniowego - 2 łyżeczki sypkiego imbiru

upichcona
Pomidory w sosie czosnkowym oraz żółtym serem/ sezon grillowy 250

konsumowania przystawki grillowej z pomidorów. Proste, szybkie, przepyszne! Co Nam trzeba: - pomidory całe 4 sztuki - szczypta soli + szczypta pieprzu - ser żółty - sos/ wersja normal: łyżka majonezu + 3 łyżki śmietany 12% + 2 lub 3 ząbki czosnku, lub - sos/ wersja light: 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego + 2 lub 3 ząbki czosnku Pomidory myjemy, kroimy w talarki, przyprawiamy o szczyptę soli, nakładamy

upichcona
Domowy twaróg z prawdziwego krowiego mleka 142

Następnie przelewamy mleko na sito, oddzielając serwatkę. Możemy przełożyć twarożek z sita na lnianą ściereczkę aby się ładnie odsączył. Gotowy ser możemy posolić, dodać szczypiorek i rzodkiewkę oraz śmietanę. Smacznego

upichcona
Eklerki z kremem waniliowym 146

Były już ptysie, czas na eklerki. Aby urozmaicić zrobiłam je z kremem waniliowym (ale może być również bita śmietana, lub krem czekoladowy). Nowy post Eklerki z kremem waniliowym pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Kruche babeczki z budyniem 181

około 24 babeczki: Ciasto: 200 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej 225 g zimnego masła lub margaryny 80 g cukru pudru 4 żółtka 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% Budyń: 1/2 l mleka 60 g mąki pszennej 20 g mąki ziemnaczanej 4 łyżki cukru 4 żółtka 25 g masła ½ laski wanili lub cukier wanilinowy Obie mąki przesiewamy. Ze wszystkich

Mia Cucina Sofieta
Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 150

nadzienie: 275 g tłustego twarogu 2 żółtka i 1 jajko 100 g cukru kilka kropli ekstraktu waniliowego 1 łyżka miękkiego masła skórka otarta z połowy cytryny 1-2 łyżki śmietany 18% (by uzyskać odpowiednią konsystencję) ew. gotowa lub własnoręcznie przygotowana masa makowa Drożdże ucieramy z cukrem i mieszamy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy do niego

Dzieje kuchennej Wiewióry
krewetki w szynce serrano - tapas 135

wymieszać. Odstawić na 30 minut. Krewetki wyjąć z marynaty, zawinąć w plastry szynki. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać krewetki w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć – około 5 minut, wyjmować na ręcznik papierowy.   Konkurs został zainaugurowany w restauracji Sklep i Tapas

królestwo garów
Tarta ze śliwkami. 92

mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z 1/2 cytryny, 1,5 kg śliwek – ja użyłam węgierki, cukier puder do posypania – ja użyłam cukier perlisty, Śliwki umyć, osuszyć. Wyjąć pestki przecinając śliwki wzdłuż na pół. Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć

królestwo garów
Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 131

cukinii lekko rozchylić, wyrwać słupek. Wypełnić kwiaty cukinii farszem, płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do oleju. Smażyć około 5-6 minut, wyjmować na ręcznik papierowy. Od razu podawać. Krewetki, szynka serrano, ocet winny

królestwo garów
Zupa krem z kalafiora z …. czekoladą 85

kalafior (ja użyłam romanesco ), 900 ml mleka, 150 ml gęstej śmietany, sól, cukier, tabasco green pepper sauce, 120 g deserowej lub mlecznej czekolady, Kalafiora podzielić na różyczki, odciąć 3 łyżki samych wierzchołków , resztę włożyć do garnka, zalać mlekiem i gotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Doprawić solą, cukrem i tabasco. Podawać posypaną surowym kalafiorem i czekoladą. zastawa

królestwo garów
Kluski z tartych ziemniaków 237

ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez co nie rozpada się w sałatce. Delikatnie wędzony na jabłonce pstrąg, z plackiem ziemniaczanym z odmiany augusta , śmietana z koperkiem. Trzy kartoflanki: - z pieczonych ziemniaków z frytkami - frytki Jelly typ B* - kartoflanka rybna z dorsza - ziemniak odmiany Augusta typ BC* - kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania