przestudzonego wywaru z żelatyną. Wylać do foremek do ½ ich wysokości (mogą to być sylikonowe foremki do pieczenia mufinek). Wstawić do lodówki do stężenia. Szalotkę drobno posiekać. Szynkę zmiksować z śmietaną na gładki mus. Dodać szalotkę, doprawić solą, pieprzem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, gdy przestygnie dodać do musu. Mus wylać do foremek z warzywami i wstawić do lodówki. Z foremek
Jadło i czytadłopuszka masy kajmakowej Masa budyniowa: 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła 0,5 litra kremówki 30% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Czekolada do posypania wierzchu Przygotować masę budyniową: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mieszamy obie mąki. Do gotującego mleka dodać mączną
Jadło i czytadłoDekoracja ciastek sprawiła, że wszyscy się zachwycali i nie chcąc zniszczyć mego misternego dzieła, nie chcieli ich jeść ;-) Kruche ciasto 200 g. margaryny 300 g. mąki 2 łyżki gęstej śmietany 100. cukru pudru 2 żółtka Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 4-5 łyżek spirytusu 1 łyżka cukru Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki czekolady
Jadło i czytadłokardamon przebił mdłą nutę melona, a kremówka i miód podbiły jego słodycz. Wyszła bardzo oryginalna i dobra zupa melonowa. Na 1 porcje: 1/2 melona 2 łyżki miodu 1/2 szklanki śmietany 30% 1 ziarnko kardamonu odrobina świeżego imbiru słodka papryka w proszku Melona pokroić w kostkę i rozgotować w odrobinie wody do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę blenderem. Ziarnko kardamonu
Jadło i czytadłorozpuszczoną żelatynę, wymieszać, wylać do formy i odstawić do całkowitego stężenia (ok. 4 godzin). Przygotować masę śmietanową W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Do śmietany dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać i dodać wystudzoną żelatynę. Gotową masę wylać na stężoną masę kawową, wstawić do lodówki na kolejne 4 godziny do czasu stężenia. Gotową galaretkę
Jadło i czytadłokolanka, strzykawka. 1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy galaretka będzie już letnia można dodać 1 łyżkę mleka lub śmietany 30% aby galaretka nie była zbytnio przeźroczysta. Do szklanki wlewamy ok 2 cm galaretki i wkładamy słomki związane nitką lub gumą, tak aby stały na baczność. Szklankę wkładamy do lodówki
Jadło i czytadłooleju 1/2 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 200 - 250 g mąki pszennej sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku lody z pietruszki: 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% duży pęczek natki pietruszki biały pieprz, sól sałata miodowa: główka sałaty sos do sałaty: 1 łyżka miodu gryczanego (lub innego) 1 łyżka musztardy sok z 1/2 cytryny
Jadło i czytadłooleju z solą i pieprzem. Obgotowany jarmuż pokroić na mniejsze kawałki, dodać do kabaczka razem ze zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową, dusić jeszcze około 3 minut. Można dodać łyżkę śmietany
Jadło i czytadłowszystkie przyprawy i flaki. Gotować do miękkości flaków. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć do miękkości na oleju, następnie dodać do flaków, wraz z zmiażdżonym czosnkiem. Można dodać śmietanę. Podawać z pieczywem
Jadło i czytadłokapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka minut. Wątróbkę układamy na jabłku. Dodatkiem mogą być ziemniaki. U mnie puree ze śmietaną i koperkiem. Dodaję w trakcie konsumpcji - smak jabłka, które pobrało aromat piwa, bezcenne
BaRepaspokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory. Doprawiam majerankiem, mielonym kminkiem i papryką. Gotuję jeszcze chwilkę, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. W tym momencie zupę można zabielić łyżką śmietany, ja tego nie robię, wolimy czysty barszczyk. Zupę podaję posypaną natka pietruszki z osobno ugotowanymi ziemniakami. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki ( na blaszkę 40x25 cm ) Ciasto - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa - 1 kg. twarogu mielonego sernikowego ( u mnie z wiaderka President ) - 3 jajka - 1/3 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1 puszka brzoskwiń Kruszonka - 2 białka - 0,5 szklanki cukru
Kuchnia z widokiem na ogródcałkowitej miękkości. Na końcu doprawiam solą, lub sosem sojowym. Tak uduszone serca można podać na dwa sposoby: duszone w własnym sosie z dodatkiem pieczywa, lub powstały sos zagęścić mąką, śmietaną, lub serkami i podać z czym kto lubi np. z kaszą, ziemniakami, makaronem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródWymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki. W miseczce przygotowuję sos: Cebulę i ogórki kroję w drobniutką kosteczkę, czosnek przeciskam przez praskę, koperek siekam. Dodaję majonez i śmietanę, dokładnie mieszam do połączenia składników. Do sosu przekładam pokrojone sledzie, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny ( najlepiej na całą noc) do lodówki. W celu przegryzienia się smaków
Kuchnia z widokiem na ogródstracił goryczkę. Kurczaka, paprykę, ogórki i jajka na twardo kroje w kostkę, przekładam do dużej miski, dodaję makaron, odciśniętego pora, posiekany koperek, 2-3 łyżki majonezu i łyżkę śmietany, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam dokładnie. Sałatkę wstawiam na godzinkę do lodówki aby smaki się przegryzły :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród