slonecznikiem - 1006 przepisów (strona:16/68)

Chleb pszenny z płatkami owsianymi 230

Składniki:500 g mąki pszennej;500 ml ciepłej wody;25 g świeżych drożdży;1/2 łyżeczki białego cukru;1 łyżeczka soli;4 łyżki płatków owsianych, górskich;2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;2 łyżki pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu;2 łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu;2 łyżki mleka(...)Dodać płatki owsiane, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Do podrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Wymieszać, aż do połączenia składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą).Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej

Gospodyni Miejska
5 na 8 czyli tym razem nie zapomniałam karteczki 318

sypko (20 min. na wolnym ogniu). Mandarynki obrałam. Podzieliłam na mniejsze cząstki. Granat wydrylowałam. Gruszkę obrałam. Pokroiłam w paski.Zblanszowaną brukselkę podzieliłam na ósemki.Ziarna słonecznika uprażyłam na suchej patelni.Do  ugotowanej kaszy wsypałam słonecznik. Dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam pozostałe składniki (według powyższej kolejności).Sypnęłam sezamem. Chlusnęłam oliwą.Na podstawie. Zmodyfikowane przeze mnie

bastalena
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 215

niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia", którymi ostatnio uraczyło nas Ziarenkowo. W skład mieszanki wchodzą ziarna konopi, słonecznika i pestki dyni, które wspaniale chrupią i nadają charakter miękkiemu farszowi tarty. Zapraszamy, oglądajcie i próbujcie... Składniki na półkruchy spód 100 g mąki krupczatki150 g mąki pszennejodrobina soliłyżeczka cukruok(...)robienia ciasta ok. 200 g śmietany 18 % dwie łyżki mleka łyżeczka gałki muszkatołowej tymianek suszony rozmaryn świeżo mielony pieprz sól 1 ząbek czosnkuDodatkowo  Prażone pestki dyni, ziarna słonecznika, konopi ("Euforia" Ziarenkowo) Marynata do dynioliwa z oliwek + olej rydzowy (opcjonalnie)sól, pieprzdużo tymianku i rozmarynu2- 3 ząbki czosnkuświeża natka pietruszki Przygotowanie Dynie obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy

Symfonia Smaków
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia 182

miód i ocet balsamiczny, dalej podgrzewamy do momentu kiedy płynny odparują, a por się skarmelizuje. Wtedy odstawiamy do wystudzenia. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pestki słonecznika, do lekkiego zbrązowienia. Po przestudzeniu mieszamy z porem.Do ciasta dodajemy sól i dodatki. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite i błyszczące, po czym wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka owsiane bez cukru i mąki 1156

ciasteczka, którymi możemy od czasu do czasu zgrzeszyć będąc na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiając. Mimo że są dosyć kaloryczne przez dodatek suszonych owoców i pestek słonecznika to zawierają też mnóstwo dobrych substancji odżywczych. No i robi je się dosłownie w 10 minut :) Składniki: 1 szklanka płatków owsianych pół szklanki żurawiny pół szklanki pestek słonecznika 2 łyżki miodu

sama złodycz
Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym 272

czerwona- 2 dojrzałe pomidory - mała cukinia zielona- ulubione zioła, pieprz, sól- 2 łyżki oleju rydzowego do skropienia - 12 liści świeżej mięty- łyżka ziarno siemienia lnianego- garść prażonego ziarno słonecznika- olej rydzowy 150ml - sok z połowy cytryny- łyżka miodu rzepakowego- sól, pieprz do smaku- ząbek czosnku posiekany drobno Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone(...)minut. Pamiętamy, że musi być sypka. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec łączymy kuskus z warzywami, sokiem z cytryny, posiekaną miętą, czosnkiem. Posypujemy prażonym ziarnem słonecznika i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Przed podaniem polewamy Olejem Rydzowym. Dodatkowo możemy polać sobie dodatkowo na talerzu. Smacznego!  Poniżej moja propozycja podania - idealna kompozycja

Sajkofanka smaku
Sałatka z buraczków i sera 444

balsamicznego, 2 łyżek cukru i 4 łyżek wody, gotujemy tak długo aż buraczki stracą swoją surowość a marynata się znacznie zredukuje. W między czasie na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Młode listki botwiny polewamy marynatą i układamy w miseczce. Na liściach układamy plasterki buraków, kawałki sera sałatkowego Islios, posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego. Sałatka z buraczków i sera jest bardzo smaczna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mój pierwszy krem 207

gładką masę. Resztę bulionu dolałam do kalafiorowej papki. Zagęściłam jogurtem, doprawiłam solą, pieprzem, koperkiem i całość zagotowałam. W międzyczasie przygotowałam bagietki. Krem podałam z prażonym słonecznikiem. Faktycznie szyba i prosta, i pyszna jak pisze autorka

