śmietanowie - 6000 przepisów (strona:282/400)

Lody borówkowe 112

jajek dlatego dzisiaj najprostszy przepis na bazie śmietanki kremówki i mleka skondensowanego. składniki: mleczko skondensowane słodzone 530 (1puszka) śmietanka kremówka 500 g 2 szklanki borówek amerykańskich Mleczko skondensowane ubijamy, śmietanę także. Mieszamy delikatnie razem. Borówki wkładamy do zamrażalnika na godzinę, następnie rozdrabniamy je blenderem. Dodajemy do mleka skondensowanego i śmietanki, delikatnie mieszamy. Zostawiamy najlepiej na całą noc w zamrażalniku. Przed

noteskulinarnyfiga
Lody orzechowe 108

Wypada uczcić taki piękny dzień. Co powiecie na lody orzechowe ?  składniki: mleczko skondensowane słodzone 530 (1puszka) śmietanka kremówka 500 g niep ełna szklanka orzechów laskowych Mleczko skondensowane ubijamy, śmietanę także. Mieszamy delikatnie razem. Orzechy mielimy na drobniutkie kawałeczki i wsypujemy do mleka skondensowanego i śmietanki, mieszamy. Zostawiamy na 3-4 godziny w zamrażalniku, opcjonalnie lekko mieszając co godzinę jeśli

noteskulinarnyfiga
Słodka niespodzianka :) 102

pieczenia. Wkładamy do piekarnika i obniżamy temp. do 150 C i pieczemy przez 30 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w  nim bezy na kolejne 30 minut. Ubijamy śmietanę i gdy bezy ostygną dekorujemy. Na wierzchu układamy ulubione owoce, ja wybrałam truskawki

noteskulinarnyfiga
Domowy kisiel rabarbarowy z kokosową śmietanką i princessą 85

gotujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki zimnej wody i wszystko razem gotujemy przez ok. 3 minuty cały czas mieszając. Śmietanę ubijamy dodając mleczko kokosowe oraz cukier. Ciepły kisiel wlewamy do miseczek i czekamy aż ostygnie.  Podajemy z dodatkiem kokosowej śmietanki i wafelka princessa

noteskulinarnyfiga
Biszkopt z borówkami i masą śmietanową 98

cukru pudru. Wcześniej 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i czekamy, aż ostygnie. Na koniec dodajemy stopniowo żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Ubitą śmietanę równomiernie rozsmarowujemy na borówkowym nadzieniu. Przygotowujemy galaretki ( każdą z nich rozpuszczamy 1 szklance gorącej wody). Gdy galaretka zacznie tężeć przelewamy na wierzch masy śmietanowej. Wkładamy do lodówki

noteskulinarnyfiga
POLĘDWICZKI W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z KASZĄ PĘCZAK 244

bulion warzywny – ok. 300 ml * duża cebula – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 szczypta * orzechy włoskie – 40 g * suszone pomidory – 50 g * śmietana 30% – 200 ml * miód – 1 łyżeczka * musztarda Dijon – 2 łyżeczki * sól , pieprz – do smaku * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Polędwiczkę oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem, kroimy w plastry

Ostra na Słodko
Zupa z pieczarkami i boczniakami 151

uwielbiam zupę pieczarkową, jest ona zdecydowanie w czołówce moich ulubionych zup. Najlepsza jest taka z dużą ilością grzybów, śmietany i z ziemniaczkami. Dziś zaproponuje jednak nieco lżejszą zupkę, z pieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Restauracja Kryształowa - Katowice 134

deser Copa Melba czyli domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska. W musie brzoskwiniowym wyczuwalna była miętowa nuta, beza była chrupiąca i do tego ukryta pod obłokiem bitej śmietany kulka lodów waniliowych. Poezja… Zakochałam się w tym deserze od pierwszej łyżeczki. Podsumowując, restauracja Kryształowa to miejsce dobre na specjalne okazje - zaręczyny, elegancki obiad, jubileusz czy na spotkanie ze znajomymi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi z truskawkami 134

szklanką wycinamy kółka, nakładamy na środek łyżeczkę truskawek i sklejamy. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 3 minutki od wypłynięcia na wierzch.    Podajemy z jogurtem lub śmietaną i cukrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo cukiniowym 215

pozwalają nam pominąć tę tarkę, nigdy tego nie lubiłam. Ale do sedna. Z czym lubicie najbardziej placki ziemniaczane? U mnie w domu jadało się je z cukrem lub ze śmietaną. Jednakże z biegiem lat polubiłam placki po węgiersku, a dzisiaj chciałam zaprosić Was na inną ich odmianę, gdyż podane zostają z drobiowym gulaszem z cukinią. Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - krem z dyni z kurczakiem 146

Filet z kurczaka kroimy na paski lub plastry, obsypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na niewielkiej ilości oleju.    Zupę - krem podajemy z łyżką jogurtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem kawałków kurczaka i grzanek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto z herbatą Matcha 178

proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 szklanki oleju 1 1/2 łyżeczki herbaty Matcha szczypta soli Polewa: 100 g deserowej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 30 % Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, olej i dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i herbatą Matcha

Kuchcik gotuje
Pięciominutowe ciasteczka biszkoptowe 246

niego wyciągnąć). Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty (, gdy placek podrośnie trzymamy go jeszcze chwilkę i sprawdzamy - czas zależy od mikrofali). W tym czasie rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną w garnku z grubym dnem. Wyciągamy gotowy placek. Kładziemy na desce i wycinamy nim kółka. Na połowę kółek nakładamy nasz krem czekoladowy (szybko). Na wierz kładziemy kółko bez kremu.Posypujemy cukrem pudrem

Słodkie okruszki
Udka pieczone z kurczaka. 145

temperaturze 180 C wówczas skórka będzie i tak rumiana a w środku będzie miękki i soczysty. Ładną ,złocistą skórkę można również uzyskać, jeżeli drób przed pieczeniem posmarujemy cieniutko śmietaną lub piwem

Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki z dodatkiem wody mineralnej. 140

rozgrzewamy. Gdy tłuszcz się już rozgrzeje wlewamy ciasto ( nie za dużo,aby nasze naleśniki nie były zbyt grube) i smażymy na jasno złoty kolor po obu stronach. Podajemy z śmietaną,dżemem,powidłami

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania