śmietanowie - 6000 przepisów (strona:248/400)

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim 201

niepełne szklanki mleka 2 łyżki cukru kryształu 1 łyżeczka pyłku pszczelego 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej mały kawałeczek masła ulubiony "wkład" do naleśników (u mnie dżem malinowy i kwaśna śmietana) Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier. Pyłek pszczeli dokładnie zgniatamy na proszek. Będzie się lekko kleił, można więc go przed wrzuceniem do miski przemieszać, by łatwo połączył

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa nachosowa 142

dodajemy sos cukrowo-sojowy. Smażymy, mieszając, aż sos oblepi mięso. Zdejmujemy z ognia. 5. Na talerze wykładamy kawałki mięsa, nalewamy zupę, robimy po dwa spore kleksy z zakwaszonej śmietany, posypujemy pozostałymi nachosami i liśćmi świeżej kolendry. Gotowe

My Culinary Art
Placki ziemniaczane wytrawne 127

jogurtem greckim i wędzonym łososiem ( którego tym razem niestety zabrakło w lodówce), lub z sosem koperkowo-jogurtowym. W wersji na słodko zwykle jada się je z cukrem i śmietaną

Jemy Pijemy
Szarlotka na kruchym cieście 165

ciasto kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek ½ szklanki brązowego cukru ziarenka z jednej laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Zagniatamy szybko ciasto, z grubsza, tak, żeby dało się zbić w kształtną kulę. Owijamy w folię i wsadzamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smarujemy formę do pieczenia masłem

ladykitchen
Makaron z sosem grzybowym 197

Składniki: 500 g makaronu Farfalle 300 g ugotowanych grzybów np. borowiki 100 g boczku wędzonego parzonego 1 cebula 1 serek mascarpone 200 g śmietany 30% pomidory z czosnkiem i bazylią papryka wędzona słodka sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy obraną oraz pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy

kgwjanczewo
,,Zapiekanka z kurczakiem, serem mozzarelą i brokułami” 114

Składniki: filet z kurczaka przyprawa do złotego kurczaka Knorr świeżo mielony pieprz olej – 15 mililitrów 2 pomidory 1 brokuł 2 kulki sera mozzarela makaron Garofalo – rurki Sos: śmietana 5 ząbków czosnku   Sposób wykonania: Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy pokrojoną pierś z kurczaka, którą przyprawiamy według uznania. Z brokułu wycinamy różyczki, następnie wrzucamy je do wrzącej, osolonej

Podróż w kulinaria
,,Owocowa kostka Rubika” 82

owoców pozbywamy się skórek a następnie kroimy w jednakowej wielkości kostki. Na talerzu układamy sześcian o wielkości około 3 na 3, tak aby powstała kostka. Możemy podawać z bitą śmietaną bądź inną polewą według uznania

Podróż w kulinaria
,,Duet warkoczy rybnych” 101

łososia • filet z halibuta • przyprawa do ryb • 2 ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny • sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego • 1 łyżeczka soku z cytryny • pieprz świeżo mielony Sposób wykonania: Ryby myjemy i osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na około 20-centymetrowe paski

Podróż w kulinaria
,,Muffinki pizzowe, czyli babeczki a’la pizza” 105

pieczarek 10 dkg sera oliwki kukurydza filet z kurczaka pół papryki żółtej i pomarańczowej oregano/ przyprawa do pizzy pieprz   Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 3 łyżki Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy

Podróż w kulinaria
,,Mini kebaby’’ 441

patelni. Pomidory, paprykę kroimy w paski, ogórki kroimy w plastry. Tortillę podgrzewamy na patelni. Nakładamy wszystkie składniki zawijamy i przecinamy w pół. Najlepiej podawać ciepłe! Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku

Podróż w kulinaria
Gryczane gofry z gorącymi wiśniami - Waffeln mit roter Grütze 157

Gofry podawane z gorącymi, karminowymi wiśniami, śnieżno-białą bitą śmietaną i kremowymi kulkami lodów waniliowych to ulubiony niemiecki smakołyk, sztandarowy deser, nr 1 kafejek. Pycha! Zachwyci wszystkich romantyków - to pewne, bo gofry podawane są najczęściejw kształcie serca. Moje gofry towarzyszące gorącym wiśnim są w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki gryczanej i w mniej fantazyjnym, tradycyjnym gofrowym kształcie. Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z KALAREPĄ I PIECZARKAMI 110

przyszedł czas na kolejną odsłonę w tym gatunku ;) Tym razem placuszki ziemniaczane, z dodatkiem kalarepy i pieczarek. Według mnie całkiem fajne połączenie smaków, które sprawdzi się w towarzystwie kwaśnej śmietany (tak lubię najbardziej) jak i ulubionej salsy lub nawet gulaszu. SKŁADNIKI: 4  średniej wielkości ziemniaki 1 szalotka 1 kalarepa 5-6 pieczarek 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej

Kuchnia w opałach
Quiche z pieczarkami 177

Składniki : Na ciasto: 260 - 300 g mąki  (1 1/2 szklanki) 125 g masła  1 płaska łyżeczka soli śmietana kremówka koło 1/4 szklanki lub tyle ile zabierze ciasto Na farsz  : 500 g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3/4 szklanki śmietanki kremówki 150 g sera żółtego sól , pieprz olej + łyczka masła Wykonanie : Cebule kroimy w cienkie półplasterki

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Dyniowe roladki schabowe w pomidorach 201

plastry schabu 400g dyni Hokkaido 1 ząbek czosnku parę gałązek tymianku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz czarny oliwa z oliwek SOS: 4 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 30% szczypta cukru sól pieprz czarny Cząstki dyni ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Oliwę rozgrzać na patelni i dodać rozgnieciony czosnek i tymianek. Podgrzewać, aż będzie wyczuwalny aromat. Należy

https:KKuchniaMniam