rzodkiewka - 1500 przepisów (strona:29/100)

Sałatka z arbuzem i fetą 129

stylu śródziemnomorskim. Polecam przygotować ją teraz kiedy arbuz jest najsmaczniejszy. Składniki: ćwiartka arbuza 100 g fety 100 g pomidorków koktajlowych ogórek 1/2 zielonej papryki kilka czarnych oliwek kilka rzodkiewek świeża bazylia świeża mięta 2 łyżki sezamu Arbuza pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Fetę, pomidorki koktajlowe, ogórek, paprykę również pokroić w kostkę. Oliwki i rzodkiewki pokroić w plasterki. Bazylię

Moja Galeria Smaku
Sałatka z rzodkiewek i pomarańczy 101

Lekka i orzeźwiająca sałatka w sam raz na ciepłe dni Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek 1 duża pomarańcza 2 cebulki dymki 1 łyżka oliwy 1,5 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżki miodu sól, pieprz garść mięty Rzodkiewki i ogórka pokroić na kawałki. Pomarańczę obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Dymkę posiekać. W miseczce wymieszać składniki na dressing: oliwę, ocet

Moja Galeria Smaku
Surówka z rzodkiewki i ogórka 182

surówka świetnie sprawdzi się w sezonie letnim, jest świeża i orzeźwiająca. Składniki: pęczek rzodkiewki 2 ogórki 1 łyżeczka czerwonego octu winnego 1/2 łyżeczki oliwy 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka syropu z agawy sól do smaku sezam do posypania szczypiorek Rzodkiewki i ogórka pokroić cieniutko w plasterki. W sieczce wymieszać ocet winny, olej sezamowy, oliwę, syrop z agawy i sól

Moja Galeria Smaku
sałatka ze szparagami i tofu marynowanym w tamari 149

gluten z diety. SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TOFU MARYNOWANYM W TAMARI przepis autorski // 2-3 porcje ~2-3 spore garście ulubionego miksu sałat ~średnia marchewka ~1/2 świeżego ogórka ~5 rzodkiewek ~1/2 kostki (125g) BIO tofu marynowanego w tamari + olej do smażenia ~10 szparagów ~łyżka oleju lnianego Szparagi gotujemy, a następnie kroimy na kilka części. Marchewkę "ścieramy" za pomocą obieraczki. Ogórka(...)rzodkiewki siekamy. Wszystkie warzywa łaczymy. Tofu kroimy w kostkę, lekko posypujemy solą i podsmażamy na oleju z każdej strony. Do sałatki dodajemy olej lniany. Wykładamy sałatkę na talerze i na wierzchu układamy tofu. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Sałatka z brokułem i kalafiorem 152

Szybka, letnia sałatka. Nie wymaga dużego nakładu pracy a jest po prostu przepyszna :) Potrzebujemy: pół surowego brokuła pół surowego kalafioru 3-4 rzodkiewki 100g sera typu feta sos czosnkowy - przepis ---> klik Kalafior i brokuł myjemy i kroimy na małe plasterki.  Rzodkiewkę i fetę kroimy na małą kostkę. Całość dokładnie mieszamy z sosem czosnkowym ( klik ). I gotowe. Prawda

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z tortellini i warzyw 314

czas..tak więc można wykorzystać tortellini kupione w sklepie.Taką sałatkę można nawet zabrać ze sobą do pracy.. tortellini  ogórek cebula fioletowa pomidory papryka  rzodkiewki majonez Kielecki z czosnkiem sól cebulowa Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić.Ogórek, pomidory ,paprykę , cebulę i rzodkiewki pokroić w kostkę , dodać do makaronu.Dodać majonez ,doprawić do smaku solą

Moje domowe kucharzenie
Twarożek z rzodkiewką i ogórkiem 89

Składniki: 250 g twarogu 7 rzodkiewek 1/2 ogórka  1/2 cebuli 1/3 pęczka koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Ogórek obieramy ze skórki. Rzodkiewkę i ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, koperek drobniutko siekamy. Wszystko razem łączymy z twarogiem i jogurtem. Całość

magiczna kuchnia Kasi
Quinoa biała z makaronem ryżowym, rzodkiewką i ogórkiem gruntowym 181

