rzodkiewka - 1500 przepisów (strona:41/100)

Pasta twarogowa z wędzoną makrelą 96

wiele częściej ;) Składniki: 1 wędzona makrela 500 g twarogu półtłustego (może być też chudy twaróg) 1 pęczek szczypiorku ok. 3 łyżek śmietany 12% sól pieprz Dodatkowo (do podania): kilka rzodkiewek lub biała rzodkiew Wykonanie: Makrelę obieramy ze skóry i dokładnie pozbywamy się wszystkich ości. Rozdrobnioną rybę umieszczamy w misce. Dodajemy twaróg. Całość za pomocą widelca mieszamy ze sobą, aby składniki(...)naszej pasty, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę nakładamy na kromki świeżego pieczywa (lub krakersy) i dekorujemy plasterkami rzodkiewek. Smacznego

MyCookBook.pl
Jajka faszerowane pastą z sardynek 194

oleju roślinnym Graal 110 g 1 3/4 łyżki majonezu 1 łyżka drobno posiekanego pora (około 0,5 cm) sól i pieprz do smaku propozycja podanie: sucharki i 2-3 rzodkiewki Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Do miseczki przekładamy sardynki z puszki (! bez oleju). Rozgniatamy je widelcem. Dodajemy drobno posiekanego pora. Ostudzone i obrane jajka przecinamy na dwie połówki, wydrążamy żółtka(...)solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy więcej przypraw. Za pomocą małej łyżeczki nakładamy przygotowaną pastę w miejsca po żółtkach. Faszerowane jajka podajemy same lub z kawałkami rzodkiewki np. w towarzystwie sucharków.  Smacznego

Słodkie okruszki
„Żelazna” surówka z buraków 274

żelazo, jak wiadomo szczególnie tym, którzy zmagają się z jego niedoborem, bardzo jest naszemu organizmowi potrzebne. Składniki: - 2 starte surowe buraki - Pęczek posiekanej natki pietruszki - 3 starte białe rzodkiewki (może być też rzepa lub zwykła rzodkiewka) - 1 mała cebula lub ½ większej pokrojona w drobną kostkę - 4 łyżki pestek słonecznika Sos: - 3 łyżki oleju (u mnie lniany) - 1 łyżka soku

Smakuje zdrowo
Pyszny Sos Wiosenny do Jajek i Mięs 150

jajek i różnego rodzaju mięs i wędlin. Będziemy potrzebować : 1 szklanka majonezu 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanych marynowanych grzybów 4 duże rzodkiewki 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanego koperku 2 łyżki usiekanego szczypiorku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sos wiosenny https://www.youtube.com/watch?v=oE5MdoBxcmY Przygotowanie : Umytą rzodkiewkę ścieram

Uwaga Babcia Gotuje
Rewelacyjna Sałatka na Grilla i do Obiadu 48915

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę na grilla lub do obiadu, idealnie pasuje do różnego rodzaju mięsiwa pieczonego lub smażonych. Będziemy potrzebować: 1 główka sałaty zielonej 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki sałatkowe (około 400 g) 4 pomidory (około 600 g) 1 pęczek szczypiorku na sos: 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny szczyptę cukru sól, pieprz(...)przygotowania: Sałatka na grilla lub do obiadu https://www.youtube.com/watch?v=UJZISvIQvg4 Przygotowanie: Wszystkie składniki od razu po pokrojeniu daję do salaterki. Umytą i osuszoną sałatę rwę na mniejsze kawałki. Umyte rzodkiewki kroję w cienkie pół plasterki. Umyte ogórki kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki (można w pół plasterki lub na ćwiartki). Umyte pomidory kroję razem ze skórką w pół plasterki

Uwaga Babcia Gotuje
Chłodnik z Zsiadłym Mlekiem – Idealny na Upały 162

zsiadłego mleka lub kefiru 500 ml przegotowanej zimnej wody 2 – 3 śmietany 12% 400 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach 400 g ogórków gruntowych 3 jajka na twardo 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki usiekanego szczypiorku 2 łyżki usiekanej natki pietruszki do smaku: sól, cukier sok z połowy cytryny Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z zsiadłym mlekiem https://www.youtube.com/watch?v=ncWCm6Bfk1M Przygotowanie(...)przed przygotowaniem chłodnika mocno schładzam. Wodę zagotowuję i odstawiam do wystudzenia. Składniki mam wstępnie przygotowane teraz je pokroję: Wystudzone ziemniaki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Umytą rzodkiewkę kroję w drobną kostkę. Ogórki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Jajka kroję w kostkę. Umyty i osączony szczypior drobno siekam Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z selerem konserwowym 263

jest równie smaczna z samym chlebkiem i masełkiem. Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 150 g sera żółtego 150 g szynki lub wędliny drobiowej 3 jaja pęczek rzodkiewki natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo ( dodać 1/2 łyżki soli, aby dobrze się obierały ze skorupki), ostudzić i pokroić w kostkę. Seler konserwowy(...)kukurydzę konserwową dobrze odsączyć na sitku. Ser żółty, wędlinę i rzodkiewkę również pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać (ilość wedle uznania). Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i przyprawić. Smacznego

talerz przyjemności
Pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce 1088

czubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark 2 jajka klasy M bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia propozycja podania: garść roszponki i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną(...)drugą stronę i znów smażymy do złotego koloru. Ważne! Pieczarki należy smażyć na minimalny ogniu. Zdejmujemy z patelni i podajemy. Propozycja podania: Na talerzu układamy roszponkę, posypujemy ją kiełkami rzodkiewki i na tą zdrową, zieloną bazę układamy nasze chrupiące pieczarki. Jeśli lubimy pieczarki możemy dodatkowo przyozdobić sosem czosnkowym. Smacznego * przepis i pomysł własny

Słodkie okruszki
Tort sałatkowy-idealna przekąska na imprezę 1008

szynki konserwowej, pół cebuli, 2 ogórki korniszony łyżeczka musztardy, 100 g serka topionego  łyżka majonezu i łyżka śmietany 18 % na trzecią warstwę: 6  jajek 5-6 rzodkiewek szczypiorek dwie łyżki majonezu sól,pieprz dodatkowo: duży słoik majonezu,jeden chleb tostowy,i wędlina ,jajko,i warzywa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: pierwsza warstwa: pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)korniszony pokroić w drobną kosteczkę,wymieszać z serkiem i musztardą ,majonezem i śmietanką  trzecia warstwa: jajka gotujemy na twardo,ścieramy na tarce o grubych oczkach,razem z rzodkiewkami,,szczypiorek kroimy drobniutko,mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem, układamy na półmisku kromki chleba tostowego-ja robiłam tak: na to pierwszą warstwę -pieczarkową na to znowu chlebek i druga

Swojskie jedzonko
Przegrzebki na tagliatelle z chrupiącymi stynkami, rzodkiewką i mizuną 131

mała czerwona cebula pokrojona w pół krążki 200 g małych rybek stynek (świeże lub mrożone) garść liści mizuny (można zastąpić roszponką, młodymi listkami sałat lub rukolą 3-4 rzodkiewki pokrojone w plasterki 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka jasnego lekkiego sosu rybnego sól i pieprz do smaku olej do głębokiego smażenia stynek Wykonanie: Nastawić dużo wody(...)miękkie delikatne mięso. Przegrzebki ułożyć na tagliatelle Do patelni dodać jasny sos klarowny sos rybny, przemieszać z cebulą i czosnkiem i polać po makaronie i przegrzebkach Mizunę i plasterki rzodkiewek również delikatnie wymieszać w kilku kroplach oleju lub oliwy (może byc ze smażenia byleby nie była gorąca bo mizuna "zwiędnie") i dodać je do dania. Na koniec rozrzucić po daniu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kolorowa sałatka z łososiem z puszki 168

