lubimy jeść. Chcąc nie chcąc nie wychodzi ich zbyt wiele, chyba że podwoimy porcję. Ale dla tego smaku warto się poświęcić Dzisiejsze są z dodatkiem mąki pszennej razowej, prażonego słonecznika i oczywiście na zakwasie. Pięknie wychodzą i równie pięknie smakują. Zarówno świeże jak i na drugi dzień. Pyszne z masełkiem i różnymi innymi kanapkowymi dodatkami. Bardzo Wam polecam. Warto przygotować(...)wcześniej) 10 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 200 ml letniej wody 2 łyżki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli garść prażonego słonecznika Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka garść słonecznika do posypania bułeczek Suche składniki mieszamy w mieście. Zakwas mieszamy z wodą, miodem i drożdżami. Dodajemy do misy z suchymi składnikami. Wyrabiamy gładkie
Made By Mom And Sonmoje kubki smakowe;) Dodatek dyni okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb ma piękny, żółty kolor i bardzo ciekawy smak. Jest lekko słodki (mimo, że prawie bez cukru), ale ziarna słonecznika i sezamu przełamują słodycz. Dla równowagi smakowej i kolorowego akcentu dodałam jeszcze odrobinę żurawiny. Dla mnie ten chlebek to numer jeden... Składniki:400 g mąki pszennej,szklanka puree(...)dyni,15 g świeżych drożdży,łyżeczka cukru,80 ml mleka,łyżeczka soli,2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso),garść słonecznika (użyłam Kresto),garść żurawiny,garść sezamu (użyłam Kresto),mak (użyłam BackMit). Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać troszkę ciepłego mleka i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn
Z miłości do słodkościlitra mleka sól, pieprz cytrynowy świeże zioła: bazylia, mięta, tymianek roszponka: 2 opakowania sałaty roszponka Fit&Easy 4-5 dużych ząbków czosnku 1 paczka łuskanych ziaren słonecznika 3-5 łyżki oleju z pestek winogron sól, pieprz, puree: 4 duże ziemniaki 1/2 kostki masła pęczek koperku sól, pieprz Dorsz: Rybę solę i oprószam pieprzem cytrynowym. Następnie wraz z ziołami(...)pieprzu. Stawiam na gazie. Kiedy się zagotuje, zdejmuję z ognia, a po 8 minutach wyciagam rybę i układam na gorącej roszponce. Roszponka: Na suchej jszcze patelni prażę ziarna słonecznika, odkładam na bok. Na patelni rozgrzewam olej z pestek winogron. Ząbki czosnku obieram i kroję w cieniutkir plasterki. Wrzucam na gorący olej, chwile podsmażam, po czym wrzucam
W kuchni Karmel-itkipółtorej szklanki mąki- 2 jajka- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła- pół łyżeczki proszku do pieczenia- łyżeczka ody oczyszczonej- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastekWszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać(...)półtorej szklanki mąki- 2 jajka- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła- pół łyżeczki proszku do pieczenia- łyżeczka ody oczyszczonej- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastekWszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać
W kuchni Karmel-itkimnie jest to idealne połączenie. Wcześniej robiłam podobne danie tyle, że ze śmietaną. Odkąd dodaję ser feta, śmietana jest wg mnie zbędna. Całość dopełniają prażone pestki słonecznika, które nadają daniu przyjemnej chrupkości i ciekawego smaku. Kolejna zaleta to czas przygotowania dania (niemalże tyle co samo ugotowanie makaronu), w sam raz do zrobienia po powrocie z pracy. Wariantów przyrządzenia tej potrawy(...)prosto z zamrażarki) 5 suszonych pomidorków z zalewy (jak ktoś lubi może być więcej) 130g sera feta (pól opakowania kostki) przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek 3 łyżki pestek słonecznika PrzygotowanieNastawić wodę na makaron i od razu przystąpić do przygotowania sosu. Na patelni zeszklić cebulę, pokrojoną w talarki (można wykorzystać olej z zalewy z pomidorków). Dodać drobno posiekany lub wyciśnięty
coolinarnastrefa.blogspot.comMoja pierwsza zupka z brokuła. Pożywna i kremowa z dodatkiem śmietanki i mojego ulubionego prażonego słonecznika.składniki:2 brokuły5-6 ziemniaków2 l bulionusos sojowykolorowy pieprzśmietankasłonecznikDo garnka wlać bulion i zagotować. Brokuły podzielić na różyczki i umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do gotującego bulionu dodać przygotowane warzywa. Gotować aż warzywa będą miękkie. Potem wszystko zmiksować blenderem, doprawić do smaku(...)sosem sojowym i pieprzem. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zupkę podawać z kleksem słodkiej śmietanki i posypaną prażonym słonecznikiem
Monia miesza i gotujebędą bowiem suche i twarde. Rzadko jednak się zdarza, żeby jakaś przetrwała aż do następnego ranka... Tym razem postawiłam na wersję wytrawną - z samodzielnie ususzonymi pomidorami i chrupiącymi ziarnami słonecznika na wierzchu. Wyszły boskie - jak zawsze. Nie da się ich bowiem zepsuć, a możliwości eksperymentowania ze składnikami są w zasadzie nieograniczone. Polecam! Scones z suszonymi pomidorami i słoneczkiem Składniki(...)łyżeczki soli 50 g zimnego masła 120 g creme fraiche (18%) 2 jajka 80 g suszonych pomidorów z zalewy dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka 25 g ziaren słonecznika Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać łyżką. Pomidory pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest tłusta i ciężka (nie używam w niej ciężkich serów, a ciasto jest lekkie). Sekretem jej smaku są doskonale dobrane składniki, które podkreślają smak szparagów: czosnek, jajo, słonecznik... Spróbujcie sami! Pizza ze szparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą chrupkiego smaku szparagów oraz obowiązkowo bardzo dużo kremowego(...)według mojego przepisu (link poniżej) 2 pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię, gdy szparagów jest dużo) 8 plasterków wędzonego boczku 2-4 jajka 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 kulki mozzarelli Oliwa z oliwek Sposób przygotowania ciasta na pizzę: Umieszczam składniki w misce do wyrabiania według kolejności: woda, oliwa oraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże
Ale ProsteSkładniki (na 2 osoby): 6-8 liści cykorii belgijskiej 3 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki płynnego miodu (jeśli macie skrystalizowany, podgrzejcie go na łyżeczce nad ciepłą herbatą) łyżka ziaren słonecznika Na suchej patelni uprażyć słonecznik. W kubku wymieszać jogurt z miodem. Liście cykorii rozłożyć na talerzu. Na liście wykładać sos jogurtowy. Posypać prażonym słonecznikiem i podawać :) ----- Podobne: Surówka z fenkułu
Weekendy w domu i ogrodzieSmaczne i szybkie w przygotowaniu pożywne ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem. Bez mąki pszennej. Użyłam mąki migdałowej, ale dobrze zmielone migdały też będą dobre. Podczas pieczenia ładnie pachną i wybornie smakują, a ponieważ mają dużo zdrowych dodatków i są bez białego cukru nie mam wyrzutów sumienia, sięgając po kolejne ciasteczko:). Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52). Składniki(...)ciasteczka: 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 3-4 czubate łyżki naturalnego miodu 4 czubate łyżki masła orzechowego naturalnego (może być również migdałowe) 3/4 szklanki mąki migdałowej 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1. Słonecznik i sezam wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około
Mała CukierenkaOstatnio popełniłam kilka chlebków. Ten jest naprawdę smaczny dlatego dzielę się z Wami przepisem. Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem. Składniki: 700 g mąki pszennej typ 480 3 łyżeczki soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika 80 g płatków owsianych 70 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 szklanki letniej wody Mąkę przesiewamy z solą do dużej(...)miski. Dodajemy płatki, sieminie lniane i słonecznik. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy letnią wodę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do mąki z ziarnami i mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i lepkie. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie ciasto przelewamy do formy (35 x 12 cm lub dwóch mniejszych) wyłożonej
Miksturowniktylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i oczywiście bez dodatku białego cukru. Składają się z płatków owsianych, sezamu, migdałów, słonecznika, rodzynek, żurawiny, miodu i marchewki :) O każdym z tych składników i o jego walorach odżywczych można by sporo dobrego napisać :) Polecam wszystkim! Składniki: (ok. 15-20 batoników) 400 g marchewki obranej(...)startej na tarce 160 g migdałów 50 g sezamu 160 g mąki pszennej 200 g płatków owsianych 100 g łuskanego słonecznika 50 g rodzynek 50 g żurawiny 4 jaja 200 ml miodu 200 ml oleju rzepakowego lub oliwy extra vergine Przygotowanie: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie prostokątna forma 24cm x 28cm). Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka
Moja Delicjaminor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Szybkie i proste. Może służyć za bazę do kanapek albo sos do makaronu. Pyszne! Składniki: 7-8 łyżek oliwy ½ filiżanki pestek słonecznika 2 pęczki natki pietruszki 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz opcjonalnie: 100-150 g startego żółtego sera Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. W misce zmiksuj: oliwę, pestki słonecznika, czosnek i natkę pietruszki (opcjonalnie ser żółty). Dopraw solą i pieprzem. To wszystko:). Genialne włoskie jedzenie! I jarosze mają tutaj wiele dań do wyboru! Wystrój
Qlinarnie i QlinarnieKiedyś natknęłam się na przepis tutaj . Nie mogę wyjść z podziwu, że takie pyszności można wyczarować z pestek słonecznika… Poza tym robi się ją bardzo szybko. Oboje uwielbiamy dodawać ją do deserów, np. naleśników, kwiatków wegańskich czy owoców. Polecam zamiast cukru użyć syropu z buraków cukrowych – ma ciekawy karmelowy smak. Składniki: ½ szklanki pestek słonecznika ½ szklanki oleju roślinnego 2 łyżki soku(...)cytryny (ja daję z całej) słodki syrop (u mnie z buraków cukrowych) lub brązowy cukier opcjonalnie: aromat np. waniliowy (ja nie dodaję) Słonecznika zalej wrzątkiem i odstaw na 45 minut. Odsącz i zalej wodą nieco ponad powierzchnię. Blenduj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Dodaj olej (zawsze daję trochę mniej niż w przepisie i jest ok), syrop
Qlinarnie i Qlinarniepomysł od koleżanki Krystyny). Tofu można zastąpić fetą, a rukolę sałatą masłową lub szpinakiem. Składniki: kilkanaście liści rukoli 1 opakowanie wędzonego tofu i olej lub feta 1/3 filiżanki pestek słonecznika 2-3 suszone pomidory (w oleju, lub więcej) Porwij liście sałaty i umieść w misce. Jeśli używasz tofu, pokrój go w drobną kostkę i podsmaż na oleju (jeśli fety, pokrój(...)kostkę). Upraż pestki słonecznika na suchej patelni. Pomidory połóż na papierowym ręczniku (niech wsiąknie olej), następnie drobno je pokrój. Do miski z sałatą dodaj tofu/fetę, pestki słonecznika i suszone pomidory. Delikatnie wymieszaj. Możesz polać sałatkę olejem z suszonych pomidorów i/lub dodać ulubione zioła, ale ostrożnie bo olej jest dość wyraźny w smaku. Pogoda piękna, więc ruszamy na spacer
Qlinarnie i Qlinarnie