gęstnieć - cały proces może trwać 30-40 minut, nie należy sugerować się czasem, ale wyglądem i konsystencją masy - jeśli masa znacznie zmniejszy objętość i będzie mieć konsystencję średnio gęstej śmietany, można zakończyć proces gotowania (kolor może być żółtawy lub lekko brązowy), można też umieścić na zimnym talerzyku kroplę masy, jeśli od razu zastyga, kajmak jest gotowy - ważne jest, by masa
Smakołyki Berenikifasolki czerwonej 3 marchewki 1 puszka kukurydzy kawałek pora 1 papryka czerwona 2 garści fasolki mrożonej zielonej 2 selery naciowe Vegeta, pieprz , bazylia suszona 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 łyżki masła Wykonanie : Fasolkę ugotować w osolonej wodzie Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowe, por pokroić w pół talarki. Kukurydzę odsączyć z wody. Paprykę pokroić
Sama słodycz i szczypta chiliwarzywami, z bazylią, z rukolą, z serem, z mozzarellą (wiem, to też ser), na pizzie, na włoską nutę, przesiąknięty zapachem Prowansji czy po staropolsku w swojskiej zupie pomidorowej zaciągniętej śmietaną. Na pewno warto jeść pomidory i to bez wyrzutów sumienia, bez uszczerbku dla linii, za to z korzyścią dla zdrowia. Dlaczego warto jeść pomidory? Pomidor jest niskokaloryczny (zawiera tylko
MODA NA BIOproszku do pieczenia - płaska 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) szczypta soli Serek wiejski odsączyć z ewentualnej śmietany. W dużej misce ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli - wspomaga trwałość piany . Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej poubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, twarożek
Grunt to przepis!moje śniadanie -wafle ryżowe naturalne Good Food -mieszanka prażonych ziaren Euforia od Ziarenkowo -wędzony łosoś -ser feta -ziarna babki płesznik -glassa sojowa -niewielka ilość śledzia w śmietanie z cebulką -brokuł na parze kilka kwiatuszków Na wafle poukładaj pokrojonego drobniutko śledzia z cebulką. Dodaj ser feta oraz łososia wedzonego. Całość posyp ziarnami od Ziarenkowo i nie zapomnij o glassa
Z Kuchni Do Kuchnisama sobie go...doprawiam. Jak lubię? Samego lub z dodatkiem wędliny, koreczków... Śledz jest jednak najlepszy gdy jest najprostszy! Kroje śledzika w paseczki, układam na półmisku-talerzu. Miksuję śmietanę 18% z majonezem i dodaje trochę musztardy, solę i dosmaczam pieprzem kolorowym prosto z młynka. Zalewam tym śledzia. Dodaję bardzo dużo świeżego szczypioru, który sama hoduję na parapecie z malutkich cebulek
Z Kuchni Do KuchniPyszny dwukolorowy czekoladowo-waniliowy sernik. Na niedzielę, na imprezę, na Święta ... polecam :) SKŁADNIKI 5 jajek 250 g cukru 750 g tłustego twarogu 250 g śmietany kremówki 60 g mąki kukurydzianej 3 łyżki kakao 1 łyżka aromatu waniliowego masło i bułka do tortownicy polewa: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy
Moje Kuchenne Rewelacjelodów) 80 g świeżego imbiru 1/8 łyżeczki soli 250 ml mleka 5 żółtek 165 g cukru skórka otarta 1 cytryny sok z 1,5 cytryny 500 ml śmietany kremówki Imbir obrać, pokroić w plastry. Umieścić razem z mlekiem w garnuszku, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać skórkę otartą z cytryny, odstawić na 30-60 minut. Przecedzić. Żółtka ubić z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWypiłam właśnie dużą szklankę pożywnego koktajlu. Pysznego i na dodatek bardzo zdrowego. A wszystko przez produkcję domowego masła . Nieczęsto je przygotowuję bo dostanie dobrej, wiejskiej śmietany nie jest w mieście takie proste. Ale kiedy już się udało to zrobiłam pachnące, prawdziwe masło a przy okazji zostało mi ok. 1 litra świeżutkiej maślanki. Maślanka zawiera dużo lecytyny, białka i soli mineralnych
Smaczna PyzaŚledź to bardzo popularna przystawka, najczęściej podawana w śmietanie lub w oleju. Ja proponuję dziś na słodko. Składniki: 3 matiasy śledziowe, 5 dużych suszonych śliwek, Kilka goździków, Łyżeczka cynamonu, Odrobina papryki chilli, Oliwa, Cebula Rzeżucha, jak dekoracja. Śledzie wymoczyć w wodzie a następnie wypłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, Na dno naczynia położyć pokrojoną w plastry cebulę
Kulinarna rozmowawyciętym pasku ciasta, przykryć drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Sos: szklanka śmietany 18%, łyżka musztardy ostrej (użyłam Kętrzyńskiej), sól, pieprz, łyżka posiekanego szczypiorku. Śmietankę zmieszać z musztardą, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Pierogi podawać z sosem i zeszkloną cebulką
Z miłości do słodkościpłaska łyżeczka proszku do pieczenia * do nasączenia sok pomarańczowy Galaretka : * 3 pomarańcze * 2 galaretki pomarańczowe Krem czekoladowy : * 100g czekolady mlecznej * 100g czekolady gorzkiej * 200ml śmietany kremówki * 200g serka mascarpone Przygotowanie : Jajka ubijać razem z cukrem aż masa będzie gęsta. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać po trochę do masy jajecznej, Wymieszać
Magiczne Życie Martyręki”. Aromatyczne , kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek -ok. 100 ml śmietany 18 % -2 budynie waniliowe bez cukru -125 g miękkiego masła -200 g drobnego cukru do wypieków - szczypta wanilii z laski wanilii ,u mnie od SKWORCU -szczypta soli -pełna łyżeczka gorzkiego
Z Kuchni Do Kuchniuchylonych drzwiczkach. Ostudzone ciasto zebra polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem. Przykładowa polewa czekoladowa: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – podgrzewamy do rozpuszczenia składników, często mieszając. Post Ciasto zebra pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do szybkiego wyjęcia 100g sera feta - pokrojony w grubą kostkę
Grunt to przepis!