śmietanowie - 6000 przepisów (strona:271/400)

Jak zrobić sos winegret z musztardą i octem? 159

ułatwia trawienie, wyostrza smak potraw. Choć czasami jedno wynika z drugiego. Bo gdy jemy z przyjemnością, automatycznie wydzielamy więcej soków trawiennych. Dlatego czasami wystarczy zastąpić ciężkie sosy na bazie śmietany – prostym sosem winegret. Tymbardziej, że dodatek kilku kropel octu potrafi uczynić daną potrawę dużo lżej strawną. Niektóre dania słynące z tego, że są dość ciężko strawne jak fasolka można wręcz

MODA NA BIO
Karpatka z kremem budyniowo- adwokatowym, czy ajerkoniakowym:) 359

dość często. (Jeśli zostanie nam ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około 15 do 20 minut. Jeśli po upływie czasu, nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już gotowe, możemy to sprawdzić

Smakowy Raj
Kurczak Szu - Szu 186

kurczaka Zalewa: 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oliwy 2 łyżki maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli lub vegety 2 - 4 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany Dodatkowo: Olej do smażenia Filety z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek obieramy i przeciskamy lub miażdżymy. Następnie umieszczamy w wysokim naczyniu z pozostałymi składnikami na zalewę i miksujemy

Smakowy Raj
Naleśniki z masy cygaretkowej z truskawkami i bitą śmietanką 131

zarówno na śniadanie, obiad, kolację, czy deser :) przynajmniej jak dla mnie :) a mięskożercom polecam na deser :) Naleśniki: 100g cukru 100g margaryny 100g mąki 3 białka 1 łyżeczka kakao 300ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego 500g truskawek Margarynę rozpuszczamy w rondelku, tak aby była rozpuszczona, ale niezbyt gorąca. Następnie dodajemy do niej cukier, białka i mąkę. Całość dobrze mieszamy trzepaczką

Smakowy Raj
Kakaowe ciasto z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem 1139

przegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy by napęczniała. Zimny biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki wyłożonej ciasno pergaminem. By galaretka nam nie uciekła, najlepiej włożyć kawałki tekturki na boki ciasta. Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy

Smakowy Raj
Mambo number 5, czyli płaskie cycki murzynki- ciasto biszkoptowe o 5ciu smakach, z kremem budyniowym, bananami, makiem, kokosem 530

koniec dodajemy mak i kokos. Całość mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na papier pergamin. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Polewa: 200g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dolewamy do niej po trochu śmietankę i mieszamy łyżką. Dodatkowo: ½ szklanki alkoholu (np. wódki lub rozcieńczonego spirytusu) do nasączenia biszkoptu. Biszkopt smarujemy kremem

Smakowy Raj
Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietrusz 214

oryginale, czyli na placku :) Na początek przyrządzamy Strogonowa, gdyż jego można potem podgrzać, a z plackami jest już gorzej. Składniki: 75 dag polędwicy 1 duża cebula 200ml słodkiej śmietany (12% lub 30%) 5 łyżek oliwy 1 koncentrat pomidorowy (80-90g) Sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej papryki (łagodnej) 1 łyżka mąki Nać pietruszki Polędwicę myjemy i kroimy w podłużne, cienkie

Smakowy Raj
Indyjska zupa krem z dyni 138

Składniki: 600g dyni (obranej) 1 marchewka 1 duża cebula 1 duży ziemniak 2 szklanki wody 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ½ łyżeczki Curry 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 100ml śmietany kremówki Obrane jarzyny kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy by jarzyny lekko przestygły. Przestudzone

Smakowy Raj
Ciasto biszkoptowe z cappuccino 193

pergaminu i zwilżamy go około 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody lub wódki, a następnie rozprowadzamy po nim równomiernie krem cappuccino i układamy herbatniki. Połamaną czekoladę wsypujemy do rondelka, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy polewa się zagotuje. Polewę rozprowadzamy równomiernie po herbatnikach. Najlepiej wyrównać ją długim nożem. Wierz ciasta można przyozdobić kolorowymi posypkami cukrowymi

Smakowy Raj
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 133

Wtedy się okazuje, że nasza silna wola jest strasznie słaba. A może, zamiast rzucać się jak wściekli na wszystko, co ma napis fit samemu zacząć od małych kroczków? Zamienić śmietanę na jogurt, biały cukier na brązowy itp.? A może to da efekt? Dziś chcę wam pokazać jajka. Produkt wdzięczny i niedoceniany. Wszyscy straszą cholesterolem i wizją kur w dzikich fermach

ladykitchen
ŁAciaTA PiANkA 235

wykładamy po kilka łyżek pianki w każdym kolorze, powtarzamy aż do wypełnienia foremki:) wierzch możemy udekorować wiórkami z czekolady białej lub gorzkiej, bądź zalać galaretką, czy też ozdobić bitą śmietaną:) SMACZNEGO! P.S kolory galaretek zależą od waszych upodobań smakowych, możecie także zachować równe warstwy a biszkopty pominąć lub zamienić na herbatniki

Luźna Kuchnia
Ziemniaki w cieście z paprykarzem 174

przypraw rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale dużo gęstsze. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby ciasto nie straciło puszystości. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Ziemniaki gotujemy wcześniej w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Możecie je ugotować dzień wcześniej. Ważne jest, żeby były zimne, ponieważ wtedy będą twarde i łatwe w obróbce. Wszystkie ziemniaki

vegetanie
Sernik królewski 332

Przepis na okrągłą formę o śr. 24 cm na kruche ciasto: ½ szklanki mąki pszennej poj. 250 ml ½ szklanki mąki krupczatki 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wiórków kokosowych 2 kopiaste łyżki masła 1 jajko ½ szklanki cukru pudru szczypta soli Masa serowa: 750 g tłustego twarogu 100 g rozpuszczonego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto piankowe - bez pieczenia 627

przestygło. W tym czasie ubijamy kremówkę, z tym że nie na zupełnie sztywno, musi mieć trochę lżejszą konsystencję.  Gdy pianki trochę przestygną łączymy je z bitą śmietaną i przelewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki. Uwaga:  Jeśli wlejecie trochę więcej mleka i masa będzie dosyć płynna  nie martwcie się wyjdzie wam w efekcie

W kuchennej krainie
Zupa z pora z kluseczkami 116

jajka 1 szklanka kaszy manny  szczypta soli  1. Jaja na kluski roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli, dosypać kasze mannę i mieszać. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana, nie lejąca. Tak przygotowane ciasto odstawić na minimum 30 minut. 2. Białą cześć pora i trochę zielonej części kroimy w krążki, cebule i czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania