śmietanowie - 6000 przepisów (strona:241/400)

Szarlotka z cynamonem i rodzynkami 221

Masa jabłeczna z cynamonem i rodzynkami, a na wierzchu różowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka  4 białka szczypta

W kuchennym oknie Ewy
Tiramisu bez alkoholu i surowych jajek 241

zakrycie dna. Nasącz go zimną już kawą, na każde miejsce biszkopta daj tylko raz espresso, nie może być za mokry, rozciapie się inaczej. Teraz ubij 0,5 l śmietany 36 %. gdy zacznie sztywnieć dodaj cztery łyżki cukru i 0,5 kilo sera mascarpone, serek dodawaj stopniowo, powoli miksując, ale uważaj żeby nie zrobić masła. Połowę masy wyłóż na biszkopt

Pasje Jolki
Gofry na wodzie 185

upieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość. Gofry podawać z czym kto lubi np. mogą to być: owoce, konfitura, cukier puder, bita śmietana (przepis znajdziesz tutaj ). Gofry wychodzą bardzo smaczne, choć są nieco cięższe niż te z poprzedniego przepisu

Kuchcik gotuje
Ziemniaczane, panierowane pierożki z pieczarkami 6296

nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi (docisnąć). Pierożki delikatnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.  Podawać gorące z porcją kwaśnej śmietany. Świetnie smakują również na zimno - jako przekąska do barszczu czerwonego

Nie tylko w kuchni
Genialna zupa vege z cukinii 152

wcieramy wyciśnięty przez praskę czosnek, kroimy na małe kawałki. Grzanki można też robić bez dodatku tłuszczu. Suszymy  je na patelni lub w piekarniku. Zupę podajemy z łyżką słodkiej śmietany, można również posypać ziarnami słonecznika lub dyni

Apetyczna babeczka
Ciasto bananowo - czekoladowe. 240

łyżki mąki (200g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g gorzkiej czekolady  50 g białej czekolady 5 łyżek mleka zagęszczonego niesłodzonego lub śmietany 30% Wykonanie: Masło, czekoladę , cukier , kakao i kawę włożyć do garnka i rozpuścić ustawiając na malutkim ogniu. Gdy całość już jest jednolita zdjąć z ognia i przestudzić. Banany rozgnieść widelcem. Wbić

Malinowa Kawiarenka
Krokiety ruskie. 183

Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej śmietany, odkładamy je na co najmniej 20 minut, by masa odpoczęła i odrobinę zgęstniała. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (ważne jest by była naprawdę dobrze nagrzana), smarujemy olejem i małą chochelką wlewamy

Rozpustne gotowanie
Krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą 182

przełożyć do garnka. Wlać bulion, dodać bazylię i zagotować.  Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i gotować aż mozzarella się rozpuści.  Zestawić garnek z ognia i dodać słodką śmietanę.  Następnie zmiksować zupkę na gładki krem i od razu podawać

Monia miesza i gotuje
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne 226

Madzia poczęstowała mnie kiedyś takim daniem i bardzo mi posmakowało. Upiekła Ona warzywa w piekarniku z oliwą, masłem i ziołami i podała mi z sosem z serka białego i śmietany. Zaskoczył mnie smak tych warzyw. Zapiekanie ich w piekarniku z ziołami wydobyło z nich niesamowity smak i aromat. Wersja Madzi zawierała ziemniaki, seler, pietruszkę i buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło

Pyza i Surówka
Syrniki. Serniczki. Placuszki z białego sera 192

Takie nadają się do innych placków . Syrniki robi się z prawdziwego białego sera. Pochodzą z kuchni wschodniej - ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Podaje się je na słodko, zwykle z kwaśną śmietana i dżemem owocowym lub owocami. Można je podać na śniadanie, ale zwykle przygotowuje się je na podwieczorek lub po prostu jako deser. Z białego sera możecie też zrobić pyszne placki

Smaczna Pyza
Kruche Ciasto z Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką 295

Budyniową Pianką  - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny. Po tym czasie blaszkę

Słodka Strona
Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim 232

niepełne szklanki mleka 2 łyżki cukru kryształu 1 łyżeczka pyłku pszczelego 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej mały kawałeczek masła ulubiony "wkład" do naleśników (u mnie dżem malinowy i kwaśna śmietana) Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier. Pyłek pszczeli dokładnie zgniatamy na proszek. Będzie się lekko kleił, można więc go przed wrzuceniem do miski przemieszać, by łatwo połączył

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa nachosowa 182

dodajemy sos cukrowo-sojowy. Smażymy, mieszając, aż sos oblepi mięso. Zdejmujemy z ognia. 5. Na talerze wykładamy kawałki mięsa, nalewamy zupę, robimy po dwa spore kleksy z zakwaszonej śmietany, posypujemy pozostałymi nachosami i liśćmi świeżej kolendry. Gotowe

My Culinary Art
Placki ziemniaczane wytrawne 159

jogurtem greckim i wędzonym łososiem ( którego tym razem niestety zabrakło w lodówce), lub z sosem koperkowo-jogurtowym. W wersji na słodko zwykle jada się je z cukrem i śmietaną

Jemy Pijemy