śmietanowie - 6000 przepisów (strona:282/400)

Tartinki na Walentynki 181

dewizą „przez żołądek do serca” są T artinki na Walentynki w kształcie serca. Inne przepisy, które wpisują się w Walentynkowe menu: Tort Pavlova z bitą śmietaną i owocami Walentynkowa Zupa cebulowa z czerwonej cebuli Wytrawne Palmiery Kruche ciasteczka orzechowe serca Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem Składniki: marynowany śledź pumpernikiel serek kanapkowy z papryką ajwar

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki alla pączki 134

dowolne powidła , ja użyłam śliwkowych  cukier puder do posypania Wykonanie: Z drożdży, 4 łyżek mąki 1 łyżki cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany.Dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wsypać pozostałą mąkę do miski , dodać wyrośnięty rozczyn ,roztrzepane żółtka z resztą cukru, resztą ciepłego mleka, i wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i dobrze wyrobić

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z buraczków 396

niej wkroić... śledzie. Składniki: 3 jednakowej wielkości buraki 1 winne jabłko 3 korniszony (lub ogórki kiszone) 1/4 czerwonej cebuli sok z cytryny posiekany koperek 2-3 kubka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Buraki wyszorować, zalać wodą i ugotować. Przestudzone obrać i pokroić w grubszą kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić

Czerwień i błękit
Naleśniki z serem i cynamonem 193

smażymy na zloty kolor z obu stron. Smarujemy farszem i składamy w dowolny sposób. Ja w kopertę. Naleśniki obsmażmy na maśle z obu stron. Podajemy polane jogurtem naturalnym lub śmietaną  ( jak kto woli) i posypane cukrem. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
BŁYSKAWICZNE OPONKI SEROWE 3596

duże jajko (L) - szczypta soli - 50-80g ksylitolu (przy polewie dałam 50g) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżka spirytusu i laska wanilii) - 5g sody - 1/2 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - ok.700ml oleju do smażenia (u mnie bezzapachowy olej kokosowy) W misie miksera rozdusić biały ser, dodać jajko, szczyptę soli oraz ksylitol i dokładnie rozetrzeć (utrzeć) wszystko. Następnie

Smaczne Zdrowe
Tort potrójnie czekoladowy 230

porcje) Składniki na 1 porcję: 50g cukru granulowanego, 80ml zagęszczonego mleka, 75g gorzkiej czekolady, 25g niesolonego masła, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, Polewa czekoladowa Składniki: 200g czekolady, 50g margaryny, 50g śmietany kremówki Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Za pomocą pędzelka smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki odejmujemy 3 łyżki i zastępujemy je kakaem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski

Pudełko rozmaitości
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 160

depilacja co najmniej skóry właściwej… Również łyżką rozprowadzacie pralinę równomiernie po całej blasze. Gdy wystygnie, przekładacie ją na papier, by odsączyć oliwę i kruszycie na kawałki. krem: Mascarpone, śmietanę i cukier puder ubijacie na jednolitą masę. Mieszacie z częścią pokruszonej praliny. Pozostałą część zostawiacie do dekoracji. Ciasto kroicie w poziomie na dwie części. Górną część zdejmujecie, dolną smarujecie obficie

GRUBY WAŁEK
WYBUCHOWA BEZA Z KREMEM AMARETTO I GRANATEM 247

środku lekko wilgotna, ale nie płynna… Może się kruszyć, być lekko zarumieniona, nie ma co płakać, że nie przypomina tych paryskich. Beza stygnie, a Wy robicie krem. Ubijacie śmietanę, dodajecie po łyżce cukru, potem po łyżce mascarpone, cały czas ubijając. Na koniec cieniutką strużką wlewacie amaretto. Ubijacie jeszcze chwilę i wykładacie 2/3 kremu na bezę. Na krem kładziecie drugą

GRUBY WAŁEK
Riskrem - prosty deser norweski 259

całkowitego ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki aż ryż będzie całkowicie zimny Truskawki lekko rozmrażamy i miksujemy je. Następnie wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy mus. Zostawimy do stężenia.  Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce zimnego ryżu oraz cukier puder. Gotowe przekładamy do pucharków i polewamy lekko tężejącym sosem truskawkowym. Można podawać od razu do zjedzenia. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Paradoks czyli odchudzona oponka. 215

takie puchate jak oponki smażone na tłuszczu, ale lekkie, delikatne i pachnące. Zostały pożarte z kawą. Dla mnie wersja z burakiem wygrywa wszystko. Zastąpiłam biały cukier cukrem brązowym, śmietanę jogurtem i okazało się, że da się zjeść, że smakuje i nikt nie umarł. A że nie ma lukru i nie pływało w oleju? No trudno. Jeśli chcecie spróbować to zapraszam

ladykitchen
CIASTKA JAGLANE Z ORZECHAMI 205

zdrowe drugie śniadanie lub na podwieczorek. Ciastka są bezglutenowe, bez dodatku jajek, mogą być również bezmleczne gdy użyjemy margarynę bezmleczną i jogurt sojowy, moje były na masełku z ukwaszonej śmietany i jogurcie naturalnym, pychotka... :-) Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, należy uważać by się nie rozpadły, po 2 dniach są już super ściągnięte i chrupiące. Najlepiej przechowywać

Smaczne Zdrowe
GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 161

była zawrotna. Kupisz je tu: KLIK . KANDYZOWANE OWOCE CZARNEJ PORZECZKI - " są smaczną przekąską i stanowią świetny dodatek do deserów. Ich lekko kwaskowaty smak równoważy słodycz kremów, budyniów czy bitej śmietany. Owoce CZARNEJ PORZECZKI usprawniają pracę układu pokarmowego, przez co poleca się je osobom na diecie. Spora zawartość błonnika pokarmowego wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. " Bardzo smaczne. Ale nie oszukujmy

Wypisz Wymaluj
Fałszywe foie gras ---- False foie gras ricetta 119

Cebulę usmażyć na szklisto na 2 łyżkach masła i dusić pod przykryciem 5-6 minut, poruszając garnkiem. Dodać zmiażdżony czosnek i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie (około 6 minut). Zdjąć z ognia i dodać pozostałe masło. Podgrzewać, aż masło całkowicie się rozpuści.Połączyć  wszystkie składniki tj.wrzucić wątróbki, cebulowy sos, sól i pieprz do blendera

w mojej kuchni
Kisz lotaryński - tartaletki 176

krupczatka) 150g masła 1/3 szklanki zimnej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru masa śmietanowo-jajeczna 1 szklanka creme fraiche (przepis  tutaj ) lub innej gęstej śmietany min. 18% 2 jajka 1/4 łyżeczki soli (boczek będzie słony) 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo 250g lekko wędzonego boczku pokrojonego w kostkę sałata garść liści sałaty/rukoli/szpinaku opcjonalnie piórka

W kuchni wieczorem
Luty - kuchnia francuska 152

świetną odskocznią od energicznych showmanów, którzy wszystko robią w 15 minut ;) Wracam, jednak, do kuchni francuskiej. Jak już kiedyś pisałam, to nie jest kuchnia dla osób na diecie . Masło, śmietana, ciasta kruche, francuskie, pełne cukru desery, konkretne kawałki mięs, sery i wina. Wino jest dodatkiem do posiłku, a jego odpowiednie dopasowanie do potraw to sztuka, której bardzo Francuzom zazdroszczę. Czytałam

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania