śledzia marynowanego w zalewie octowej 2 serki wiejskie 1 por (biała część) garść usiekanego szczypiorku 4 rzodkiewki sól pieprz Śledzie obrać ze skórki. Pora posiekać , dodać posiekany szczypiorek i pokrojone na plasterki rzodkiewki, przyprawić do smaku solą i pieprzem . Sledzia ułożyć w wymieszanej sałatce z pora. Udekorować krążkami pora i rzodkiewką. Podawać jako przystawkę lub na obiad z ziemniakami posypanymi
Gotowanie jest łatwepieprz ziołowy staropolski 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej 1 ząbek czosnku gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka mąki 400 g rzodkiewek 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 3/4 szkl mleka Ocet, oliwę i przyprawy wymieszać w naczyniu. Karkówkę namoczyć z obu stron w marynacie, posypać tymiankiem i pozostawić(...)dusić ok 40 min. W razie potrzeby uzupełnić by nie przypalić mięsa. Na koniec delikatnie sypiąc przez małe siteczko dodać mąkę i szybko wymieszać by powstał ładny sos. Rzodkiewki umyć odciąć ogonki i natkę , ugotować w wodzie , przez ok 5-7 min. Odcedzić, zalać mlekiem i zagotować ponownie w mleku, przez chwilę , ponownie odcedzić. Przygotować z masła i bułki tartej
Gotowanie jest łatwebardzo prosta i bardzo smaczna sałatka. Składników niewiele, dlatego warto zrobić... Składniki : ogórek zielony rukola rzodkiewka Przygotowanie: Ogórek, rukolę i rzodkiewki umyć Rzodkiewki, ogórek pokroić w kostkę, a rukolę rozdrobnić Składniki połączyć i polać sosem. Składniki na sos: sok z cytryny miód oliwa Około 2 łyżek soku zmieszać z 2 łyżkami miodu oraz 2 łyżkami oliwy. Takim sosem polać
Proste PotrawyDzisiejsze zdrowe śniadanko :) Składniki: 2 garści miksu sałat z botwinką, puszka tuńczyka w oleju, 3 jajka, 2 małe cebule, 5 – 6 rzodkiewek, szczypiorek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Sałatę opłukać osuszyć. Tuńczyka odcedzić z zalewy – olej zlać do naczynia. Jajka ugotować na twardo. Obraną cebulę, umyte rzodkiewki i obrane jajka pokroić w krążki, a szczypiorek posiekać. Mieszankę sałat rozłożyć(...)talerzu. Na wierzchu ułożyć pokrojone jajka, rzodkiewki, cebule i kawałki tuńczyka. Całość posypać szczypiorkiem, pieprzem, solą i skropić olejem z zalewy tuńczyka
Nie tylko w kuchniSzybka w wykonaniu, smaczna i ładnie prezentująca się sałatka na wielkanocnym stole. Jej kolory jednoznacznie kojarzą mi się z wiosną :) :) :) Składniki: ½ brokuła, 3 jajka, ½ puszki kukurydzy, 5 rzodkiewek, 2 garści kiełek brokuła, sól, pieprz, Dodatkowo: ulubiony sos Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na różyczki, krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki(...)Umyte rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Kukurydzę odcedzić. Na talerzu ułożyć brokuł, jajka i rzodkiewkę. Całość posypać kukurydzą i kiełkam. Sałatkę oprószyć solą i pieprzem. Przed podaniem polać ulubionym sosem – ja polecam sos czosnkowy lub chrzanowy. Smacznego
Nie tylko w kuchniUwielbiam zaskakiwać moich gości nowymi potrawami.Uwielbiam gdy na talerzu z moimi przystawkami jest kolorowo.Takie ogóreczki z pewnością cieszą oko i podniebienie. Składniki: 2 długie grubsze ogórki pęczek rzodkiewek 5 dag żółtego sera 1/2 pęczka drobnego szczypiorku 2 łyżki majonezu sól,pieprz Ogórki wyszorować,obrać lub pozostawić ze skórką.Pokroić w słupki długości ok.10 cm,a następnie każdy(...)nich pośrodku ściąć ukośnie.Powstałe wieżyczki ostrożnie wydrążyć łyżeczką,pozostawiając dno i ścianki. Rzodkiewki oczyścić,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ser żółty również zetrzeć na małych oczkach.Szczypiorek opłukać starannie i drobno posiekać. W misce połączyć starte rzodkiewki,żółty ser i szczypiorek.Dodać majonez,doprawić do smaku solą i piperzem i starannie wymieszać.Taki farsz nałożyć do wydrążonych ogórków.Udekorować szczypiorkiem
Niespełnione zdolności kulinarnerównież wydzielić porcje dla każdego (podając na talerzykach w formie kopuł). Sałatkę podałam na talerzyku New Hollis Platin Porcelana Bogucice 3 płaty śledziowe marynowane 1 cebula Pęczek rzodkiewek 0,5 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 3 łyżki śmietany 18% Koperek Sól Pieprz Z filetów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Rzodkiewkę ścieramy na tarce(...)średnich oczkach. Koperek siekamy. Śledzie mieszamy z cebulką i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę układamy na dnie salaterki. Następnie układamy rzodkiewkę i resztę śledzi. Odwracamy salaterkę na talerzyk i górę obsypujemy koperkiem
VioletoweKucharzeniezawsze smacznym dodatkiem do obiadu, grilla, kolacji ... Czasem zjadam pomidory tylko z pokrojoną drobno cebulką lub szczypiorkiem, czasami wzbogacam wersję o ser feta, czerwoną paprykę czy - jak tym razem rzodkiewkę i ugotowane jajka. Oczywiście taką pomidorową sałatkę możemy wzbogacić o lekki sos, dressing, ocet z czerwonego wina, odrobinę oliwy ... ja jednak pomijam ten dodatek, bo sałatka smakuje mi w właśnie(...)potasu, i najbardziej popularne, znane chyba przez wszystkich "malinówki". Składniki: 1 pomidor malin owy 1 pomidor czarny 1 pomidor pomarańczowy krążki czerwonej cebuli 2 ugotowane jajka kilka rzodkiewek kilka kostek sera feta świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory i rzodkiewki kroimy na plasterki, jajka na ćwiartki, ser feta w kostkę. Układamy na talerzu, pieprzymy, lekko solimy, dodajemy krążki cebuli
Walijskie PichcenieWitam po długiej przerwie. Mam nadzieję, że moi drodzy czytelnicy bloga nie zapomnieli o mnie :) Aby się wykupić zapraszam na pyszna sałatkę makaronową z rzodkiewką i kurczakiem. Sałatka bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu, sycąca, doskonała na śniadanie, obiad, czy kolację. Polecam :) Składniki - 100 gram drobnego makaronu ( u mnie małe kolanka ) - 1 mała wędzona pierś z kurczaka - 2 jajka ugotowane(...)twardo - mała puszeczka kukurydzy konserwowej - pęczek rzodkiewek - zielona cebulka dymka - majonez - sól, pieprz Wykonanie Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, odcedzam i studzę. Jajka na twardo, rzodkiewkę i pierś z kurczaka kroje w kosteczkę, cebulkę siekam, wszystko przekładam do makaronu wraz z odsączoną kukurydzą. Doprawiam do smaku sola i pieprzem, dodaje ok. 2 łyżki majonezu
Kuchnia z widokiem na ogródbyło mleko jak to moja mama mówiła że go nożem kroić można . Niestety dzisiaj już takiego z zsiadłego mleka nie ma. Koło garnka było mnóstwo : koperku,szczypiorku,rzodkiewek, ogórków świeżych i kilka kiszonych. Nasza gospodyni pokroiła wszystko i wrzuciła do garnka z mlekiem ,zamieszała ,ciut posoliła i rozlała do miseczek. To co zjadłam to było coś wyjątkowego(...)Składniki 200 g mleka z zsiadłego 200 g jogurtu 100 g kefiru 2 ogórki świeże 1 ogórek kiszony pęczek koperku pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewki 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu białego 1 płaska łyżeczka cukru Wykonanie Krok 1 Koperek, szczypiorek posiekać. Rzodkiewkę, ogórki pokroić w pół talarki. Krok 2 Jogurt,kefir i mleko wlać
Eli GotowanieSkładniki: szklanka makaronu w kształcie ryżu, 250g rzodkiewek, 4 jajka, 150g startego sera żółtego, 1 świeży ogórek, 300g szynki gotowanej w plasterkach, puszka kukurydzy, majonez, 1 mały por, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo - gotować w osolonej wodzie, ok. 7-8min. od zagotowania się wody(...)misce układać kolejno warstwami składniki: Makaron. Dookoła makaronu powkładać kilka plasterków rzodkiewki. Makaron przesmarować majonezem. Posolić i popieprzyć. Pokrojony w kostkę ogórek świeży. Starte na grubych oczkach jajka. Rzodkiewka pokrojona w plastry. Kukurydza - z której należy odlać wodę. Szynka pokrojona w paski. Drobno pokrojony por. Majonez. Posolić i popieprzyć. Starty na grubych oczkach ser żółty. Smacznego
W kuchni u MonikiMając w lodówce resztę kapusty pekińskiej, kilka rzodkiewek i pomidora można zrobić klasyczną sałatko- surówkę do obiadu. Mnie podkusiło dodać do niej awokado, które kupiłam i nie bardzo miałam na nie pomysł oraz aromatyczną czubrycę, którą otrzymałam w ramach współpracy od producenta przypraw Bella-bis . Do rybki smakowała idealnie, myślę że do mięska byłoby równie smacznie :) Składniki(...)osób: 1/2 małej główki kapusty pekińskiej 5 rzodkiewek 1 duży pomidor 1 awokado 1 łyżeczka czubrycy sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Awokado myjemy, przepoławiamy na pół, wyjmujemy pestkę a następnie miąższ do naszego naczynia na sałatkę. Rozdrabniamy go widelcem. Kapustę myjemy i osączamy na papierowym ręczniku. Targamy na małe kawałki i wrzucamy do naszej miski. Umytą rzodkiewkę kroimy
Kuchnia w czekoladziepomiędzy zdecydowanymi smakami. SKŁADNIKI na 2 wieżyczki: 2 podwójne płaty oryginalnych holenderskich Matjasów 1/2 łyżeczki grubo świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka oliwy 5-6 rzodkiewek 1/2 cebuli drobno posiekanej 1 łyżeczka chrzanu 6 czubatych łyżek ugotowanego ryżu (u mnie ryż na sushi) 1 awokado 100 g gęstego serka śmietankowego 2 łyżeczki kawioru (u mnie(...)posiekać je następnie jeszcze drobniej lecz nie nazbyt gładką papkę. Drobno posiekaną w kostkę cebulę połączyć z posiekanym śledziem,dodać oliwę oraz czarny i ziołowy pieprz. Dwie z rzodkiewek pokroić w plasterki i zachować 8-10 najładniejszych plasterków.Resztę posiekać posiekać i dodać do śledzia.Wymieszać,przykryć i odstawić do lodówki. Ryż ugotować według wskazań na opakowaniu.Nie rozgotować.Wystudzić
Sztuka gotowania w/g Samirywoda źródlana z Toskanii Acqua Panna Toscana , którą otrzymałam od Smaki Południa idealnie pasuje do dzisiejszej sałatki. Sałatka z kolorowymi pomidorkami Składniki: 2 listki sałaty masłowej 4 rzodkiewki 4 duże różyczki świeżego brokuła 1/4 małej cukinii czerwona papryka, mała pomidorki koktajlowe pomarańczowe i czerwone 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki oliwa z oliwek sól Przygotowanie: Warzywa myjemy(...)osuszamy. Układamy kolejno warstwami: liście sałaty, 2 rzodkiewki podzielone na ćwiartki, cukinię pokrojoną w plastry, a następnie w paski, pokrojoną w kostkę 1/2 papryki czerwonej, 2 różyczki brokuła, rozdzielone na mniejsze części połówki pomidorków koktajlowych pomarańczowych i czerwonych, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki i doprawiamy do smaku. Na wierzchu układamy pozostałe rzodkiewki pokrojone
Moja smaczna kuchniacałe danie, a do tego wprowadzają ten piękny, kolorowy, a co najważniejsze zdrowy akcent do każdego obiadu. Dziś zapraszam Was na moją szybką i zdrową surówkę z kiełkami rzodkiewki i olejem ostropestowym od SemCo . Spróbujcie, zapraszam. Taka surówka, to samo zdrowie. Składniki: 2-3 marchewki 2 łyżeczki oleju ostropestowego od SemCo 3 łyżki kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki(...)cytryny 2 łyżeczki drobno posiekanej pory Przygotowanie: Dwie duże marchewki lub 3 mniejsze obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do startej marchewki dodajemy 3 łyżki kiełków rzodkiewki oraz posiekaną porę. Surówkę polewamy sokiem z cytryny, dodajemy 2 łyżeczki oleju ostropestowego i miód, wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną surówkę dobrze jest odstawić na 15-20 minut w celu przegryzienia
Słodkie okruszki