miękkiego masła 125 g serka mascarpone Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 100 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone Do dekoracji: 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kropelki czekoladowe lub starta gorzka czekolada Nasączenie: 2/3 szklanki herbaty z cytryną Maliny rozmrozić. Zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie przetrzeć przez sitko
Czerwień i błękitsię przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. Placki te, idealnie komponują się, podawane ze śmietaną, gulaszem, czy tez rożnymi sosami, np z sosem grzybowym. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachUwielbiam desery. A te, w których rolę główną odgrywają jogurt i owoce upodobałam sobie w szczególności. Deser nie musi zawsze oznaczać bomby kalorycznej, pełnej czekolady i dodatków z bitej śmietany czy innych słodkości. Może być prosty. Bo najważniejsze, by spełniał swoje główne zadanie jakim jest "radowanie" naszego podniebienia. Aż szkoda, że przed podaniem nie zdążyłam zrobić zdjęcia wspaniałego środka deseru
Słodkie okruszkiSkładniki: 3 szklanki mąki 3/4 zimnego masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru lub zwykłego 2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany marmolada bądź czekolada (najlepiej zetrzeć na tarce) Przygotowanie: Mąkę z masłem wyrobić. Ja to robię za pomocą tłuczka do ziemniaków, ponieważ dłońmi zbyt szybko ogrzejemy margarynę. Dodajemy pozostałe składniki
Amatorka kuchennapostaram się wrzucić przepis :) Składniki: biszkopt z 8 jaj biszkopt z 4 jaj 1l śmietany kremówki 30% 2 żelatyno - fixy 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru pudru
Amatorka kuchennabulionu i w nim rozpuścić serki topione dokładnie mieszając. Rozpuszczone serki dodać do bulionu. Zupkę doprawić solą i pieprzem. zagotować zupę. Śmietankę zahartować w odrobinie zupy aby podczas wlewania śmietany do zupy nie zważyła się. Gdy w zupka jest już gotowa wystarczy dodać starty ser żółty. I mamy szybką, łatwą i smaczną zupę serową. Ja osobiście taką zupę podaję
Amatorka kuchennajajko 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany 150g czekolady 1 czubata łyżka kaszki kukurydzianej 1 łyżka mąki 1 i 1/4 szklanki cukru
Amatorka kuchennasię nimi dzieci :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 duże lub 3 małe żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść
Amatorka kuchennabardzo kruche, wręcz rozpływają się w ustach :) Składniki: 2 i 2/4 szklanki mąki 6 dużych żółtek 6 łyżek kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu (ja dałam rumu) szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie
Amatorka kuchennaTłustym Czwartku pozostała mi duża ilość białek. Mogłam upiec bezy z frużeliną i bitą śmietaną, ale tym razem chciałam upiec coś innego z białek. Przeszukałam wzdłuż i wszerz internet i znalazłam przepis na zebrę z białek (link do przepisu tutaj ). Podwoiłam składniki, ponieważ miałam więcej białek niż było w przepisie. Co do samej zebry to ładnie wyrosła i jest bardzo
Amatorka kuchennakażda warstwa musi zastygnąć. Ale jakie pyszne w smaku :) Tym razem nadzienie zrobiłam o smaku pomarańczowym, które nie było twarde jak w kupnych pralinkach. Nadzienie było o konsystencji kwaśnej śmietany. Jak dla mnie bajka. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 7 łyżek soku wyciśniętego
Amatorka kuchennarobimy podobnie jak zęby ale dodatkowo nakładamy na serek po jednym zielonym groszku Kroimy drobno szczypiorek lub dymke Wysypujemy na półmisek groszek, kukurdze i szczypiorek/dymkę Całość można polać śmietaną, jogurtem lub majonezem Dla dzieci ogromna frajda, bo mają z kim porozmawiać :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comserek homogenizowany waniliowy owoce - u mnie końcówka malin (owoce wedle upodobań) 1 łyżka cukru Na początek miksujemy owoce z cukrem. Ja zmiksowałam maliny tylko z cukrem - bez mleka, bez śmietany Na dno szklanki (kieliszka, salaterki - ale efekt będzie widoczny tylko przy użyciu szklanego naczynia) wsypujemy musli Następnie dodajemy serek waniliowy Teraz idzie kolejna warstwa musli Dodajemy zmiksowane owoce Na wierzch
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKasia) 180 gramów mąki 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy żółtko, ale jeśli nie mamy pomysłu na wykorzystanie białka, to możemy dodać całe jajko 1 łyżka śmietany 18% Ciasteczka można polać niedbale roztopioną w kąpieli wodnej, czekoladą - białą lub czarną, wedle uznania. Możemy też ozdobić lukrem. Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combyć płaskie, ponieważ będą z niego wycinane ciasteczka w kształcie półksiężyców Lukier robimy tak: cukier puder wymieszać z kieliszkiem rumu lub spirytusu, uzupełnić wodą tak, aby miał konsystencję gęstej śmietany Ostudzone ciasto posmarować lukrem Po zastygnięciu wykrawać szklaneczką półksiężyce Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com