śmietanowie - 6000 przepisów (strona:282/400)

Kalafior zapiekany z nóżkami pieczarek 140

mrożony) nóżki z pieczarek przekrojone wzdłuż na pół (u mnie mrożone) 1 cebula 2 łyżki, z dużą kopką, mąki orkiszowej (może być pszenna) 1 łyżka jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną 18%) sól pieprz Kalafior ugotować al dente i przełożyć do żaroodpornych naczyń (ja mam takie jednoosobowe) Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie - ułożyć na kalafiorze Nagrzać piekarnik

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto rabarbarowe 118

Szybciej się już chyba nie da :) Utrzeć składniki, na wierzch ułożyć rabarbar i po zawodach :) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklanka śmietany  3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łodygi rabarbaru Wszystkie wymienione składniki przekładamy do malaksera i miksujemy  Nastawiamy piecyk na 180 stopni Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki Zmiksowane składniki przekładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pleśniak 165

opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy na trzy części I częścią wylepiamy formę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Śledź pod pierzynką czyli buraczki rządzą 422

również kroimy w kostkę W szklanym naczyniu (wówczas ładnie widać układane warstwy) wykładamy składniki w następującej kolejności: śledzie, cebulka, buraki, majonez, aż do wyczerpania wszystkich składników Majonez można zastąpić śmietaną, ale nie kwaśną Ostatnią warstwę majonezu posypujemy startym, na dużych oczkach, serem żółtym Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
GULASZ Z WARZYWAMI – TANI I SZYBKI! 197

marchew – 2 szt * pieczarki – 3-4 szt * papryka czerwona – 1 szt * cebula – 2 szt * miękkie pomidory – 3 szt * bulion warzywny – 200 ml * śmietana słodka 18% – 125 ml * sól, pieprz, papryka słodka, chili – do smaku * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, zasypujemy czubatą łyżeczką papryki słodkiej oraz

Ostra na Słodko
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 187

wody /  ilość  wody regulujemy w zależności od tego ile sosu potrzebujemy/ ,wsypać pieprz zielony i zagotować.     - Sprawdzić, czy sos jest odpowiednio doprawiony, ewentualnie zagęścić odrobiną śmietany lub mąki / nie potrzebowałam , sos miał właściwa konsystencję.  Pieczeń można podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie polenta / kasza kukurydziana / w kształcie serduszek/  i  zielona sałatka z dresingiem

Zakamarki mojej kuchni
torcik z truskawkami na dobry początek 116

proszek do pieczenia, wymieszać lekko łyżką. Wlać ciasto do wysmarowanej posypanej mąką tortownicy i piec 20 minut w temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka 36 %  400 g 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek płatków migdałów 2 kropelki olejku waniliowego Do serka dodajemy kremówkę, cukier puder, olejek waniliowy i miksujemy. Gdy masa będzie gęsta

noteskulinarnyfiga
Lody borówkowe 105

jajek dlatego dzisiaj najprostszy przepis na bazie śmietanki kremówki i mleka skondensowanego. składniki: mleczko skondensowane słodzone 530 (1puszka) śmietanka kremówka 500 g 2 szklanki borówek amerykańskich Mleczko skondensowane ubijamy, śmietanę także. Mieszamy delikatnie razem. Borówki wkładamy do zamrażalnika na godzinę, następnie rozdrabniamy je blenderem. Dodajemy do mleka skondensowanego i śmietanki, delikatnie mieszamy. Zostawiamy najlepiej na całą noc w zamrażalniku. Przed

noteskulinarnyfiga
Lody orzechowe 102

Wypada uczcić taki piękny dzień. Co powiecie na lody orzechowe ?  składniki: mleczko skondensowane słodzone 530 (1puszka) śmietanka kremówka 500 g niep ełna szklanka orzechów laskowych Mleczko skondensowane ubijamy, śmietanę także. Mieszamy delikatnie razem. Orzechy mielimy na drobniutkie kawałeczki i wsypujemy do mleka skondensowanego i śmietanki, mieszamy. Zostawiamy na 3-4 godziny w zamrażalniku, opcjonalnie lekko mieszając co godzinę jeśli

noteskulinarnyfiga
Słodka niespodzianka :) 93

pieczenia. Wkładamy do piekarnika i obniżamy temp. do 150 C i pieczemy przez 30 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w  nim bezy na kolejne 30 minut. Ubijamy śmietanę i gdy bezy ostygną dekorujemy. Na wierzchu układamy ulubione owoce, ja wybrałam truskawki

noteskulinarnyfiga
Domowy kisiel rabarbarowy z kokosową śmietanką i princessą 81

gotujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki zimnej wody i wszystko razem gotujemy przez ok. 3 minuty cały czas mieszając. Śmietanę ubijamy dodając mleczko kokosowe oraz cukier. Ciepły kisiel wlewamy do miseczek i czekamy aż ostygnie.  Podajemy z dodatkiem kokosowej śmietanki i wafelka princessa

noteskulinarnyfiga
Biszkopt z borówkami i masą śmietanową 94

cukru pudru. Wcześniej 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i czekamy, aż ostygnie. Na koniec dodajemy stopniowo żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Ubitą śmietanę równomiernie rozsmarowujemy na borówkowym nadzieniu. Przygotowujemy galaretki ( każdą z nich rozpuszczamy 1 szklance gorącej wody). Gdy galaretka zacznie tężeć przelewamy na wierzch masy śmietanowej. Wkładamy do lodówki

noteskulinarnyfiga
POLĘDWICZKI W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z KASZĄ PĘCZAK 237

bulion warzywny – ok. 300 ml * duża cebula – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 szczypta * orzechy włoskie – 40 g * suszone pomidory – 50 g * śmietana 30% – 200 ml * miód – 1 łyżeczka * musztarda Dijon – 2 łyżeczki * sól , pieprz – do smaku * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Polędwiczkę oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem, kroimy w plastry

Ostra na Słodko
Zupa z pieczarkami i boczniakami 144

uwielbiam zupę pieczarkową, jest ona zdecydowanie w czołówce moich ulubionych zup. Najlepsza jest taka z dużą ilością grzybów, śmietany i z ziemniaczkami. Dziś zaproponuje jednak nieco lżejszą zupkę, z pieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Restauracja Kryształowa - Katowice 128

deser Copa Melba czyli domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska. W musie brzoskwiniowym wyczuwalna była miętowa nuta, beza była chrupiąca i do tego ukryta pod obłokiem bitej śmietany kulka lodów waniliowych. Poezja… Zakochałam się w tym deserze od pierwszej łyżeczki. Podsumowując, restauracja Kryształowa to miejsce dobre na specjalne okazje - zaręczyny, elegancki obiad, jubileusz czy na spotkanie ze znajomymi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki