rzodkiewka - 1500 przepisów (strona:24/100)

Surówka z młodej kapusty 227

główki młodej kapusty 2 marchewki 5 średnich rzodkiewek ½ pęczka koperku lub natki pietruszki 4 cebulki dymki z małymi cebulkami 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka cukru suszone lub świeże oregano 3-4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego Surówka z młodej kapusty - czyli pysznie, zdrowo i kolorowo :) Po takiej zachęcie mam nazieję(...)bedziecie ją robić póki trwa sezon na młodą kapustę. Polecam srdecznie. Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Marchewkę obrać i razem z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule dymki posiekać razem ze szczypiorem. Marchewkę, rzodkiewki, cebulki i koperek (lub natkę) dodać do kapusty. Oliwę i sok z cytryny wymieszać razem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem

Świat Domowej Kuchni
Wiosenna sałatka z dodatkiem kwiatów szczypiorku 125

Mowa tu nie o przepisie, ale o świeżej śniadaniowej propozycji powstałej wskutek spontanicznego przeglądu lodówki. Znalazłam w niej też piękny bukiet wykonany z własnych rzodkiewek i kwiatów szczypiorku, który podarowała mi pani Danusia z dbałością doglądająca swój ogródek niemal każdego dnia. Powiedziała mi, że pracowite pszczoły okupują piękne fioletowe kwiaty szczypiorku nadzwyczaj często. Kwiaty te mają słodkawy i delikatny cebulowy(...)cebuli nie jest pożądany. Pomyślałam, że wyeksponowanie ich w kolorowej warzywnej sałatce najbardziej odda ich smak i urodę. Składniki na 2 porcje: 4-5 sztuk gruntowych ogórków 1 pęczek rzodkiewki 1 cebulka dymka 1 awokado 2 garście młodego szpinaku 1 łyżka oliwy 2 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego koperku odrobina soli i pieprzu do smaku 8-10 sztuk

Roślinna - blog wegański
Chłodnik wiosenny 164

obiad. Bardzo dobrze smakuje podany z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami z boczku. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 400 ml  kefiru 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewki 1 duży ogórek 1 ząbek czosnku sól biały pieprz jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Ogórka obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypiorek(...)drobno posiekać. Jogurt wymieszać z kefirem i dodać ogórka , rzodkiewkę,koperek , szczypiorek , przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać i schłodzić w lodówce. Wlać na talerze i dodać ugotowane pokrojone na części jajko. Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami. chłodnik wiosenny

O kuchni z uczuciem
Chłodnik litewski 88

Chłodnik litewski jest to orzeźwiająca buraczkowa zupa z widocznymi kawałkami świeżych warzyw i przypraw, spożywana na chłodno. Dla zaostrzenia smaku dodałam również pęczek świeżej rzodkiewki. Składniki: 1 ½ litra kefiru lub maślanki, 250 ml śmietany, 1 pęczek botwinki, 10 dag pieczonego mięsa z kury, 2 świeże ogórki, 1 pęczek rzodkiewki, koperek lub szczypiorek, jaja na twardo, sól do smaku(...)cukru, kwasek cytrynowy lub cytryna. Wykonanie: Botwinkę dokładnie opłukać, pokroić i ugotować w lekko zakwaszonej kwaskiem wodzie. Maślankę połączyć ze śmietaną, wlać do botwinki lekko przestudzonej, dodać pokrojoną rzodkiewkę, ogórki, zieleninę i mięso. Całość zamieszać, przyprawić solą i cukrem, w razie potrzeby również kwaskiem. Na koniec wrzucić kawałki jajek i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin

Tradycyjna Kuchnia
Kiełki 154

dziś zaopatrzyłam się na targu, lubię kiełki ale jakoś nie było mi po drodze kupić sobie nowe nasiona, jutro wznowię moją uprawę w kiełkowniku ;) Kupiłam: *nasionka rzodkiewki (już wcześniej jadłam i bardzo mi smakowały, są dość ostre)   * mieszankę  pikantną  (kozieradka, rzodkiewka, lucerna, fasola Mung) *mieszankę łagodną, którą polecała mi pani sprzedawczyni (fasola mung, lucerna(...)kapusta czerwona, rzodkiewka, soczewica

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
124. Goście, goście czyli: sałatka ekspresowo - kryzysowa. 441

kawałki mięsa nie tylko nabierają wyrazistego smaku, ale również ładnej, ciemnej barwy powierzchni). W sałatce znalazły się również suszone śliwki, pestki dyni, pomidorki koktajlowe, rukola, ser feta oraz kiełki rzodkiewki - więc jest jak najbardziej zdrowo i lekko.  Zapraszamy do zapoznania się z przepisem:  Składniki (dla 4 osób): 3/4 opakowania liści rukoli (80g) pół opakowania pomidorków koktajlowych (250g) pół(...)opakowania sera feta (100g) pół opakowania kiełków rzodkiewki lub brokułu (50g) kilka suszonych pomidorów w oleju 300g piersi z kurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni  Marynata do piersi kurczaka:  1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego  1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru) po 1 łyżeczce papryki słodkiej i chili 1 ząbek

Symfonia Smaków
Sałatka z truskawkami, mozzarellą i balsamico 160

kuchni otwarty :) Rozpoczynam od trochę zmienionej klasyki, czyli truskawkami z balsamico i pieprzem. Dodałam mozzarellę, by było bardziej pożywnie. Składniki : 3 liście sałaty lodowej kilka liści mięty omszonej 2 rzodkiewki kulka mozzarelli 14 truskawek łyżka balsamico lub 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju lnianego grubo mielony pieprz Sałatę dobrze opłukać, porwać na kawałki i osuszyć np. w wirówce(...)sałaty. Opłukać miętę i - jeśli używacie tak jak ja mięty o dużych liściach - ewentualnie rozdrobnić. Rzodkiewki opłukać i pociąć na półtalarki. Truskawki opłukać i pokroić na ćwiartki lub połówki. Mozzarellę pokroić na kawałki na "jeden kęs". Na sałacie wymieszanej z miętą rozłożyć mozzarellę, truskawki i rzodkiewki. Obsypać grubo mielonym pieprzem. Polać olejem, a następnie balsamico. Podawać :) ------------ Podobne: Sałatka z mozzarellą

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta z awokado, jajek i rzodkiewki 164

Pasta z awokado i jajek z dodatkiem rzodkiewki, w towarzystwie kiełków. Wybrałam mieszankę kiełków fasoli mung, soczewicy i cieciorki. Składniki: 2 miękkie awokado 4 jajka 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 1-2 łyżki jogurtu naturalnego pęczek rzodkiewki sól i pieprz do smaku kiełki do podania Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na grubej tarce(...)Awokado obrać, wyjąć pestkę i rozgnieść miąższ widelcem, od razu skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewkę umyć, odciąć ogonki i nać, pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku i schłodzić. Podawać z pieczywem i kiełkami

Czerwień i błękit
Sałatka z salami na sposób węgierski 147

ulubionego salami krojonego w cienkie plasterki (łatwo dostępne w sklepach) 3 nieduże kolorowe papryki (zielona, czerwona i żółta) 2 średniej wielkości jędrne pomidory 1 średniej wielkości czerwona cebula kilka rzodkiewek 2 ząbki czosnku kilka łyżek soku z cytryny 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oliwy Instrukcje Plasterki salami rozdzielamy od siebie(...)wąskie półtalarki o szerokości ok. 2-3 mm. Rozdzielamy na pojedyncze źdźbła i mieszamy je z sokiem z cytryny, aby nabrały pełniejszej barwy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Rzodkiewkę kroimy w niewielką kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą grubo krojone składniki - paprykę, pomidory oraz cebulę, dodając jednocześnie sól i pieprz. Następnie dodajemy w kilku partiach salami skrapiając całość oliwą

Kulinarna Pokusa
Wiosenna sałatka jajeczna 199

Pyszna wersja sałatki jajecznej. Wersja wiosenna bo z wiosennymi dodatkami-chrupiącą rzodkiewką i kwiatami szczypiorku. składniki: 6 jajek 300 g rzodkiewek 2 garście kwiatów szczypiorku majonez ok 2-3 łyżki ewentualnie pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki oczyścić i również pokroić w drobną kostkę. Dodać rozdrobnione kwiaty szczypiorku i wszystko wymieszać

Monia miesza i gotuje
Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem 130

Dzisiaj zapraszam na danie, do którego wykorzystałam dostępną w ofercie oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin Vitacorn . Sałatka z kaszy jaglanej z pomidorem, ogórkiem zielonym i rzodkiewką w ziołowym dressingu Składniki: dla 1 osoby 5 łyżek ugotowanej wcześniej, zgodnie z opisem na opakowaniu, kaszy jaglanej 1/4 zielonego ogórka, małego 1 pomidor malinowy, obrany ze skóry 3 rzodkiewki(...)oliwek extra virgin Vitacorn sól do smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną przekładamy do miski sałatkowej, rozprowadzamy widelcem.  Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy razem z sokiem do kaszy. Rzodkiewki kroimy w paski, a ogórka zielonego w półplasterki. Oliwę extra virgin mieszamy z suszonym oregano, dodajemy sól do smaku, mieszamy, polewamy dressingiem sałatkę, mieszamy całość. Odstawiamy sałatkę, aż wszystkie składniki "przegryzą

Moja smaczna kuchnia
Surówka z młodej kapusty z koperkiem 162

Smaczna i i pachnąca  wiosną surówka z młodej kapusty. Koperek , szczypiorek, rzodkiewka wszystko w jednym. Warto zaserwować rodzinie do obiadu.Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 5 rzodkiewek 1 marchewka mały kawałek pora szczypta soli 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka octu winnego jasnego pół łyżeczki cukru WYKONANIE(...)kapusty                                                         Rzodkiewkę ścieramy na tarce Kapustę solimy mieszamy i zostawimy na kilka minut. Odciskamy i dodajemy pozostał składniki. wszystko łączymy Przed podaniem dodajemy jogurt i ocet, cukier. Mieszamy i gotowe SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Wiosenna sałatka FIT 168

ekka sałatka z blanszowanych i marynowanych warzyw, szparagi, młode marchewki, kalafior, rzodkiewki, marynowana cebulka... dresing na bazie oliwy i jogurtu oraz dużo jadalnych kwiatów, w końcu mamy wiosnę :). Ja podaję ją z komosą ryżową i czerwonym tajskim ryżem ale znakomicie smakuje też z kaszą jaglaną, gryczaną i pęczakiem. Znajdziecie w niej wszystko co jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji(...)białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Fajnie wygląda i dobrze smakuje.  Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów, 1/2 pęczka białych szparagów, 2 młode marchewki, 1/2 pęczek rzodkiewek, 1/4 młodego kalafiora, 1 mała czerwona cebula, 1 filiżanka quinoa, 1 filiżanka tajskiego ryżu czerwonego, 3,5 filiżanki wrzącej wody, 1-2 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczka cukru

SzczyptaSmaQ
Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa 167

Moja propozycja na zdrowy wiosenny obiad. Bazą zupy są liście szpinaku i rzodkiewki. Zupę doprawiłam aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami. Składniki: duża garść liści rzodkiewki 1 woreczek mrożonego szpinaku (może być puree) lub 150 g świeżych liści 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka(...)pietruszki i koperku sól i pieprz Pikantne grzanki paprykowe: 3-4 kromki chleba (pełnoziarnisty, tostowy lub żytni) po szczypcie ziół włoskich, suszonego czosnku, słodkiej i ostrej papryki  Liście rzodkiewki (również szpinaku, jeśli używamy świeżego), selera i pora umyć. Selera obrać (jeśli używamy bulwy) i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa razem z zamrożonym szpinakiem i zieleniną umieścić

Czerwień i błękit
Prosta sałatka ze szpinakiem, kalarepą i ogórkiem 122

Składniki: garść szpinaku 1/2 kalarepy 1 ogórek gruntowy 6-7 rzodkiewek 2-3 jaja, ugotowane na miękko czarnuszka Ogórka i kalarepę obieramy i kroimy w słupki, rzodkiewki kroimy w pół. Szpinak myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na talerzu układamy szpinak, ogórka i kalarepkę oraz rzodkiewkę. Na końcu układamy ugotowane jaja a całość posypujemy czarnuszką

Mango Papaja