diecie .. Najlepiej od razu duża miska ! Dziś proponuję moje ostatnie sałatkowe odkrycie : sałatkę z botwinki. Składniki: Sałata zielona - może być lodowa 1/2 główki, Botwinka 5 sztuk ( użyjemy każdej części), Rzodkiewka 1 duży pęczek lub 2 małe, Jajo wiejskie 3 sztuki, Oliwa z oliwek (do polania), olej ryżowy lub kokosowy (do duszenia), Jogurt naturalny 0% , 1 łyżka domowego ketczupu(...)buraczek) cienko obieramy, kroimy w plasterki. Następnie te plasterki dusimy w minimalnej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem oleju ryżowego lub kokosowego pod przykryciem, przez około 7-10 minut. Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Wyszuszoną sałatę i liście botwinki rwiemy na kawałki. Mieszamy w dużej misce wszystkie warzywa, dodajemy jajo, szczypiorek, ziarna. Na koniec polewamy oliwa z oliwek. Druga wersja zakłada
IzaGotujesmaczniejsza. Sałatka jest sycąca, ale niskokaloryczna, jeśli z podanych składników wyjdą nam 3 porcje, to każda ma tylko 136 kcal. Składniki (na niewielką salaterkę) : 4-5 ziemniaków duży pęczek rzodkiewki mała czerwona cebula pęczek szczypiorku 2 łyżki śmietany 12% (lub majonezu) łyżka musztardy sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną obieramy je i kroimy w kostkę. Cebulę(...)szczypiorek drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w ćwiartki. Warzywa przekładamy do miski. Musztardę mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Sos dodajemy do warzyw, mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki
e-PrzepisyKulinarneskładników powstała właśnie takiego pięknego słonecznego dnia. Dodatek orzechów sprawił, że stała się dość sycąca, a jednocześnie nic nie straciła na swojej lekkości. Zapraszam do stołu :) Składniki: rukola , rzodkiewki , pomidory , garść orzechów - użyłam prażonych, solonych orzechów nerkowca Kresto , oliwa z oliwek - użyłam pikantnej oliwy z chili. Proporcji nie podaję, u mnie wyszło mniej więcej po równo. Na dno miseczki(...)wsypać umytą i osuszona rukolę. Na niej ułożyć pokrojone w plasterki rzodkiewki i cząstki pomidora. Wierzch posypać posiekanymi lekko orzechami nerkowca. Przed podaniem skropić lekko oliwą. Orzechy są lekko słone, więc ja użyłam samej oliwy, bez dodatku soli. Można jednak przygotować ulubiony sos do sałatek na bazie oliwy. Sałatka jest prosta i szybka do przygotowania. Orzechy nerkowca są delikatne
Codzienna kuchnia niecodziennaNieskomplikowana, szybka i bardzo zdrowa wiosenna sałatka. Kusi kolorem i przepysznym połączeniem smaków. Składniki ½ główki białej kapusty Pęczek rzodkiewki Średnia cukinia ½ pęczka natki pietruszki 100g sera lazur 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy extra virgin Sos sałatkowy z koperkiem Sposób przygotowania Kapustę szatkujemy w jak najcieńsze plasterki. Cukinie kroimy w słupku a rzodkiewki w ćwiartki. Z natki obrywamy listki
Pyry na Gazterrinę przygotowałam na wielkanocne śniadanie. Aby lekko zaostrzyć smak, przed samym podaniem całość posypałam rzeżuchą. Składniki: 150 g wędliny, np. drobiowej 0,5 kg serka wiejskiego 1 pęczek rzodkiewki 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/2 długiego ogórka sól, pieprz suszony lub świeży koperek Do miski przelać serek wiejski. Warzywa umyć. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną(...)kostkę. Rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do serka wiejskiego. Całość przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. W 1/3 szklance wrzątku rozpuścić 2 łyżki żelatyny. Gdy żelatyna nie będzie już gorąca to powoli dolać ją do masy serkowej. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą przemieszać. Podłużną foremkę wyłożyć folią. Spód oraz boki wyłożyć wędliną, a na sam koniec wlać masę
Ugotowaćnią coś zrobić. Jest bardzo delikatnym małym pędkiem, który nie jest w stanie utrzymać się o własnych siłach. Chyba po prostu wyjmę i posadzę głębiej, żeby była bardziej stabilna. Rzodkiewka - koniecznie będę rozsadzała. Nasiałam dużo ziarenek w małym pojemników, nawet nie ma miejsca, żeby wykształcił się rzodkiewkowy korzeń. Coś tam się chyba dzieje bo łodyżka zaczyna nabierać czerwonego koloru(...)wszystkie zioła porozsadzać, czyli wyjmować po jednej łodyżce i sadzić w odstępach. Jednak znowu przychodzi obawa czy nie zaszkodzę im w ten sposób, chyba zrobię tak jak z rzodkiewką po prostu do jednej większej doniczki i roślinka sama sobie pochodzi do niej, a w nagrodę dostanie trochę nawozu. Kopereczek, też przesadzę do czegoś większego. A co słychać u moich starych
Brzuszki Łakomczuszkizalać posoloną wodą, by po kilku dniach lub tygodniach cieszyć oczy i podniebienia, brylować w towarzystwie i podkręcać własny metabolizm? Wszystko. Baron kisi botwinę, dynię, jarmuż, cukinię, czosnek, borkuły, rzodkiewki, buraki, gruszki i porzeczki. Do tego robi octy z jabłek i wiśni, zakwasy z chleba i kaszy gryczanej. A jakby tego wszystkiego było mało, to zdradza też przepisy(...)wszystko potem jeść, do czego dodawać, jakie z tego przygotowywać dania. I tak dostajemy kiszone rzodkiewki w kozim maśle, podpłomyk z wędzoną słoniną i kiszonymi kurkami, krem z dyni kiszonej w maślance, gulasz wołowy z kimchi a na deser kiszone wiśnie z miętą, werbeną cytrynową i twarogiem. Przede wszystkim tłumaczy w jasny i prosty sposób, czym jest proces fermentacji
GRUBY WAŁEKlekkim czosnkowym sosie, którą dodatkowo wzbogaciłam pestkami dyni. Pysznie, zdrowo i szybko. Spróbujcie. Składniki: 2-3 garście miksu sałat (u mnie z sałata lodową) 1/4 pomarańczowej papryki 3 rzodkiewki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka pestek dyni (u mnie Woj-len) 2 cm zielonego ogórka 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego bez chemii Skworcu sól i pieprz(...)solą i pieprzem, próbujemy. Opcjonalnie można dodać więcej czosnku (wg upodobań). W miski przekładamy 2-3 garście miksu sałat. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek, pokrojone w kostki rzodkiewki, pestki dyni i pokrojonego (bez skórki) w półplasterki zielonego ogórka. Mieszamy. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch można położyć listki świeżej bazylii. Smacznego
Słodkie okruszkiszklanka kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła klarowanego ok. 300 g pieczarek 1 dużą cebula 2,5 - 3 szklanki wody sól, pieprz zielona pietruszka ewentualnie: gotowane mięso z kurczaka rzodkiewki pomidory Kaszę przepłukujemy zimną wodą i zostawiamy na sitku. Pieczarki i cebulę kroimy w półplasterki. W głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę, a po chwili pieczarki i chwilę dusimy (dosłownie(...)samym końcem gotowania, tak zęby zdążyło nabrać odpowiedniej temperatury, ale dodawanie mięsa nie jest konieczne. Gotowe kaszotto podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, posypane zieloną pietruszką i ewentualnie pomidorami lub rzodkiewką
Czary - gary w kuchniWspaniały początek dnia na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. W ogóle uwielbiam różne pasty, świetnie nadają się do przekąszenia w ciągu dnia. Możecie dodać do nich ogórka, pomidora, rzodkiewkę, natkę pietruszki czy koperek, aby wyglądały jeszcze bardziej kolorowo i zachęcająco. Ja do tej przekąski wykorzystałam chleb tostowy, który uprzednio upiekłam w tosterze. Nabrały ładnego koloru, przekroiłam je na trójkąty(...)suszonych pomidorów z zalewy połowa opakowania serka śmietankowego, np. Turek sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek ząbek czosnku natka pietruszki / koperek do dekoracji różne warzywa: ogórek, rzodkiewka lub inne ulubione Tuńczyka odsącz z własnej zalewy, pomidory pokrój w drobną kosteczkę razem z czosnkiem. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki razem z serkiem śmietankowym, następnie zmiksuj na gładka masę
Zasmakuj Kuchnigotuję do momentu „półtwardo” i przelewam go zimną wodą, przerywając proces gotowania. Do sałatki potrzebujemy: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 4 buraki upieczone bądź ugotowane 1 kalarepę kilka rzodkiewek 1 czerwoną cebulę 1 avocado 1 pomidor pół pęczka drobno pokrojonej dymki dowolny kawałek prawdziwej fety lub innego sera (biały też będzie pasował) pestki z dyni lub słonecznika(...)łyżka miodu dwie łyżki musztardy sól, pieprz. Sałatkę dobrze jest ułożyć warstwowo w szklanych miseczkach i podać osobno sos. Zaczynamy układać od drobno pokrojonej kalarepy, następnie awokado, dymka, pomidor, rzodkiewka, cebula, buraki. Na wierzchu bób i feta, kilka kawałków buraka i uprażone pestki dyni. Oczywiście nie ma znaczenia, jak będziecie układać warstwy, ważne, żeby kawałki warzyw były w miarę możliwości
ladykitchenpolecenia ze względu na jej smak, chrupkość i to, że bardzo szybko można ją przygotować. 1/2 dużego kalafiora 1/2 puszki kukurydzy 2/3 puszki groszku konserwowego 4 ząbki czosnku 6 rzodkiewek 1/2 pęczka koperku sól pieprz 2 łyżki majonezu Kalafiora dzielimy na różyczki, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Rzodkiewki
Smakołyki Asimoże stanowić doskonałą przekąskę w ciągu upalnego dnia lub po prostu w każdej okazji gdy dopadnie nas mały głód. Składniki: 1 papryka igołomska 1 papryka czerwona mniejsze awokado 6 rzodkiewek sól, pieprz Wykonanie: Papryki umyj, osusz, czerwoną paprykę przekrój na pół i krój w okrągłe plasterki, które później przekrój na pół - chodzi o to, by powstały paseczki. Białą paprykę igołomską(...)jest mniejsza od czerwonej i bardziej podłużna) pokrój w talarki - niech powstaną kółka. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki, awokado w kosteczkę. Dopraw do smaku. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipracy, w restauracji Antonówka. Postanowiłam ponowić to danie w domu, dla rodziny. Oczywiście zrobiłam po swojemu. Wyszedł bardzo smaczny, różowiutki i pełny warzyw :) Składniki: 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewek 2 długie ogórki (lub 5-6 gruntowych) pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku 1 litr maślanki (lub maślanki i kefiru) łyżka masła pół szklanki wody sok z połówki cytryny szczypta(...)dodać masło, sok z cytryny i sól, dusić na niewielkim ogniu kilka minut. Następnie posiekać łodyżki i listki z buraczków, również dodać do garnka, znów poddusić. Wystudzić. Ogórki i rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej (ogórki można obrać, ale nie trzeba), dodać do zimnej zupy. Posiekać koperek i szczypiorek, również dodać do zupy. Wlać maślankę, doprawić cukrem, pieprzem i jeśli
Cakes By KejtBardzo polecam Wam tę sałatkę pełną letnich warzyw i potrzebnych witamin. Sałatka: 1 kalarepa 1 pęczek rzodkiewek 1 mała cukinia 1 średnia marchew 1 łyżka majonezu 2-3 łyżki śmietany 2 łyżki soku z cytryny garść suszonej żurawiny sól i pieprz szczypta ziół do sałatek natka pietruszki lub koperek Warzywa umyć. Kalarepę i marchew obrać, z rzodkiewki odciąć liście
Czerwień i błękit