zdrowa i bardzo smaczna, polecam. Składniki: 2 puszki łososia w kawałkach w sosie własnym 1/2 szklanki czarnego ryżu 2-3 łodygi selera naciowego 1/2 brokułu 2 pomidory 5-6 rzodkiewek 1 czerwona cebula 6-5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki i gotować(...)minut. Pomidory pokroić w dużą kostkę, rzodkiewkę w półplasterki, seler naciowy w paseczki, a cebulę w piórka.   Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do oliwy  z oliwek, wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Warzywa wymieszać z ryżem. Tak przygotowany ryż z warzywami wyłożyć na talerz, na wierzch położyć kawałki osączonego łososia i całość polać przygotowanym sosem. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka jaglana z tuńczykiem ,jarmużem i mnóstwem zdrowia 143

koniecznie zróbcie tę sałatkę! Składniki -1 puszka tuńczyka w kawałkach 200 g jarmużu bez stwardniałych części lub rukoli kilka oliwek pół czerwonej cebuli 3 łyżki kukurydzy kiełki rzodkiewki 1 ząbek czosnku szczypta soli 1 łyżka oliwy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej  MELVIT pomidorki koktajlowe Dressing jedna czwarta szklanki oliwy sok z połowy małej cytryny ząbek czosnku 2 łyżeczki syropu(...)zblenduj. Spróbuj ,dopraw według uznania. Cebulkę pokrój w cienkie piórka, a oliwki i pomidorki na pół. Do miski włóż wszystkie składniki sałatki, skrop dressingiem i wymieszaj. Serwuj z kiełkami rzodkiewki. Smacznego! Inspirowałam się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam podejrzałam przepis i przekazałam go Wam, bo warto

Z Kuchni Do Kuchni
Sakiewki z papieru ryżowego 178

lecz podany na surowo w formie smakowitych sakiewek. Efektowne i pyszne i syte danie! Składniki: 18 arkuszy papieru ryżowego 18 krewetek (np. Vannamei) 1 marchewka 1/2 zielonego ogórka kiełki rzodkiewki 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 100 g makaronu ryżowego sos sojowy natka pietruszki (suszona lub świeża) szczypiorek sól  Przygotowanie: Krewetki podsmażamy przez parę minut  na maśle wraz(...)papieru ryżowego przez parę sekund. Gdy zmięknie rozkładamy go na desce i na jego środku układamy trochę makaronu, jedną krewetkę oraz paski marchewki i ogórka. Na koniec dodajemy kiełki rzodkiewki. Papier ryżowy zawijamy ku górze, tworząc w ten sposób sakiewkę. Zamykamy ją wykałaczką. Górę sakiewki przewiązujemy szczypiorkiem. Można je podawać z sosem sojowym, sosem imbirowym lub sosem słodko ostrym. Smacznego

Taste Therapy
Surówka z młodej kapusty z nowalijkami 124

Pyszna i zdrowa surówka. Idealna jako dodatek do obiadu lub mięsa z grilla. Świetnie sprawdzi się również na śniadanie z kromeczką chleba. 1/2 główki młodej kapusty pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka dymki sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę poszatkować. Rzodkiewki i dymkę drobno pokroić. Warzywa przełożyć do miski, doprawić do smaku i wymieszać z jogurtem i majonezem

Smakołyki Asi
Jesienna sałatka z figami 145

wypróbowania. Jesienna sałatka z figami.                 Składniki: 150 g sera Bavaria blu ser z białą i niebieską pleśnią 2 świeże figi 3 rzodkiewki 4 plasterki imbiru marynowanego [ klik ] 1/2 główki sałaty rzymskiej                 Dressing: 1 łyżka octu cherry 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziół do sałatek(...)oliwy szczypta soli Sałatę rzymską pokroiłam w paseczki, ułożyłam na talerzu, figi pokroiłam w cząstki i również ułożyłam na talerzu. Ser pokroiłam w plasterki i wylądował na talerzu a rzodkiewki pokroiłam w cieniutkie pół plasterki, ułożyłam na serze. Plastry imbiru pokroiłam w cieniutkie paseczki. Wymieszałam składniki dressingu w słoiczku potrząsając i taką emulsją polałam składniki na talerzu. Lekko przemieszałam widelcem

Moje Małe Czarowanie