slonecznikiem - 1006 przepisów (strona:19/68)

Sałatka ze szpinakiem 143

dużo łez wylałam na "Niemożliwe" ;) Składniki (1 porcja): Spora garść świeżego szpinaku pomidorki koktajlowe (około 4-5 sztuk) gruby plaster sera feta (tego o najmniejszej zawartości tłuszczu) garść ziarenek słonecznika sos: łyżeczka miodu łyżeczka oliwy z oliwek  łyżeczka octu balsamicznego 1/3 łyżeczki musztardy Sposób przygotowania: Wykładamy na talerz umyty szpinak, pomidorki pokrojone w połówki, ser feta pokrojony w kostkę(...)słonecznik prażymy na teflonowej patelni i posypujemy nim sałatkę na koniec wszystko polewamy sosem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wegetariański pasztet z fasoli 171

otrębów owsianych 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonej cebuli  opcjonalnie czosnek siemię lniane i słonecznik do posypania Sposób przygotowania: Marchewkę i seler obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości wrzucamy do blendera wszystkie składniki i miksujemy na papkę przekładamy masę do wyłożonej folią(...)aluminiową formy wierzch posypujemy ziarenkami siemienia i słonecznika pieczemy przez około 40 minut w temp. 180 stopni studzimy, a następnie wkładamy do lodówki (choć można też próbować na ciepło;)) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z wędzonym łososiem i awokado z orzechową nutą 278

połączyłam awokado i wędzonego łososia. Całość fajnie dopełnia orzechowy olej arachidowy. składniki: 2 spore garście porwanej sałaty 1 dojrzałe awokado 150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach 1 garść słonecznika olej arachidowy Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać- ja wydrążam za pomocą łyżki. Połówki pokroić na paski i ułożyć(...)sałacie. Pomiędzy kawałkami awokado ułożyć wędzonego łososia, u mnie w postaci takich małych zwitków-różyczek. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Całość skropić delikatnie olejem arachidowym. Sałatka podana na talerzu z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
MLEKO FISTASZKOWE I SEREK Z FISTASZKÓW 199

ziaren na surowo, np. prosto z paczki, nie wnosi do naszej diety zupełnie nic. No, chyba, że liczymy przyjemność z chrupania. Również obróbka termiczna, czyli słynne prażenie m.in. pestek słonecznika czy nasion dyni niekoniecznie jest dobre. Pod wpływem wysokiej temperatury, jaka wytworzy się na patelni (powyżej 100 stopni Celsjusza) wiele z korzyści zostaje zniwelowanych. Jemy po prostu dla smaku(...)nasion, orzechów czy migdałów? Należy je namoczyć, najlepiej ok. 8-12 godzin, w zależności od stopnia twardości danego produktu. Migdały na pewno będziemy moczyć nieco dłużej aniżeli pestki słonecznika (i mówię tu o migdałach całych, a nie płatkach). Po tym procesie, zawarte składniki odżywcze i mineralne stają się łatwiej dostępne i znacznie lepiej przyswajalne. Jedząc migdały zyskujemy pewność, że znajdujący

W kuchni Karmel-itki
Ser smażony - kotlety z sera 148

plastry żółtego sera (każdy około 150 g), 60 g pestek słonecznika, 60 g pestek dyni (dynia styryjska), 1 chili, 2 jajka, mąka do oprószenia*, sól, Pestki dyni i słonecznika oraz chili zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka. Oprószyć każdy plaster sera mąką, obtoczyć w jajku a następnie w zmiksowanych pestkach. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu

królestwo garów
Bułeczki z serkiem "Pesto i rukola" i otrębami 119

kremowego Apetina "Pesto z rukolą" 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. otrąb pszennych Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Gdy zaczną pracować dodajemy rozmieszany serek Apetina, jajko, żółtko, sól, przesianą mąkę pszenną i otręby pszenne. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto(...)formujemy kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i układamy na papierze w 3-5cm odstępach. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami słonecznika (przed tymi czynnościami rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni). Brytfannę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut (do zrumienienia skórki). Bułeczki smakują zarówno ciepłe jak zimne

Kolorowy Przepisownik
Smażony antrykot well done z sałatką ze szpinaku 201

stek z antrykotu, pieprz czarny w ziarenkach, kolendra w ziarenkach, kryształki soli. sałatka: 1 garść liści szpinaku, 2 suszone pomidory w oliwie, 1 plasterek żółtego sera, 1 łyżka słonecznika łuskanego Kłos Pol , 1 łyżeczka oliwy z oliwek, trochę startego sera owczego. Przygotowanie: Stek rozbiłam trochę pięścią. W moździerzu roztarłam pieprz z kolendrą i przyprawiłam mięsko. Smażyłam na mocno rozgrzanym oleju(...)domu :) Sałatka: umyłam i osuszyłam liście szpinaku. Poodrywałam łodygi i trochę je podarłam na mniejsze kawałki. Dodałam pokrojonego suszonego pomidora i kawałki sera. Polałam oliwą z oliwek, posypałam słonecznikiem i startym serem owczym. Stek podałam na Porcelanie Bogucice

Aga w kuchni
Rolada z jabłkami i bakaliami 152

jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki masła 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki rodzynek 1 duże jabłko 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki ziaren słonecznika cukier puder do posypania Wykonanie: Masło roztopić i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i  ubić je na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę., dodać(...)koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Dużą blachę taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę, słonecznik,płatki migdałowe i rodzynki. Zalać wszystko ciastem i wyrównać łyżką równomiernie na całości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Ciasto nie może być mocno przypieczone

O kuchni z uczuciem
Zielona sałata z przepiórczym jajkiem 177

wiosny. Ten przepis, oraz kilka innych, smacznych i Wielkanocnych znajdziecie także w Chochli . Składniki : * garść rukoli * 6 przepiórczych jajek ugotowanych na twardo * 5 rzodkiewek * 6 pomidorków koktajlowych * garść pestek słonecznika * dressing : 2 łyżki soku z cytryny bądź limonki, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, świeże zioła Przygotowanie : Na talerzu bądź w salaterce ułożyć rukolę, połówki jajek przepiórczych i pomidorków(...)Dodać plasterki rzodkiewki, całość posypać prażonymi pestkami słonecznika. Składniki dressingu wymieszać, polać przygotowaną sałatkę. Podawać od razu

Magiczne Życie Marty
Tort z kuskusu, tuńczyka i pesto 246

marchew w plasterkach, 50 g   brokułu, 50 g kalafiora, świeży tymianek, pieprz zielony świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, pesto: 2 łyżki pestek słonecznika, garść świeżej bazylii, garść rukoli, 1 łyżka soku z cytryny, 10 g startego sera żółtego, 6 łyżek oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Pesto: Pestki słonecznika miksujemy za pomocą miksera

Moniki Smakołyki
Faszerowane bakłażany z komosą ryżową, tofu i warzywami 154

witamin i minerałów, no     i oczywiście doznań smakowych :) Ja wybrałam dziś paprykę żółtą czerwoną, pieczarki,  cebulę i wędzone tofu. Na końcu nafaszerowane bakłażany można posypać uprażonym słonecznikiem czy migdałami. Mmmm, pycha! Podaję przepis na dwie porcje: Składniki: 2 średnie bakłażany, ¾ szklanki komosy ryżowej, ¾ kostki tofu (ok. 150g) 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę(...)farsz przekładamy do miski z komosą i całość delikatnie mieszamy. ·     Wszystkie wcześniej przygotowane połówki bakłażana wypełniamy aż po brzegi kolorowym i aromatycznym farszem.   Posypujemy wcześniej uprażonym słonecznikiem lub migdałami.   Natka pietruszki lub kiełki również mile widziane. ·     Podajemy od razu, danie można też przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać w piekarniku. Smacznego

Roślinna - blog wegański
Śniadanie: domowa granola z jogurtem i poziomkami 141

granoli można dodać ulubione suszone owoce, polecam więc eksperymentować i dodawać coś od siebie :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka otrębów żytnich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki sezamu 4-5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatki : jogurt naturalny, poziomki Płatki, otręby, wiórki, słonecznik, sezam i cynamon bardzo dokładnie mieszamy w misce, dodajemy miód i mieszamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Surówka z kapusty pekińskiej 154

średnia cebula Kilka liści kapusty pekińskiej 1 łyżeczka natki koperku (świeży lub mrożony) ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny *Kiełki słonecznika Kapustę pekińską siekamy drobno. Marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy posiekany koperek, sól, cukier i pieprz. Zostawiamy na około 10 minut(...)czym dodajemy oliwę, sok z cytryny, mieszamy i ewentualnie dodajemy kiełki słonecznika. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Ryż na gęsto z bakaliami, jabłkiem i cynamonem 133

zresztą w każdej formie mi smakuje :) A oto co ostatnio wymyśliłam : ) Składniki: ½ szklanki ryżu ½ szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 1 średnie jabłko Cynamon 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki słonecznika 1 łyżka sezamu Bakalie: daktyle, rodzynki, żurawina, morele, figi etc. Wodę zagotowujemy, wsypujemy ryż i mieszamy, dodajemy mleko i od zagotowania, ryż gotujemy na wolnym ogniu, przez około(...)minut, co pewien czas mieszając. Gdy ryż będzie już ugotowany dodajemy cukier, cynamon, jabłko pokrojone w kosteczkę oraz pozostałe bakalie, słonecznik i sezam. Całość jeszcze raz mieszamy. Jeśli jest zbyt gęsta można dolać jeszcze trochę mleka i wymieszać. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width

Smakowy Raj
Domowe mleko roślinne 204

Nasionka te wzmacniają odporność, usprawnia pracę mózgu i poprawiają krążenie. 5. Mleko słonecznikowe    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1 szklanka słonecznika + 4 szklanki wody Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Słonecznik zawiera witaminy z grupy B i magnez więc doskonale wspomaga pracę układu nerwowego, zawiera również witaminę E, cynk, mangan, selen

zdrowa vege kuchnia