mięsa mielonego 1 pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do kuchni włoskiej ja użyłam Kamis zioła do Spaghetti Bolognese 200 gram szpinaku u mnie mrożony 3 łyzki słonecznika 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kilka plasterków sera żółtego startego lub bardzo drobno pokrojonego Na sos: 2 pomidory bazylia 2 ząbki czosnku Naleśniki wykonujemy również z podanego przepisu Pomidora(...)nasienne, dodajemy do mięsa mielonego, dosypujemy przyprawę lub swoja mieszankę ziół oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Szpinak musimy rozmrozić. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przetarty czosnek oraz ziarna słonecznika i chwile podsmażamy, następnie dodajemy szpinak doprawiamy do smaku i chwile smażymy. Na cały płat naleśnika nakładamy farsz z mięsa, a farsz ze szpinaku nakładamy w poziomy słupek, i posypujemy
NaKońcuJęzykaDzisiejszego poranka zaserwowałam sobie rybkę a dokładniej bardzo szybka sałatkę śledziową z buraczkami... Składniki: 3 buraki marynowane 1 łyżka ziaren słonecznika 2 płaty śledziowe Matyjas 2 łyżki majonezu pieprz 1/2 puszki fasolki czerwonej zielona część pora 2 jajka Buraczki ścieramy na tartce o grubych oczkach mieszamy z ziarnami słonecznika doprawiamy do smaku, jajka, por kroimy na drobne kawałki. Śledzie
NaKońcuJęzykaSkładniki: ( 1 porcja) kostka sera białego tłustego 200g 3 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki mleka opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie: 2 łyżki masła garść słonecznika 1. W misce łączymy ser biały z mąkami i cukrem waniliowym dodajemy mleko2. W międzyczasie gotujemy wodę3. Ciasto zagniatamy bardzo dokładnie aż ładnie się połączy i gotujemy4. Na patelni rozpuściłam(...)masło i podsmażyłam ziarna słonecznika, na koniec posypałam delikatnie cukrem cynamonowym.Najlepiej smakują na ciepło
NaKońcuJęzykajakie pyszne... Mięso jest kruche, aromatyczne i pokryte chrupiącą, ciągnącą się skórką. Składniki: 500g filetu z kurczaka, pęczek natki pietruszki, garść orzechów włoskich, garść pestek słonecznika, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 4łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego balsamicznego (użyłam Jamar), 300g sera mozarella. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć, oprószyć(...)stron solą i pieprzem. Natkę pietruszki, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny zmiksować w blenderze na papkę. Masą natrzeć mięso z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozłożyć grube plastry mozarelli. Piec około 45 minut w temp. 180-200st. Inspiracja: książka ,,Blogerchef w sieci przepisów
Z miłości do słodkościbiała połowa pora - sok z dwóch pomarańczy -ząbek czosnku - 3 cm korzeń imbiru Przyprawy: - chili pieprz cayenne - sól - pieprz - pieprz ziołowy - dwa listki laurowe - kardamon Dodatkowo: - pestki słonecznika prażone Włoszczyznę obieramy, kroimy na większe części, po czym przesmażamy w garnku na masełku wraz z dynią obraną ze skórki i pokrojoną na kawałki. Dodajemy listki laurowe, czosnek(...)przykryć warzywa. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu, by wszystkie smaki się połączyły. Na koniec przyprawiamy i blendujemy na krem. Możemy dodać słodkiej śmietanki. Podajemy z prażonym ziarnem słonecznika i świeżymi listkami oregano. Smacznego
Sajkofanka smakuSkładniki: 200 gram soczewicy czerwonej 100 gram kaszy jaglanej 3 małe cebule szczypta kurkumy szczypta soli pieprz majeranek łyżka oliwy z oliwek 10 suszonych śliwek mała garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy (osobno) w wodzie, według czasu podanego na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie z oliwek, doprawiamy solą, kurkumą i majerankiem. Dusimy kilka(...)powstanie gładka masa, przelewamy 2/3 do prostokątnej, niewielkiej blaszki (dajmy na to 27 cm długości). Następnie układamy ciasno śliwki i wylewamy resztę masy. Przed wstawieniem do piekarnika posypujemy nasionami słonecznika, solą i pieprzem. Najlepiej blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia- łatwiej będzie później wyciągnąć pasztet i przechowywać poza blaszką w lodówce. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę
Mango Papajajednak kompletny brak czekolady wywołałby pewnie mały armagedon. Jeśli szukacie szybkiej w przygotowaniu, zdrowej przekąski - dobrze trafiliście! Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki zarodków pszennych 3/4 szklanki pestek słonecznika 3 szklanki odżywki białkowej pół szklanki kakao szklanka mleka pół szklanki miodu Płatki owsiane, słonecznik oraz zarodki pszenne prażymy na patelni, zostawiamy do ostygnięcia. Mieszamy dokładnie
sama złodyczdodawałabym go do wszystkiego:) Całość doprawiłam przyprawą Kamis i wyszła naprawdę pyszna sałatka.składniki:300 g pomidorków koktajlowych, u mnie żółte i czerowne200 g tofu1 garść listków rukoli2 garście słonecznika i pestek dyni3 łyżki oleju sezamowegosól ziołowa Kamissuszone pomidory z czosnkiem i bazylią KamisPomidorki umyć i osuszyć, przekoić na pół i przełożyć do miski. Tofu pokroić w kostkę i przełożyć(...)pomidorków. Dodać garść rukoli oraz 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, sałatkę skropić olejem sezamowym, doprawić do smaku solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujełodygi selera naciowego 1 filet z kurczaka 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka mała paczka suszonej żurawiny kukurydza jedna puszka\ 2 łyżki słonecznika uprażonego 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Kurczaka obsmażamy z przyprawa na patelni. Seler opłukać pokroić w drobną kostkę Słonecznik i migdały uprażyć. Wszystko dodać do miski. Dodać kukurydzę majonez , jogurt, wymieszać
W kuchennym oknie EwyWyszło całkiem nieźle, ale żeby ocenić trzeba spróbować Zatem do dzieła! Ilość porcji: 2 Składniki: 100 g piersi z kurczaka Garść mieszanki sałat 1,5 pomarańczy 1 łyżka pestek słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Przyprawy: tymianek, sól, pieprz Kurczaka kroimy w małe plastry. Obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Podsypujemy tymiankiem(...)zalewamy sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Mięso zostawiamy na chwilę w marynacie. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i obieramy. Wycinamy kawałki owoców bez skórek zachowując sok, który wycieknie podczas tej czynności. Przygotowujemy dip: miód, oliwę i sok pomarańczowy mieszamy razem. Mięso odsączamy z marynaty i smażymy na patelni na odrobinie oliwy. Podczas smażenia dodajemy masło. Mieszankę sałat
Kolizje Smakówskładniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy(...)pomarańczę obieramy ze skórki, najlepiej też każdą z cząstek obrać z białych błonek najdokładniej jak się da. Dodajemy do całości tuż przed blendowaniem. Całość blendujemy, do uzyskania kremowej konsystencji. Słonecznika lub płatki migdałowe prażymy i dekorujemy wierzch. Polecam podawać z grzankami. Smacznego! :) Zobacz podobne
PastelFoodmożna je kupić. Ja swoje dostałam w Almie. Szukajcie ich w delikatesach spożywczych w dziale orzechy/suszone owoce. Albo po prostu zastąpcie innymi orzechami (np. posiekanymi orzechami nerkowca) lub nasionami słonecznika. Ja dotąd zawsze ich sobie odmawiałam ze względu na cenę (np. pesto robię z orzechami nerkowca lub migdałami), ale dla tej sałatki zrobiłam wyjątek:) Grecka sałatka z natki pietruszki(...)warzywniaka lub bazarku, a nie supermarketu) 3 cebulki dymki (biała i zielona część) 3-4 łyżki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni (można zamienić na posiekane nerkowce lub pestki słonecznika) na sos tahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania
Chilli Czosnek i Oliwawięc risotto powstało z tego, co akurat pod rękę wpadło. Nieprofesjonalny ryż i suszone pomidory. Tylko. Domowe pesto bazyliowe bazylia suszona (niestety) starty parmezan pieprz w ziarnkach duża garść słonecznika 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek Nie podaję ilości składników, pozostawiam je do indywidualnego dobrania.Słonecznik podpiekłam w piekarniku (200st.). Wszystko wrzuciłam do blendera. Zblendowałam. Gęstość regulowałam oliwą
bastalenaangielskie 1 liść laurowy 500 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu) sól, pieprz, ostra czerwona papryka, czosnek granulowany woda szklanka mleka sok z połowy cytryny Do podania: jogurt grecki ziarna słonecznika Przygotowanie: 1. Świeże warzywa (oprócz ziemniaków) wraz z czosnkiem wrzuciłam na rozgrzany olej, szybko przesmażyłam, po czym doprawiłam solą, pieprzem i papryką. 2. Przełożyłam całość do garnka, dodałam ziele angielskie(...)wlałam mleko i wszystko zblendowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny oraz czosnkiem granulowanym i ponownie zagotowałam. 4. Zupę podawałam udekorowaną jogurtem greckim i ziarnami słonecznika
Kulinarny Pamiętnikszykujemy wieczorem, a rano wystarczy ją tylko podgrzać, co pozwala na znaczną oszczędność czasu :-) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych (górskich) łyżka siemienia lnianego garstka rodzynek filiżanka mleka łyżeczka ziaren słonecznika szczypta cynamonu Przygotowanie:1. Wieczorem wsypałam płatki, siemię oraz rodzynki do garnka i zalałam wszystko mlekiem. Zostawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej - w tym czasie płatki i rodzynki zmiękły(...)Rano owsiankę podgrzałam, uważając, żeby się nie przypaliła.3. Przełożyłam do miseczki, posypałam ziarnami słonecznika i cynamonem
Kulinarny Pamiętnik