łatwy przepis. Dzięki warzywom sałatka jest bardzo lekka i świeża Polecamy Składniki: - 3/4 szklanki białek quinoa (ok. 120 g) - 75 g makaronu ryżowego nitki - 2 ogórki gruntowe - 1 pęczek rzodkiewki - 1 pęczek koperku - 2 łyżki oliwy - pieprz, sól Składniki dla 4 osób. Najpierw gotujemy quinoe. Kaszę przelewamy gorącą wodą na sitku o drobnych oczkach i gotujemy w wodzie przez(...)zimną wodą żeby nam się nie skleił. Podczas gdy kasza i makaron nam stygną zajmujemy się warzywami. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i tniemy na cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy ze sobą, dodajemy do nich kaszę, makaron i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Wiosenna sałatka 185

dodatkiem wędliny. Idealna na śniadanie, kolację czy też poczęstunek dla gości. Polecam.  Talerz na którym podałam sałatkę pochodzi z kolekcji Agawa Platin firmy Porcelana Bogucice Składniki: pęczek rzodkiewki  sałata masłowa 3 młode cebule ogórek szklarniowy  6 ugotowanych na twardo jajek słoik ogórków kiszonych  2 pomidory  łyżka majonezu  330 g jogurtu greckiego  sól(...)smaku  pieprz do smaku  Wykonanie: Rzodkiewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i pozostawić na około 2 godziny do zmięknięcia. Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych

Krakowskie smaki Ani
Koktajl z pomidora malinowego OCZYSZCZAJĄCY 249

imprezach by szybko się zregenerować lub gdy chcemy zastąpić koktajlem posiłek. Pomidory to znany wszystkim likopen, witamina K czy też ogrom fosforu, bardzo szybko witalizuje organizm a dodatek kiełków rzodkiewki podwoi działanie detoksacyjne i nada charakteru naszemu koktajlowi. Zostaje tylko brzoskwinia i pieprz... ciekawe nie? Polecam na ciężkie poranki :) Na 500ml Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 2 pomidory malinowe(...)szczypta kiełków rzodkiewki świeżo mielony pieprz 1,5 łyżeczki cukru brzozowego 2 brzoskwinie Przygotowanie: 1/ Obraną i pokrojoną brzoskwinię, pokrojone pomidory oraz kiełki miksujemy na jednolitą całość, dodajemy pieprz i cukier i ponownie miksujemy. Przelewamy do szklanek. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Chłodnik litewski 209

jajkiem podawany był z szyjkami rakowymi. Zapraszam Was na współczesną, mojej mamy wersję chłodnika litewskiego :) SKŁADNIKI: Dla około 6 osób. 1 pęczek botwiny 2 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku lub dymki 1 pęczek koperku 1 litr kefiru 500 ml kwaśnej śmietany 2 cytryny ocet winny (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku jajka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Młode(...)Dodajemy do gotujących się buraków. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. 3. Po ugotowaniu odstawiamy garnek do wystygnięcia. 4. W tym czasie obieramy ogórka i kroimy go w drobną kostkę. Rzodkiewkę myjemy, kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki. 5. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. 6. Do ostudzonego garnka z ugotowaną botwiną dodajemy kefir, śmietanę, posiekane warzywa. Dokładnie mieszamy. 7. Zakwaszamy chłodnik

W kuchni Katie
Egzotyczny ryż 174

listki świeżego tymianku (z 2,3 gałązek) 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1-1,5 łyżeczki suszonych liści kolendry 1 łyżeczka kurkumy kiełki fasoli mung kiełki rzodkiewki Wykonanie: Papryki umyć, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i obrać ze skóry (ja to robię za pomocą piekarnika - jeśli chcecie poradę jak to zrobić - dajcie znać). Pokroić na cienkie(...)pędami fasoli mung (stanowi ona idealne uzupełnienie smaków oraz faktur w naszym daniu).  Dodatkowo, aby dodać nutkę ostrości oraz dla samego wyglądu, położyłam na wierzch kilka kiełków rzodkiewki.  Smacznego

Garniec Magalie
Zielone szparagi z jajkiem sadzonym na parze 146

kilka plasterków szparagów.  Tak jak ostatnio do zrobienia jajek użyłem okrągłą, metalową obręcz - wykrojnik. Od spodu nałożyłem pod nią folię do pieczenia i ścisnąłem na ściance gumkami recepturkami. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w kostkę. Na spód obręczy układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej i wbijamy na nie 2 jajka. Posypujemy je pieprzem, kawałkami rzodkiewki i kilkoma plasterkami szparagów. Układamy wykrojnik

Parowar Faceta
CHŁODNIK 121

warzyw smakuje wybornie. Zachwyca orzeźwiającym smakiem oraz kusi cudownymi kolorami, nie można przejść obok niego obojętnie :) SKŁADNIKI 400 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek botwinki 1 duży ogórek 1 pęczek rzodkiewek szczypior koperek sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny jajka ugotowane na twardo SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte buraczki z botwinki obieram, a następnie kroję drobno w ten sam sposób postępuje(...)łodygi z listkami. Następnie zalewam wodą i gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Miękką odstawiam, aż wystygnie. Do botwinki dodaję sok z cytryny.  Ogórek oraz rzodkiewkę, trę na tarce o grubych oczkach. szczypior,i koperek , drobno kroje. Wszystkie składniki  przekładam do jednego naczynia dodaje jogurt doprawiam solą i pieprzem, całości należy dokładnie wymieszać, i wstawić do lodówki

RAROSSA