Taki mini kanapeczki sprawdzą się nie tylko w karnawał :) Składniki: chleb tostowy serek do smarowania (dowolny smak) szynka w plasterkach rzodkiewka ogórki kiszone pomidorki koktajlowe zielone oliwki tary żółty ser keczup sos lub majonez czosnkowy siekana zielona cebulka Sposób wykonania: 1. Kromki chleba cienko posmarować serkiem, kanapki przekroić na pół. 2. Plasterki szynki pokroić w szerokie paski, pomidorki, ogórki kiszone(...)rzodkiewkę i oliwki w plasterki. Warzywa ułożyć na kanapeczkach. 3. Na każdą kanapkę dodać odrobinę keczupu i majonezu lub sosu czosnkowego. Wierzch kanapek posypać tartym żółtym serem i zieloną cebulką. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwody 1 mały kalafior 30 g pasty miso 2 łyżeczki octu ryżowego sok z ½ cytryny Do sushi: 1 marchew 1 burak 1 okrągła biała rzodkiew kilka listków jarmużu kiełki rzodkiewki 5-6 arkuszy glonów nori Do podania: marnowany imbir sos sojowy * PRZYGOTOWANIE Ryż z kalafiora i słonecznika Słonecznik zalej zimną wodą, wsyp ½ łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na całą(...)bambusowej macie do sushi. Na arkuszu glonów kładź ryż z kalafiora do dwóch trzecich wysokości. Następnie na środku ryżu wzdłuż słupki warzyw, pocięty na kawałki jarmuż i kiełki rzodkiewki. Zwiń całość przy pomocy maty jak tradycyjne sushi. Odkrój końcówki, a każdy rulon sushi pokrój na około 8 równych kawałków. Sushi podawaj z sosem sojowym i kawałkami marynowanego imbiru
Food Squareupały, a wraz z nimi ochota na lekkie jedzenie, dlatego tym razem na śniadanie delikatny serek. Włoski serek z wiosennymi warzywami Składniki: - 2 serki białe typu włoskiego - 1/2 pęczka rzodkiewki - 1/2 pęczka szczypiorku z cebulką - 400 ml śmietany 18% - sól - pieprz Przygotowanie: Serki rozdrabniamy widelcem, rzodkiewkę kroimy na drobną kosteczkę, szczypiorek z cebulką drobno siekamy. Dodajemy do serka, zalewamy śmietaną
Kulinarne życiesmaczna propozycja na lekką i chrupiącą przystawkę. Sałatka może stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do innych potraw. 1 opakowanie mieszanki sałat (mix) 1/2 długiego ogórka 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka koperku 2-3 łyżki łuskanych pestek dyni groszek ptysiowy olej czosnkowy sok z cytryny sól, pieprz Mieszankę sałat wymieszać z pokrojonym ogórkiem, rzodkiewką, posiekanym koperkiem, pestkami dyni
Di gotujeSkładniki: (na 2 porcje) na sałatkę: - 5 liści sałaty lodowej (ok. 50 g), - 1 pomidor (ok. 90 g), - 2 rzodkiewki (ok. 40g), - 10 plasterków ogórka (ok. 50g), na ziemniaczki: - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, na gyrosa: - 2 filety z kurczaka (ok. 200g), - łyżeczka oleju rzepakowego(...)przygotowania 1. Obieramy ziemniaki, kroimy w półksiężyce i marynujemy w oleju rzepakowym z przyprawami. Ziemniaki pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 50 min. 2. Dokładnie myjemy sałatę, pomidora, rzodkiewki i ogórka, a następnie kroimy w dowolne kształty. 3. Kroimy pierś z kurczaka w paski i marynujemy w oleju i przyprawach. Kurczaka smażymy na patelni teflonowej. 4. Przygotowujemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachszklanka kaszy pęczak 250 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych 1 cebulka szalotka, drobno posiekana 1 podłużna papryczka chili, bardzo drobno posiekana 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane 6 rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki garść płatków migdałów duża garść natki pietruszki, drobno posiekanej duża garść listków świeżej bazylii, drobno posiekanej duża garść rukoli, drobno posiekanej 200 g sera feta drobno otarta(...)świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku około 20 minut, odcedzamy i studzimy. Przesypujemy kaszę do dużej miski, dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, papryczkę chili, szalotkę, rzodkiewkę, płatki migdałów, czosnek, zioła i rukolę. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy pokruszoną fetę, skórkę otartą z cytryny. Przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą
Smakowity Blog Kulinarnyłososia sok z cytryny 200 g boczniaków 3 łyżki masła 1 szklanka białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki pietruszki 3 cm papryczki chilli 10 cm białej rzodkiewki 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól, pieprz Łososia polewamy olejem, solimy pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Rzodkiew kroimy(...)plastry. Na małej patelni roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy na nią rzodkiew i smażymy z obu stron aż będzie delikatnie miękka. Jak rzodkiewka będzie już miękka dodajemy cukier trzcinowy i dolewamy ocet balsamiczny. Smażymy do momentu jak sos zgęstnieje. Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła wrzucamy boczniaki i podsmażamy, jak boczniaki będą miękkie dodajemy posiekaną papryczkę chilli i chwile
