ugotowanych jajek kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 5 plastrów szynki wędzonych grubości (4-5 mm) papryka konserwowa 1 mała cebula 2-3 łyżki ketchupu pikantnego i majonezu, około 100ml śmietany słodkiej 12% WYKONANIE: Ketchup, majonez i śmietankę dokładnie mieszamy - sos filet kroimy w drobną kostkę smażymy z przyprawą gyros i drobno posiekaną cebulą, wrzucamy na dno miski, "piszemy" sosem, kroimy
Kuchnia Beatysoli i pieprzu, dodajemy pokrojone w paski ogórki i ugotowane grzyby leśne, mięso łączymy z grzybami, dolewamy bulionu, dodajemy koncentrat i dusimy do miękkości mięsa, można zabielić śmietaną
Kuchnia BeatyWitam moi drodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już
Kuchnia Beatyporcjami kaszę cały czas miksujemy lub ucieramy, na jednolitą masę, Na koniec dodajemy sok z cytryny. POLEWA: 100 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka wody ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych. WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając, gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta
Kuchnia Beatydodajemy pieczarki do usmażonej polędwiczki, na patelni przesmażamy pokrojone w słupki ogórki, dodajemy do poprzednich składników, koncentrat mieszamy z wodą (około 1 szkl.) wlewamy do produktów i dodajemy zahartowaną śmietaną, gotujemy wszystko razem na bardzo małym ogniu do miękkości produktów, ewentualnie doprawiamy w razie konieczności. SMACZNEGO
Kuchnia Beatypozostałe pokrojone w kostkę warzywa w garnku zagotować bulion, dodać zeszklony por i warzywa, gotować do miękkości, doprawić do smaku, zmiksować, udekorować plastrem łososia wędzonym, ewentualnie kleksem śmietany kwaśnej
Kuchnia Beatysię z tym kremem! SKŁADNIKI: 500 ml. śmietanki 36% 5 żółtek 1/5 szkl. cukru laska wanilii WYKONANIE: Do garnka wlewamy śmietankę, rozcinamy laskę wanilii, wyjmujemy nasiona, całość wkładamy do śmietany i podgrzewamy na wolnym ogniu, w tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 140 stopni, przygotowujemy blaszkę, na dno kładziemy ręcznik, żółtka mieszamy z cukrem, tak aby zrobiły się
Kuchnia Beatymasło, którego akurat nie miałam. I zrobiłam jeszcze jedną rzecz...jak się zabrałam za wszystko to uświadomiłam sobie, że w lodówce, to co wydawało mi się jogurtem naturalnym , było śmietaną. A jedynym jogurtem był...jogurt truskawkowy ! Zrobiłam eksperyment, zaryzykowałam mocno i rogal niejeden mi wyszedł! Użyłam również drożdży sypkich, bo jakbym wyszła do sklepu to...bym wróciła z kilkoma
Z Kuchni Do Kuchnimiękkiego masła 125 g serka mascarpone Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 100 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone Do dekoracji: 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kropelki czekoladowe lub starta gorzka czekolada Nasączenie: 2/3 szklanki herbaty z cytryną Maliny rozmrozić. Zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie przetrzeć przez sitko
Czerwień i błękitsię przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. Placki te, idealnie komponują się, podawane ze śmietaną, gulaszem, czy tez rożnymi sosami, np z sosem grzybowym. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachUwielbiam desery. A te, w których rolę główną odgrywają jogurt i owoce upodobałam sobie w szczególności. Deser nie musi zawsze oznaczać bomby kalorycznej, pełnej czekolady i dodatków z bitej śmietany czy innych słodkości. Może być prosty. Bo najważniejsze, by spełniał swoje główne zadanie jakim jest "radowanie" naszego podniebienia. Aż szkoda, że przed podaniem nie zdążyłam zrobić zdjęcia wspaniałego środka deseru
Słodkie okruszkiSkładniki: 3 szklanki mąki 3/4 zimnego masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru lub zwykłego 2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany marmolada bądź czekolada (najlepiej zetrzeć na tarce) Przygotowanie: Mąkę z masłem wyrobić. Ja to robię za pomocą tłuczka do ziemniaków, ponieważ dłońmi zbyt szybko ogrzejemy margarynę. Dodajemy pozostałe składniki
Amatorka kuchennapostaram się wrzucić przepis :) Składniki: biszkopt z 8 jaj biszkopt z 4 jaj 1l śmietany kremówki 30% 2 żelatyno - fixy 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru pudru
Amatorka kuchennabulionu i w nim rozpuścić serki topione dokładnie mieszając. Rozpuszczone serki dodać do bulionu. Zupkę doprawić solą i pieprzem. zagotować zupę. Śmietankę zahartować w odrobinie zupy aby podczas wlewania śmietany do zupy nie zważyła się. Gdy w zupka jest już gotowa wystarczy dodać starty ser żółty. I mamy szybką, łatwą i smaczną zupę serową. Ja osobiście taką zupę podaję
Amatorka kuchenna