Przepis na ten chleb znalazłam u Mirabbelki. Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Chleb razowy na zakwasie Składniki: Zaczyn 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wodyok. 1 szklanki letniej wody 2 szklanki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1,5-2 szklanki(...)wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżkę oliwy ok. 4 szklanki razowej typ 2000 1 szklanka uprażonego słonecznika 3/4 szklanki uprażonego siemienia lnianego Wykonanie: Całość zaczynu wymieszać i odstawić na minimum 3-4 godz. Po tym czasie, ewentulanie następnego dnia do zaczynu dodajemy składniki ciasta chlebowego.Całość mieszamy ok. 10 minut, ja wykorzystałam do tego
Kulinarne przygody GatityPrzepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki. Troszkę go zmieniłam, do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej(...)maki pszennej razowej 600 g letniej wody 1.5 łyżki soli 120 g zarien uprażonego słonecznika lub innych ziaren Wykonanie: Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, pozostawiamy do przefermentowania na ok. 12 godzin w naczyniu przykrytym folia spożywczą. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy mikserem lub maszyną do chleba. Musi się nam utworzyć piękna kula. Ciasto odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityrazy dziennie. Kiełki są gotowe po 2-3 dniach, w zależności od temperatury jaka panuje w pomieszczeniu gdzie je będziemy hodować. Do wyboru mamy całe mnóstwo nasion: rzodkiewkę, brokuły, słonecznika, soję, soczewicę, pszenicę, fasole mung, lucernę, a także gotowe mieszanki ziaren. U mnie w domu największą popularnością cieszy się rzodkiewka i słonecznik. Kiełki przechowujemy w plastikowym pojemniku w lodówce
Kulinarne przygody GatityKolejna odsłona pesto, dzisiaj na bazie rukoli i ziaren słonecznika. Ostatnio stałam się wielbicielką pesto, smakuje mi do wszystkiego ! W zanadrzu mam jeszcze do wypróbowania przepis na pesto z kalafiora... :-). Pesto z rukoli z bazylią Składniki:50 g rukoli40 g prażonego słonecznika60 g sera Corregio lub innego typu parmezan1/2 szklanki oliwy EV2 ząbki czosnku3 łodyżki świeżej bazylii1/2 łyżeczki soliWykonanie:Wszystkie
Kulinarne przygody Gatitykoloru, do wyboru ! A jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty ! Bazyliowe pesto Składniki: 1 pęczek bazylii (u mnie doniczka) 2 ząbki czosnku 2 łyżki ziaren uprażonego słonecznika 2- 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska gruboziarnista około 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV Wykonanie: Do pojemnika od blendera wkładamy liście bazylii, ziarna słonecznika, czosnek i miksujemy
Kulinarne przygody Gatityoczy na coś co zawsze było, w zasięgu ręki, tylko stało za szafą. CUD. Potrzebujesz:roszponkęburakaser kozi (może być rolada, serek do smarowania, serek sałatkowy, zapieczony.... byle kozi)pestki słonecznika do sosu: słoik z nakrętką, oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny lub limonkiZamiast sosu można użyć dobrej jakości balsamico (słodki i gęsty) Co robić?1. Roszponkę umyć(...)jest za mało słodki, lub za mało ostry - i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę miodu lub musztardy.5. Na sałacie ułożyć buraczki i ser, wszystko polać sosem i posypać słonecznikiem. Naczynie / TK MAXX
Matka Żywicielkasię biorą. Tym czasem do garów. Dziś będzie szybko. Potrzebujesz: 1 cukinię kilka pomidorków koktajlowych makaron wstążki NA PESTO 1 dużą doniczkę bazylii 5-6 garści łuskanego słonecznika 1/3 trójkącika sera Parmigiano-Reggiano oliwę z oliwek Co robić?1. Do blendera wrzucić umyte liście bazylii, 5-6 garści łuskanego słonecznika, starty parmezan i podlać oliwą z oliwek
Matka Żywicielkachrupiący. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżka soli, 250 ml letniej wody, ½ łyżeczki cukru, 250 g mąki pszennej, 150 g mąki pełnoziarnistej, 5 łyżek ziaren słonecznika, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka kminku całego, 4 łyżki płatków owsianych górskich. Przygotowanie: Do dużego głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy pokruszone drożdże, sól, cukier, 3 łyżki mąki(...)zalewamy wodą. Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy kminek, płatki owsiane, słonecznik, lubczyk i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie nam się przyklejać do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. Z ciasta
Moniki Smakołykiprzekąski. W przeddzień festiwalu przygotowywałyśmy razem pasty z twarogu wędzonego, mini caprese w postaci koreczków oraz mini serniczki na ciasteczkowym spodzie. Pasta z twarogu wędzonego z rukolą i słonecznikiem podana z musem z gruszki z tymiankiem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu - ta chyba najbardziej przypadła do gustu paniom. Kolejna pasta z twarogu wędzonego z dynią, czosnkiem, imbirem, natką pietruszki(...)podana z pomidorkami i prażonym słonecznikiem. No i ostatnia, trzecia pasta z twarogu wędzonego z papryką i czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki. Uff... Sporo kilogramów tego twarogu było do przerobienia. Ale był przepyszny więc podjadanie było jak najbardziej wskazane... Gotowe czekałyśmy na resztę zespołu, aż skończą przygotowywać pozostałe stoły. Mnóstwo ludzi przychodziło spytać kiedy w końcu będzie można spróbować
Symfonia Smakówkaszy jaglanej 600-700 gram dyni, waga po obraniu 2 cebule ząbek czosnku curry 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 jajo sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku pestki słonecznika do posypania świeże zioła do dekoracji Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni(...)dyni, otręby pszenne, jajo i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do formy (najlepiej keksówki o długości 30 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pestkami słonecznika. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut. Po tym czasie odstawiamy pasztet do wystygnięcia na minimum 5 godzin. Po tym czasie idealnie nadaje się do jedzenia
Mango Papajakurczaka, 1 czerwona cebula, olej rzepakowy, świeży tymianek, świeży rozmaryn, starta skórka z cytryny, 200 ml bulionu, 100 g ryżu okrągłego brązowego, pęczek natki pietruszki, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka ziaren dyni, 1 łyżka kapary, 50 g startego parmezanu, młody groszek zielony, szczypiorek, sól himalajska, pieprz kolorowy świeżo zmielony. Przygotowanie: Filety myjemy, nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy(...)jakiś czas odwracamy mięso. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej i prażymy na nim ryż. Zalewamy bulionem i gotujemy. Do blendera dodajemy nać pietruszki, ziarna słonecznika, dyni, kapary i wszystko miksujemy. Dolewamy kilka łyżek oleju, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy. Uduszonego kurczaka przed podaniem delikatnie podsmażamy na oleju, do uzyskania złotawego koloru. Na talerzu układamy ryż
Moniki Smakołykiduży filet z kurczaka, 100 g mielonego mięsa z indyka, papryczki chili, ½ suchej małej bułki pszennej, 1 jajko, 3 łyżki szpinaku rozdrobnionego, 6 płaskich łyżek kuskusu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka ziaren dyni, pęczek natki pietruszki, 8 zielonych oliwek, oliwa z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 3 marynowane papryczki peperoni czereśniowej, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy(...)parze. Kuskus mieszamy z 1 łyżką oliwy i gotujemy na parze. Dzięki temu będzie sypki. Możemy również przygotować go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ziarna słonecznika i dyni miksujemy blenderem (nie za drobno) i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli. Ugotowany kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami. Oliwki, nać pietruszki (umyta i osuszoną), 3 łyżki oliwy
Moniki Smakołykioliwek pół łyżeczki miodu świeżo zmielona sól i pieprz 0,5 łyżeczki cukru kurkuma, curry, świeżo starta gałka muszkatołowa - do smaku chrupiąca panierka: 1 łyżka masła , 1 łyżka słonecznika, 1 łyżka orzeszków ziemnych, pół łyżki migdałów, łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Rybę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy odrobiną soli i pieprzu i dostawiamy na bok. Dynię kroimy(...)posiekanymi listkami świeżej kolendry, na jego wierzch wykładamy pół łyżeczki miodu i również odstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Sporządzamy panierkę - do wysokiego naczynia umieszczamy kolejno słonecznik, migdały i orzeszki ziemne, dodajemy masło i sok z cytryny. Wszystkie składniki rozdrabniamy za pomocą blendera na dość jednolitą masę - jeśli będzie za sucha dodajemy jeszcze odrobinę masła. Dno naczynia
Symfonia Smakówmała sałata lodowa 4 pomidory niecałe opakowanie selera naciowego - odłożyłam te najgrubsze, a użyłam środkowych łodyg majonez, jogurt, 3-4 ząbki czosnku podwójny filet z kurczaka przyprawa gyros ziarno słonecznika Przygotowanie : Umytą sałatę kroimy dość drobno i układamy ją na spodzie miski Pomidory kroimy w dość grubą kostkę i rozkładamy na sałacie Łodygi selera kroimy w średnią kostkę i posypujemy(...)nimi pomidory Seler przykrywamy usmażonym filetem z kurczaka, wcześniej zamarynowanym w przyprawie gyros ( wg. przepisu na torebce) Całość polewamy sosem majonezowo- jogurtowym z kilkoma ząbkami czosnku, jeśli dysponujemy ziarnami słonecznika posypujemy sos po wierzchu, można dodać też natkę. Sałaty, selera i pomidorów starczyło mi na podwójną warstwę sałatki, filet był tylko na wierzchu. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem
Proste Potrawypół opakowania makaronu spaghetti kilka łodyżek bazylii ale same listki 4 łyżki nasion słonecznika oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 3 łyżki parmezanu Liście bazylii , słonecznik, czosnek i oliwę rozdrabniamy w blenderze jesli mam to dość opornie idzie to dodajemy więcej oliwy...wtedy zdecydowanie blender będzie chciał z nami współpracować... makaron gotujemy.... Makaron mieszamy z pesto i posypujemy
NaKońcuJęzyka