bastalena
1444.Sałatka z arbuza 182

Sałatka ..pyszna ..i prosta do zrobienia...podpatrzyłam tutaj. 20 dkg arbuza 20 dkg ogórka zielonego 10 dkg twarogu chudego [ u mnie serek capri] 10 g pestek  słonecznika   1/2 łyżki octu balsamicznego Jamar 5 ml oliwy  przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra)  Ser pokroić  w kostkę, skropić octem balsamicznym ( jabłkowym lub winnym), przyprawić solą, pieprzem(...)lodówce, żeby wchłonął dobrze przyprawy. Arbuza i ogórki obrać ze skórki i też pokroić w kostkę .Wszystko dodać do białego sera. Skropić  oliwą z oliwek, dodać pestki słonecznika i delikatnie wymieszać. Sałatkę odstawić na godzinę do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Batoniki białkowe bez cukru i mąki 289

oderwać! Składniki: szklanka płatków owsianych 2 szklanki odżywki białkowej (moja: karmelowa) 3 czubate łyżki miodu 1 czubata łyżka masła orzechowego małe opakowanie mleka kokosowego 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki słonecznika 5 łyżek oleju kokosowego 2 łyżki otrąb owsianych 2 łyżki siemienia lnianego      Płatki owsiane, słonecznik i siemię lniane prażymy na suchej patelni, zostawiamy do przestygnięcia. Wszystkie

sama złodycz
Ciasteczka owsiane z dżemem z czarnej porzeczki 224

inaczej lub wracać do swoich ulubionych. Przepis na ciasteczka owsiane znajdziecie tutaj. Jednak tym razem zamiast rodzynek i moreli tym proponuję dodać do nich dwie garście łuskanego słonecznika oraz ok. pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki. To właśnie ten dżem nadaje im wyjątkowy kolor i smak. Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem i dżemem z czarnej porzeczki Ostatnio miałam bardzo mało

Ratunku obiad
Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami 272

świeżymi owocami i bakaliami   Składniki na dwie porcje:  - 200g rukoli z radicchio - 200g piersi z kurczaka - 8 czereśni - 8 truskawek - garść łuskanych orzechów włoskich - garść ziaren słonecznika - łyżka siemienia lnianego  Dresing: - 4 truskawki - 4 łyżki oliwy - łyżeczka miodu wrzosowego - sok z połowy limonki bądź cytryny - świeżo mielony pieprz, sól Sałatę płuczemy, osuszamy, rozkładamy na dwa talerze(...)Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na cztery części.  Czereśnie płuczemy, usuwamy ogonki i pestki, kroimy na pół.  Orzechy i słonecznik podprażamy na patelni. Siemię lniane również można chwilę podprażyć. Pierś z kurczaka płuczemy, oczyszczamy, po czym marynujemy w oliwie, soli, pieprzu i suszonym oregano. Chowamy do lodówki na godzinę. Przed smażeniem wyjmujemy wcześniej z lodówki. Smażymy

Sajkofanka smaku
Chleb ziarnisty na zakwasie 274

nauczyłam. Przede wszystkim cierpliwości, bo bez tego smacznego bochenka nie będzie! Składniki (2 bochenki): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej      Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej(...)łyżki, nie daje się też uformować na kształt bochenka.       Masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch wygładzamy dłonią zwilżoną wodą i posypujemy ziarnami słonecznika, dociskamy. Foremki zawijamy w folię i lniane ściereczki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 45 minut, jeszcze

sama złodycz
Mini serniczki z masłem orzechowym na piernikowo- orzechowym spodzie z polewą z masła orzechowego 171

spodem i genialną polewą. Składniki (na 4 obręcze cukiernicze o średnicy 8 cm lub tortownicę i średnicy 16 cm): Pierniczkowo- orzechowy spód: 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki pestek słonecznika 30 gram masła 30 gram cukru trzcinowego 3/4 szklanki pokruszonych pierniczków Masa serowa: 1 czubata łyżka masła orzechowego 250 gram tłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu 200 gram waniliowego serka homogenizowanego(...)cukru pudru 2 łyżki mleka Ponadto: karmelizowane orzechy włoskie i migdały do dekoracji posypka karmelowa marki Delecta posypka czekoladowa marki Delecta Na suchej patelni prażę orzechy włoskie i pestki słonecznika. Po uprażeniu dodaję cukier i masło. Rozpuszczam składniki i karmelizuję bakalie. Pierniczki miksuję w malakserze na pył. Dodaję karmelizowane bakalie z masłem i ponownie miksuję całość na gładką masę. Obręcze

Mango Papaja
DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ I JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY 552

250g kaszy gryczanej białej (nie palonej) - ok.600g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej - +/-100g wody (do uzupełnienia na drugi dzień) Dodatkowo: - 3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej - 40g ziaren słonecznika - 15g nasion chia - 20g płatków gryczanych - 30g otrębów gryczanych + do obsypania chleba: płatki gryczane i ulubione ziarna - u mnie siemię lniane Kasze przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć(...)wodzie). Całość zmiksowałam blenderem, na prawie gładką masę (powinny być wyczuwalne lekkie grudki). Do zblendowanej masy z kasz dodałam pozostałe składniki, tj. otręby, płatki oraz nasiona chia i słonecznika, a także sól. Wszystko dokładnie wymieszałam, do połączenia składników. Gotową masę przełożyłam do formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam, obsypałam ulubionymi ziarnami, u mnie płatki gryczane oraz siemię lniane, skropiłam

Smaczne Zdrowe