Swobodna wariacja na temat węgierskich naleśników z kasztanami i bitą śmietaną. Prawdziwa bomba smakowa - krem kasztanowy świetnie komponuje się z kawą, do tego syrop z buraków cukrowych – pycha! Naprawdę warto spróbować. Przygotuj śmietankę słonecznikową wg tego przepisu . Dodaj do niej 2 łyżki proszku kisielowego, wymieszaj i podziel na 2 części. Jedną zabarw 3 łyżkami soku z buraków, a do drugiej
Qlinarnie i QlinarniePyszna, gęsta czyli syta, o łagodnym smaku...każdemu polecam! Składniki: kilogram buraków 3 marchwie 5 ziemniaków sól.pieprz śmietana 12 % bulion warzywny mieszanka Piekło Niebo z Ziarenkowa Wykonanie : Buraki szorujemy i gotujemy do miękkości.Kiedy ostygną obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Do drugiego garnka wkładamy pokrojone buraki, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchew.Do garnka wlewamy tyle bulionu
Z Majeczką w kuchnidrożdży 1 szkl mleka 3 jajka 5 łyżek cukru 10 dag margaryny Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z tyle mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem. Tłuszcz roztopić,przestudzić. Gdy rozczyn podwoi objętość, wlać go do jajek, dodać pozostałą mąkę, wyrabiać ciasto, tłuszcz dodawać stopniowo
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamacie również z tym problem, spróbujcie mojego pomysłu, może też wam pomoże) Gdy ciasto ostygnie można je ozdobić tak jak ja, posmarowałam wierzch gotową masą karmelową i ozdobiłam bitą śmietaną. Świetnie sprawdzi się również roztopiona czekolada. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemama (jak każda mama) robiła pyszną zupę pomidorową. Miała na to stary przepis. Długo gotowała ją w dużym garnku na wywarze z kości. Potem porcję do zjedzenia lekko zaciągała śmietaną. Takiej przyjemności starczało nam na kilka dni. Ale jeżeli chcecie w sposób błyskawiczny przygotować zupę pomidorową (nie z torebki) i jeżeli zostało Wam kilka kartofli z obiadu, polecam ten smakowity
MODA NA BIOpekińskiej 4 średnie pomidory 500 g piersi z kurczaka przyprawa "Gyros" 3 łyżki oleju 270 g sera feta 10 dkg płatków migdałowych Sos czosnkowy: 1 mały majonez 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników
Świat Domowej Kuchnistojącej za barem Pani. „Jak to nie ma, skoro widzę, że jest”, odparła. Pani zza baru ze zdziwieniem dowiedziała się, że to co dla niej było zwykłym twarożkiem ze śmietaną i szczypiorkiem, dla nas, Szamotulan, bywa gzikiem. Podawany z pyrkami, najlepiej w mundurkach, i świeżą redyską, stanowi o naszej kulturowej tożsamości i odrębności na równi z postacią gwiazdora, wielkanocnym
Jadło i czytadłoprzestudzonego wywaru z żelatyną. Wylać do foremek do ½ ich wysokości (mogą to być sylikonowe foremki do pieczenia mufinek). Wstawić do lodówki do stężenia. Szalotkę drobno posiekać. Szynkę zmiksować z śmietaną na gładki mus. Dodać szalotkę, doprawić solą, pieprzem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, gdy przestygnie dodać do musu. Mus wylać do foremek z warzywami i wstawić do lodówki. Z foremek
Jadło i czytadłopuszka masy kajmakowej Masa budyniowa: 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła 0,5 litra kremówki 30% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Czekolada do posypania wierzchu Przygotować masę budyniową: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mieszamy obie mąki. Do gotującego mleka dodać mączną
Jadło i czytadłoDekoracja ciastek sprawiła, że wszyscy się zachwycali i nie chcąc zniszczyć mego misternego dzieła, nie chcieli ich jeść ;-) Kruche ciasto 200 g. margaryny 300 g. mąki 2 łyżki gęstej śmietany 100. cukru pudru 2 żółtka Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 4-5 łyżek spirytusu 1 łyżka cukru Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki czekolady
Jadło i czytadłokardamon przebił mdłą nutę melona, a kremówka i miód podbiły jego słodycz. Wyszła bardzo oryginalna i dobra zupa melonowa. Na 1 porcje: 1/2 melona 2 łyżki miodu 1/2 szklanki śmietany 30% 1 ziarnko kardamonu odrobina świeżego imbiru słodka papryka w proszku Melona pokroić w kostkę i rozgotować w odrobinie wody do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę blenderem. Ziarnko kardamonu
Jadło i czytadłorozpuszczoną żelatynę, wymieszać, wylać do formy i odstawić do całkowitego stężenia (ok. 4 godzin). Przygotować masę śmietanową W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Do śmietany dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać i dodać wystudzoną żelatynę. Gotową masę wylać na stężoną masę kawową, wstawić do lodówki na kolejne 4 godziny do czasu stężenia. Gotową galaretkę
Jadło i czytadłokolanka, strzykawka. 1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy galaretka będzie już letnia można dodać 1 łyżkę mleka lub śmietany 30% aby galaretka nie była zbytnio przeźroczysta. Do szklanki wlewamy ok 2 cm galaretki i wkładamy słomki związane nitką lub gumą, tak aby stały na baczność. Szklankę wkładamy do lodówki
Jadło i czytadłooleju 1/2 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 200 - 250 g mąki pszennej sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku lody z pietruszki: 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% duży pęczek natki pietruszki biały pieprz, sól sałata miodowa: główka sałaty sos do sałaty: 1 łyżka miodu gryczanego (lub innego) 1 łyżka musztardy sok z 1/2 cytryny
Jadło i czytadłooleju z solą i pieprzem. Obgotowany jarmuż pokroić na mniejsze kawałki, dodać do kabaczka razem ze zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową, dusić jeszcze około 3 minut. Można dodać łyżkę śmietany
Jadło i czytadło