łyżka oleju szczypta soli 2-3 łyżki cukru (pomijamy, jeśli chcemy naleśniki na wytrawnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.) Schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu nakładać porcje ciasta i rozprowadzić po patelni. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło
Nastoletnie Wypiekaniewodą. Chleb nacinamy żeby nie popękał, a w miseczce mieszamy dowolną mąkę (pszenną lub żytnią) z kilkoma łyżkami zimnej wody lub piwem. Powinniśmy otrzymać kleik o konsystencji gęstej śmietany. Smarujemy kleikiem chleb z wierzchu, posypujemy otrębami. Wkładamy na środkową półkę do już nagrzanego i zaparowanego piekarnika , pieczemy 20minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z wodą, zmniejszamy temperaturę
Karo in the Kitchencukru pudru łyżeczka sproszkowanych goździków łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml wody po gotowanej ciecierzycy Krem: 2 avocado sok z jednej cytryny 200 ml naturalnego jogurtu wegańskiego lub śmietany wegańskiej 2-4 łyżek cukru pudru (wedle upodobania do słodkości) jeżeli krem będzie zbyt rzadki dodaj kleik ryżowy, ja dodałam w sumie 2 duże łyżki Wszystkie składniki zblenduj na idealnie gładką
greenscarfmałych, kwaśnych jabłek (ja użyłam jabłek z dzikiej jabłoni, miały średnicę około 6 cm) sok z cytryny 80 g rodzynek 2 łyżki koniaku, rumu lub brandy 500 ml śmietany 30% 25 g budyniu waniliowego w proszku bez cukru 80 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego cukier puder do oprószenia Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po około
Rozpustne gotowaniezebrać smak z patelni i by grzyby nie były suche. Wyłożyć pęczak na talerz, na wierzch ułożyć grzyby. Podawać :) ------- Podobne: Penne z pieczarkami Zupa pecłonkowa z zacierkami Rydze w śmietanie A teraz czas na krótki poradnik zbierania pecłonek (gąsek zielonek). Podkreślam, że trzeba te grzyby znać, bo łatwo je pomylić z grzybami trującymi. Najlepiej za pierwszym razem zabrać się
Weekendy w domu i ogrodziemaszynce razem z migdalami. Paste migdalowa rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe, posiekana skorke pomaranczowa i namoczone i osuszone rodzynki. Dobrze wymieszac dodać tylę śmietany ,aby masa była zwarta smietane i znow mieszma do uzyskania dosc zwartej plastycznej masy. Masa nie moze byc zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje
w mojej kuchnirównież nie wymaga dużych umiejętności i dużej ilości czasu. Polecam je również dla początkujących. Składniki: 550 g mąki 150 g cukru pudru 300 g margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około
Mama Gotujewłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Masa makowa: 300 g białego maku 3/4 szklanki cukru pudru 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów bez skórki 2 łyżki gęstej śmietany 18% 3 biszkopty, pokruszone na okruszki Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po kwadransie odcedzić i osączyć. Dodać migdały i 2 razy dokładnie zmielić w maszynce. Masę makową połączyć
Domowa cukiernia Ewypięknie wygląda. Czy można mu się oprzeć...? Nie sądzę... Dwukolorowy mus czekoladowy z granatem Składniki: (na 4 porcje) 75 g czekolady karmelowej 75 g czekolady mlecznej 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 białka dodatkowo: 1 owoc granatu Czekolady posiekać, każdą wsypać do osobnej miseczki. 100 ml kremówki zagotować, wlać po 50 ml do każdej z czekolad. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzechili. Studzimy. Jajko ubijamy do białości, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną. Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron
Kolorowy Przepisownikróżnorakie podobne przepisy, ale nie miałam jakoś okazji wypróbować. Teraz przekonałam się sama, że to świetny pomysł! Składniki dodawałam na oko, tak by uzyskać pożądaną konsystencję bardzo gęstej śmietany. Przy okazji wrzuciłam też wiórki kokosowe, a masło zastąpiłam niesamowicie zdrowym olejem kokosowym. Dlaczego? Otoż olej kokosowy jest świetną alternatywą dla pozostałych tłuszczy. Nie ulega utlenianiu, więc z powodzeniem można
Kuchnia Elliedużym talerzem i ostrożnie przewróć do góry nogami, tak aby ciasto znalazło się na talerzu. Podawaj Tartę Tatin na ciepło, polaną odlanym sosem karmelowym, z lodami waniliowymi lub śmietaną. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaosolonego wrzątku, gotować kilka minut, aż wypłyną jak pierogi. Do tego sosik ze szklanki wody przegotowanej również z kurkumą i pieprzem, sosem sojowym, olejem kokosowym i na koniec zagęszczony śmietaną owsianą. Kurkumowe kluski wchodzą na stałe do naszego repertuaru i Wam polecam gorąco. SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwymieszać z roztopionym masłem. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę. Czekoladę roztopić i odstawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno (można wspomóc się śmietan-fixem) i wsypać cukier waniliowy. Nie zaprzestając miksowania - dodać (stopniowo) serek mascarpone a na końcu białą czekoladę. Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić
Di gotujeprzecież tylką wychodzą takie fajne wzorki. To wszystko powstało bardzo spontanicznie, jednego wieczoru, tak po prostu wstałam , ubiłam pianę i wstawiłam bezy do suszenia, następnego dnia przełożyłam bitą śmietaną i udekorowałam jeżynami z syropu,które przygotowałam jakiś czas temu w słoikach. Kiedy zaserwowałam synowi kawałek, uśmiechną się od ucha do ucha ;) Tata zobaczył torcik na fan page`u bloga
Blondynka Gotuje