jeden z prostszych deserów na świecie ! Do przygotowania torcika truskawkowego będziemy potrzebowali : 230 gram truskawek mrożonych 100 gram cukru 10 gram żelatyny 150 ml śmietany 36 % Na początek pieczemy niski biszkopt , po wystygnięciu wykrawamy ringami krążki. Następnie przecieramy truskawki przez drobne sitko. Dzielimy je na dwie części w jednej musi znajdować się
Full Smakukilku minutach pokrywkę zdejmujemy i odparowujemy część wina, dodajemy masło (aby zagęścić sos) i przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Jeśli preferujemy bardziej śmietanowe sosy, można dodać kilka łyżek śmietany o zawartości 30% tłuszczu. Ciasto pierogowe dzielimy na trzy części. Kolejno każdą część rozwałkowujemy na oprószonej mąką średnicą na grubość ok. 0,5cm (ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ
Symfonia Smakówśrednicy 20 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej nasączenie: sok z 1/2 limonki 2 łyżki cydru bzowego krem: 500 ml śmietany kremówki 150 g białej czekolady ziarenka z 1 granatu galaretka: 500 ml cydru 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki zimnej wody dodatkowo: ziarenka z 1/2 granatu 1 mango Biszkopt: Białka ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałkowicie wchłoną mleko. Po tym czasie do miski dodajemy serek homogenizowany, mleko w proszku, zmielone orzechy. Składniki łączymy za pomocą miksera. Gotową masą przekładamy biszkopt. 4. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Smarujemy nią górę ciasta, posypujemy pokruszonymi drobno wafelkami i startą na tarce czekoladą
Szefowa kuchnizrobić dwie wersje : łagodną i ostrą. Jeśli nie zużyjecie całego chrzanu możecie go przez kilka tygodni przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku, dodawać go do majonezu, żurku, czy śmietany. Wyszło mi z tej porcji 2,5 słoika litrowego… Smacznego Post Domowa ćwikła z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pluproszczona wersja tradycyjnej paschy, po pierwsze każdy dostaje dla siebie porcję, gdyż przygotowałam paschy w małych, ozdobnych foremkach. Po drugie pascha jest przygotowana bez masła, bez mleka i śmietany. Można powiedzieć, że jest to pascha w wersji light, która niczym nie ustępuje klasycznie przygotowanej paschy. Lekka Mini pascha z migdałami i morelami: składniki na 3 mniejsze foremki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoja Córeczka Nadia:) SKŁADNIKI: 180 g mąki pszennej 60 mąki ziemniaczanej 125 g zimnego masła 1 żółtko 30 g cukru pudru 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% SKŁADNIKI NA LEMON CURD: sok i skórka otarta z 2-ch średnich cytryn 150 g cukru 2 żółtka 1 jajko 4 łyżeczki oleju (użyłam z pestek winogron, ale może też
Słodko-Słony Świat IlonyLubię używać nerkowców do robienia serków, śmietany czy mleka. Dają się łatwo miksować i dają gładką, jedwabistą strukturę. Najmniej też „męczą” blender. Fajnie przejmują smaki z dodatków i ziół, łatwo stając się bazą zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Dzisiejszy serek miał być wegańską fetą. I choć smak się
Gotuj z Blue Ravenmoich dwóch starszych sióstr. I specjalnie dla niej, mama wymyśliła (choć nie tak do końca) inny. Wszystko pozostało bez zmian, oprócz tego, że bazą stał się barszcz czerwony, zabielany śmietaną. Ktoś kto je go po raz pierwszy zupełnie nie wie, że to barszcz czerwony. Każdy jest mocno zdziwiony i zawsze mówi: "Nigdy czegoś podobnego nie jadłem." :-) P.S. Pamiętam też niesamowite
bistro mamaprzepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Kurczak w sosie czosnkowo-śmietanowym Nasz kurczaczek, ja uwielbiam zjadać go z ryżem. Składniki : Pół piersi z kurczaka 400 ml śmietany 18% do zup/sosów sól pieprz 2 średniej wielkości cebule masło klarowne 5 dużych ząbków czosnku Papryka mielona słodka i ostra Kebab gyros majeranek oregano Przygotowanie: Kurczaka kroimy
Sprawdzone przepisy kulinarnegotuje się na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz biały przeważnie jednak jest z wkładką mięsną i bardziej bogato podany, z dodatkiem śmietany. Różnice czy podobieństwa to jedno a w wielu rejonach Polski wcale nie rozróżnia się tych dwóch zup bo i po co? Każdy i tak gotuje je tak jak lubi
Smaczna Pyzaliść laurowy Całość zredukować przez powolne gotowanie, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem czarnym i cayenne dla zaostrzenia smaku, zblendować ( wyjąć wpierw liścia ) Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany. Ten przepis na zupę znalazła w sieci oraz ugotowała moja Córka :) Była bardzo smaczna, to porcje dla 3 osób
Proste Potrawysytości bo pęcznieją w żołądku. Jeśli znudziła już wam się owsianka albo lubicie ciastka to mam dla was 2 wersje. Kilka razy robiłam ciasteczka tak że po prostu mieszałam śmietanę, cukier i płatki. W wersji dietetycznej pewnie jogurt, miód i płatki. Tym razem wypróbowałam przepis z internetu z mąką i proszkiem do pieczenia z bloga Charlotte Gotuje Do ciasteczek
W kuchni bez szafekprzygotowania i będą efektownie prezentować się na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 50 g margaryny, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 1/2 łyżki gęstej śmietany, Pasta jajeczna: 3 jajka, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 cebuli, 3 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam
Tradycyjna kuchnia KasiSynka Adasia;-P SKŁADNIKI: 180 g mąki pszennej 60 mąki ziemniaczanej 125 g zimnego masła 1 żółtko 30 g cukru pudru 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% DODATKOWO: 1 puszka kajmaku (masy krówkowej) bakalie: np. migdały, żurawina, kandyzowany ananas, itp., rozpuszczona gorzka czekolada WYKONANIE: Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz
Słodko-Słony Świat Ilony