Dziś z okazji dnia mężczyzny proponuje waszym mężczyzną przyrządzić przepyszny mocno czekoladowy suflet z płynną czekoladą! Składniki (na 4 kokilki): - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 150ml śmietany kremówki - 1 łyżeczka cukru - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki masła - szczypta soli Wykonanie: Do garnka wlewamy śmietankę i masło, podgrzewamy i wrzucamy kosteczki czekolady ciągle mieszając
Tanio szybko zdrowogodziny Blaszka duża z piekarnika Składniki: 3 białka 200 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Krem 200 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: dowolne owoce do dekoracji Sposób przygotowania : Oddzielamy białka od żółtek. Następnie białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywną pianę . Dodajemy cukier i mąkę
Słodkości i nie tylkomargaryny 2 łyżki wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 opakowane białej polewy Krem: 1 kostka masła 3 serki Danio (3x150g) 250 g mleka w proszku 1 śmietan fix Dodatkowo: 1/2 szklanki mocnej kawy cappucino ( 10 łyżeczek) opakowanie okrągłych biszkoptów 180g WYKONANIE: Przygotowujemy biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, stale ubijamy. Dodajemy przesianą
W kuchennym oknie Ewyułatwia trawienie, wyostrza smak potraw. Choć czasami jedno wynika z drugiego. Bo gdy jemy z przyjemnością, automatycznie wydzielamy więcej soków trawiennych. Dlatego czasami wystarczy zastąpić ciężkie sosy na bazie śmietany – prostym sosem winegret. Tymbardziej, że dodatek kilku kropel octu potrafi uczynić daną potrawę dużo lżej strawną. Niektóre dania słynące z tego, że są dość ciężko strawne jak fasolka można wręcz
MODA NA BIOdość często. (Jeśli zostanie nam ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około 15 do 20 minut. Jeśli po upływie czasu, nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już gotowe, możemy to sprawdzić
Smakowy Rajkurczaka Zalewa: 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oliwy 2 łyżki maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli lub vegety 2 - 4 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany Dodatkowo: Olej do smażenia Filety z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek obieramy i przeciskamy lub miażdżymy. Następnie umieszczamy w wysokim naczyniu z pozostałymi składnikami na zalewę i miksujemy
Smakowy Rajzarówno na śniadanie, obiad, kolację, czy deser :) przynajmniej jak dla mnie :) a mięskożercom polecam na deser :) Naleśniki: 100g cukru 100g margaryny 100g mąki 3 białka 1 łyżeczka kakao 300ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego 500g truskawek Margarynę rozpuszczamy w rondelku, tak aby była rozpuszczona, ale niezbyt gorąca. Następnie dodajemy do niej cukier, białka i mąkę. Całość dobrze mieszamy trzepaczką
Smakowy Rajprzegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy by napęczniała. Zimny biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki wyłożonej ciasno pergaminem. By galaretka nam nie uciekła, najlepiej włożyć kawałki tekturki na boki ciasta. Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy
Smakowy Rajkoniec dodajemy mak i kokos. Całość mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na papier pergamin. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Polewa: 200g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dolewamy do niej po trochu śmietankę i mieszamy łyżką. Dodatkowo: ½ szklanki alkoholu (np. wódki lub rozcieńczonego spirytusu) do nasączenia biszkoptu. Biszkopt smarujemy kremem
Smakowy Rajoryginale, czyli na placku :) Na początek przyrządzamy Strogonowa, gdyż jego można potem podgrzać, a z plackami jest już gorzej. Składniki: 75 dag polędwicy 1 duża cebula 200ml słodkiej śmietany (12% lub 30%) 5 łyżek oliwy 1 koncentrat pomidorowy (80-90g) Sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej papryki (łagodnej) 1 łyżka mąki Nać pietruszki Polędwicę myjemy i kroimy w podłużne, cienkie
Smakowy RajSkładniki: 600g dyni (obranej) 1 marchewka 1 duża cebula 1 duży ziemniak 2 szklanki wody 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ½ łyżeczki Curry 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 100ml śmietany kremówki Obrane jarzyny kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy by jarzyny lekko przestygły. Przestudzone
Smakowy Rajpergaminu i zwilżamy go około 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody lub wódki, a następnie rozprowadzamy po nim równomiernie krem cappuccino i układamy herbatniki. Połamaną czekoladę wsypujemy do rondelka, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy polewa się zagotuje. Polewę rozprowadzamy równomiernie po herbatnikach. Najlepiej wyrównać ją długim nożem. Wierz ciasta można przyozdobić kolorowymi posypkami cukrowymi
Smakowy RajWtedy się okazuje, że nasza silna wola jest strasznie słaba. A może, zamiast rzucać się jak wściekli na wszystko, co ma napis fit samemu zacząć od małych kroczków? Zamienić śmietanę na jogurt, biały cukier na brązowy itp.? A może to da efekt? Dziś chcę wam pokazać jajka. Produkt wdzięczny i niedoceniany. Wszyscy straszą cholesterolem i wizją kur w dzikich fermach
ladykitchenwykładamy po kilka łyżek pianki w każdym kolorze, powtarzamy aż do wypełnienia foremki:) wierzch możemy udekorować wiórkami z czekolady białej lub gorzkiej, bądź zalać galaretką, czy też ozdobić bitą śmietaną:) SMACZNEGO! P.S kolory galaretek zależą od waszych upodobań smakowych, możecie także zachować równe warstwy a biszkopty pominąć lub zamienić na herbatniki
Luźna Kuchniaprzypraw rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale dużo gęstsze. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby ciasto nie straciło puszystości. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Ziemniaki gotujemy wcześniej w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Możecie je ugotować dzień wcześniej. Ważne jest, żeby były zimne, ponieważ wtedy będą twarde i łatwe w obróbce. Wszystkie ziemniaki
vegetanie