groszku z dodatkiem świeżej orzeźwiającej mięty. Składniki: 450 g mrożonego groszku 500 ml bulionu lub wody duża cebula oliwa z oliwek spora garść świeżej mięty sól, pieprz kilka łyżek śmietany kremówki Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy. Wlać bulion i zagotować. Wsypać mrożony groszek i gotować przez kilka minut, aż groszek zmięknie. Wrzucić miętę
wyzwania kuchennePyszne i puszyste placuszki z ricotty. Idealne na śniadanko lub kolację. Można podać je z jogurtem, śmietaną, dżemem, cukrem pudrem, co kto lubi. Ja swoje podałam ze serkiem homogenizowanym i mrożonymi malinkami. składniki: 500 g ricotty 1 szklanka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 jajka 1/2 szklanki mleka 2 garście posiekanej żurawiny 3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku
Monia miesza i gotujeproszkiem i szczyptą soli.Następnie wlać sok lub wino.Dodać drobno pokrojone gruszki i drobno posiekaną czekoladę.Dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy.Piec 50 – 60 min.Podawać z bitą śmietaną lub lodami
kulinarnajamka.blogspot.comreguły z podanych składników wychodzi porcja na śniadanie/ podwieczorek dla 4 osób. Ostatnio jednak Mały i Młody pochłonęli wszystko. Jak szarańcza :) Składniki dla 4 osób: 2 jaja 4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu 5 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dojrzałych bananów 3 łyżki soku z cytryny olej do smażenia Jajka rozbić, roztrzepać
Pełny talerzpokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Rukolę i szpinak umyć, osuszyć i grubo pokroić. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Papryczki umyć, usunąć pestki, pokroić na plasterki. Jaja roztrzepać ze śmietaną i ostrymi papryczkami. Dodać sery, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem Makaron wymieszać z połową pomidorów, zieleniną i boczkiem. Przełożyć do wyłożonej szynką formy. Zalać mieszanką jajeczną. Na wierzchu ułożyć
Pełny talerzcałej reszty ryb i mięs na zimno. Z podanego przepisu wychodzi ok. 2 szklanek. Dokładnie nie wiem,bo podjadałam. Prosto ze słoiczka. ;) Składniki: 200 ml majonezu 100 ml śmietany lub jogurtu 4 łyżki posiekanych marynowanych grzybków (np. pieczarek) 4 łyżki posiekanych ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanego szczypiorku (może być z cebulką) 3 łyżki posiekanego koperku 2 jaja na twardo (obrane
Pełny talerzpatelni, pokroić na trójkątów. Powtórzyć to samo z kolejnymi plackami. Quesadillas można podawać z guacamole, pico de gallo lub inną ostrą salsą,a na złagodzenie smaku polecam gęstą śmietanę doprawioną odrobiną soku z limonki i solą. Marynata do mięsa: 350 g piersi kurczaka 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej ½ łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta mielonego cynamonu szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta pieprzu
Pełny talerzwyjść z łodygi) i dodajemy masło żeby się rozpuściło. 4/ Do ubitych żółtek z cukrem dodajemy ser, cukier puder oraz bakalie i dokładnie mieszamy. Następnie powoli przelewamy masło ze śmietaną i wanilią energicznie mieszając. Na koniec dodajemy rum i ponownie mieszamy. 5/ Durszlak kładziemy na sporym głębokim talerzu, wykładamy go czystą ściereczką i przekładamy do niego masę na paschę
Kuchnia PROzdrowotnaszczegółowo o LYO FOOD poczytacie w TYM poście :) Farfalle w sosie szpinakowo - serowym jest daniem wegetariańskim , a jego skład przedstawia się następująco: makaron farfalle (47%), szpinak 23%, cebula 18%, śmietana 4%, gorgonzola 3%, migdały 3%, czosnek, masło, sól, pieprz cayenne. Przy okazji dowiedziałam się, że farfalle to inaczej makaron w kształcie kokardek :) Danie to dostępne jest w dwóch wersjach uwzględniających
Zdrowie na języku :PUpieczone babeczki studzimy na kratce. Babeczki jogurtowe możemy podać na wiele sposobów. Sam kształt już jest ich ozdobą, ale możemy je oprószyć cukrem pudrem lub przybrać kremem, czy bitą śmietaną i owocami. Babeczki są wilgotne, puszyste i nie kruszą się. Wspaniale smakują nawet bez żadnych dodatków. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Babeczki jogurtowe appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkomasła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody masa kawowa: 200 g kajmaku z puszki 80 g miękkiego masła 2 łyżki mocnej, ostudzonej kawy sos: 55 g cukru 2 łyżki śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka masła szczypta soli dodatkowo: 20 g bezików Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach. Wbić żółtko, zagnieść, w razie potrzeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNastępnie dodajemy mleczko kokosowe- ilość według uznania (oczywiście można zastąpić śmietanką, choć efekt smakowy nie będzie taki zachwycający). Mieszamy, w razie potrzeby podgrzewamy i podajemy. U nas z łyżką śmietany, pietruszką z oliwą z oliwek i różowym pieprzem. Smacznego :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js
Symfonia Smakówwaniliowy miksujemy dodajemy 3 połówki pokrojonych w kostkę brzoskwiń , wszystko mieszamy . Naleśniki smarujemy serkiem z brzoskwiniami i składamy w rożki . Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę nakładamy na każdy naleśnik dekorujemy pozostałymi brzoskwiniami
Smakowite Daniaekologicznych - 4 plastry łososia wędzonego - 4-5 pomidorów suszonych (mogą być takie w oleju) - ser feta (1/3 opakowania ) - świeże oregano - ewentualnie 2 łyżki majonezu lub 2 łyżki śmietany - pieprz Wszystko kroimy w drobne kawałeczki, masę mieszamy ze sobą, doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 15 minut. Podajemy na gorącej bagietce
SMYKWKUCHNIprzesianej mąki (zabieramy z tych przygotowanych już 500 gramów. Mąkę dodajemy po jednej łyżce i mieszamy, aby kontrolować gęstość rozczynu). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany, oprószamy mąką (aby nie wysechł) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Do drugiej, dużej miski przesiewamy mąkę. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestygnięcia
Symfonia Smaków