slonecznikiem - 1006 przepisów (strona:10/68)

Jaglane muffiny ze szpinakiem i kozim serem 211

udziałem szpinaku i koziego sera w roli głównej. Wytrawne muffiny w formie mini zapiekanek z kaszy jaglanej. Do tego papryka, pomidorki cherry, aromatyczny czosnek i przyjemnie chrrrupiące nasiona słonecznika. Pyszne i zdrowe przekąski, doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach Składniki (na ok. 10-12 muffinek):-100 g suchej kaszy jaglanej(...)szpinakiem i jajkiem. Dodać drobno pokrojone warzywa, ser kozi, pesto i przyprawy. Gotową masą wykładać formy na muffinki. Piec ok. 20 - 25 minut. Na koniec posypać podprażonymi nasionami słonecznika. Smacznego

Kuchnia Ellie
Sałatka brokułowa z pomidorem, jajkiem i fetą 393

Sałatka brokułowa z pomidorem, jajkiem i fetą...Różyczki zielonego brokuła.Kosteczki pomidorów i jajek ugotowanych na twardo.A do tego feta i prażony słonecznik.Pycha!Składniki:1 brokuł (o wadze około 500 g);4 jaja ugotowane na twardo;3 średnie pomidory;Opakowanie sera feta (waga netto 270 g);50 g ziaren łuskanego słonecznika;2 ząbki czosnku;3 czubate łyżki majonezu;Sól(...)Dodać do brokuła. Wymieszać.Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Fetę odsączyć z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Ziarna słonecznika uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać.Czosnek obrać, przecisnać przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać.Do sałatki dodać majonez. Dokładnie wymieszać.Sałatkę

Gospodyni Miejska
Domowy chleb wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym 147

prawdziwa zdobycz :) Jak się wczyta w skład ...lepiej przemilczę ten fakt. Robię różne chleby dla odmiany i chęci nowego smaku zrobiłam wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym. Wykorzystałam do tego ziarna słonecznika, siemienia lnu oraz śruty pszennej grubej. SKŁADNIKI : przepis ogólny porcja na 2 bochenki mąka chlebowa 910 g ziarno słonecznika 100 gziarno siemienia lnu 100 gśruta pszenna gruba(...)sól 20 gdrożdże  5 g instant słód jęczmienny palny lekko 1 łyżkę czubatą (można pominąć) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :* wieczorem lub minimum na 4 godziny przed robieniem chleba - ziarna słonecznika, lnu oraz śruty zalewamy 340 g wody (część wody z przepisu) przykrywamy folią  spożywczą i odstawiamy. Jeżeli na zewnątrz jest gorąco możemy użyć 10 g soli z przepisu

Basia w kuchni
Co do chleba? #4 Pasta na pożegnanie lata 323

biały puch otuli ziemię. Brrrr! Już na samą myśl dostaję gęsiej skórki. Tak więc pasta doskonale wkomponowała się w dzisiejsze śniadanie. Taka słoneczna. I bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy słonecznik, a reszta to już kwestia fantazji i zasobów lodówki. Ja na początek wpakowałam jedynie natkę pietruszki i suszone pomidory w oliwie. Do tego bardzo minimalistyczne tosty z żółtym serem. Niedzielne(...)leniwe śniadanie dla kogoś kogo opuściła wena ;)szklanka słonecznika zalanego wodąnatka pietruszkisuszone pomidory w oliwiePo pół godzinie moczenia zlałam wodę ze słonecznika (można zostawić trochę wody, bo pasta wychodzi bardzo gęsta). Dodałam natkę i pomidory (wedle uznania). Zblendowałam. Koniec. Aaa, bawię się ostatnio trochę zdjęciami. Zgadzam się z Fash, dzięki kolażom można ich nieco więcej wpakować

bastalena
Kolejna wydumka mojej dziewczynki. Kolejny nawał 188

nawet makaron sama zrobiłam. Tutaj przepis, którego się zawsze trzymam. Wychodzi mi z niego ok. 12-15 płatków. Plus szpinak tak od siebie wzbogaciłam o (u)palony słonecznik ;) ostatnio bardzo podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne200g szpinaku (mrożonego)200g groszku zielonego100g fety1/2 cebuliprzyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sólgarść słonecznikałyżka oliwymasło, mąka, mleko, gałka(...)dodałam do niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do szpinaku dodałam uprażony słonecznik.Groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Pokruszyłam do niego fetę i całość wymieszałam ręką.Na końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą

bastalena
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 200

aktywnego zakwasu żytniego 1 szklanka wody 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów [ dałam olej kujawski ze smakiem] 1/2 szkl. puree z dyni 100 g pestek ze słonecznika 1 płaska łyżka soli Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszać w misce. Ciasto wyrabiać mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodać pestki(...)słonecznika i miksować tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki.Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełożyć do foremki keksowej, wyrównać, przykryć folią aluminiową. Odstawić  do wyrośnięcia na 4 – 7 godzin. Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy z ziarnami 168

ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej  450 ml letniej wody  7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl.] 1/4  szkl.pestek dyni[ nie dałam] 1 łyżka soli [ według mnie za dużo] 1 łyżka cukru  żółtko i mleko do posmarowania chleba  W misce wymieszać(...)suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier.Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec

Moje domowe kucharzenie
Bon appetit! 170

Piękną, kolorową i smaczną. No cóż, chyba mi się udało! Sałatka z awokado na liściach szpinaku Skaładniki spora garść świeżego szpinaku owoc awokado kulka mozarelli pomidor granat prażone ziarna słonecznika Pesto pietruszkowe: pęczek pietruszki ząbek czosnku oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz, sól ocet winny szczypta chili Składniki na pesto zmiksować w blenderze. Kulkę mozarelli pokroić na plastry, po czym(...)obtoczyć   w pesto. Pomidora pokroić w plastry. Szpinak oczyścić, oderwać ogonki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, a z granata wydłubać pestki.  Awokado obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć świeże liście szpinaku, a na nim kolejno: plaster pomidora, plasterek mozarelli   w pesto, plasterek awokado naprzemiennie. Na koniec posypać pestkami granata

Sajkofanka smaku
Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i granatem #omnomnom 225

temu możemy dłużej delektować się smakiem :)  Dziś fusion w mojej ulubionej wersji - z pesto z rukoli, która zaostrza smak delikatnego makaronu Om nom nom. Orzechy nerkowca i ziarna słonecznika nadały chrupkości, a owoc granatu przełamał zdecydowany smak pesto i nadał mu odrobinę słodyczy. Bardzo smakowite i zdrowe połączenie. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak bardzo, jak mi i zagości(...)penne Om nom nom Na pesto: - 20g orzechów nerkowca - 100g rukoli - łyżka miodu - łyżeczka musztardy - łyżka octu winnego białego - pół szklanki oliwy z oliwek  - 1 granat - łyżka ziaren słonecznika - 2 ząbki czosnku -pieprz, sól Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, po czym odcedzamy. Rukolę, orzechy, słonecznik miksujemy w blenderze z musztardą, octem, miodem, oliwą, czosnkiem i przyprawiamy. Pesto mieszamy

Sajkofanka smaku
Ciastka z płatków owsianych 37284

muffinach i babeczkach postanowiłam przygotować ciastka. Głównym składnikiem uczyniłam płatki owsiane, gdyż warto włączyć je do swojego menu ze względu na bogactwo składników pokarmowych, jakie zawierają. Jako dodatek wykorzystałam słonecznik łuskany, który z kolei jest źródłem wielu witamin i minerałów. Ciastka z płatków owsianychSkładniki:2 szklanki płatków owsianych (ok.300g) 0,5 szklanki mąki (100g)0,5 szklanki cukru125g margaryny(...)masła2 jajka1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2/3 szklanki słonecznika łuskanego (100g) Wykonanie:- margarynę stopić i ostudzić - do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik- margaryną polać wszystkie składniki, dodać jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią)- ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek- dla ułatwienia można moczyć dłonie

Smakołyki Bereniki
Świąteczna granola korzenna z żurawiną 145

Uwielbiam wymyślać nowe smaki granoli, świąteczna o smaku korzennych przypraw z żurawiną to była tylko kwestia czasu. Mocno uprażone orzechy, płatki owsiane i słonecznik z dodatkiem miodu i oleju kokosowego to to co lubię najbardziej. Świąteczny klimat czuć u mnie już od śniadania. Uwielbiam! Składniki na duży słoik granoli: 400 gram płatków owsianych górskich 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka(...)łyżki miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1  łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki siemienia lnianego 1 szklanka orzechów włoskich i słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 150 gram suszonej żurawiny w garnku rozpuszczam olej kokosowy, miód oraz masło orzechowe. Płatki mieszam z orzechami, siemieniem lnianym, przyprawami, słonecznikiem

Mango Papaja
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 243

pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;) Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 listki laurowe 4-5 łyżeczek z kopką mąki orkiszowej 1 łyżeczka masła klarowanego do środka masy +  masło klarowane do smażenia oliwa z pestek winogron do posmarowania(...)laurowych (ja dodaję 1 łyżeczkę masła klarowanego, ale nie jest to konieczne). Odstawiamy do przestygnięcia Ugotowane na twardo jajka drobno siekamy. Można w malakserze Natkę pietruszki drobno siekamy Pestki słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni (uwielbiam prażony słonecznik!) Przekładamy je do miski, dodajemy przestudzoną kaszę, masło, posiekaną natkę pietruszki, surowe jajko i mąkę orkiszową. Mąkę proponuję dodawać porcjami,  ponieważ

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 243

pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;) Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 listki laurowe 4-5 łyżeczek z kopką mąki orkiszowej 1 łyżeczka masła klarowanego do środka masy +  masło klarowane do smażenia oliwa z pestek winogron do posmarowania(...)laurowych (ja dodaję 1 łyżeczkę masła klarowanego, ale nie jest to konieczne). Odstawiamy do przestygnięcia Ugotowane na twardo jajka drobno siekamy. Można w malakserze Natkę pietruszki drobno siekamy Pestki słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni (uwielbiam prażony słonecznik!) Przekładamy je do miski, dodajemy przestudzoną kaszę, masło, posiekaną natkę pietruszki, surowe jajko i mąkę orkiszową. Mąkę proponuję dodawać porcjami,  ponieważ

Szczęśliwa kuchnia
Lunchbox #1 157

całkiem sporo! :) W silikonowej kokilce na muffinki- domowy ketchup. Obok roladki z grillowanej cukinii, kabanosy drobiowe i pomidorek ze szczypiorem. Roladki z cukinii z nadzieniem z serka, prażonego słonecznika i suszonych pomidorów: średnia cukinia ok 80g serka typu Almette 5 łyżek prażonych ziaren słonecznika 4 plastry suszonych pomidorów sól, pieprz  Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie paski. Posypujemy solą(...)pieprzem. Grillujemy z obu stron. Słonecznik mielimy w malakserze. Pomidory siekamy drobno. Dodajemy do serka i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki.   Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków.   W kolejnym pudełku znalazła się tortilla z pieczoną papryką- obłędnie

Czerwona Porzeczka
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ W KILKU ODSŁONACH 155

więc są już tylko wegetariańskie, ale dla mnie to bez różnicy. Składniki: - 2 szklanki*  ugotowanej kaszy jaglanej - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 2 marchewki - 1/2 szklanki ziaren słonecznika - 1/4 szklanki ziaren dyni - 1/6 szklanki złocistego siemienia lnianego - 1/4 szklanki sezamu - sól i pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 jajko(...)wersji wegańskiej zamienić na zmiksowane jabłko) - 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - szczypior do posypania - ulubiony sos, u mnie pieczarkowy *szklanka 250ml Na suchej patelni podprażyć sezam (tylko chwilę, by się nie spalił). Tak samo postępować z pozostałymi ziarnami, patrz

Smaczne Zdrowe