sól do smaku, pieprz do smaku, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżeczki kapary, 2 łyżki sera koziego do smarowania, ponadto: pomidorki koktajlowe, świeża bazylia mozzarella, kiełki słonecznika, kiełki rzodkiewki, olej rzepakowy. Przygotowanie: Serek kozi mieszamy z pietruszką i kaparami. Filety z kurczaka, myjemy suszymy, nacinamy po długości, wypełniamy serkiem kozim i spinamy wykałaczkami. Wierzch mięsa delikatnie oprószamy solą(...)każdej stronie. Dzięki temu, że mięso zamknięte jest w woreczku, wszystkie smaki się pomieszają, a kurczak będzie soczysty. Na wierzch dla kontrastu smakowego dodajemy kiełki rzodkiewki. Sakiewki najlepiej smakują z sałatką z grillowanych pomidorków, mozzarellą, świeżą bazylią, kiełkami słonecznika oraz polane olejem rzepakowym
Moniki Smakołykiliście laurowe kilka sztuk ziela angielskiego zielona sałatka 3 ogórki gruntowe 1 miękkie awokado kilka sztuk cebulki perłowej (konserwowej) szczypiorek sól, pieprz odrobina soku z cytryny ewentualnie rzodkiewka do dekoracji jogurt naturalny do podania Do garnka wlać wodę, dodać umyte gałązki pietruszki, koperku oraz liście bazylii. Następnie dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na sam koniec wsypać sól oraz(...)Zalewę zagotować. W międzyczasie łososia umyć i pokroić na mniejsze kawałki (zgrabne kwadraty). W międzyczasie przygotować sałatkę. Ogórki umyć i odciąć końcówki. Przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę umyć, przekroić na dwie części i pokroić w cienkie plasterki. Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. Cebulkę odsączyć z zalewy. Szczypiorek umyć
Ugotowaćryżu (100 - 125 g) 2 szklanki wody 1 filet z kurczaka 3 łyżki oleju 1 cebula 1 duża łodyga selera naciowego 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% kiełki rzodkiewki po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżeczki pieprzu białego sól ziołowa sól Sos: 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżeczka mąki(...)Wodę, pastę i mąkę dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się przecieru. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Ryż wykładamy na talerz, podajemy z sosem i kiełkami rzodkiewki
Czary - gary w kuchnischabu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oliwy z oliwek exstra vergin 30g ryżu czerwonego kawałki kolorowych papryk garść sałata mix family 1 rzodkiewka Przyprawy : curry pieprz czarny pieprz czosnkowy kmin rzymski Z większego kawałka schabu kroimy 2 plastry. Rozbijamy plastry jak na schabowe. Polewamy oliwą z oliwek(...)pojemnika do przygotowywania go w parowarze, zalewamy wrzątkiem i układamy na 1 poziomie urządzenia. Roladki na folii aluminiowej układamy na 2 poziom i włączamy urządzenie na 25 minut. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plastry, dodajemy je do mix sałat i polewamy oliwą extra vergine. Po skończonym gotowaniu na parze ryż odcedzamy i nakładamy razem z mięsem na talerz. Zachęcam
Parowar Facetaproste dania. Co trafi do miski zależy nie tylko od preferencji “zajadacza” sałatek, ale też od zawartości lodówki. Dziś miks sałat z jajkiem, kiełkami brokuła i rzodkiewki, rzodkiewką, pomidorem i ogórkiem. Lekko, ale do syta
KucharzycaSałatka z wiosennymi warzywami, lekko pikantna dzięki marynowanym szalotkom. Składniki: 1 brokuł, podzielony na różyczki pęczek rzodkiewek ok. 2/3 zielonego ogórka 5 jajek 2/3 puszki kukurydzy 1 słoik marynowanych szalotek 2 łyżki majonezu mały kubek gęstego jogurtu 1-2 łyżeczki musztardy sól i pieprz Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej i lekko ocukrzonej rodzie. Zahartować(...)bieżącą zimną wodą i podzielić na mniejsze kawałeczki. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubą kostkę Umytą rzodkiewkę pozbawionej naci i ogonków pokroić w pół plasterki. Ogórka również pokroić w grubą kostkę. Kukurydzę i szalotkę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, jogurtem, musztardą i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić
Czerwień i błękitSkładniki: twaróg 40 dag/chudy, maślanka 3/4 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek, rzodkiewka 5 sztuk/większe, szczypiorek 1 pęczek, ząbki czosnku 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka rzodkiewki, natkę pietruszki, ząbki czosnku, szczypiorek w rozdrabniaczu rozdrobnić i przełożyć do miski dodać twaróg chudy dobrej jakości (mam wiejski domowy z rynku), wlać maślankę, dodać pieprz, sól tłuczkiem
W Mojej Kuchni Lubięsłodkim dresingiem jest jednym z moich autorskich pomysłów i tworzy świetne połączenie z grillowanym mięsem drobiowym. Składniki : opakowanie mixu sałat pół papryki czerwonej średnia czerwona cebula 3-4 rzodkiewki 10-15 dag pomidorków koktajlowych 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy (kremowej, nie za ostrej) 2 łyżki oleju rzepakowego słonecznik łuskany migdały krojone Przygotowanie : Mix sałat przekładamy do większej misy(...)dodajemy do niej cienko pokrojoną paprykę, cebulę, rzodkiewkę i przekrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. W szklance przygotowujemy dresing z wymieszania miodu, musztardy i oleju, a słonecznik i migdały prażymy na patelni. Wszystkie 3 elementy sałatki łączymy ze sobą na kilka minut przed podaniem. Jak już wspomniałem, sałatka świetnie pasuje do grillowanych mięs drobiowych
