śmietanowie - 6000 przepisów (strona:268/400)

Waniliowo-czekoladowy senik marmurkowy 221

Pyszny dwukolorowy czekoladowo-waniliowy sernik. Na niedzielę, na imprezę, na Święta ... polecam :) SKŁADNIKI 5 jajek 250 g cukru 750 g tłustego twarogu 250 g śmietany kremówki 60 g mąki kukurydzianej 3 łyżki kakao 1 łyżka aromatu waniliowego masło i bułka do tortownicy polewa: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy

Moje Kuchenne Rewelacje
Lody cytrynowo-imbirowe, zaćmienie słońca i lekkie rozdwojenie jaźni 174

lodów) 80 g świeżego imbiru 1/8 łyżeczki soli 250 ml mleka 5 żółtek 165 g cukru skórka otarta 1 cytryny sok z 1,5 cytryny 500 ml śmietany kremówki Imbir obrać, pokroić w plastry. Umieścić razem z mlekiem w garnuszku, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać skórkę otartą z cytryny, odstawić na 30-60 minut. Przecedzić. Żółtka ubić z cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koktajl maślankowo-owocowo-gryczany 153

Wypiłam właśnie dużą szklankę pożywnego koktajlu. Pysznego i na dodatek bardzo zdrowego. A wszystko przez produkcję domowego masła . Nieczęsto je przygotowuję bo dostanie dobrej, wiejskiej śmietany nie jest w mieście takie proste. Ale kiedy już się udało to zrobiłam pachnące, prawdziwe masło a przy okazji zostało mi ok. 1 litra świeżutkiej maślanki. Maślanka zawiera dużo lecytyny, białka i soli mineralnych

Smaczna Pyza
Śledzie ze śliwką, goździkami i cynamonem 149

Śledź to bardzo popularna przystawka, najczęściej podawana w śmietanie lub w oleju. Ja proponuję dziś na słodko.  Składniki: 3 matiasy śledziowe, 5 dużych suszonych śliwek, Kilka goździków, Łyżeczka cynamonu, Odrobina papryki chilli, Oliwa, Cebula Rzeżucha, jak dekoracja. Śledzie wymoczyć w wodzie a następnie wypłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, Na dno naczynia położyć pokrojoną w plastry cebulę

Kulinarna rozmowa
Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym 130

wyciętym pasku ciasta, przykryć drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Sos:   szklanka śmietany 18%, łyżka musztardy ostrej (użyłam Kętrzyńskiej),  sól, pieprz,  łyżka posiekanego szczypiorku. Śmietankę zmieszać z musztardą, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Pierogi podawać z sosem i zeszkloną cebulką

Z miłości do słodkości
Torcik pomarańczowy 122

płaska łyżeczka proszku do pieczenia  * do nasączenia sok pomarańczowy  Galaretka : * 3 pomarańcze * 2 galaretki pomarańczowe  Krem czekoladowy : * 100g czekolady mlecznej  * 100g czekolady gorzkiej  * 200ml śmietany kremówki  * 200g serka mascarpone  Przygotowanie : Jajka ubijać razem z cukrem aż masa będzie gęsta. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać po trochę do masy jajecznej, Wymieszać

Magiczne Życie Marty
Ciasto kawowo-serniczkowe 126

ręki”. Aromatyczne , kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek  -ok. 100 ml śmietany 18 % -2 budynie waniliowe bez cukru -125 g miękkiego masła  -200 g drobnego cukru do wypieków - szczypta wanilii z laski wanilii ,u mnie od  SKWORCU -szczypta soli  -pełna łyżeczka gorzkiego

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto zebra 186

uchylonych drzwiczkach. Ostudzone ciasto zebra polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem. Przykładowa polewa czekoladowa: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – podgrzewamy do rozpuszczenia składników, często mieszając. Post Ciasto zebra pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 172

tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do szybkiego wyjęcia 100g sera feta - pokrojony w grubą kostkę

Grunt to przepis!
Sernik z musem bazyliowym dla Patryka i Zbigniewa 187

mascarpone 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 150 g cukru mus bazyliowy: 10 g (pęczek) listków bazylii 250 ml śmietany kremówki (36%) 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: skórka otarta z 2 limonek kilka listków bazylii Masło rozpuścić, przestudzić. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karkówka pieczona w serku kremowym. 139

Czasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej marynuję mięso, ale do głowy wpadł mi fajny pomysł, aby zamarynować karkówkę w serku kremowym o smaku pomidora i bazylii.  Nawet nie oczekiwałem takiego rezultatu po upieczeniu, mięsko było bardzo soczyste, mięciutkie i niesamowicie

Kuchnia Łukasza
Tarta cytrynowa z mascarpone, truskawkami i miętą 149

podpiekać w temperaturze 200 stopni 15 minut po czym zsypać fasolę i piec jeszcze 10 minut. Spód przestudzić. Krem cytrynowy z mascarpone i miętą : 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 5 łyżek cukru purdu 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru bądź aromatu waniliowego 400 g truskawek otarta skórka z 2 cytryn sok z 2 cytryn 3-4 listki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zapraszam na śniadanie: pancakes! 135

malin i golden syrupu Dokładnie wymieszać mąkę z cukrem i jajkami po czym dodać maślankę i połączyć wszystkie składniki żeby nie było grudek. Ciasto będzie miało konsystencję kleistej gęstej śmietany. Smażyć na rozgrzanym maśle. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Placuszki dyniowe 151

pozbawiamy ją skóry i kroimy w drobną kostkę. Miksujemy na gładką masę.   Składniki: 2 szklanki puree dyniowego 2 jaja 1 i 1/2 szklanki kefiru (może być również kwaśna śmietana lub maślanka) 1 i 3/4 szklanki mąki (wymieszałam białą z pełnoziarnistą) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oleju   Jajka dokładnie rozbełtać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik na zimno z jabłkami 163

ciastek maślanych 100 g roztopionego masła 2 duże jabłka 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu Masa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny Galaretka:  500 ml soku jabłkowego (ja miałam jakiś domowy, ale taki dostępny na półce sklepowej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!