śmietanowie - 6000 przepisów (strona:279/400)

Śliwki pod chrupiącą skorupką 159

wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika, Zapiekamy na złoty kolor około 15-20 minut. Podajemy na ciepło, lub po ostygnięciu, możemy oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną. SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Pierniczki w czekoladzie 158

lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania np. w Wigilię i będą cały dzień miękkie i pachnące. Później twardnieją, ale z czasem

Luźna Kuchnia
Quesadilla 355

przygotowane składniki układamy na pszennym placku posypujemy startym serem i przykrywamy drugą tortillą zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 15 minut w 200'C. podajemy z sosem barbecue, śmietaną najlepiej kwaśną i sosem tysiąca wysp. PYCHOTA!! P.S Tortilla jest idealną przekąską również na zimno, dlatego nada się do pracy, do szkoły lub na uczelnię oraz jako przekąska w Sylwestrową

Luźna Kuchnia
Naleśnikowa Quesadilla 357

najlepiej tej samej, a której smażyliśmy naleśniki, zapiekamy z dwóch stron Zdejmujemy z patelni, kroimy na 6 trójkącików, serwujemy na gorąco lub na zimno, z sosem barbecue lub posmarowane śmietaną i oprószone szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. PYCHOTA! P.S Pomysł idealnie sprawdzi się jako Sylwestrowa Przekąska

Luźna Kuchnia
Pistacjowe polędwiczki 189

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa sól pieprz 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1/2 szklanki pistacji 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1/2 szklanki suszonych pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1 cebula oliwa z oliwek extra vergine MONINI Classico masło  Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. roimy w talarki grubości około 1cm. Lekko spłaszczamy palcami.  Oprószamy solą, pieprzem

Luźna Kuchnia
Tarta LimOnkowa 141

masy żółtkowej wlewamy sok z limonek oraz pomału dokładamy pianę z białek, Masę przekładamy na podpieczony spód Pieczemy 20 minut w temp 165- 170'C. Dekorujemy plasterkami limonki, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Smacznego

Luźna Kuchnia
Zielone Tortille 214

Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor, podajemy z dipem guacamole lub kwaśną śmietaną Smacznego!! P.S Jak zawsze- tortilla jest idealna zarówno na gorąco jak i na zimno po przekrojeniu na mniejsze kawałeczki jest idealna na szwedzki stół jako karnawałowa przekąska

Luźna Kuchnia
Chrupiąca tarta Jabłkowo- marcepanowa 123

trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor Serwujemy na gorąco lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Ciasto na mące ryżowej z mleczkiem kokosowym 230

płynną masę 3/ Wlewamy ciasto na blaszkę wysmarowaną olejem kokosowym i posypaną mąką kokosową. Pieczemy ok. 45 minut (Do suchego patyczka). Spożywamy gdy jest ciepłe, można podawać z bitą śmietaną i bakaliami. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Szybki sernik gotowany na herbatnikach 7609

najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przykładowa polewa czekoladowa I: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – zagotowujemy, często mieszając. Przykładowa polewa czekoladowa II: 100 g gorzkiej czekolady + 100 g mlecznej czekolady siekamy na małe kawałki, a następnie zalewamy 150 ml śmietanki 30% – zostawiamy

Poezja smaku
Delikatny deser miętowy. 158

Rozpieszczanie mojej rodziny jak wiecie daje mi wiele przyjemności- postanowiłam dziś zadowolić ich delikatnym miętowym deserem. SKŁADNIKI: 180 g cukierków miętowych serek mascarpone 250g 125ml ajerkoniaku cukier waniliowy 2 śmietany kremówki 30% galaretka miętowa galaretka malinowa ewentualnie owoce, lub ozdoby kwaiatowe WYKONANIE: cukierki rozpuścić(podgrzewając na wolnym ogniu) w 1/4 szkl. wody,     dolać 1/4 wody, dodać galaretkę miętową

Kuchnia Beaty
Soczyste kotlety 156

SKŁADNIKI        1 podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) MARYNATA 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 4 łyżki mąki 4 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku sól,pieprz można dodać (opcjonalnie) przyprawę Knorra Specialite: Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (ostatnio dużo jej używam,  odkryła ją moja koleżanka - dzięki

Kuchnia Beaty
Grillowane banany 130

dowolnym likierem  też będą pyszne. A dla dzieci banany np. z czekoladą. Nacinamy banany przed grillowaniem wkładamy do środka kostki czekolady i grillujemy- pycha. Można podawać z bitą śmietana lub kulkami lodów

Kuchnia Beaty
Chrupiące bułeczki 129

zielony, kiszony,sos grecki sól, pieprz SOS I: 3 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu można dodać ostrą paprykę lub chili SOS II: 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu/śmietany 18%, 2 łyżki majonezu zioła [majeranek, bazylia, oregano albo zioła prowansalskie] WYKONANIE: mięso tniemy na bardzo wąskie paseczki i smażymy w przyprawach(zawsze mozna wzogacic o swoje ulubione), bułki ścinamy

Kuchnia Beaty
Rolady śląskie 108

kluskami śląskimi i kapustą modrą. ROLADY ŚLĄSKIE SKŁADNIKI: 70 dag. szynki wieprzowej lub dużego schabu 2-3 ogórki konserwowe 15 dag. boczku wędzonego 2 łyżki musztardy 0,5 szkl. śmietany WYKONANIE: ogórki i boczek zmielić w maszynce z dużymi oczkami, doprawić do smaku mięso ubić, posypać z obu stron solą i pieprzem posmarować z wewnątrz musztardą  nałożyć farsz, zamknąć

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania