Składniki: filet z kurczaka przyprawa do złotego kurczaka Knorr świeżo mielony pieprz olej – 15 mililitrów 2 pomidory 1 brokuł 2 kulki sera mozzarela makaron Garofalo – rurki Sos: śmietana 5 ząbków czosnku Sposób wykonania: Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy pokrojoną pierś z kurczaka, którą przyprawiamy według uznania. Z brokułu wycinamy różyczki, następnie wrzucamy je do wrzącej, osolonej
Podróż w kulinariaowoców pozbywamy się skórek a następnie kroimy w jednakowej wielkości kostki. Na talerzu układamy sześcian o wielkości około 3 na 3, tak aby powstała kostka. Możemy podawać z bitą śmietaną bądź inną polewą według uznania
Podróż w kulinariałososia • filet z halibuta • przyprawa do ryb • 2 ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny • sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego • 1 łyżeczka soku z cytryny • pieprz świeżo mielony Sposób wykonania: Ryby myjemy i osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na około 20-centymetrowe paski
Podróż w kulinariapieczarek 10 dkg sera oliwki kukurydza filet z kurczaka pół papryki żółtej i pomarańczowej oregano/ przyprawa do pizzy pieprz Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 3 łyżki Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy
Podróż w kulinariapatelni. Pomidory, paprykę kroimy w paski, ogórki kroimy w plastry. Tortillę podgrzewamy na patelni. Nakładamy wszystkie składniki zawijamy i przecinamy w pół. Najlepiej podawać ciepłe! Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku
Podróż w kulinariaGofry podawane z gorącymi, karminowymi wiśniami, śnieżno-białą bitą śmietaną i kremowymi kulkami lodów waniliowych to ulubiony niemiecki smakołyk, sztandarowy deser, nr 1 kafejek. Pycha! Zachwyci wszystkich romantyków - to pewne, bo gofry podawane są najczęściejw kształcie serca. Moje gofry towarzyszące gorącym wiśnim są w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki gryczanej i w mniej fantazyjnym, tradycyjnym gofrowym kształcie. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyszedł czas na kolejną odsłonę w tym gatunku ;) Tym razem placuszki ziemniaczane, z dodatkiem kalarepy i pieczarek. Według mnie całkiem fajne połączenie smaków, które sprawdzi się w towarzystwie kwaśnej śmietany (tak lubię najbardziej) jak i ulubionej salsy lub nawet gulaszu. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki 1 szalotka 1 kalarepa 5-6 pieczarek 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej
Kuchnia w opałachSkładniki : Na ciasto: 260 - 300 g mąki (1 1/2 szklanki) 125 g masła 1 płaska łyżeczka soli śmietana kremówka koło 1/4 szklanki lub tyle ile zabierze ciasto Na farsz : 500 g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3/4 szklanki śmietanki kremówki 150 g sera żółtego sól , pieprz olej + łyczka masła Wykonanie : Cebule kroimy w cienkie półplasterki
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęplastry schabu 400g dyni Hokkaido 1 ząbek czosnku parę gałązek tymianku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz czarny oliwa z oliwek SOS: 4 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 30% szczypta cukru sól pieprz czarny Cząstki dyni ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Oliwę rozgrzać na patelni i dodać rozgnieciony czosnek i tymianek. Podgrzewać, aż będzie wyczuwalny aromat. Należy
https:KKuchniaMniamlodami waniliowymi. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej typ 650 - 1 szklanka mąki orkiszowej - 1 szklanka cukru trzcinowego - 1 kostka margaryny - 3 jajka - 3 łyżki śmietany 12% - 15g proszku do pieczenia - 15g cukru wanilinowego Składniki na masę: - 1,5kg słodkich jabłek - 2 łyżki mielonego cynamonu - pół słoiczka powideł śliwkowych Składniki
upichconamigdałowe ok.10dkg Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Otrzymaną pianę wyłożyć na jedną blachę z ciastem, posypać płatkami migdałowymi. Masa: 800ml śmietany kremówki 36% lub 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny Masę najlepiej robić na dwa razy, czyli najpierw ubić połowę kremówki, dodać dwie łyżki cukru
Maślane ciasteczkofileta rybnego (ja użyłam z pangi) 10dkg płatków migdałowych 1 jajko sól 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Na sos jogurtowo-koperkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Filety z ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić wzdłuż na cienkie paski a następnie w poprzek tak aby wyszły kawałki
Maślane ciasteczkośrodku cztery warstwy czekoladowego ciasta przełożone bitą śmietaną i wiśniami
Maślane ciasteczkośliwki węgierki w duecie z ryżem w postaci słodko-kwaśnej zapiekanki. Całość ładnie schowałam pod "koglowo-moglową" kołderką. Wyszło bardzo smacznie. Polecam zajadać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego:) Składniki na naczynie do zapiekania o wym. 20x25cm: 20dkg suchego ryżu długoziarnistego 40 dkg śliwek węgierek (po wypestkowaniu) płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru lub miodu pół
Maślane ciasteczkokonfitury owocowej 200ml jogurtu naturalnego łyżeczka miodu lub cukru (jeśli konfitura jest słodka to nie trzeba dodawać) Składniki na kluseczki dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, jak gęsta śmietana. Kluseczki kłaść łyżeczką na gotującą, posoloną wodę. Gotować partiami, żeby kluseczki swobodnie mogły pływać. Od czasu wypłynięcia kluseczek na górę gotować około minuty. Wyjmować łyżka cedzakową wprost na talerze. Składniki
Maślane ciasteczko