Mechanik w kuchnisól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 50 g bardzo cienkich kabanosów, 1 płaska łyżka mąki, garść listków świeżej bazylii, ponadto: kiełki rzodkiewki. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 175°C. Kabanosy kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Do jajek dodajemy śmietanę, mąkę i delikatnie miksujemy lub ubijamy. Dodajemy szczypiorek, pokrojone na mniejsze(...)pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masę przelewamy do trzech sylikonowych foremek na tartelki. Dodajemy kabanosy i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. Podajemy np. z kiełkami rzodkiewki, które dodają charakterystycznego, ostrzejszego smaku. Rada: jeśli nie macie foremek na tartaletki można piec w foremkach do babeczek, ale czas pieczenia będzie inny. Należy wykonać test patyczkiem, czy są upieczone
Moniki Smakołykizdrowe danie. Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 1 porcję) 3 małe jajka 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym Graal sól i pieprz do smaku zielona pietruszka kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy (rozbijamy je) widelcem. Puszkę z tuńczykiem otwieramy, odlewamy olej. Samego tuńczyka lekko rozdrabniamy widelcem i przekładamy do jajek(...)oliwek patelnię wylewamy naszą masę. Omlet smażymy na mały ogniu. Gdy góra zacznie się lekko ścinać patelnię przykrywamy pokrywką. Smażymy do ścięcia. Omlet przekładamy na talerz. Wierzch posypujemy kiełkami rzodkiewki i zieloną pietruszką. Smacznego Zapraszam Was również na konkurs organizowany przez firmę Graal: Ryby – pozycja obowiązkowa w zdrowej diecie! – Zainspiruj się wiosną z Graal®! Razem z wiosną
Słodkie okruszkismak będzie o niebo lepszy ;) Składniki dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 1 duży pomidor 1 średni ogórek świeży 1/2 małej puszki groszku konserwowego 4 jajka 4 rzodkiewki 1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki posiekanego drobno koperku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Sałatę lodową drobno siekamy. Dodajemy(...)pokrojony w półplasterki pomidor, ogórek oraz rzodkiewkę. Groszek odcedzamy i również dodajemy do sałatki. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę. Jajka dzielimy na ósemki. Jogurt naturalny łączymy z koperkiem. Nakładamy porcję na talerz, dodajemy ser oraz jajka i polewamy odrobiną sosu koperkowego. Piękna porcelana zachodnich firm do kupienia w Galerii Cuda Świata, zapraszam
Kuchnia w czekoladziezapraszam Was na lekką sałatkę wiosenną. Szybka i smaczna propozycja. Składniki: 2 duże garście mieszanki sałat 1/2 pomidora 1 średnia pieczarka 1 duży ogórek kwaszony około 2 łyżeczek kiełków rzodkiewki oliwa z oliwek EVEGE Extra Virgin 2 przekręcenia młynka mieszanki przypraw zioła włoskie Przygotowanie: Pieczarkę obieramy i kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Jeśli nie jecie surowych pieczarek(...)można ją np. delikatnie podsmażyć. Ogórka kroimy w kostkę. Pieczarki i ogórka mieszamy z miksem sałat i kiełkami rzodkiewki. Na wierzch sałatki układamy pokrojonego w ćwiartki pomidora. Całość skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek, na koniec doprawiamy sałatkę przyprawami. Smacznego
Słodkie okruszkizawierają bardzo duży procent mięsa w mięsie. Jeśli chcecie zapoznać się z ich asortymentem zapraszam na stronę Hańderek a także do polubienia ich na fb Składniki: garść roszponki rzodkiewki zielony ogórek por pomidorki koktajlowe natka pietruszki polędwica z kurczaka Hańderek krem balsamiczny o smaku figowym Przygotowanie: Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ogórek, por i rzodkiewki pokroić
Ala piecze i gotujepół główki sałaty natka z pęczka rzodkiewek 1 litr rosołu 2 ziemniaki szczypta majeranku szczypta bazylii 3 serki topione kremowe grzanki bekon Do garnka wlewamy rosół, dodajemy pokrojony ziemniak i gotujemy ok 15 min, następnie dodajemy umytą sałatę i natkę rzodkiewki, posiekaną drobno. gotujemy ok 10 min i blendujemy całość aż do kremowej konsystencji. dodajemy serki i gotujemy jeszcze
Gotowanie jest łatwewszystko się zieleni, wiele owocowych drzewek już kwitnie, więc czas na nowy numer naszego lokalnego magazynu! Wiosenny Małopolski Apetyt jak zawsze jest pełny inspiracji. W tym numerze królują szparagi, rzodkiewka, zielone desery, kiełki i zielone listki. Ja jak zwykle przygotowałam recenzje nowości wydawniczych, a ponadto zdjęcia tytułowe do artykułu o rzodkiewce oraz zajęłam się składem. Zapraszam do lektury
Pora coś zjeść