śmietanowie - 6000 przepisów (strona:234/400)

RURKI Z KREMEM WANILIOWYM 148

wykonaniu od wszelakich tortów. A o to moja propozycja na przepyszne rurki z kremem. Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (1 kostka) 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% lub 12% szczypta soli Krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny (250 g) 1 łyżka cukru waniliowego  Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem

Ciastka - domowe słodkości
Pierniki, pierniczki na ostatnią chwilę 142

około 25g przyprawy do piernika - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy inki - 125g masła - 3 jajka - 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody - 1 1/2 łyżki gęstej śmietany lukier: - 1 białko - 1 1/4 szklanki cukru pudru dodatki: - posypki Delecta (kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek smak truskawkowy i mango, kuleczki zbożowe w różowej skorupce) Forma:   blacha od piekarnika

Kuchnia co dnia
Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką 169

pieczenia 2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 150 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300 ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone 80 g rodzynek 100 g drobno pokrojonych krówek  Kruszonka: 100 g mąki 80 g masła 3 łyżki cukru 2 krople

Świat Ciasta
Pierogi z suszonymi śliwkami 212

wigilijny stół. Pierożki są bardzo smaczne i na pewno warte wypróbowania. Pierogi z suszonymi śliwkami Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, woda, sól, 200 g suszonych śliwek, masło, śmietana 18%, cukier. Wykonanie: Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy po jednej suszonej śliwce i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę

paapilotkaa
SEZON NA .. ŚLEDZIA 178

Dania z ich użyciem możemy przygotować w kilka chwil. *INNE DANIA ZE ŚLEDZIA ZNAJDZIECIE TUTAJ ( do nich też możecie śmiało wykorzystać produkty SEKO): *  OCTOWE ROLMOPSY *   ŚLEDZIE W ŚMIETANIE * SAŁATKA ŚLEDZIOWA W JABŁKU * ŚLEDZIE CYTRYNOWE * ŚLEDZIE PO KASZUBSKU * ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU

Z Majeczką w kuchni
Piernik z kremem czekoladowym 295

szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary) 1 łyżeczka sody Krem czekoladowy do przełożenia: 150g śmietany kremówki 30 %, 150g mascarpone, 1 łyżka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady, Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Orzechy włoskie i cukrowe gwiazdki do dekoracji

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4271

posypania sok z pół cytryny Wierzch: 600-650g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 fix do śmietany   Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa

Mała Cukierenka
Najlepszy chrzan domowy 199

wierzcie mi – on ma moc. Do mięs, szynek, boczków… i nie tylko jest niezastąpiony. Nie polecam jeść łyżkami. Aby złagodzić jego ostrość można, przed podaniem, dodać jogurtu lub śmietany. Dla mnie jednak bez tych dodatków jest wspaniały. Bomba dla koneserów chrzanu doceniających jego walory i bardzo ostre smaki. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Najlepszy chrzan domowy appeared

mojewypiekiinietylko
Tarta z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i żurawiną 163

angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Ciasto: 300 gram mąki (użyłam orkiszowej) 150 gram masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Dodatkowo: 1 żółtko do wysmarowania ciasta tuż przed upieczeniem Przygotowanie farszu z kapusty kiszonej i suszonych grzybów Grzyby moczę przez noc w podanej ilości wody. Następnie gotuję

Mango Papaja
Keks królewski - najlepszy! 2548

wodą. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić całe jajka. Ubijać jajka mikserem na najwyższych obrotach. Masa stopniowo zacznie gęstnieć, aż stanie się jasna, puszysta o konsystencji gęstej śmietany.  Trwa to zwykle kilkanaście minut. Następnie należy naczynie z masą zdjąć z ognia, miskę wstawić do zimnej wody i dalej miksować, aż masa ostygnie. Masło rozpuścić w rondelku

maniapieczenia
Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache 193

bryła, a następnie zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.  Dodajemy żelatynę do masy. Chłodzimy aż temperatura spadnie do około 30 stopni. Następnie dodajemy ubitą śmietanę, ale na przynajmniej dwa razy - nie wszystko od razu, partiami. Składanie tortu: Przekrajamy na trzy części biszkopt.  Pierwszy blat układamy w ringu. Nasączamy - ja nasączyłam wymieszanym sokiem z cytryny

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Paola dania dla dzieci 185

słodkim ryżem, cynamonem i brązowymi, słodkimi rodzynkami. Pamiętasz jeszcze inne dania na słodko, które tak lubiłaś jako dziecko; kluski leniwe, pierogi z owocami czy słodkim serem, ryż ze śmietaną i truskawkami, makaron z twarogiem i sosem owocowym, naleśniki z owocami, zupy owocowe. Mama i babcia często dodawały do nich różne domowe soki, syropy, które robiły z dojrzałych, pełnych słońca, pachnących

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sękaczek- kurche ciasto z jabłkami i orzechami 737

skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo! :D Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 100g cukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone

Czerwona Porzeczka
Sernik pomarańczowo-dyniowy / Z dynią 166

masła masa serowa: 400 g serka kremowego 2 jajka 250 g puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 65 g cukru 150 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 40 g dżemu z czerwonych pomarańczy Masło rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z granolą, ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 216

również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni.  Białko, sok z 1/2 cytryny i cukier puder ucieram aż powstanie lukier o konsystencji bardzo gęstej śmietany, dzielę go na dwie części. Jedną, większą pozostawiam białą, drugą, mniejsza zabarwiam na żółto.  Lalkę szczelnie owijam folią aluminiową, rozwałkowuję kawałek lukru różowego i owijam górę lalki, tak przygotowaną

Ciasteczkowy Potwór