temperaturze 180 C wówczas skórka będzie i tak rumiana a w środku będzie miękki i soczysty. Ładną ,złocistą skórkę można również uzyskać, jeżeli drób przed pieczeniem posmarujemy cieniutko śmietaną lub piwem
Przepisy i porady kulinarnerozgrzewamy. Gdy tłuszcz się już rozgrzeje wlewamy ciasto ( nie za dużo,aby nasze naleśniki nie były zbyt grube) i smażymy na jasno złoty kolor po obu stronach. Podajemy z śmietaną,dżemem,powidłami
Przepisy i porady kulinarnekremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy. Rada : Kakao dodawane do kremu po wystudzeniu powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany
Przepisy i porady kulinarneminut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć
Przepisy i porady kulinarneupieczeniu wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić i wyjąć ciasto z formy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem na stół oprószyć z góry cukrem pudrem. Ciasto możemy także ozdobić bitą śmietaną. Zamiast moreli możemy użyć innych twardych owoców np. czereśni
Przepisy i porady kulinarneNastępnie zdejmujemy z ognia, studzimy wkładając rondel do zimnej wody, uważając aby się nie wlała do środka. Gdy nasza pomada już przestygnie i będzie miała konsystencję gęstej śmietany mieszamy ją ( tablerujemy ) drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast. Pod koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy
Przepisy i porady kulinarne/ikn22oJeUio Tubki i końcówki można kupić w internecie np. na Allegro . Rada : Marmolada musi być dość rzadka, aby dała nam się wycisnąć przez tubkę. Powinna mieć gęstość kwaśnej śmietany. Gdy nasza marmolada jest zbyt gęsta należy ją rozrobić przegotowaną wodą lub sokiem owocowym
Przepisy i porady kulinarneblaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna, taka jak kwaśna śmietana. Blaszki smarujemy za pomocą zwykłego pędzla do malowania, zanurzamy pędzel w tłuszczu i cienko smarujemy czystą blaszkę na której będziemy odpiekać ciasto parzone ( eklery, ptysie paluszki czy groszek ptysiowy
Przepisy i porady kulinarne