Piekielna Kuchnia PatiSzybka sałatka nadaje się zarówno na II śniadanie jak i na kolacje, jest prosta w wykonaniu. Składniki 1/2 brokuła 1 pomidor kilka rzodkiewek kilka plastrów ogórka zielonego 2 jajka 3/4 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku sól, pieprz Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy na półtwardo (ja wrzucam brokuła do zimnej wody(...)gotuje 10 min od momentu jak woda zacznie wrzeć). Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Pomidora kroimy w kostkę, rzodkiewkę w drobne kawałki, plastry ogórka przekrawamy na 4 części. Zioła sparzamy na sitku wrzątkiem. Do szklanki z jogurtem dodajemy czosnek, sparzone zioła doprawiamy solą pieprzem do smaku i dobrze mieszamy. Na talerzu układamy brokuła a na niego pozostałe warzywa
Piekielna Kuchnia Patimoże nie takie do końca PROSTE, ale proste do zrobienia :) Ta jest dla tych którzy lubią specyficzny smak kaparów. Składniki : kapary, pół słoiczka w zalewie ( tj.1/2 - 230 g) rzodkiewka mały pęczek 2-3 jajka 2 ziemniaki gotowane 2-3 łyżki kukurydzy Bonduelle szczypiorek, mały pęczek majonez, jogurt Przygotowanie : Kapary i kukurydzę osączyć, rzodkiewkę, ugotowane jajka i ziemniaki pokroić w kostkę
Proste Potrawynabrały ciekawego smaku. Do tego idealne grzanki z pesto, sałatka, zimne piwko i sezon grillowy rozpoczęty :) Potrzebne składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 8 pieczarek 8 rzodkiewek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta Marynata: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy (na domową przepis znajdziesz tutaj ) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)łyżki octu balsamicznego 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka majeranku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinie i bakłażan kroimy na plasterki, papryki w duże kostki, rzodkiewkę na pół a pieczarki pozostawiamy całe. Wszystkie warzywa zalewamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 2 -3 godziny. Następnie warzywa nabijamy na patyczki do szaszłyków, polewamy marynatą która
Łycha smakówPotrzebne składniki: pęczek świeżej botwinki bulion warzywny 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku 2 ogórki zielone 1 pęczek rzodkiewki 1/2 maślanki 1/2 kefiru 1/2 jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 cytryna pieprz i sól jajo od szczęśliwej kurki Przygotowanie: Obraną i pokrojoną w kostkę botwinkę zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól(...)gotujemy, aż botwinka zmięknie (ok. 10-15 min). Wywar pozostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy sprasowany czosnek oraz pokrojone warzywa: rzodkiewki, ogórki zielone, koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Przygotowany chłodnik powinien być wstawiony min. na godzinę do lodówki. Podajemy z ugotowanym
Łycha smakównich krewetki i aby było trochę inaczej uformowałam sakiewki. Wyglądają uroczo a smakują jeszcze lepiej :) Potrzebne składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 10 krewetek 1/2 czerwonej papryki 6 rzodkiewek 0,5 cukinii garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta) 100 gr makaronu ryżowego 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z 1/2 limonki 1/2 pęczka natki pietruszki(...)mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie. Cukinię i paprykę kroimy w cieniutkie słupki, a rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papier ryżowy
Łycha smakówSałatka z selerem konserwowym Prosta i smaczna sałatka. Wykonanie jej zajmie Wam jakieś 15 minut. Doskonała na każdą imprezę. Składniki: 2 słoiki selera konserwowego 1,5 pęczka rzodkiewki puszka kukurydzy 200 g chudej szynki 200 g żółtego sera 4 ugotowane jajka pęczek natki pietruszki sól pieprz 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Seler i kukurydzę odsączyć na sicie. Szynkę pokroić(...)słupki, rzodkiewkę i jajka w kostkę, a ser zetrzeć na tarce warzywnej. Pietruszkę drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Smacznego
na moim stole...Taką sałatkę można podać na śniadanko lub kolację. Składniki : połowa sałaty lodowej 1 papryka czerwona mała czerwona cebulka 2 ogórki zielone natka pietruszki mały pęczek rzodkiewek ewentualnie sól do smaku Przygotowanie : Sałatę pokroić w "makaron", rzodkiewki, paprykę i ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę Składniki wymieszać, dodać natkę, ewentualnie posolić, polać sosem i ponownie wymieszać. Sos : Do soku
Proste Potrawytegoroczną sylwestrową kolację proponuję przygotować 2 zestawy mini kanapeczek. 1 zestaw tartinki z pastą szczypiorkowo-serową: serek kanapkowy (ok. 150 g) szczypiorek (1/2 pęczka) pumpernikiel party ogórek (9 plasterków) rzodkiewka (2 szt.) sól i pieprz do smaku 2 zestaw tartinki z pastą z kiełbasy myśliwskiej: 2 kiełbasy myśliwskie bez skóry 1 łyżka majonezu np. Winiary pumpernikiel party ogórek (9 plastrów(...)zestawu przygotowujemy miksując szczypiorek z serkiem, doprawiamy sola i pieprzem. Nakładamy pastę szczypiorkową za pomocą rękawa cukierniczego na pieczywo, na wierzch kładziemy zwinięty plasterek ogórka i ćwiartki rzodkiewki. Tak samo postępujemy przygotowując pastę z kiełbasy myśliwskiej, miksujemy obraną ze skórki i pokrojoną w kawałki kiełbasę z majonezem i nakładamy łyżeczką na pumpernikiel, dekorujemy plasterkami ogórka i połówką czarnej oliwki. Proponuję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię