łyżek oleju 20 dag sera białego 0,5 kg mąki Drożdże mieszamy z połową szklanki ciepłego mleka, połową cukru pudru i z taką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia (powinien podwoić objętość). Do dużej miski wsypujemy mąkę, pokruszony ser żółty, dodajemy żółtka i resztę mleka. Mieszamy. gdy składniki zaczną się łączyć dodajemy wyrośnięty
sierotka maRysia w kuchnipudru kilka truskawek wiśnie z frużeliny pokruszony wafelek Kremówkę delikatnie ubić, dodać cukier i ubić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjąć tort z lodówki i obłożyć go masą z bitej śmietany. Przyozdobić według uznania. Gotowe J Wpis bierze udział w konkursie
Kulinarna (nie)codziennośćtruskawkowe MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Ciasto truskawkowe CZARNA OD KUCHNI - Kostka z truskawką SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Truskawkowiec KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe z likierem MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik WANILIA I KARDAMON - Mannowiec
Grunt to przepis!wielkie piece, które wydzielają niewyobrażalne wręcz ilości ciepła. Nie ma szans na najlżejszy choćby powiew wiatru, a lodówka to najprzyjemniejsze miejsce, do którego można się udać. Śmietana topi się jak szalona, miękka czekolada rozpływa się pod najdelikatniejszym dotykiem, ozdabianie ciast marcepanem to istna droga przez mękę. A w momencie, w którym okazuje się, że na jutro trzeba przygotować kilkaset
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciepłego mleka lub wody, w zależności od przepisu. Wsypuję łyżkę lub dwie mąki (pszennej oczywiście), mieszam i odstawiam pod przykryciem aż do podrośnięcia. (Zaczyn powinien mieć konsystencję średnio gęstej śmietany.) Jeśli używamy drożdży suszonych, wtedy nie trzeba przygotowywać zaczynu. Jeśli suche drożdże są granulowane, a granulki całkiem spore, wtedy można je rozpuścić w odrobinie wody przed dodaniem do reszty składników
Codzienna kuchnia niecodziennagotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości. Do miseczki wlewamy śmietankę, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy powoli ok. 1/2 szklanki wywaru i mieszamy, aby śmietana się zahartowała. Następnie dolewamy ją do zupy cały czas mieszając. Zupę doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dorzucamy także ugotowany wcześniej makaron. Koperek myjemy, a następnie drobno siekamy. Na koniec
MyCookBook.pluchylić drzwiczki i tak wystudzić. Następnie wstawić do lodówki na ok 2 godziny. No chyba że tak jak ja nie wytrzymacie, to na ciepło są równie pyszne - sprawdziłam ;) 5. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, położyć łyżką po "kleksie" w wgłębienia powstałe przy pieczeniu lub - jeśli chcemy uzyskać ładniejszy efekt - włożyć do szprycy i ozdobić serniczki. Całość posypać odrobiną
Kto ugości moich gości?mieszać i sprawdzać stan zgęstnienia - gdy masa wystarczająco zgęstnieje (ale będzie cały czas do wymieszania, nie może się ściąć!), zimną śmietankę przelać do naczynia, ubić na sztywno - bitą śmietanę przełożyć w kilku partiach do masy serowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszać PONCZ - do zimnej przegotowanej wody dodać sok z cytryny, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden
Smakołyki BerenikiMięso zamarynowane w takiej śmietanowej marynacie jest bardzo soczyste i mięciutkie. Ostatnio karkówkę w tej marynacie upiekłam i też była bardzo smaczna. Składniki: 4 plastry karkówki Marynata: 150 ml. Śmietany 18 % 2 łyżki musztardy łagodnej 2 łyżki sosu słodkie chili Fanex 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sól do smaku Dodatkowo: Sos barbecue Fanex Sposób przygotowania: Składniki marynaty
Bajeczna Kuchniawolę pikantniejszą kuchnię. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej okrągłego) Farsz: 2 cukinie średnie 5 marchwi 1 paprykę czerwoną tymianek i oregano Sos: 1 łyżka mąki ½ szklanki słodkiej śmietany 18% 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka włoskich ziół słodka papryka, cukier, sól i pieprz do smaku, suszony czosnek Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać
Czerwień i błękitłyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 jajka 125 ml maślanki 80 ml oleju rzepakowego 50 ml wody Solony karmel: ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego 100 g masła 100 ml śmietany kremówki 36% sól morska (ilość wg uznania) Krem karmelowy: ¾ solonego karmelu z przepisu powyżej 150 g masła w temperaturze pokojowej Krem waniliowy: 1 laska wanilii 2 żółtka 200 ml mleka
Food Squarespód: 100 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 500 g ricotty 100 g cukru skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 pęczek bazylii 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej zielony barwnik spożywczy w żelu dodatkowo: 200 g truskawek Listki bazylii porwać, wrzucić do garnuszka, zalać kremówką. Zagotować, odstawić do ostygnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzebezglutenowy, bezlaktozowy. Skład: woda, ryż włoski, mleko kokosowe (4%), naturalny aromat kokosowy, sól morska. KREM/ŚMIETANKA RYŻOWA Bezmleczna, wegańska śmietanka ryżowa do pieczenia i gotowania. Świetny substytut powszechnej śmietany. Sprawdzi się jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu. Bez dodatku tłuszczów zwierzęcych, cukrów i konserwantów. Skład prezentuje się idealnie: woda, pełnoziarnisty ryż włoski, olej słonecznikowy tłoczony na zimno
Zdrowie na języku :Pdziś zachęcam Was do przygotowania dla nich pysznego deseru, czyli mini ptysi z truskawkami. Wypełnione są lekkim kremem budyniowym, który zdecydowanie lepiej zda egzamin przy panujących upałach, niż bita śmietana. Jeśli Wasze dzieci lubią bardzo słodkie ciastka dodajcie nieco więcej cukru do kremu, niż jest w przepisie. Na pewno żadnej pani domu nie trzeba przekonywać do tego, jak ważnym składnikiem
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 30 g kolorowej posypki cukrowej (użyłam takiej w kształcie kółeczek) Cytrynowy krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 250 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 czubate łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Ciasto: W misce ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie
MyCookBook.pl