Sernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1
W kuchennym oknie EwyPrzekonajcie się sami :)120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 80 g cukru łyżeczka ciemnego kakao kopiasta łyżka rozpuszczalnej kawy łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajkolikier kawowyW jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki).Pieczemy około
Mienta blogserem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut ( do czasu aż ser się rozpuści ). Można podawać z ziemniakami/kaszą/ryżem/makaronem. Dobrze smakuje również polane jogurtem/śmietaną.Smacznego
Kuchnia Elliepucharków i uformować spód. Rozlać ostudzoną masę budyniową, odłożyć na czas stężenia do lodówki. Na koniec dodać po 1-2 łyżkach prażonych jabłek. Można również podawać z jogurtem/śmietaną, ale równie dobrze smakuje i bez tego. ;)Smacznego
Kuchnia Elliebardzo małą ilość sodu, co wpływa korzystnie na organizm przy wielu dolegliwościach.Składniki: - 250 g kaszy gryczanej (pełna szklanka)- 400 g twarogu półtłustego (2 kostki) + odrobina śmietany/jogurtu- ser żółty (do posypania wierzchu zapiekanki)- 3 duże jajka- 2 łyżki oleju- po łyżce koncentratu i ketchupu- cebula- papryka- kilka pieczarek (ok. 300 g)- sól, pieprz, papryka w proszku+ tłuszcz
Kuchnia Ellieoraz szynki, zawinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki, nadziać na wykałaczki. Drugie nadzienie - pozostałe naleśniki posmarować koncentratem i drobno posiekanym czosnkiem. Twaróg zmiażdżyć widelcem z mlekiem/jogurtem/śmietaną, dosolić do smaku. Wypełnić nim naleśniki. Na koniec dodać kawałki drobno pokrojonej papryki, zawinąć w rulon, pokroić, nadziać. Gotowe roladki wyłożyć na talerz i... zajadać ze smakiem :)!Szczęśliwego (smacznego
Kuchnia Ellietych fit )oreganosól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Mięso z piersi kurczaka podsmażamy na patelni z dymką i przyprawami (sól, pieprz, oregano).Na drugiej patelni podsmażamy czosnek i dokładamy pomidory. Dolewamy śmietany lub jogurtu. Dokładamy świeży szpinak Wszystko chwilę smażymy. Szpinak wykładamy na talerz, a na nim kurczaka
kulinarnyJaWszystko gotujemy ok 40 min z dodatkiem świeżego tymianku (dodajemy tylko listki, bez łodyg). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotujemy jeszcze ok 25 min. Na końcu zabielamy śmietaną. Smacznego
kulinarnyJaPierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, z zasmażką, a może polane śmietaną ? ... Tyle rodzajów farszów i sposobu ich podania, że można nabawić się o zawrót głowy. Chyba wszyscy lubimy to proste i smaczne danie. Chodź przygotowanie ich jest czasochłonne. No nie ma nic bardziej przyjemnego jak przygotowanie ich w zaciszu swojego domu. A później zajadać się i napawać się
kulinarnyJamiseczkach sałatę, boczek, tortillę, jajka obrane i pokrojone w ćwiartki. Solidnie pieprzymy i solimy. Posypujemy szczypiorkiem i startym parmezanem (obficie).Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy. Możemy zamiast wody użyć śmietany 18%. Podajemy z sałatką
W kuchni wieczoremkolejnym przepisem i jego ilustracjami. Postaram się robić to częściej niż w ostatnich miesiącach.Składniki:ciasto na tartę1 szklanka mąki krupczatkiszczypta soli85g zimnego masła1/4 szklanki zimnej wodyna kisz1 jajko100ml śmietany 18%szczypta soliszczypta pieprzupozostałe składniki2 gruszkipołowa sera camembert2 garście orzechów włoskich3 gałązki świeżego tymiankudodatkowoforma na tartęmasło do wysmarowania formypapier do pieczeniafolia spożywczamiska na kiszubijaczkaSposób przygotowania:Mąkę, sól i masło siekamy
W kuchni wieczoremtrochę starsi, obżartuchy i osoby wiecznie na diecie, tacy którzy liczą kalorie, ilość tłuszczy, białek i węglowodanów, a także tacy, którzy do czego mogą dodadzą kostkę masła i kubek śmietany (to ja ;)). Znajdziecie wegetarian, wegan, czy bezglutenowców, od których niejeden mięsożerca chętnie się uczy. Korzystamy ze swoich doświadczeń i inspirujemy się nawzajem. Najzwyczajniej w świecie, fajnie tu być :)Składniki
W kuchni wieczoremodliczam dni do pieczenia pierniczków i umilam sobie wieczory piciem kakao. Kilka dni temu natknęłam się na pomysł na to jak podrasować wizualnie zimowe napoje.1) Przygotowujemy bitą śmietanę, taką jak lubimy (u mnie jest z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego).2) Rozsmarowujemy ją cienko (3mm) na papierze do pieczenia i umieszczacie w zamrażalniku.3) Kiedy jest już
W kuchni wieczoremłyżeczkę nadzienia i dokładnie zaklejamy krawędzie. Można się wspomóc widelcem :)4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia pierogów. Wykładamy na talerze.5. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na pierogi. Smacznego
My Culinary Artpierwsze urodziny kanału Ditecz zdecydowałam na tort. Wybrałam moje ulubione smaki czyli ciasto czekoladowe + banany, jako dekoracja czarne ciastka w typie Oreo na białym tle z bitej śmietany utworzyły mój ulubiony motyw kropek. Muszę przyznać, że trochę się bałam bo to pierwszy tort który piekłam w swoim życiu. Ale na szczęście nie taki diabeł straszny jak go malują i biszkopt
Ditecz